OPINIONS

Και τώρα θα παίξει την μπάλα της

SUPERLEAGUE / ΑΕΚ - ΟΣΦΠ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΟΛΗΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΑΕΚ - ΟΣΦΠ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΟΛΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Στο τέλος του πιο ζόρικου κύκλου παιχνιδιών, ο Κώστας Τσίλης γράφει για το μέταλλο πρωταθλήτριας, τον «μάγκα» Ουζουνίδη, τον μπροστάρη Μπακασέτα και την ΑΕΚ που τώρα πλέον έχει την ευκαιρία να παίξει την μπάλα που μπορεί.

Η ΑΕΚ έκλεισε έναν κύκλο έξι παιχνιδιών σε Ελλάδα και Ευρώπη, μέσα σε διάστημα 20 ημερών. Με τον Πανιώνιο και τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ, με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα, τον ΟΦΗ στο Ηράκλειο, τον Άγιαξ (ο οποίος χθες Κυριακή κέρδισε 5-0 την Αλκμαάρ και την προηγούμενη Τρίτη πήρε σβηστό 1-1 από την Μπάγερν στο Μόναχο με το σκορ να τον αδικεί) στο Άμστερναμ και την Μπενφίκα (που χθες Κυριακή κέρδισε την Πόρτο στο ντέρμπι) στο ΟΑΚΑ.

Τέτοιου είδους σερί παιχνιδιών σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα και με τέτοιους αντιπάλους, η ΑΕΚ δεν πρόκειται να ξαναβρεί μπροστά της μέσα στην φετινή σεζόν. Εκτός αν τον Φλεβάρη βρίσκεται στους «16» του Champions League. Κάτι που αυτή την στιγμή δεν φαίνεται διόλου εφικτό. Αλλά μ’ αυτή την ΑΕΚ έτσι κι αλλιώς ποτέ δεν λες ποτέ. Όμως το πιο πιθανό είναι πως φέτος δεν θα χρειαστεί να ξανακάνει σερί με αγώνες υψηλού επιπέδου στην Ευρώπη και ντέρμπι στην Ελλάδα.

Αυτόν τον extreme ζόρικο κύκλο παιχνιδιών, διότι περί αυτού επρόκειτο, η ΑΕΚ κλήθηκε να το βγάλει με τον Μπογέ και τον Αλμπάνη εκτός μάχης από την αρχή, με τραυματισμούς του Τσιγκρίνσκι, του Λόπες, του Άλεφ, του Πόνσε, του Οικονόμου και του Μάνταλου, να προκύπτουν στην πορεία και με τιμωρίες του Λιβάγια και του Μπακασέτα στην Ευρώπη. Τι συνέβη σ’ αυτό το σερί παιχνιδιών και μ’ αυτά τα αγωνιστικά δεδομένα;

ΤΙ ΕΚΑΝΕ, ΤΙ ΕΔΕΙΞΕ, ΤΙ ΕΙΧΕ

Με εξαίρεση το παιχνίδι με τον Άγιαξ στο Άμστερνταμ, σ’ όλα τα υπόλοιπα η ΑΕΚ ήταν καλύτερη από τους αντιπάλους της. Καθολικά στα ματς με Πανιώνιο, ΟΦΗ αλλά και ΠΑΟΚ, από το 15 λεπτό μέχρι και το 90 με την Μπενφίκα και σ’ όλο το παιχνίδι με εξαίρεση 20 λεπτά στο δεύτερο ημίχρονο στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό. Επίσης με εξαίρεση το παιχνίδι με τον Άγιαξ, η ΑΕΚ σ’ όλα τα υπόλοιπα έπαιξε ένα επιθετικό ποδόσφαιρο, όπως κατά βάση αρμόζει στο dna της. Όσο για το πρακτικό ταμείο, με εξαίρεση την Ευρώπη, όπου η ανατροπή που δεν ολοκληρώθηκε με την Μπενφίκα πιθανόν θα κοστίσει πρόκριση, στην Ελλάδα βρίσκεται μόλις τρεις βαθμούς πίσω από την κορυφή. Δηλαδή περίπου μηδέν οξέα, με δεδομένο πως είμαστε ακόμα στην 6 αγωνιστική.

Τι έδειξε η ΑΕΚ σ’ αυτόν τον ζόρικο κύκλο παιχνιδιών; Πρώτον, πως έχει μέταλλο και νοοτροπία πρωταθλήτριας. Τα απέκτησε πέρυσι, τα ενίσχυσε φέτος. Το έδειξε σχεδόν σ’ όλα τα ματς, με εξαίρεση το Άμστερνταμ. Κυρίως όμως στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό. Όχι μόνο διότι δεν λύγισε από τα προβλήματα και το στράβωμα στο σκορ, αλλά γιατί όταν ισοφάρισε στο 90’, έτρεξε και ρίσκαρε τα πάντα, προκειμένου να φτάσει και σε γκολ νίκης. Διότι δεν της ήταν αρκετή η ισοπαλία. Κάτι που φάνηκε ακόμα και στην απογοήτευση που είχαν οι παίκτες της, μετά το τέλος του ματς, όταν έμειναν για λίγο «παγωμένοι» στο γήπεδο.

Ο ΜΑΡΙΝΟΣ ΚΑΙ Ο ΤΑΣΟΣ

SUPERLEAGUE / ΑΕΚ - ΟΣΦΠ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΑΕΚ - ΟΣΦΠ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ουζουνίδης και θέλει και μπορεί να το κάνει.

Τρίτον η ΑΕΚ έβγαλε έναν ακόμα μπροστάρη στο παιχνίδι της. Με χαρακτηριστικά ηγέτη. Ο Μπακασέτας, που κάποιοι πριν από δυο καλοκαίρια "μπουρδολογούσαν" για το αν μπορεί δήθεν να σηκώσει το βάρος της φανέλας, πέρυσι μπήκε στα παπούτσια του Μάνταλου για να προσφέρει τα μέγιστα για την κατάκτηση του πρωταθλήματος και τώρα έχει πάρει την ομάδα από το χέρι. Γκολ με τον Πανιώνιο, γκολ στο Ηράκλειο, γκολ στο ντέρμπι, δοκάρι στην Τούμπα. Και κάθετες πάσες και σπριντ για τάκλιν στην άμυνα και δεξί εξτρέμ και αριστερό εξτρέμ και χαφ, αν χρειαστεί. Ότι πρέπει και ότι απαιτείται για να κερδίσει η ομάδα. Διότι οι πραγματικοί μπροστάρηδες, έτσι κάνουν.

ΤΙ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ

Η ΑΕΚ πλέον δεν κοιτάζει πίσω. Αυτός ο ζόρικος κύκλος έκλεισε και δεν θα ξαναέρθει. Επίσης ο Μπογέ πλέον είναι καλά. Έπαιξε όσο έπαιξε ο Αργεντινός απέναντι στον Ολυμπιακό, κυρίως διότι ο ίδιος ο παίκτης το ήθελε πολύ, ένιωθε καλά και δεν κρατιόταν. Μόνο πέντε κανονικές προπονήσεις είχε κάνει το τελευταίο δίμηνο. Αλλά έδειξε αυτό που είχε δείξει και σ’ εκείνο το φιλικό με την Γαλατά τον περασμένο Ιούλη. Πως την μπάλα την κάνει κομπολόι. Και τον αντίπαλο άμα λάχει και βρεθεί στο ένας εναντίον ενός. Κάτι που έλειψε πολύ από την ΑΕΚ και μετά την διακοπή θα το έχει.

Όπως επίσης θα έχει ξανά και τον Πόνσε. Που έλειψε από το ντέρμπι και η ΑΕΚ δεν είχε τον παίκτη των τριών γκολ σε πέντε ματς πρωταθλήματος. Θα έχει ξανά γερό και τον Μάνταλο, που ακόμα και εκείνοι που έριχναν καραμούζα επειδή βρισκόταν σε κακό αγωνιστικό φεγγάρι, κατάλαβαν πως απαραίτητος είναι. Θα έχει και την επιλογή του Άλεφ και ξανά ετοιμοπόλεμο τον Οικονόμου. Θα έχει και ως εναλλακτική στην επίθεση τον Γιακουμάκη που όσο παίρνει αγωνιστικά λεπτά τόσο βρίσκει ρυθμό. Θα έχει και τον Γιαννιώτα πιο έτοιμο και με την προσαρμογή που θέλει ο Ουζουνίδης στο παιχνίδι. Και είναι ένας εξτρέμ που έχει δείξει πόσο χρήσιμος μπορεί να είναι. Επίσης θα έχει για πρώτη φορά και τον Αλμπάνη. Έναν παίκτη που με βάση όσα έκανε πέρυσι στο πρωτάθλημα και το πόσο πολύ τον ήθελαν και στον Ολυμπιακό και στον ΠΑΟΚ, θα είναι επίσης μια ποιοτική προσθήκη.

Με λίγα λόγια, μετά και την διακοπή για τις εθνικές ομάδες, μπορεί να αρχίσει επιτέλους να εμφανίζεται μια άλλη ΑΕΚ, που όμως θα είναι η κανονική ΑΕΚ. Έτσι όπως βασικά κτίστηκε το καλοκαίρι. Και θα μπορέσει να παίξει πλέον ακόμα πιο εύκολα την μπάλα της. Αυτή που έχει δουλέψει ο Μαρίνος. Προφανώς θα πρέπει να διορθώσει αμυντικές αφέλειες. Να γίνει πιο σφικτή και πιο σκληρή. Δεδομένα θα πρέπει, τουλάχιστον μέχρι τον Γενάρη, να βρει επιπλέον λύσεις για τα χαφ. Ένα όμως είναι σίγουρο. Η ΑΕΚ που ήδη, με τόσες πολλές κομβικές απουσίες, έχει δώσει εξαιρετικά δείγματα αγωνιστικής γραφής, τώρα που οδεύει προς πληρότητα, μπορεί να παίξει κανονικά την μπάλα της. Και πραγματικά να διαπιστώσει, μέχρι που είναι ικανή να φτάσει φέτος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ