ΕΛΛΑΔΑ

Οι Big-4 θα ξεχειμωνιάσουν στην Ευρώπη

Ο Γιάννης Κωνσταντέλιας
Ο Γιάννης Κωνσταντέλιας EUROKINISSI SPORTS

Ο Λάμπρος Μπαλάφας γράφει για τους τέσσερις εκπροσώπους μας στα Κύπελλα Ευρώπης που ανταποκρίνονται πειστικά στις απαιτήσεις, μαζεύουν βαθμούς και έχουν την εικόνα ομάδων που θα συνεχίσουν να παίζουν και εκτός συνόρων και τον Φλεβάρη.

Σοβαρευτήκαμε, καταλάβαμε την αξία μας, αντιληφθήκαμε την δυναμική των ευρωπαϊκών προκλήσεων και το μέχρι στιγμής δείγμα των εκπροσώπων μας, σκορπάει χαμόγελα. Φθάσαμε στα 8 ματς στους ομίλους και ήδη μετράμε 4 νίκες, 3 ισοπαλίες και μόλις μία ήττα. Την ημέρα της κλήρωσης, ούτε οι από την φύση τους αισιόδοξοι μπορούσαν να φανταστούν αυτή την εξέλιξη, αλλά είναι πέρα για πέρα αληθινό αυτό που ζούμε.

Οι Big-4 του ελληνικού ποδοσφαίρου ανταποκρίνονται πειστικά στις απαιτήσεις, μαζεύουν βαθμούς και κυρίως πείθουν. Έχουν την εικόνα των ομάδων που θα συνεχίσουν στην Ευρώπη και τον Φεβρουάριο (όσοι τερματίσουν στην 2η ή 3η θέση στο Europa League) ή ακόμη και κατευθείαν τον Μάρτιο αν καταλάβουν την πρώτη θέση! Δεν προτρέχουμε, κρίνουμε με βάση αυτά που βλέπουμε και μας αρέσουν πολύ...

H "La massia" του ΠΑΟΚ να είναι καλά

Οι ευρωπαϊκές βραδιές παράγουν μοναδικές ιστορίες, ο Κώστας Κουλιεράκης θα θυμάται για χρόνια την χθεσινή αναμέτρηση με την Αϊντραχτ. Έζησε την απογοήτευση ενός προσωπικού λάθους, από το οποίο προέκυψε η ισοφάριση των Γερμανών, έβαλε την... σπίθα στις καθυστερήσεις για να πάρει φωτιά η Τούμπα, όταν με το δικό του γκολ έκρινε μια τόσο σημαντική αναμέτρηση. Η ζωή μπορεί σε μια στιγμή να σε κάνει ένα με το πάτωμα, η ίδια με έναν μαγικό τρόπο, μπορεί την αμέσως επόμενη στιγμή να σε στείλει στα ουράνια.

Ο 20χρονος αμυντικός του ΠΑΟΚ τα έζησε όλα στο έπακρο και την απογοήτευση και την αποθέωση. Δεν έβαλε τα... κλάματα τη στιγμή που το δικό του λάθος έδωσε ελπίδα στην Άιντραχτ, πίστευε μέχρι τέλους, αυτή η πίστη τον έκανε να βρεθεί την κατάλληλη στιγμή στο σωστό σημείο. Και κάπως έτσι έφτασε να πετυχαίνει 3ο γκολ τις τελευταίες 15 μέρες! Δεν μιλάμε για φορ, στόπερ είναι το παλικάρι, ωστόσο διαθέτει όλο το πακέτο, για να κάνει μεγάλη καριέρα και αυτό το έχει διαπιστώσει πρώτος απ' όλους ο Ραζβάν Λουτσέσκου.

Η πανηγυρική δικαίωση του Λουτσέσκου

Έχω αναφερθεί πολλές φορές στην μαεστρία του Ρουμάνου τεχνικού να διαχειρίζεται νέα παιδιά, να τα βοηθάει να γίνονται γρήγορα άνδρες και άμεσα να πρωταγωνιστούν στο κορυφαίο επίπεδο. Ο Λουτσέσκου είναι πανέξυπνος, δουλευταράς και γνώστης. Ξέρει τις δυνατότητες του ρόστερ του, μπορεί να παίρνει το μάξιμουμ απ' όλους. Στις αρχές του καλοκαιριού, όταν ο κόσμος δυσανασχετούσε με τις μεταγραφικές κινήσεις, αυτός χαμογελούσε.

Ήξερε! Και φυσικά δικαιώνεται. Σε πρώτη φάση εξαργυρώνει αυτή την εμπιστοσύνη στα νέα παιδιά, με άμεσα αποτελέσματα, σε δεύτερη φάση θα δικαιώσει όλο τον οργανισμό ΠΑΟΚ, Κουλιεράκης, Κωνσταντέλιας, Τσιγγάρας και πολλοί ακόμη προερχόμενοι από την ασπρόμαυρη “La masia” θα μοσχοπουληθούν.

Για τον Ζίβκοβιτς τα λόγια περισσεύουν, έφθασε ήδη τα 8 γκολ στη φετινή σεζόν, αυτός οδηγεί και οι υπόλοιποι ακολουθούν. Οι μεγάλες ομάδες έχουν προσωπικότητες, ο Σέρβος ξεχωρίζει είναι μπροστάρης, αποτελεί εγγύηση για την εύρυθμη ευρωπαϊκή συνέχεια του κλαμπ. Ο ΠΑΟΚ με το δύο στα δύο θα πρέπει να κάνει... τρέλες στη συνέχεια για να κινδυνεύσει με αποκλεισμό. Η λογική τον θέλει σίγουρα στην επόμενη φάση, αν θα είναι πρώτος ή δεύτερος θα το μάθουμε προσεχώς.

Εγγυητής και της ευρωπαϊκής πορείας ο Μπρινιόλι

Ο Παναθηναϊκός επέστρεψε στον πρωταθλητισμό από την στιγμή που βρήκε σπουδαίο τερματοφύλακα. Όλες οι μεγάλες ομάδες από τον "άσο" αρχίζουν, οι πράσινοι αισθάνονται σιγουριά με τον Αλμπέρτο Μπρινιόλι κάτω από τα δοκάρια. Το μεγάλο προσόν του είναι το παιχνίδι με τα πόδια, έχει τεράστια άνεση, "μιλάει" στην μπάλα. Στο Ισραήλ χρειάστηκε να δείξει και τα εξαιρετικά αντανακλαστικά του κάτω από την εστία. Είναι πληθωρικός, ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς τον εμπιστεύεται απόλυτα. Σε μια βραδιά που οι πράσινοι δεν μπόρεσαν να είναι καλοί στην δημιουργία και να παράξουν πολλές φάσεις, δέχθηκαν πίεση, κινδύνευσαν, αλλά είπαμε ο Μπρινιόλι είχε τις απαντήσεις.

Το 0-0 στην Χάιφα φέρνει τους πράσινους μόνους στην κορυφή του ομίλου, βλέπουν τους υπόλοιπους από θέση ισχύος. Για ποδόσφαιρο μιλάμε, όλα αρχίζουν από την ψυχολογία, η πίστη φέρνει αποτελέσματα, δημιουργεί ισχυρούς δεσμούς στο εσωτερικό της ομάδας.

Ο Παναθηναϊκός αντιμετώπισε αρκετά προβλήματα με τραυματισμούς το τελευταίο διάστημα, η διακοπή (μετά τον κυριακάτικο εντός έδρας αγώνα με τον Ατρόμητο) θα δώσει την ευκαιρία να επιστρέψουν όλοι, με εξαίρεση τον Μάγκνουσον. Η ηρεμία θα καθαρίσει και το μυαλό, θα θέσει τους επόμενους στόχους. Ακολουθούν οι δύο αγώνες με την Ρεν, εκεί θα κριθούν πολλά, τα μηνύματα είναι ενθαρρυντικά...

Ο καλός Άγιαξ εμφάνισε την καλή ΑΕΚ

Η ΑΕΚ είχε μια μεγάλη παγίδα μπροστά της, την οποία απέφυγε. Η κακή κατάσταση του Άγιαξ “πιπίλιζε” τα αυτιά των παικτών του Αλμέιδα, δημιουργούσε ένα πρέπει, το οποίο πολλές φορές αγχώνει και στη συνέχεια... χαντακώνει. Ευτυχώς θα πω εγώ, οι Ολλανδοί έκαναν ίσως το καλύτερο φετινό πρώτο ημίχρονο, ξεκαθάρισαν τους λόγους για τους οποίους ταξίδεψαν στην Αθήνα. Και γκολ βρήκαν και ευκαιρίες έχασαν, προσπαθούσαν να κάνουν ένα... restart, από το ματς στην OPAP ARENA. Αυτό το “γεμάτο” πρώτο μέρος έφερε και την αντίδραση της ΑΕΚ.

Στην επανάληψη βγήκε με το... μαχαίρι στα δόντια. Ανέβασε ταχύτητα, μεγάλωσε το γήπεδο, δημιούργησε χώρους, πήρε την μπάλα από τους Ολλανδούς, θύμιζε κανονική ΑΕΚ στην έδρα της. Πιεστική, κυριαρχική, ένα δεμένο σύνολο με ρόλους και πρωταγωνιστές. Βρήκε την ισοφάριση, δικαιούταν την ανατροπή, η ευκαιρία του Γιόνσον είναι από αυτές που δεν χάνονται.

Πέραν του βαθμού, ο οποίος στην οικονομία του ομίλου μπορεί να αποβεί καθοριστικός, η ΑΕΚ είδε τον Τσίτσαν Στάνκοβιτς να πραγματοποιεί σημαντικότατες επεμβάσεις. Την κράτησε σε σημεία που θα μπορούσε να χαθεί το παιχνίδι, ο Αυστριακός είχε τεράστια ανάγκη μια τέτοια εμφάνιση, θα τον γεμίσει αυτοπεποίθηση τον ίδιο, θα γεμίσει σιγουριά όλη την ομάδα. Όπως και στην περίπτωση του Παναθηναϊκού, η ΑΕΚ στα δύο σερί παιχνίδια με την Μαρσέιγ θα συνειδητοποιήσει πόσο ψηλά μπορεί να τερματίσει στον όμιλο.

Κάτι που μπορείς να κάνεις σήμερα, μην το αφήνεις για αύριο

Ο Ολυμπιακός έχασε την ευκαιρία να "κλειδώσει" από χθες την 3η θέση και στη συνέχεια να παίξει... ρέστα για την πρωτιά. Λογικά δεν θα έχει πρόβλημα στην πορεία, αλλά κάτι που μπορείς να το κάνεις σήμερα, μην το αφήνεις για αύριο. Μπήκε προσηλωμένος στην αναμέτρηση με την Μπάτσκα Τόπολα, σε μια συνέχεια των τελευταίων "γεμάτων" εμφανίσεων και των επιβλητικών νικών. Δεν άφηνε περιθώρια στους Σέρβους, τους "χτυπούσε" από παντού, Ποντένσε, Φορτούνης και Ροντινέι δημιουργούσαν υποσχόμενη φάση για γκολ, κάθε φορά που περνούσαν τη μεσαία γραμμή.

Σε δύο από αυτές βρήκαν και γκολ, ο Πορτογάλος δημιούργησε το πρώτο, πέτυχε ο ίδιος το δεύτερο. Όλα κυλούσαν ιδανικά, ο Μαρτίνεθ θεώρησε το ματς τελειωμένο, απέσυρε στο 63΄ Ποντένσε και Μασούρα και στο ίδιο λεπτό, πριν καν βρουν τους ρόλους τους οι αλλαγές, οι Σέρβοι μείωσαν. Ήρθε και η αποβολή του Ντόη (βρέθηκε σε κακή μέρα, έκανε ένα άτσαλο γύρισμα προς τον Πασχαλάκη και στην αρχή του ματς, το οποίο δεν κόστισε) για να μεγαλώσει την ανησυχία και τελικά στο 90' η Μπάτσκα Τόπολα έφτασε στην ισοφάριση.

Σαν αποτέλεσμα ενόχλησε και τους παίκτες και τον Μαρτίνεθ, αλλά για ένα σύνολο που βρίσκεται σε φάση ανασύστασης αυτά θα υπάρχουν. Οι ερυθρόλευκοι πρέπει να κρατήσουν όσα έκαναν στα πρώτα 60 λεπτά, πολλοί αυτοματισμοί, παιχνίδι από τον άξονα αλλά και τις πτέρυγες, κυρίως από δεξιά με Ροντινέι. Από την άλλη οφείλουν να δουλέψουν πάνω στα λάθη τους, όταν προηγείσαι 2-0 το ματς το... σκοτώνεις.

TAGS ΕΛΛΑΔΑ EUROPA LEAGUE CONFERENCE LEAGUE ΠΑΟΚ ΠΑΟΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΑΕΚ ΑΕΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ