ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Τη βραδιά της πρώτης αποτυχίας Μεντιλίμπαρ, ο Μαρινάκης έθεσε τους κανόνες της επόμενης μέρας

Τη βραδιά της πρώτης αποτυχίας Μεντιλίμπαρ, ο Μαρινάκης έθεσε τους κανόνες της επόμενης μέρας
INTIME

Ο Λάμπρος Μπαλάφας γράφει για τη διαχείριση της πρώτης αποτυχίας της εποχής Μεντιλίμπαρ στον Ολυμπιακό και την κίνηση του Βαγγέλη Μαρινάκη, που έθεσε τους κανόνες της επόμενης ημέρας.

Από την πρώτη στιγμή που ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τον Ολυμπιακό, στο μυαλό του είχε πάντα το μοντέλο με τον προπονητή - προσωπικότητα, ο οποίος θα μπορεί να καθοδηγεί την ομάδα σε όλους τους τομείς.

Το πέτυχε με τον Βαλβέρδε, με τον Μίτσελ, με τον Μάρκο Σίλβα και τελευταία φορά με τον Πέδρο Μαρτίνς. Από το καλοκαίρι του 2022 ακολούθησαν κάποιες επιλογές, οι οποίες για διάφορους λόγους δεν βγήκαν και σε μια στιγμή που η φετινή σεζόν έμοιαζε χαμένη, ο πρόεδρος των ερυθρόλευκων έπαιξε το.. χαρτί Μεντιλίμπαρ.

Ο Βάσκος, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, κατάφερε αρχικά να δώσει ηρεμία και τεχνογνωσία και στη συνέχεια να βάλει μια σειρά στη λειτουργία της ομάδας. Ναι, τα αποτελέσματα είναι αυτά που κρίνουν έναν προπονητή, αλλά και πολλά ακόμη που δεν φαίνονται και έχουν να κάνουν με το εσωτερικό μιας ομάδας.

Κι αφού η εποχή Μεντιλίμπαρ ξεκίνησε ιδανικά με συνεχόμενες νίκες, με ανατροπή των δεδομένων στο πρωτάθλημα και πρόκριση στους "16" του Conference League, ήρθε η πρώτη αποτυχία και μάλιστα βαριά για τον 63χρονο προπονητή. Και ήρθε κάπως ανώμαλα, να θυμίσει σε έναν οργανισμό που τρεφόταν μέσα από το σερί των επιτυχιών, πως το νόμισμα έχει δύο όψεις και θα πρέπει η διαχείριση να είναι ισορροπημένη.

Τη στιγμή των πρώτων... κραδασμών, ο Βαγγέλης Μαρινάκης απορρόφησε όλη την πίεση που πήγε να δημιουργηθεί, την βραδιά της "τεσσάρας" από τη Μακάμπι, κάλεσε τον Μεντιλίμπαρ και δώσανε τα χέρια για τη συνέχιση της συνεργασίας των δύο πλευρών και την επόμενη περίοδο, μέχρι το καλοκαίρι του 2025.

Αν κάποιος είχε στο μυαλό του αμφιβολία για την ιεραρχία, για την συνέχεια, θα πρέπει να αναθεωρήσει άμεσα. Το μήνυμα... κανονικότητας σαφές και ξεκάθαρο τόσο προς το εσωτερικό της ομάδας, όσο και προς τρίτους. Ποτέ δεν ξέρεις που θα καταλήξει μια συμφωνία, αλλά ακολουθείς τα σημάδια και σε αυτά πάτησε ο πρόεδρος του Ολυμπιακού, για να χαράξει μετά από ένα δύσκολο αποτέλεσμα την στρατηγική της επόμενης μέρας. Κι αφού ξυπνήσαμε με ειδήσεις, ας ρίξουμε μια ψύχραιμη ματιά, στα έγιναν χθες το βράδυ στο Καραϊσκάκης, η κριτική προσθέτει γνώση...

Πριν την κλήρωση με την Μακάμπι, όταν ζητήθηκε στον Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ να διαλέξει αντίπαλο, τον Άγιαξ είχε αναφέρει χαρακτηριστικά, ή κάποιο δυνατό όνομα, έχοντας ως επιχείρημα το κίνητρο που δίνει στους παίκτες μια μεγάλη πρόκληση. Δεν το έλεγε απλά για να κάνει εντύπωση, το πίστευε και η νέα τοποθέτησή του, μετά το τέλος του χθεσινού ματς το επιβεβαίωσε: “Μετά την κλήρωση ίσως μπερδευτήκαμε λίγο” ανέφερε στην συνέντευξη τύπου, εννοώντας πως η ομάδα του έμεινε πολύ στο όνομα του αντιπάλου και όχι στον τρόπο που θα έκανε τη ζωή της εύκολη.

Οι συστάσεις που δεν εισακούστηκαν

Ήταν ένα τόσο σημαντικό τεστ αυτό, στο οποίο ο Ολυμπιακός απέτυχε παταγωδώς, πήρε κάτω από την βάση, δεν έχει καν τη δυνατότητα να πάει ως... μετεξεταστέος στην Τόπολα για να αποδείξει τις πραγματικές δυνατότητές του και να περάσει το μάθημα. Βαρύ πολύ το 1-4 δεν αφήνει περιθώρια, το γνωστό κλισέ περί θαύματος, συνοψίζει το ζητούμενο για την ομάδα του Μεντιλίμπαρ.

Πριν από το ματς, οι πηγές του ρεπορτάζ ανέφεραν τις συστάσεις του Βάσκου προπονητή προς τους παίκτες του, για το χαλαρό ξεκίνημα σε αρκετά από τα ματς. Το... έργο συνεχίστηκε, αλλά αυτή τη φορά οι ερυθρόλευκοι πλήρωσαν το τίμημα και μάλιστα ακριβά.

Πριν καλά καλά ζεσταθούν, βρέθηκαν πίσω στο σκορ με δύο γκολ διαφορά, τεράστια έλλειψη συγκέντρωσης, αλλά και ενέργειας σε σχέση με τους παίκτες του Ρόμπι Κιν, συνεχόμενα ατομικά λάθη, αλληλοκαλύψεις ούτε για δείγμα, όλα όσα έγιναν εξηγούνται ποδοσφαιρικά.

Η ευθύνη της ήττας βαραίνει όλους

Ίσως και να ξαφνιάστηκε ο Ολυμπιακός από την εικόνα και την αποφασιστικότητα των Ισραηλινών. Θεωρητικά έδιναν μέτρα στους Πειραιώτες, επί της ουσίας έκλειναν υποδειγματικά τους χώρους και μόλις έκλεβαν την μπάλα, έβγαιναν ταχύτατα στους χώρους. Αυτές οι μεταβάσεις από την μία πλευρά του γηπέδου στην άλλη, έκαναν την Μακάμπι να φαίνεται... υπερηχητική.

Οι παίκτες της διάβαζαν γρήγορα τους κενούς χώρους, είτε στα μεσοδιαστήματα, είτε στην “πλάτη” της ερυθρόλευκης άμυνας και χτυπούσαν δίχως έλεος. Ο κόσμος έριξε την ευθύνη στους πλάγιους μπακ, Ροντινέι και Ορτέγκα, αυτή είναι η μισή αλήθεια. Ναι, πραγματοποίησαν τραγική εμφάνιση, αλλά δεν πήραν καμία βοήθεια από τους Φορτούνη και Ποντένσε, δεν πήγαν ποτέ να “ντουμπλάρουν” ένα μαρκάρισμα, μοιραία οι υπεραριθμίες των Ισραηλινών έφεραν γκολ και μια γενικότερη αίσθηση κυριαρχίας.

Ούτε ο συνήθως δυνατός άξονας ανταπεξήλθε, Έσε, Τσικίνιο και Όρτα “πούλησαν” αρκετές μπάλες εύκολα, προσπαθούσαν να παίξουν γρήγορα, στην ουσία έπαιζαν πρόχειρα και το κακό έγινε με τρόπο που πλήγωσε πολύ.

Θα συμφωνήσω με όσους κάνουν λόγο για ήττα μεγαλύτερη σε έκταση από όσα πραγματικά κατέθεσαν οι δύο ομάδες στο Γ. Καραϊσκάκης, όντως οι Πειραιώτες δημιούργησαν φάσεις για να πετύχουν δεύτερο γκολ ειδικά στο 1-3 και να δώσουν ελπίδα για την ρεβάνς, αλλά στην μοναδική σοβαρή επίθεσή η Μακάμπι στην επανάληψη, ευτύχισε να πετύχει αυτή 4ο γκολ και η σεμνή τελετή έλαβε τέλος. Η ουσία μένει τα υπόλοιπα είναι για όσους ψάχνουν να χρυσώσουν το χάπι.

Πέραν του διαφαινόμενου αποκλεισμού, αυτό που έχει σημασία στην επόμενη μέρα, είναι η διαχείριση της ήττας. Μιλάμε για την πρώτη αποτυχία της εποχής Μεντιλίμπαρ, με ένα πολύ βαρύ σκορ. Αν δεν σηκώσει άμεσα κεφάλι ο Ολυμπιακός, θα θέσει σε κίνδυνο και την μεγάλη ανατροπή που προσπαθεί να κάνει στο πρωτάθλημα. Μια χαμένη... παρτίδα και ακολουθεί το ντέρμπι των “αιωνίων” την προσεχή Κυριακή, στο οποίο ζητείται αντίδραση και... μέταλλο.

Ένα πράγμα δεν πρέπει να ξεχνάμε, οι ερυθρόλευκοι προσπαθούν την στιγμή που κορυφώνεται η σεζόν, να γίνουν ένα συμπαγές σύνολο που θα “χτυπήσει” το πρωτάθλημα μέχρι την τελευταία στιγμή. Αυτό προϋποθέτει ελαχιστοποίηση των λαθών, αν γίνεται να μην κάνουν κανένα. Δύσκολο, γι' αυτό τώρα θα φανεί πόσο ισχυρή πνευματικά μπορεί να αποδειχθεί η ομάδα του Βάσκου τεχνικού.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ CONFERENCE LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ