ΕΛΛΑΔΑ

Αυτή κι αν ήταν δήλωση προθέσεων, μας άκουσε όλη η Ευρώπη

Ο Κίριλ Ντεσπόντοφ
Ο Κίριλ Ντεσπόντοφ INTIME SPORTS

Ο Λάμπρος Μπάλαφας γράφει για το 3/4 των ελληνικών ομάδων στην πρεμιέρα των ευρωπαϊκών ομίλων, με το οποίο έκαναν ξεκάθαρη δήλωση για τις προθέσεις τους.

Τελικά δεν είμαστε και τόσο κακοί σαν ελληνικό ποδόσφαιρο. Τρεις νίκες και μια ήττα στην πρεμιέρα των ευρωπαϊκών ομίλων, είναι μια εξαιρετική συγκομιδή, ίσως ανέλπιστη, αλλά πέρα για πέρα δίκαιη, πειστική και κυρίως χρήσιμη για την επόμενη μέρα. Αρχικά να καταλάβουμε πως όλα γίνονται, φθάνει να έχεις σωστό πλάνο και τα κατάλληλα υλικά.

Η δουλειά σε βάθος έχει και συλλογικό χαρακτήρα, οι νίκες δίνουν άμεσα βαθμούς και μακροπρόθεσμα καλύτερες κληρώσεις και περισσότερα ευρωπαϊκά εισιτήρια. Από την αρχή του καλοκαιριού αντιλαμβάνομαι μια κοινή γραμμή των εκπροσώπων μας προς αυτή την κατεύθυνση και να που τα αποτελέσματα βοηθούν.

Αξιολογώντας τις νίκες, με βάση τα ονόματα των αντιπάλων, ο Παναθηναϊκός πέτυχε τη μεγαλύτερη, η Βιγιαρεάλ είναι τοπ κλαμπ εδώ και πολλά χρόνια. Αν σταθούμε στην αγωνιστική κατάσταση, το μεγαλύτερο… θόρυβο τον έκανε η ΑΕΚ φεύγοντας θριαμβεύτρια από το Μπράιτον.

Ισπανική παράδοση ήταν και πάει…

Ο Παναθηναϊκός αδυνατούσε να κοιτάξει στα μάτια ισπανικές ομάδες, είτε έπαιζε εκτός, είτε εντός έδρας. Αυτό μέχρι χθες, πλέον έσπασε την κακή παράδοση και έφτιαξε με το καλημέρα την τύχη του στον όμιλο. Αυτή η νίκη, με τον τρόπο που ήρθε, απέναντι στο βαρύ… χαρτί του γκρουπ, ανοίγει την όρεξη, όχι απλά για την πρόκριση, αλλά και για την πρώτη θέση.

Εκ του αποτελέσματος, η Ρεν δείχνει να αποτελεί το αντίπαλο δέος, η Μακάμπι Χάιφα, δεν είναι η περσινή ομάδα. Αν το πεις αυτό στον Γιοβάνοβιτς θα σε κοιτάξει με βλέμμα αυστηρό, θέλει συγκροτημένες κινήσεις, όχι υπέρμετρο ενθουσιασμό, υπάρχουν ακόμη 5 ματς και θα χρειαστούν κι άλλες τέτοιες εμφανίσεις.

Ο κόσμος των πρασίνων ζεστάθηκε για τα καλά, ξέχασε ήδη την Μπράγκα, μετράει ήδη μέρες για το… τεστ στην Χάιφα. Αν τελειώσει καλά η δουλειά και στο Ισραήλ, ο δρόμος θα γίνει… ευθεία.

Η βραδιά των φορ έφερε τη νίκη… χρυσάφι

Ο Φώτης Ιωαννίδης ζει ένα όνειρο, κάνει φοβερά πράγματα σε κάθε παιχνίδι, είναι το σημείο αναφοράς της πράσινης επίθεσης. Σύγχρονος, έξυπνος, δουλευταράς, πλέον και πολύ ουσιαστικός, τα τελειώματά του γεμάτα ποιότητα. Ο Παναθηναϊκός βρήκε φορ για το σήμερα και το αύριο.

Τώρα που το ξανασκέφτομαι, αυτό το… αύριο είναι σχετικό, αν συνεχίσει τέτοιες εμφανίσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η τιμή του θα εκτοξευτεί και η διοίκηση του τριφυλλιού, με μαθηματική ακρίβεια, θα δεχθεί πρόταση με πολλά μηδενικά. Ο Ιωαννίδης άλλαξε τις ισορροπίες του ματς, έβαλε τη Βιγιαρεάλ από κάτω, την έκανε να μοιάζει κατώτερη, να αισθανθεί μειονεκτικά.

Όλα μετά πήραν το δρόμο τους, το έβλεπες, το αντιλαμβανόσουν, μέσα από τον έλεγχο, θα ερχόταν και το δεύτερο γκολ. Ακόμη κι όταν το "κίτρινο υποβρύχιο" έβγαλε αναμενόμενα αντίδραση, ο Γιοβάνοβιτς είχε αντίδοτο, έδωσε φρεσκάδα, έβαλε μέσα τον Σπόραρ και όλα έγιναν ιστορία, γλυκιά για τον Παναθηναϊκό και ανησυχητική για τη Βιγιαρεάλ.

Ο Αλμέιδα το περίμενε και το… φώναζε

Της ταιριάζουν τα δύσκολα, αυτά την χαλυβδώνουν, την κάνουν σκληρή, αλύγιστη. Η ΑΕΚ πήγε στο Μπράιτον με τα δεδομένα να είναι όλα σε βάρος της. Άμυνα ανάγκης, επιστροφές παικτών χωρίς πολλές "καθαρές" προπονήσεις και απέναντι ένα σύνολο που σκορπούσε τον τρόμο.

Πριν τη σέντρα μόνο ο Αλμέιδα μιλούσε για νίκη, οι περισσότεροι παρακαλούσαν να μην… γράψει πολλά. Μετά το τέλος ο Αργεντινός έριξε τη φαρμακερή ατάκα: "Όσοι δεν πιστεύουν, θα πιστέψουν"! Το έβλεπε καθημερινά στις προπονήσεις, το δούλευε, το περίμενε. Παγίδεψε τον Ντε Τζέρμπι, αποδιοργάνωσε τον Ιταλό, δεν τον άφησε να πάει το ματς σε ρυθμό Premier League.

Έπαιξε με τους δικούς του κανόνες, πατούσε και άφηνε το γκάζι, κάνοντας την Μπράιτον κανονική ομάδα, αντιμετωπίσιμη. Εμφάνισε μια ΑΕΚ μαεστρικά στημένη, έμοιαζε αρκετά με αυτήν του Ζάγκρεμπ τον Αύγουστο, ήταν πολύ πιο… aggressive από αυτή των πρώτων αγωνιστικών στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Οι απαιτήσεις του… Πέμπτη - Κυριακή

Η ΑΕΚ μας ξάφνιασε ευχάριστα, είχε ανάγκη αυτό το έπος, να πιστέψει ξανά στις δυνατότητές της, γιατί είναι μεγάλες. Οι εναλλαγές συναισθημάτων θα υπάρξουν μέσα στη σεζόν, πρέπει να βγαίνει αλώβητη από τα προβλήματα και να μένει πιστή στις αρχές του προπονητή της.

Οι τραυματισμοί τα συνεχόμενα ματς θα αφήνουν "σημάδια", το λέμε διαρκώς εκεί βρίσκεται το κλειδί, η Ένωση θα πρέπει να μάθει να ισορροπεί στις απαιτήσεις του… Πέμπτη – Κυριακή, θα πρέπει να εμφανίζει νέους… ήρωες όταν οι σεσημασμένοι αδυνατούν να κάνουν τη διαφορά ή ακόμη και να αγωνιστούν. Το ντέρμπι της Λεωφόρου θα δείξει αν μαθαίνει γρήγορα.

Οι ανατροπές στην Ευρώπη σε αλλάζουν επίπεδο…

Ο ΠΑΟΚ πήγε με αέρα φαβορί στο Ελσίνκι, αυτή η νοοτροπία έχει αποδειχθεί κακός σύμμαχος για τις ελληνικές ομάδες και για ένα ημίχρονο φλέρταρε με την αποτυχία. Κακός ρυθμός, εύκολα λάθη, προφανώς έπαιξε ρόλο και ο πλαστικός χλοοτάπητας, ήθελαν το χρόνο τους οι παίκτες του Λουτσέσκου να συνηθίσουν τις συνθήκες.

Στο διάστημα αυτό οι Φινλανδοί πήραν το προβάδισμα, έβαλαν πίεση, έβαλαν πρέπει στον ΠΑΟΚ. Η ανάπαυλα για το ημίχρονο λειτούργησε ευεργετικά, η ομάδα ηρέμησε και εμφανίστηκε όπως έπρεπε στην επιστροφή της στον αγωνιστικό χώρο.

Το γρήγορο γκολ της ισοφάρισης από τον Κουλιεράκη έδιωξε και το άγχος, φαινόταν τι θα ακολουθούσε, ο Ντεσπότοφ έδωσε το σύνθημα για την ολοκληρωτική αντεπίθεση. Αυτή η αντίδραση συνολικά στο δεύτερο μέρος, δείχνει και την φετινή νοοτροπία της ομάδας, τίποτα δεν τελειώνει αν δεν… συνηγορήσει ο ίδιος ο ΠΑΟΚ.

Μας… συστήθηκε ο νέος ηγέτης του ΠΑΟΚ

Στο πρώτο κομμάτι της σεζόν ο Λουτσέσκου είχε χρίσει… μαέστρο τον Ζίβκοβιτς, ο Σέρβος ανταπεξήλθε με το παραπάνω στον ρόλο αυτό, ωστόσο ήθελε και συμπαραστάτη. Με τον Άρη πήραμε μια μικρή ιδέα (κι ας μην μέτρησε το γκολ) σήμερα μια καλή γεύση από τα όσα μπορεί να δώσει ο Ντεσπότοφ στον φετινό ΠΑΟΚ.

Έχει όλα τα χαρακτηριστικά του ηγέτη και δείχνει διάθεση να ανταποκριθεί άμεσα στο ρόλο αυτό. Ήταν αρκετά τα καλά νέα για τον Δικέφαλο στην πρεμιέρα του ομίλου, ήδη ξεχώρισαν οι πρωταγωνιστές (ΠΑΟΚ, Άιντραχτ), από τους κομπάρσους (Ελσίνκι, Αμπερντίν) και αν δεν γίνουν τρομερά λάθη στη συνέχεια, η πρόκριση δεν μπορεί να χαθεί, το βάρος θα πέσει στην κατάκτηση της 1ης θέσης, εκεί θα δοθεί μάχη με τους Γερμανούς.

Στο Καραϊσκάκης νίκησε η πιο έτοιμη ομάδα

Ο Ολυμπιακός μπήκε με το… αριστερό στον όμιλο, γνώρισε την πρώτη φετινή του ήττα, η Φράιμπουργκ του έκανε τη ζημιά, όπως και πέρυσι. Τα δύο παιχνίδια ωστόσο δεν είχαν καμία σχέση, η τωρινή ομάδα ακόμη και σε μια κακή βραδιά, έδειξε πόσο διαφορετική είναι.

Είχαν καλομάθει τον κόσμο τους οι παίκτες του Μαρτίνεθ, αλλά θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι και για τέτοια βράδια. Ο Ολυμπιακός είναι υπό κατασκευή, δουλεύει συνεχώς και σκληρά, βελτιώνεται, σε μια μάχη με το χρόνο. Πρέπει να φθάσει στο στόχο, απορροφώντας τις αναποδιές που θα συναντήσει σε αυτή τη διαδρομή.

Χθες το βράδυ βρήκε απέναντί του ένα σύνολο που έχει τον ίδιο προπονητή 12 χρόνια, δεν είναι εύκολο να την καταβάλεις, γνωρίζονται όλοι καλά μεταξύ τους και κυρίως ο Στράιχ ξέρει ανά πάσα στιγμή τι μπορεί να πάρει από τον καθένα.

Φορτούνης και Ελ Κααμπί θέλουν… συμπαράσταση

Οι ερυθρόλευκοι δεν έχουν χρόνο να μείνουν παραπάνω στην ήττα, πρέπει να γίνουν ένα συμπαγές σύνολο που θα επιτίθεται και θα αμύνεται με ισορροπία, το βράδυ της Πέμπτης αυτό ήταν το μεγάλο πρόβλημα. Μπροστά λειτούργησε εξαιρετικά, ανασταλτικά πήρε κακό βαθμό κι ας δέχθηκε δύο γκολ από προσωπικά λάθη, κακό γύρισμα Φρέιρε για το 0-1 και πέναλτι Ρέτσου για το 1-2.

Σε επίπεδο προσώπων αντιλαμβανόμαστε όλο και περισσότερο το πόσο καλός φορ είναι ο Ελ Κααμπί, πέραν των γκολ, ανοίγει υπέροχα το γήπεδο, κινείται διαρκώς, πιέζει πολύ, κάνει πολλές δουλειές και τις κάνει εξαιρετικά. Για τον Φορτούνη σε λίγο δεν θα υπάρχουν λόγια για το πόσο αναγκαίος έχει γίνει, περνάει καλά, το είπε και στις δηλώσεις του, ευχαριστιέται το ποδόσφαιρο και αυτό τον κάνει τόσο καταλυτικό στο γήπεδο.

Μόλις έγινε αλλαγή, η Φράιμπουργκ πέτυχε το 2-3 και στη συνέχεια η πίεση προς τη γερμανική ομάδα ήταν αναιμική. Το είχα γράψει την ημέρα της κλήρωσης, θα συνεχίσω να το λέω, ο Ολυμπιακός πρέπει να… σημαδέψει την 3η θέση στον όμιλο και την ευρωπαϊκή συνέχεια μέσω Conference League, η επόμενη αγωνιστική με την Μπάτσκα Τόπολα στη Σερβία είναι κομβική.

Δείτε την εκπομπή του SPORT24 για τις μεγάλες νίκες των ελληνικών ομάδων:

TAGS ΕΛΛΑΔΑ EUROPA LEAGUE CONFERENCE LEAGUE UEFA ΑΕΚ ΑΕΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΑΟΚ ΠΑΟΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ