ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ένας άλλος Ολυμπιακός, μια άλλη ΑΕΚ

SUPERLEAGUE 2023-2024 /  -  (  / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE 2023-2024 / - ( / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Δυο γκολ με... ιστορία και πολύ Βραζιλία, οι "κιτρινόμαυροι" που δεν πρέπει να είναι προβλέψιμοι και οι "ερυθρόλευκοι" που γέμισαν ποδοσφαιρίλα. Γράφει ο Παντελής Διαμαντόπουλος.

Τα δυο πρώτα φετινά ντέρμπι της Stoiximan Super League σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα ήρθαν ισόπαλα. Κι αν οι γείτονες στην Βόρεια Ελλάδα, δεν βγήκαν δίχτυα, ΑΕΚ και Ολυμπιακός το έπραξαν χωρίς όμως να δώσουν κάτι περισσότερο. Αφήστε που από ένα σημείο και μετά έμοιαζε με πυγμαχικό αγώνα που ο ένας είχε έναν καλό γύρο και μετά ο άλλος.

Η ΑΕΚ μπήκε και τελείωσε καλά το ματς. Ο Ολυμπιακός στο ενδιάμεσο της αναμέτρησης και κυρίως μετά το γκολ που δέχθηκε, έφτιαξε την εικόνα του και δημιούργησε κάποιες ανησυχίες στην OPAP Arena.

Οι δυο προπονητές έπραξαν τα αναμενόμενα, με τον Μαρτίνεθ και να μαγνητίζει περισσότερο τα βλέμματα του ποδοσφαιρόκοσμου, γιατί πολύ απλά ο Ολυμπιακός είναι ένα ολοκαίνουργιο σύνολο και κάθε αλλαγή πλάνων ή προσώπων, γεννάει απορίες.

Οι "ερυθρόλευκοι" έκαναν αρκετές μεταγραφές, ο τρόπος λειτουργίας της ομάδας είναι πολύ πιο ορθόδοξος από πέρυσι και με δεδομένο ότι βρίσκεται υπό κατασκευή, το να παίρνει έναν βαθμό σε μια δύσκολη έδρα, είναι επιτυχία. Η ΑΕΚ σίγουρα ως γηπεδούχος αφήνει δυο βαθμούς, δεν κερδίζει ξανά τον Ολυμπιακό στο σπίτι της (στο πρωτάθλημα), αλλά είναι πολύ νωρίς για να αρχίσουν να φουσκώνουν και να ξεφουσκώνουν οι φίλοι της.

Και οι δυο ομάδες, ήταν διαφορετικές από πέρυσι. Ο ένας ξεκάθαρα σε πρόσωπα και ταχύτητα. Η άλλη σε πίεση και ρυθμό.

Ο Καφού Ρότα και η Βραζιλιάνικη ισοφάριση

Τα δυο γκολ που μπήκαν στο πρώτο μέρος χρήζουν προπονητικής ανάλυσης για καμιά μέρα στα δυο στρατόπεδα. Ο Ρότα έκανε τον Καφού στο 1-0. Και οι τοποθετήσεις των δυο κεντρικών χαφ του Ολυμπιακού, του Έσε και του καμαρά, ήταν τόσο άσχημες, που το δεξί μπακ της Ένωσης πέρασε και ανάμεσά τους!

Του "έσπασε" καλά την μπάλα ο Ελίασον και μετά η πάσα του χάρισε στον Πόνσε, ένα από τα πιο εύκολα γκολ στην ζωή του. Γενικά μέχρι να μπει αυτό το γκολ, ο Ολυμπιακός ήταν παθητικός, σε μια αναζήτηση ρόλων και με τους γηπεδούχους να έχουν και την κατοχή αλλά και την επιμονή στο να απειλήσουν ορθόδοξα ή ανορθόδοξα.

Κι αν ο Ρότα έγινε Καφού στο 1-0, μάλλον ο Αλμέιδα θα πρέπει να κλείσει τους ποδοσφαιριστές του στα αποδυτήρια μισή μέρα, για το 1-1. Από την άλλη, ο καινούργιος Ολυμπιακός συστήθηκε στον κόσμο του. Μια ομάδα που δεν μπορώ να ξέρω από τώρα που θα φτάσει, αλλά θα είναι γεμάτη ποιότητα και ποδοσφαιρίλα. Πολύ ποδοσφαιρίλα.

Ο Φορτούνης πέρασε όποιον γούσταρε κινούμενος μάλιστα παράλληλα των γραμμών! Οι παίκτες της ΑΕΚ ήταν ανήμποροι να τον σταματήσουν, βρήκε εύκολα τον Ρόντινέι, που έκανε το ίδιο από δεξιά. Και αυτός πάσαρε στον Ποντένσε που έστειλε με προσποίηση δυο αδιάβαστους πριν την σέντρα για τον Ελ Κααμπί. Βραζιλιάνικο γκολ έβαλε ο Ολυμπιακός, άσχετα αν στην τετράδα των πρωταγωνιστών, μόνο ένας είναι από την συγκεκριμένη χώρα.

Θα 'ναι πολύ καλύτερος ο Ολυμπιακός

Αν εξαιρεθούν τα δυο αυτά γκολ, ο αγώνας θα ξεχαστεί με συνοπτικές διαδικασίες. Καταλαβαίνω ότι οι φίλοι της νταμπλούχου ΑΕΚ ήθελαν έναν άσσο και οι αντίστοιχοι των Πειραιωτών ένα διπλό. Όμως βολεύτηκαν με το Χ το οποίο αν πρέπει με το ζόρι να βολεύει κάποιον, αυτός είναι ο Ολυμπιακός. Γιατί έπαιζε εκτός έδρας και τίποτ' άλλο. Πέρα όμως από τον βαθμό, το ξεκάθαρο είναι ότι οι "ερυθρόλευκοι" πλέον είναι πολύ καλύτεροι από πέρυσι.

Και η λογική λέει ότι θα παίξουν και πιο σωστά, όταν εμφανιστεί το σταθερό σχήμα. Ο Ολυμπιακός έκανε πολλές μεταγραφές, η εικόνα του θα μεταβάλλεται το επόμενο διάστημα. Αντίθετα οι απαιτήσεις για άμεση σταθερότητα είναι μεγαλύτερες για τους "κιτρινόμαυρους" από την στιγμή που πρόκειται για την ίδια ομάδα με πέρυσι συν ελάχιστες προσθήκες που έχουν στόχο να την κάνουν καλύτερη, αλλά όχι να την διαφοροποιήσουν.

Συν τοις άλλοις, ο Μαρτίνεθ κάνει αλλαγές και μπαίνουν ποδοσφαιριστές έτοιμοι και με παραστάσεις. Και ικανοί να ακολουθήσουν το σύγχρονο ποδόσφαιρο. Όχι το περσινό χάλι με κάποιους που έκαναν τα δέκα μέτρα σε... πέντε λεπτά. Και για να δείτε και την αλλαγή ψυχολογίας, σταθείτε στον Ρέτσο. Τι τράβηξε πέρυσι και πως εμφανίστηκε στην OPAP Arena.

Οι πτήσεις του "δικέφαλου"

Ο Αλμέιδα από την μεριά του, θα πρέπει να αποδείξει ότι η ομάδα του αντέχει όλα τα... καρπούζια στην ίδια μασχάλη. Οι υποχρεώσεις είναι περισσότερες και δύσκολες. Μάνι- μάνι σε λίγα 24ωρα ο «δικέφαλος» θα κληθεί να έχει μια δύσκολη... πτήση απέναντι στην ομάδα "που σε πονεί και που σε σφάζει" της Premier League και αναφέρομαι στην Μπράιτον.

Θα χρειαστεί άπλωμα του rotation και να βοηθήσουν όλοι, ακόμη και ο Ζίνι που κόντεψε να βάλει γκολάρα στο 82' του ματς. Θα κλείσω με το εξής: Την περσινή ΑΕΚ φέτος την περιμένουν όλοι. Πάντα έτσι γίνεται με τον κάτοχο του τίτλου. Οπότε έχει ενδιαφέρον να δούμε αν μπορέσει και να παίξει από πίσω, εφόσον η πίεσή της δεν θα αποδίδει πάντα. Ο Ολυμπιακός γέμισε ποιότητα. Αυτό για την ώρα...

Δείτε την Game Night:

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΛΛΑΔΑ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ