OPINIONS

Θα του κληρώσει και άλλο λαχείο;

Θα του κληρώσει και άλλο λαχείο;
INTIME SPORTS

Ο Κώστας Βαϊμάκης γράφει για την ενδεχόμενη απώλεια του Γκόρντον Σίλντενφελντ για τον Παναθηναϊκό που κατάφερε στο δεύτερο μισό να αλλάξει άρδην την εικόνα με βάση τις εμφανίσεις του πρώτου γύρου.

Η διαφαινόμενη απώλεια του Σίλντενφελντ, αναγκάζει τον Παναθηναϊκό να τζογάρει. Διότι τζόγος είναι και όχι μόνο καλό σκάουτινγκ να βρεις με λίγα λεφτά όχι απλά έναν καλό αμυντικό, αλλά και κάποιον που θα παίξει καλά από το πρώτο επίσημο ματς, που ίσως οριοθετήσει την ευρωπαϊκή διαδρομή της ομάδας.

Για τον Σίλντελφελντ του πρώτου γύρου, κανείς στον Παναθηναϊκό δεν θα στενοχωριόταν ιδιαίτερα αν δεν έμενε και την επόμενη χρονιά. Οι δανεικοί έρχονται με την προοπτική να δώσουν το κάτι παραπάνω, ο συγκεκριμένος ήρθε ως ο ηγέτης της άμυνας, αυτός που δίπλα του θα μάθουν και θα βελτιωθούν οι μικρότεροι, που θα δίνει σιγουριά στον Καπίνο και θα φροντίζει να μην τρώει η ομάδα τζάμπα γκολ.

Αντί γι' αυτά ο Κροάτης ήταν ασταθής στο πρώτο μισό, έβγαλε διάφορους μικρο-τραυματισμούς, έκανε τις γκέλες του και δεν έδειξε να "κουμπώνει" ιδιαίτερα καλά με όποιον εκ των Κουτρουμπή, Ρισβάνη και Τριανταφυλλόπουλο κι αν έπαιξε δίπλα του.

Φαντάζομαι μάλιστα ότι τον Γενάρη, όταν ακούστηκε ότι υπήρχε ενδιαφέρον από Κύπρο μεριά, πρέπει να μπήκαν στον πειρασμό να το σκεφτούν οι άνθρωποι της ομάδας, αλλά πού να ψάχνεις χειμωνιάτικα για αμυντικό; Και τι θα γίνει αν αυτός που θα πάρεις παίζει χειρότερα από τον προκάτοχό του;

Δεν ξέρω αν ήταν τυχαίο, αλλά από τη στιγμή που ο Παναθηναϊκός είπε "δεν πάει πουθενά", ο Σίλντενφελντ έγινε άλλος άνθρωπος. Εν προκειμένω άλλος αμυντικός, καλύτερος, σταθερός, χωρίς να κάνει χαζά λάθη, ο ηγέτης της άμυνας που ήθελε η ομάδα.

Έδεσε με τον Κουτρουμπή, ο ένας συμπλήρωνε τον άλλον, περιόρισαν τους κινδύνους από τα στημένα που είχαν πληγώσει τον Παναθηναϊκό στον πρώτο γύρο και συνέβαλε στο καλό φίνις του Παναθηναϊκού, το κύπελλο, τη δεύτερη θέση, την τριάρα επί του Ολυμπιακού.

Αισθάνθηκε άραγε ασφάλεια και σιγουριά που είδε ότι η ομάδα τον εμπιστεύτηκε; Στοργή και αγάπη; Απλά φορμαρίστηκε και προσαρμόστηκε στα "θέλω" του Αναστασίου λίγο πιο αργά; Τον βοήθησε ότι πήρε αρκετά συνεχόμενα ματς με τον Κουτρουμπή και δεν άλλαζε ταίρι κάθε τρεις και λίγο; Ό,τι από τα παραπάνω κι αν ήταν ο λόγος, ο Παναθηναϊκός καρπώθηκε πολλά από την βελτίωση της εικόνας του Κροάτη.

Αυτόν τον Σίλντενφελντ, του δεύτερου γύρου θέλησε (και θέλει) ο Παναθηναϊκός να έχει και του χρόνου εδώ, χωρίς διάστημα προσαρμογής και χωρίς να πειραματίζεται ποιον θα βάλει δίπλα του, αλλά υπολόγιζε χωρίς τον ξενοδόχο. Οι Ρώσοι της Ντιναμό Μόσχας στην οποία ανήκει, επειδή έχουν λεφτά δεν σημαίνει ότι είναι και χαζοί - φαντάζομαι ότι για να έχουν λεφτά, μάλλον έξυπνοι θα είναι.

Και παρόλο που αρχικά είχαν σκεφτεί είτε να αφήσουν ελεύθερο τον παίκτη, είτε να τον δώσουν δανεικό άλλη μια χρονιά στον Παναθηναϊκό, τα έβαλαν κάτω και το είδαν διαφορετικά: "γιατί να του δώσουμε τα 800 χιλιάρικα που του χρωστάμε και να τον κάνουμε δώρο στους Έλληνες, όταν μπορούμε να δούμε πώς θα τα πάει στο Μουντιάλ;" Και είναι απόλυτα λογικό, αφού και ένα εκατομμύριο να βρουν από κάποια άλλη ομάδα και 500 χιλιάδες, είναι σαφώς καλύτερα από το απόλυτο τίποτα που θα πάρουν αν αφήσουν ελεύθερο τον παίκτη ή τα λίγα χρήματα που θα πάρουν αν τον δανείσουν στον Παναθηναϊκό.

Και η πλάκα είναι ότι ο Παναθηναϊκός ευθύνεται γι' αυτό! Με τον Παναθηναϊκό φέτος ο Σίλντενφελντ έκανε τόσο καλή χρονιά, που όχι μόνο κέρδισε ό,τι κέρδισε στην Ελλάδα, αλλά εξασφάλισε κάτι παραπάνω από θέση στην 23άδα της Κροατίας, δηλαδή πολλές πιθανότητες να ξεκινήσει βασικός.

Ο Παναθηναϊκός τον έβαλε (και αυτόν) ξανά στον ποδοσφαιρικό χάρτη, τον έκανε από γυρολόγο ξανά έναν αξιόπιστο αμυντικό, του έδωσε αυτοπεποίθηση, έδειξε στον Κόβατς πώς με έναν "συμβατό" παρτενέρ μπορεί να αποδώσει εξαιρετικά. Και εκτός του Κόβατς, του ομοσπονδιακού της Κροατίας, το έδειξε - δυστυχώς για τον Παναθηναϊκό - και στους ανθρώπους της Ντιναμό.

Κατά τα φαινόμενα λοιπόν ο Σίλντενφελντ δεν θα είναι εδώ του χρόνου - οι Ρώσοι θα περιμένουν προτάσεις κατά τη διάρκεια του Μουντιάλ αλλά και μετά το τέλος αυτού, καθότι δεν βιάζονται. Ο Παναθηναϊκός όμως βιάζεται και παραβιάζεται, διότι τέλη Ιουλίου παίζει στον τρίτο προκριματικό του Τσάμπιονς Λιγκ και δεν έχει περιθώριο να περιμένει τι θα αποφασίσουν οι Ρώσοι και πότε.

Πρέπει να κάνει τα κουμάντα του έγκαιρα, να τζογάρει με έναν άλλον κεντρικό αμυντικό και να ελπίζει ότι θα του βγει αξιόπιστη λύση από το πρώτο επίσημο παιχνίδι. Όσο καλό σκάουτινγκ κι αν κάνεις, δυστυχώς τζόγος είναι αν θα βρεις ή όχι έναν καλό παίκτη, στα δικά σου οικονομικά δεδομένα, που δεν θα αργήσει να προσαρμοστεί και θα είναι αυτό που έχεις ανάγκη από το πρώτο ματς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ