STOIXIMAN SUPER LEAGUE

Ψάχνει τις… εργοστασιακές ρυθμίσεις η ΑΕΚ, έτοιμος από το "Βενιζέλος" ο Ποντένσε

Μονομαχία του Στίβεν Τσούμπερ με τον Ντανιέλ Ποντένσε
Μονομαχία του Στίβεν Τσούμπερ με τον Ντανιέλ Ποντένσε EUROKINISSI SPORTS

Στην ΑΕΚ έλειψε η διάρκεια στην ένταση, ο ρυθμός κι αναζητεί την επαναφορά στις εργοστασιακές ρυθμίσεις, στον Ολυμπιακό ο Ποντένσε έκανε τη διαφορά. Γράφει ο Λάμπρος Μπαλάφας.

Όταν ένα ντέρμπι την 4η αγωνιστική τελειώνει ισόπαλο, μπορείς να πεις ελάχιστα για τη μεγάλη εικόνα, οι ισορροπίες δεν αλλάζουν, οι αποστάσεις παραμένουν ίδιες, όλα μετατοπίζονται για το αμέσως επόμενο ματς κι η ζωή συνεχίζεται.

Αυτό που έχει αξία για ΑΕΚ και Ολυμπιακό τούτη την ώρα είναι να καταπιαστούν με τα επιμέρους, να αναλύσουν τα στοιχεία και τις λεπτομέρειες σε βάθος, γιατί αυτό θα τους βοηθήσει να μην μείνουν στάσιμοι και να εξελιχθούν.

Ας δούμε τι μπορούν να κρατήσουν και τι να διορθώσουν Αλμέιδα και Μαρτίνεθ.

Της λείπει διάρκεια στην ένταση, τα υπόλοιπα τα έχει

Η ΑΕΚ ως γηπεδούχος είχε την ανάγκη να πείσει ότι είναι η ίδια με πέρυσι, η ομάδα που κυριάρχησε και έκανε το νταμπλ. Πρώτα τον ίδιο της τον εαυτό και στη συνέχεια τον κόσμο της. Δεν τα κατάφερε.

Ήταν το 7ο φετινό επίσημο, έχει κερδίσει μόνο τα δύο, νούμερα που δεν ικανοποιούν. Οι απαιτήσεις είναι μεγαλύτερες, ο πήχης έχει τοποθετηθεί ψηλότερα και δικαιολογημένα. Η Ένωση έχει όλο τον περσινό κορμό, συν κάποιες ποιοτικές λύσεις, όπως ο σκόρερ Πόνσε.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Σαφώς υπάρχουν ελαφρυντικά, σημαντικότατες οι απουσίες των Λιβάι Γκαρσία, Γκατσίνοβιτς και Μάνταλου, αλλά στον πρωταθλητισμό πρέπει να βρίσκεις λύσεις.

Περισσότερο από τα πρόσωπα, αυτό που έλειπε και στην ΑΕΚ ήταν η διάρκεια στην ένταση. Με εξαίρεση το πρώτο 20λεπτο όπου και προηγήθηκε, ο ρυθμός της ήταν πολύ κάτω σε σχέση με πέρυσι, κοινώς αναζητείται η επαναφορά στις… εργοστασιακές ρυθμίσεις.

Προφανώς ο σχεδιασμός προβλέπει να αλλάξει ταχύτητα στη συνέχεια, είμαστε στην αρχή της σεζόν. Αν δεν αλλάξει, οι νίκες θα έρχονται δύσκολα, η ΑΕΚ έχει χτιστεί να παίζει συγκεκριμένο στιλ ποδοσφαίρου, πίεση ψηλά, χώροι ερμητικά κλειστοί, συνοχή των γραμμών, καμία ανάσα στον αντίπαλο.

Μέχρι στιγμής αυτό φέτος έχει εφαρμογή μόνο σε κάποια κομμάτια των αγώνων, όχι συνολικά. Γι’ αυτό και δυσκολεύεται, γι' αυτό δεν έρχονται νίκες. Είναι τόσο απλό να το παρατηρείς, τόσο σύνθετο να το βλέπεις να εφαρμόζεται.

Δεν… κόβει ο Φορτούνης, ο πανέτοιμος Ποντένσε θα κάνει μεγάλη διαφορ

Ο Ολυμπιακός κατέθεσε ένα αγωνιστικό πλάνο πολύ συγκεκριμένο, το οποίο ικανοποίησε στη μεγαλύτερη διάρκεια του ματς. Είχε κενά, όπως το διάστημα μέχρι να δεχθεί γκολ, αλλά αυτό το ξέρει και το περιμένει ο Μαρτίνεθ, το παραδέχθηκε δημόσια στις δηλώσεις του.

Οι ερυθρόλευκοι είναι ένα γκρουπ το οποίο βρίσκει χημεία μέρα με τη μέρα, οι ρόλοι δεν έχουν "κλειδώσει" απαιτείται χρόνος. Εξαίρεση στον παραπάνω κανόνα αποτελεί ο Φορτούνης, αυτός παραμένει ασύλληπτα επιδραστικός για την ομάδα του, διευθύνει την… ορχήστρα, είναι ο απρόβλεπτος κίνδυνος για τον αντίπαλο. Όταν έγινε αλλαγή, ο Ολυμπιακός έπαψε να είναι κυριαρχικός, έχασε μέτρα στο γήπεδο.

Ο Ποντένσε έκανε τη διαφορά πριν καν αγωνιστεί και μόνο με την… τρέλα του να δηλώσει ετοιμότητα, να παίξει κατευθείαν, πρέπει να το είχε στο μυαλό του από τη στιγμή που πάτησε το πόδι του στο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Ξέρει καλά τον εαυτό του κι αφού του πήρε λίγα λεπτά να βρει τον ρόλο του, δημιούργησε το γκολ της ισοφάρισης, σωστά ξεκίνησε στην ενδεκάδα κι ας του έλειπε ο αγωνιστικός ρυθμός.

Όταν τον βρει, τέτοια ματς σαν το χθεσινό θα τα παίρνει ο Ολυμπιακός, θα βρίσκει και δεύτερο και τρίτο γκολ στο καλό διάστημα, ο Πορτογάλος έχει μοναδική ποιότητα.

Το ντέρμπι τελείωσε, οι υποχρεώσεις μεγαλώνουν, μπαίνουν και οι όμιλοι του Europa League στη ζωή των ομάδων. Κι εδώ η αντιμετώπιση θα είναι διαφορετική.

Η ΑΕΚ πρέπει να προσέξει περισσότερο σε αυτή την μετάβαση, δεν είναι μαθημένη, πρέπει να βρει ισορροπίες. Ο Ολυμπιακός είναι συνηθισμένος και επιπρόσθετα έχει μεγάλο βάθος, ωστόσο ο συντελεστής δυσκολίας είναι μεγάλος, δεν επιτρέπει πολλές δοκιμές.

Η χρονιά θα έχει τεράστιο ενδιαφέρον, να την απολαύσουμε, αξίζει…

Δείτε την Game Night:

TAGS STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΑΕΚ ΑΕΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ