OPINIONS

Όταν δεν παίρνεις Κρισάντους

Όταν δεν παίρνεις Κρισάντους
EUROKINISSI SPORTS

Ο Κώστας Τσίλης γράφει για όσα έδειξε το ντεμπούτο του Αραούχο με την φανέλα της ΑΕΚ και όσα έδωσε ο Χιμένεθ στον Αργεντινό επιθετικό και στην ομάδα.

Ο Μανόλο Χιμένεθ δεν είναι από τους προπονητές που θα έδιναν θέση στην βασική ενδεκάδα σε ποδοσφαιριστή που είχε κάνει μόλις 1,5 προπόνηση με την ομάδα. Για την ακρίβεια, είναι ελάχιστοι προπονητές που θα το έκαναν αυτό. Όμως το πιθανότερο είναι πως ήδη από τις πρώτες κλωτσιές του στην μπάλα στα Σπάτα, ο Αραούχο έπεισε τον κόουτς να τον ξεκινήσει στην βασική ενδεκάδα.

Καταρχάς, διότι το πρώτο που διέκρινε ο Χιμένεθ είναι πως αυτό που λείπει από τον Αργεντινό δεν είναι οι προπονήσεις. Αυτές τις έκανε στην Λας Πάλμας και μάλιστα ήταν και δυνατές. Για παιχνίδια διψούσε ο Αραούχο. Αυτά που του είχαν λείψει από τότε που του προέκυψε η δικαστική περιπέτεια με την άρνηση του αλκοτεστ και τη σιωπηρή τιμωρία από την ομάδα του...

Ο ΑΡΑΟΥΧΟ ΘΥΜΙΖΕΙ ΜΠΛΑΝΚΟ

Αυτή τη δίψα είδε ο Χιμένεθ στα μάτια του Αραούχο. Όπως είδε και την ανάγκη του να πάρει ξανά αγωνιστικά λεπτά και ρυθμό. Όπως είδε και τη δεδομένη ποιότητά του. Αυτή δηλαδή, την οποία έδειξε από το ντεμπούτο του. Τελευταία φορά που ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ έκανε ντεμπούτο με δυο γκολ, ήταν στο ξεκίνημα της σεζόν 2007-08. Και ήταν ο Ισμαέλ Μπλάνκο. Ο Αραούχο έχει πολλά στοιχεία από Μπλάνκο. Φάνηκε στον τρόπο που εκτέλεσε και στα δυο γκολ που πέτυχε. Ήταν εκτελέσεις χωρίς δεύτερη… κουβέντα και σκέψη. Τελειώματα σέντερ φορ, που όταν πάρει την μπάλα απέναντι στο τέρμα, θα την στείλει εκεί που πρέπει.

Βεβαίως, ο Αραούχο έδειξε και στοιχεία που δεν τα είχε ο Μπλάνκο. Κυρίως ως προς την κίνηση χωρίς την μπάλα στα πόδια, που πραγματικά ήταν εντυπωσιακή. Προφανώς και ακόμα ο Αργεντινός είχε ζητήματα συνεννόησης με τους υπόλοιπους συμπαίκτες του. Άλλωστε τα περισσότερα ονόματα ακόμα δεν τα ξέρει καν και βγάζει άναρθρες κραυγές όταν τους ζητά την μπάλα. Όμως εκείνο που έδειξε ο Αραούχο ήδη από το πρώτο ματς, απέναντι σε αμυντικούς που κατά κανόνα θα βρει μπροστά του στο ελληνικό ποδόσφαιρο, είναι πως πρόκειται για ποιοτικό και κυρίως αποτελεσματικό φορ.

Η ΨΑΓΜΕΝΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΗΣ ΑΕΚ

Βασικά αυτό που φάνηκε στο ντεμπούτο του Αραούχο είναι πως αυτή την φορά η ΑΕΚ δεν πήρε ούτε Κρισάντους, ούτε καν Πέκχαρτ. Ίσως ούτε καν Αλμέιδα. Δεν πήρε δηλαδή ούτε έναν φορ αμφιβόλου ποιότητας που σκοράρει με το σταγονόμετρο, ούτε παίκτη ποιότητας που όμως κουβαλά μακριά περίοδο αφλογιστίας. Πήρε έναν σέντερ φορ που έχει επαφή με το γκολ. Και δεν είναι ζήτημα χρημάτων. Ή για να είμαστε ακριβείς, δεν είναι μονάχα ζήτημα χρημάτων. Η ΑΕΚ με την περίπτωση του Αραούχο έβαλε πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη σε σύγκριση μ’ άλλες υποθέσεις, καθώς θα ξοδέψει περίπου 600 χιλιάρικα για έξι μήνες και πλήρωσε ακόμα και την Λας Πάλμας μόνο για ενοίκιο. Για να τον κρατήσει για ακόμα έναν χρόνο, θα πληρώσει περίπου τα διπλά.

Όμως εκτός από (πιο βαθιά σε σχέση μ’ άλλες περιπτώσεις) το χέρι στην τσέπη, η ΑΕΚ έκανε και μια επιλογή που ξεκάθαρα είναι ψαγμένη. Βρήκε έναν φορ σε εξαιρετική ηλικία, αποδεδειγμένα αποτελεσματικό και από ένα από τα κορυφαία πρωταθλήματα του κόσμου. Όλο αυτό το "πακέτο", προφανώς αποτελεί εγγύηση για την εικόνα που έδειξε ήδη από το ντεμπούτο του ο Αραούχο. Και πιθανότατα εγγύηση και για την προσφορά του. Άλλωστε ο αμέσως προηγούμενος που ξεκίνησε με δυο γκολ την καριέρα του στην ΑΕΚ, αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ.

ΕΝΑΣ ΠΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΧΙΜΕΝΕΘ

Πάντως ένας… πόντος σ’ όλη αυτή την ιστορία με τον Αραούχο, πρέπει να δοθεί και στον Χιμένεθ. Αφενός διότι έβαλε το χεράκι του στο κλείσιμο της μεταγραφής. Αφετέρου διότι δεν δίστασε να κάνει αυτό που μοιάζει να αντιβαίνει στους κανόνες της προπονητικής. Να δώσει δηλαδή θέση βασικού σ’ έναν παίκτη με μόλις 1,5 προπόνηση. Ωστόσο είναι αυτό που χρειάζεται τελικά ο Αραούχο, που τόσο πολύ του έλειψαν τα παιχνίδια. Και ένας ακόμα… πόντος για τον Χιμένεθ, είναι πως γενικώς δίνει αυτό που χρειάζεται. Όχι μόνο στον Αργεντινό, αλλά και στην ομάδα. Η ΑΕΚ επί Χιμένεθ συνεχίζει να μην δέχεται γκολ και το κυριότερο: έχει επανακτήσει την χαμένη της αυτοπεποίθηση.

Αυτοπεποίθηση γενικώς στην ομάδα και ειδικώς σε κάποιους παίκτες. Ο Μπακασέτας για παράδειγμα, επί Χιμένεθ έχει πετύχει δυο γκολ. Ενώ με τους δυο προηγούμενους προπονητές, μόνο ένα. Ο Βάργκας πέτυχε ένα γκολ και έδωσε τρεις ασίστ. Επί Χιμένεθ. Δεν το έχει ξανακάνει φέτος. Έχει τον τρόπο του ο Ισπανός προπονητής σ’ αυτό το κομμάτι. Δηλαδή της ψυχολογίας και της αυτοπεποίθησης. Όμως αυτό ήταν που κυρίως χρειαζόταν η ΑΕΚ! Τώρα μένει να φανεί στην συνέχεια, πώς όλο αυτό θα μετουσιωθεί σε μια σταθερότητα σε νίκες. Άλλωστε το είπε ξανά και ο Χιμένεθ και έχει δίκιο: ο δρόμος είναι μακρύς.

Photo Credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Με την υπογραφή του Αραούχο, 6-0 η ΑΕΚ τον Λεβαδειακό
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ