STOIXIMAN SUPER LEAGUE

Το ματ του Μεντιλίμπαρ στον Λουτσέσκου με τα "δεύτερα" του Ολυμπιακού

SUPERLEAGUE / PLAYOFFS / 2023-2024 /  -  (  / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / PLAYOFFS / 2023-2024 / - ( / EUROKINISSI) ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΤΘΑΙΟΣ / EUROKINISSI

Ο Λάμπρος Μπαλάφας γράφει για το παιχνίδι του Ολυμπιακού με τον ΠΑΟΚ και το ματ του Μεντιλίμπαρ στον Λουτσέσκου, που οδήγησε στη νίκη των ερυθρολεύκων.

Τα σόσιαλ παίζουν τόσο ενεργό ρόλο στη ζωή μας, εννοείται και στο ποδόσφαιρο. Εκεί καταγράφονται τάσεις, εκεί "δικάζονται" αθλητές, προπονητές, η ελευθερία πολλές φορές γίνεται ασυδοσία, ο καθένας μπορεί να γράψει με θαυμαστή άνεση αυτό που του έρχεται στο κεφάλι και φυσικά εφόσον το κάνει και με… πιασάρικο τρόπο, να διαμορφώσει άποψη.

Την παραμονή του ντέρμπι Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ, η αποστολή που ανακοίνωσε ο Μεντλίμπαρ δεν συμπεριλάμβανε τα ονόματα των Φορτούνη, Κάρμο, Ροντινέι. Αμέσως οι "ειδικοί" έπιασαν δουλειά. "Ο Βάσκος κάνει δώρο το πρωτάθλημα" ήταν εν συντομία το… απόσταγμα της κριτικής για τις επιλογές του προπονητή των Πειραιωτών.

Εννοείται, χωρίς κανένα επιχείρημα, χωρίς ίχνος γνώσης για την κατάσταση των παικτών, τη σωματική τους κούραση, τις μετρήσεις, το ενδεχόμενο τραυματισμού και τόσα άλλα που βασίζονται πάνω σε επιστημονικά δεδομένα.

Κι αν αυτό ήταν το πρώτο… σοκ, ήρθε ένα ακόμη μεγαλύτερο, το βράδυ της Κυριακής, όταν ανακοινώθηκε η ενδεκάδα του Ολυμπιακού για το ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ. 8 στους 11 διαφορετικούς έριχνε στη μάχη ο… αθεόφοβος Μεντιλίμπαρ, κράτησε μόνο 3 από αυτούς που είχαν ξεκινήσει βασικοί στον θρίαμβο της Κωνσταντινούπολης, ο ένας εξ αυτών ο τερματοφύλακας!

Ουσιαστικά άλλαξε όλη την ομάδα, έβαλε τα "δεύτερα" που λέμε, αλλά το έκανε με πίστη στην επιλογή του, με απόλυτη εμπιστοσύνη στους ποδοσφαιριστές του.

Την ίδια στιγμή ο Λουτσέσκου άλλαξε μόλις 3 από αυτούς που είχαν αποκλειστεί την Πέμπτη από την Μπριζ, θεωρητικά πήγε σε μια πιο σίγουρη επιλογή. Το αποτέλεσμα, δικαίωσε πανηγυρικά τον προπονητή του Ολυμπιακού. Παρουσίασε ένα σύνολο το οποίο έπαιξε μια ταχύτητα πάνω από αυτό του ΠΑΟΚ. Παίκτες που είχαν τεράστιο κίνητρο να αποδείξουν πράγματα και που τα έκαναν σχεδόν όλα σωστά στον αγωνιστικό χώρο. Οι Ισπανοί προπονητές το έχουν στην φιλοσοφία τους το ροτέισον, το κάνουν συνειδητοποιημένα, πιστεύουν στα… φρέσκα πόδια, στο καθαρό μυαλό.

Ολοκληρωτική ερυθρόλευκη επικράτηση

Η απόφαση Μεντιλίμπαρ έκρινε το ντέρμπι του "Καραϊσκάκης", η πίεση που άσκησαν οι παίκτες του βραχυκύκλωσε τον "δικέφαλο του βορρά" τον έκανε ακίνδυνο επιθετικά, του χάλασε την καλή κυκλοφορία της μπάλας, τον ανάγκασε σε λάθη, οι γρήγορες ανακτήσεις της μπάλας έγιναν… συνήθεια.

Ο Ναβάρο είχε απειλήσει δύο φορές, "χτυπούσε" με την ταχύτητά του στην… πλάτη της άμυνας του ΠΑΟΚ, την τρίτη κέρδισε πέναλτι από τον Κουλιεράκη, ο οποίος δεν ήταν στην βραδιά του. Αμέσως μετά ο νεαρός στόπερ, υπέπεσε σε νέο λάθος, στην εκτέλεση του Ποντένσε και μετά την απόκρουση του Κοτάρσκι, άργησε να αντιδράσει και ο Κίνι σκόραρε. Δεν έγινε ξαφνικά κακός αμυντικός, είναι στόπερ τοπ επιπέδου και ανεβάζει διαρκώς την χρηματιστηριακή του αξία, αλλά έχω την αίσθηση πως δεν είχε τον χρόνο να ηρεμήσει από όσα συνέβησαν κόντρα στην Μπριζ, να αδειάσει το μυαλό του.

Την ίδια στιγμή ο Βάσκος τεχνικός του Ολυμπιακού, εμφάνισε έναν Άμπει ο οποίος δείχνει εξαιρετικά στοιχεία, γρήγορος, δυνατός, αλτικός, με καλό διάβασμα των φάσεων, "έδεσε" τέλεια με τον πολύ σταθερό στο χθεσινό ματς, Ρέτσο.

Εμπιστεύτηκε από την αρχή τον… ζογκλέρ Ζέλσον Μαρτίνς ο οποίος είναι ποδοσφαιριστής με μεγάλη ποιότητα, αλλά του λείπει ο αγωνιστικός ρυθμός. Έδωσε νέα ευκαιρία στον Ρίτσαρντς, ο οποίος ανεβαίνει διαρκώς, "γέμισε" τον άξονα με τον επιβλητικό Ιμπόρα, ο οποίος μαζί με τον ακούραστο Τσικίνιο και τον εγκεφαλικό Όρτα, σήκωσαν τείχος, εκμηδένισαν το μεγάλο… όπλο του ΠΑΟΚ, την γρήγορη μετάβαση από την άμυνα στην επίθεση, το κάνει καλύτερα από κάθε άλλη ομάδα στο πρωτάθλημα.

Ήταν ένα ντέρμπι που κρίθηκε από την τακτική, όχι από την έμπνευση προσωπικοτήτων ή την τύχη και αυτό οφείλεται 100% στον Μεντιλίμπαρ, κέρδισε κατά κράτος την παρτίδα από τον Λουτσέσκου. Πολλές φορές χρειάζεται να είσαι τολμηρός, ο φόβος, ο δισταγμός, σε εμποδίζουν από το να βρεις τα όριά σου.

Και τώρα τι; Έγινε ξαφνικά ο Ολυμπιακός βασικός διεκδικητής του τίτλου και ο ΠΑΟΚ αουτσάιντερ; Κανείς δεν μπορεί να μιλήσει με σιγουριά. Οι ανατροπές είναι συνεχείς και το πρόγραμμα εξουθενωτικό. Απλώς οι ερυθρόλευκοι κέρδισαν το δικαίωμα να πάνε την Τετάρτη στο "Βικελίδης", με ξεκούραστους Φορτούνη, Ροντινέι, Κάρμο, Ορτέγκα, Ελ Κααμπί και Έσε, δεν το λες και λίγο, ενώ ο ΠΑΟΚ θα πρέπει να φρεσκάρει περισσότερο την ενδεκάδα του στη Λαμία.

TAGS STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΑΟΚ ΠΑΟΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ