OPINIONS

Αν η ΑΕΚ δεν ταΐσει τον Πόνσε…

Αν η ΑΕΚ δεν ταΐσει τον Πόνσε…

Ο Κώστας Τσίλης βάζει στο τραπέζι το πιο ξεκάθαρο αγωνιστικό πρόβλημα της ΑΕΚ, αλλά και το πιο ξεκάθαρο ζητούμενο, προκειμένου να αλλάξει η εικόνα της.

Γι' αυτό που έγινε στο εργοτάξιο του νέου γηπέδου της ΑΕΚ, οι πολλές αναλύσεις περιττεύουν και δεν έχουν νόημα. Ούτε όλο αυτό έχει να κάνει με ΑΕΚ ή Ολυμπιακό ή Παναθηναϊκό.

Μια ζωή ενός εργάτη χάθηκε. Ενός εργάτη, από τους εκατομμύρια ανά τον κόσμο, που αν δεν εργαστεί, υπό οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες, θα γυρίσει σπίτι χωρίς μεροκάματο. Ενός εργάτη, από τους εκατομμύρια ανά τον κόσμο, που είναι υποχρεωμένοι γι' αυτό το μεροκάματο, να ανεβαίνουν στις απανταχού σκαλωσιές, μέχρι τα 60 τους χρόνια και βάλε.

Αυτή είναι η πραγματικότητα. Αυτά και τα αποτελέσματα της. Ούτε ευχή να είναι ο τελευταίος δεν χωρά. Μόνο σιωπή, σκέψη και σεβασμός. Τίποτε περισσότερο. Πάμε παρακάτω. Στην μπάλα που κύλησε στο χορτάρι μετά από σχεδόν έναν μήνα.

Η ΑΕΚ στην πρώτη αγωνιστική της υποχρέωση μέσα στο 2019 ήταν εξαιρετικά κακή. Αν δεν είχε δείξει ανάλογα άσχημη εικόνα και ο ΠΑΟΚ και ο Ολυμπιακός, μια μέρα πριν, το πράγμα θα ήταν εξόχως ανησυχητικό. Τώρα υπάρχει η ελπίδα πως το βασικό ζήτημα είναι η αγωνιστική απραξία και η έλλειψη ρυθμού. Βεβαίως, αυτό δεν σημαίνει πως στα Χανιά δεν φάνηκε και πάλι πιο είναι το ξεκάθαρο αγωνιστικό πρόβλημα της ΑΕΚ και παράλληλα πιο είναι και νούμερο ένα ζητούμενο, προκειμένου να γίνει αποτελεσματική η ομάδα. Είναι το τάισμα του Πόνσε.

Απλά τα πράγματα. Όταν η ΑΕΚ θα βρει τρόπο να πάει η μπάλα σωστά στον Αργεντινό, μετά θα πάει και στα δίχτυα. Ο Πόνσε δεν είναι φορ σαν τον Αραούχο. Ο Αραούχο τις φάσεις μπορούσε να τις φτιάξει και μόνος του. Εκτελούσε από παντού. Ο Πόνσε είναι αυτό που οι Άγγλοι λένε: "fox in the box".

Όταν τη μπάλα θα την πάρει μέσα στην περιοχή, θα εκτελέσει. Και με εξαιρετική αποτελεσματικότητα. Τρανό παράδειγμα το παιχνίδι στα Χανιά. Σε 90 λεπτά ο Αργεντινός πήρε μόνο μια φορά την μπάλα καλά στρωμένη στα πόδια του, μέσα στο κουτί. Και την έστειλε στα δίχτυα. Άλλη μια τελική έκανε ο Πόνσε μέσα στο ματς, στην μοναδική καλή εκτέλεση κόρνερ από τον Γκάλο. Σ' όλο το υπόλοιπο ματς, ο παίκτης αναλώθηκε να ψάχνει τρόπους να ανεβάσει ολόκληρη, μήπως και τελικά μπορέσει και πάρει μια φορά σωστά την μπάλα στην περιοχή. Φευ όμως.

Ο Πόνσε έχει δείξει σ' όλα τα παιχνίδια πως ξέρει να βρίσκεται στο κατάλληλο σημείο την κατάλληλη στιγμή. Έχει δείξει επίσης, πως έχει τρόπο να εκτελεί εξίσου καλά και με το πόδι και με το κεφάλι. Το ζητούμενο είναι να πάρει σωστά τη μπάλα. Και όταν την πάρει σωστά, ξέρει τι θα την κάνει. Αν ο Πόνσε είχε τροφοδοτηθεί πιο σωστά στον πρώτο γύρο θα είχε περισσότερα γκολ και η ΑΕΚ περισσότερους βαθμούς.

Ήταν καλή η ιδέα του Ουζουνίδη να βάλει τον Μάνταλο δεύτερο αμυντικό χαφ. Θα μπορούσε μ' αυτόν τον τρόπο, να περάσει η μπάλα σωστά μέσα στην περιοχή και στον Πόνσε. Μόνο που αυτή την ιδέα ο Μαρίνος την υλοποίησε σ' ένα ματς που συνολικά η ομάδα δεν είχε αγωνιστικό ρυθμό. Και που ούτε οι δυο ακραίοι επιθετικοί, ο Μπογέ και ο Γκάλο, αλλά ούτε ο έτερος χαφ, δηλαδή ο Άλεφ, βοήθησαν στην επιθετική λειτουργία της ΑΕΚ. Θεωρητικά ο Μάνταλος με έναν παίκτη δίπλα του όπως ο Κρίστιτσιτς θα μπορεί να βοηθήσει πολύ περισσότερο ως δεύτερος αμυντικός μέσος. Άλλωστε έδειξε και σ' ένα παιχνίδι απέναντι σε ομάδα όπως ο Κισσαμικός, πως ζήτημα να βοηθήσει στο μαρκάρισμα, δεν έχει.

Πάντως το πρόβλημα για την ΑΕΚ, δεν είναι μόνο να παίξει ο Μάνταλος στα χαφ, ούτε μόνο να πάρει δημιουργία από το κέντρο. Είναι να έχει σωστή επιθετική λειτουργία και να φτάνει επιτέλους σωστά η μπάλα στην περιοχή. Εκεί που υπάρχει ο παίκτης για να την κάνει γκολ. Και αυτό προφανώς και εξαρτάται από τους παίκτες που θα έχει στα χαφ. Προφανώς και έχει να κάνει με την ισορροπία που θα πρέπει να βρει η ΑΕΚ σ' αυτό το δίδυμο. Ο Ουζουνίδης φάνηκε πως έχει στο μυαλό του τον Μάνταλο. Στην εξίσωση θα μπει άμεσα και ο Κρίστιτσιτς. Η ΑΕΚ έχει ανάγκη να βρει τρόπους να αμύνεται σωστά στο κέντρο και κατόπιν να βγάζει ορθά τη μπάλα μπροστά.

Αλλά για να φτάσει μέχρι και την αντίπαλη περιοχή, για να φτάσει σωστά στον Πόνσε, αυτό δεν αρκεί. Θα πρέπει να συμμετέχουν ουσιαστικά και αποτελεσματικά στην… διαδικασία και οι παίκτες που θα παίζουν στα άκρα της επίθεσης. Ο Μπογέ και πάλι δεν βοήθησε καθόλου. Αναποτελεσματικός. Το ίδιο και ο Γκάλο. Μπορεί να είναι η έλλειψη ρυθμού. Μπορεί και όχι. Η αλήθεια είναι πως κανείς απ' όσους από την αρχή της σεζόν έχουν παίξει στα άκρα της επίθεσης, δεν έχει βοηθήσει. Ούτε δημιουργικά, ούτε εκτελεστικά. Με εξαίρεση έναν. Τον Μπακασέτα. Στο μεγαλύτερο διάστημα που ήταν "παρών", η ΑΕΚ είχε την καλύτερη επίθεση του πρωταθλήματος. Σκόραρε και μοίραζε.

Για περισσότερους από έναν λόγους είναι σημαντικό το γεγονός πως ο Μπακασέτας θα συνεχίσει στην ΑΕΚ. Σημαντικό συνολικά για το παρών και το μέλλον της ομάδας, για τα αποδυτήρια της. Αλλά και στο αγωνιστικό κομμάτι, τώρα που θα μπει εκ νέου στην εξίσωση θα βοηθήσει πολύ. Παρόλο που γενικώς θα πρέπει ο Ουζουνίδης να βρει τον τρόπο και το σχέδιο, ώστε να μπορεί η μπάλα να φτάνει ορθόδοξα, μέχρι και την επίθεση. Και εκεί ο Πόνσε ξέρει τι θα την κάνει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ