ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Από τη στιγμή που ο Ολυμπιακός πλησίασε, θα πιέσει τώρα και για το προσπέρασμα

Ο Ελ Αραμπί στο παιχνίδι του Ολυμπιακού με τον Πανσερραϊκό
Ο Ελ Αραμπί στο παιχνίδι του Ολυμπιακού με τον Πανσερραϊκό INTIME

Ο Λάμπρος Μπαλάφας γράφει για την εξυπνάδα του Κάρλος Καρβαλιάλ, τον Ολυμπιακό που βγάζει μεγάλη ένταση με τον Πορτογάλο στον πάγκο του, τα πρώτα συμπεράσματα για Μπιανκόν, τον Μασούρα και τον Ελ Αραμπί.

Αν κάτι οφείλουμε να πιστώσουμε στον Καρβαλιάλ αυτό το μικρό διάστημα που βρίσκεται στον ερυθρόλευκο πάγκο, είναι η εξυπνάδα του.

Ο Πορτογάλος δεν ανακατεύει την... τράπουλα, δεν ψάχνει το ξάφνιασμα, υιοθετεί τα θετικά της δουλειάς του Μαρτίνεθ και προσθέτει αυτά που έλειπαν.

Συνήθως οι προπονητές που αντικαθιστούν κάποιον συνάδελφό τους μεσούσης της σεζόν προχωράνε σε διαφοροποιήσεις, αφενός για να προκαλέσουν ένα αφύπνισμα, έναν ανταγωνισμό μεταξύ των παικτών, αφετέρου για να δείξουν μια άλλη -δική τους- οπτική των πραγμάτων.

Όπως και κόντρα στην Μπάτσκα Τόπολα, έτσι και στις Σέρρες, χρησιμοποίησε τους 11 που αποτελούν τον βασικό κορμό, ο Μπιανκόν ήταν ο μόνος που μπορούσε να αντικαταστήσει τον τιμωρημένο Ρέτσο, κοινώς καμία έκπληξη.

Ίδια πρόσωπα, νέες τακτικές από Καρβαλιάλ

Αυτά στη θεωρία. Εντός γηπέδου η λειτουργία έχει διαφορές, καταλυτικές για να μπορέσει ο Ολυμπιακός να κυριαρχήσει. Για δεύτερο σερί ματς, οι ερυθρόλευκοι βγάζουν μεγάλη ένταση, από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό.

Συμμετέχουν άπαντες και στις δύο βασικές λειτουργίες, άμυνα και επίθεση. Η άμυνα ξεκινάει από την περιοχή του αντιπάλου, πέραν των πάντα τυπικών στα ανασταλτικά τους καθήκοντα, Ελ Κααμπί και Μασούρα, υπηρέτησαν το πλάνο σωστά και οι Φορτούνης, Ποντένσε. Έσε και Καμαρά συμπλήρωναν αυτό το άριστα εκτελεσμένο "high press" με αποτέλεσμα ο Πανσερραϊκός να περάσει ελάχιστες φορές το μισό του γηπέδου.

Κοινώς, ο Ολυμπιακός σχεδόν εκμηδένισε τις πιθανότητες να κινδυνεύσει, είχε την μπάλα στα πόδια του σε όλη τη διάρκεια, την είχε γύρω από την περιοχή των γηπεδούχων, τη γύρισε με υπομονή, έψαξε τις στιγμές του απέναντι σε μια πολυπρόσωπη και με τρεις ζώνες άμυνα, εκ του αποτελέσματος τα κατάφερε.

Η χαλαρότητα τιμωρείται, η σοβαρότητα επιβραβεύεται

Στην Ελλάδα του... "έλα μωρέ ποιος Πανσερραϊκός", η απάντηση είναι εύκολη, τη δίνουν τα αποτελέσματα: Η ΑΕΚ προηγήθηκε 0-2 στο Αγρίνιο στο δεκάλεπτο, στο τέλος άφησε 2 βαθμούς.

Ο Παναθηναϊκός προηγήθηκε στο Περιστέρι, έφυγε ηττημένος και με... τόνους πίεσης πάνω στις πλάτες του Γιοβάνοβιτς και των παικτών του.

Ο Ολυμπιακός δείχνει να αφήνει πίσω του την... τρικυμία και να γεμίζει αυτοπεποίθηση ξανά. "Παίξαμε τέλεια" είπε ο Καρβαλιάλ στην κάμερα, το πίστευε, το επιβεβαίωνε κι η γλώσσα του σώματος, είδε την ομάδα του να κυριαρχεί και να μην κάνει τα λάθη που έκαναν οι δύο από τους άλλους τρεις διεκδικητές του τίτλου.

Τα πρώτα συμπεράσματα για Μπιανκόν

Από το σύνολο στα πρόσωπα, γίνεται μια προσπάθεια να πληθύνουν οι επιλογές. Ο Μπιανκόν έπαιξε για 2η φορά βασικός, λόγω τακτικής του Πανσερραϊκού δεν τον είδαμε σε στιγμές πίεσης, ωστόσο βγάζει ηρεμία με την μπάλα στα πόδια, μπορεί να ξεκινήσει επιθέσεις.

Η πρώτη πάσα δείχνει ως ένα από τα δυνατά του σημεία, είχε αναφερθεί το συγκεκριμένο στοιχείο του παιχνιδιού του σε αναλύσεις από τη "γεμάτη" χρονιά του με την Τρουά, στο Σαμπιονά τη σεζόν 2021-2022.

Η συνέχεια θα δείξει αν μπορεί να αποτελέσει βασική επιλογή.

Ο Μασούρας "μιλάει" με τη στατιστική του

Τη στιγμή που ο Ποντένσε δεν ήταν στη μέρα του, δοκιμάζοντας χωρίς επιτυχία να βρει ρήγματα από αριστερά, τη λύση έδωσε ο πάντα έτοιμος Μασούρας.

Αγνοεί επιδεικτικά όσους αδυνατούν να αντιληφθούν τα όσα πολύτιμα προσφέρει σε Ολυμπιακό και Εθνική Ομάδα (βασικός παντού, με όλους τους προπονητές και στις δύο περιπτώσεις), είναι άψογος τακτικά, μέσα στις φάσεις, οι αδυναμίες του υπερκαλύπτονται από την στατιστική του.

Χάνει μεγάλη ευκαιρία για το 0-1 με διαγώνιο τελείωμα λίγο άουτ, στην αμέσως επόμενη στιγμή, σαν να μην έχει συμβεί το παραμικρό, αρχίζει την προσπάθεια από την οποία προκύπτει το πέναλτι της νίκης...

Η πολυτέλεια του... παγκίτη Ελ Αραμπί

Το σημείωμα κλείνει δικαιωματικά με τον Γιουσέφ Ελ Αραμπί. Ο Μαροκινός στα 37 του δεν είναι αυτός που σκορπούσε τον τρόμο στις αντίπαλες άμυνες, αλλά ούτε και για να χάνει τον χρόνο του παίζοντας με την Β' ομάδα του Ολυμπιακού και να εκνευρίζεται ο Ματιέ Βαλμπουενά.

Σε ματς που το γκολ δεν έρχεται είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητος. Έχει χάσει την έκρηξή του, ξέρει όμως να διαβάζει τις άμυνες, να κινείται έξυπνα χωρίς την μπάλα και φυσικά να εκτελεί όπως ελάχιστοι.

Είναι πολυτέλεια για τον ερυθρόλευκο πάγκο να έχει έναν τέτοιο ποδοσφαιριστή κι όπως τόνισα στην εισαγωγή, ο Καρβαλιάλ χρησιμοποιεί την ποδοσφαιρική λογική για να επαναφέρει στην ομάδα του τις... εργοστασιακές ρυθμίσεις.

Καμία αξία η τωρινή ανάλυση της Φερεντσβάρος

Για τη Φερεντσβάρος και την προοπτική μιας μεγάλης διαδρομής στο Conference League, οι όποιες αναλύσεις τούτη την ώρα δεν ευσταθούν.

Πρώτον γιατί στα μέσα Φεβρουαρίου δεν ξέρουμε πώς θα είναι αγωνιστικά οι δύο ομάδες. Δεύτερον, αυτό που ξέρουμε για τον Ολυμπιακό είναι πως θα έχει τουλάχιστον τρία νέα πρόσωπα στην ευρωπαϊκή του λίστα, συνεπώς, ασφαλή συμπεράσματα τη στιγμή που πρέπει.

Ο Ατρόμητος, που αποτελεί το επόμενο εμπόδιο για τους Πειραιώτες, είναι αήττητος με τον Ίλιτς στην άκρη του πάγκου κι η αντίδραση που έβγαλε κόντρα στον Παναθηναϊκό αποδεικνύει τη δυσκολία του εγχειρήματος...

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΛΛΑΔΑ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ