OPINIONS

Το mission impossible του ΠΑΟΚ

Το mission impossible του ΠΑΟΚ
Γκαρσία INTIME SPORTS

Ο Κώστας Πετρωτός εξηγεί γιατί αυτό που έψαχνε ο ΠΑΟΚ από τα φετινά πλέι οφ ήταν κάτι παραπάνω από υπέρβαση

Μένει μία ακόμη αγωνιστική για να ολοκληρωθούν και φέτος τα πλέι οφ και ο ΠΑΟΚ μπορεί να καταλήξει από την καλύτερη μέχρι τη χειρότερη θέση του Γιουρόπα Λιγκ.

Υπό αυτή την έννοια, θα πρέπει να περιμένουμε τους αγώνες της τελευταίας αγωνιστικής για να κάνουμε την οριστική αποτίμηση της πορείας του "Δικεφάλου" στο φετινό πρωτάθλημα, ωστόσο σε ό,τι έχει να κάνει με το μεγάλο στόχο των προκριματικών του Τσάμπιονς Λιγκ το συμπέρασμα μπορούμε να το βγάλουμε από τώρα.

Μπορεί μετά τις τρεις πρώτες αγωνιστικές να φάνηκε ότι η πρωτιά στα πλέι οφ ήταν για τον ΠΑΟΚ ένας ρεαλιστικός στόχος, ωστόσο αποδείχθηκε στη συνέχεια όταν δεν ήταν έτσι. Ο ΠΑΟΚ δεν ήταν σωστά προετοιμασμένος για να κόψει πρώτος το νήμα και αυτό δεν αφορά μόνο τους αγώνες κατάταξης.

Το λάθος στη διαχείριση ξεκινά από την κανονική περίοδο του πρωταθλήματος που ο ΠΑΟΚ επέτρεψε, με δικές του απρόσμενες απώλειες, στον Παναθηναϊκό να μπει από το +4 στην διαδικασία των πλέι οφ. Δεν χρειάζεται να αναφέρουμε ξανά βαθμούς που πετάχτηκαν στα σκουπίδια και θα μπορούσαν τώρα να αποδειχθούν υπερπολύτιμοι για τον ΠΑΟΚ.

Ακόμη, ο ΠΑΟΚ δεν δούλεψε πάνω σε ένα ολοκληρωμένο πλάνο για το πώς θα κατάφερνε να ανταπεξέλθει στο Γολγοθά των έξι αγώνων σε 18 μέρες. Ειδικά, στα δύο τελευταία παιχνίδια με Παναθηναϊκό και ΑΕΚ φάνηκε ότι ορισμένοι παίκτες που φέρουν τον τίτλο του αναντικατάστατου έχουν μείνει από δυνάμεις και... οξυγόνο. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Μπόλονι χρησιμοποίησε τους λιγότερους παίκτες από κάθε άλλο προπονητή σ' αυτά τα πλέι οφ.

Εσείς διαβάστε για τα παράπονα στον Κουκουλάκη, τη μήνυση στον Πάμπλο Γκαρσία και την ή ττα του ΠΑΟΚ με 1-0 από την ΑΕΚ.

Ειδικά, στα χαφ, εκεί που βρίσκεται η μεγάλη δύναμη του ΠΑΟΚ, δύο από τους τέσσερις παίκτες (Λάζαρ, Φωτάκης) φάνηκαν να μην είναι σε καλή φόρμα, ο Ίβιτς τώρα άρχισε να βρίσκει τη φόρμα του, ενώ ο Γκαρσία πάλεψε, αλλά είχε κι αυτός μεγάλη κόπωση που δεν του επέτρεψε να είναι το ίδιο καλός σε όλη τη διάρκεια των αγώνων. Χαρακτηριστική είναι και η περίπτωση του πρώτου σκόρερ της ομάδας στην κανονική διάρκεια, του Στέφανου Αθανασιάδη που σίγησε στους αγώνες κατάταξης.

Από τη διαδικασία κριτικής δεν μπορούμε να εξαιρέσουμε τον Λάσλο Μπόλονι, όχι τόσο γιατί επέλεξε να αντιμετωπίσει τα παιχνίδια με ένα "σφιχτό" στυλ παιχνιδιού και σε αργό τέμπο (προσωπικά έχω πολλές αμφιβολίες κατά πόσο μπορούσε να επιδιώξει επιθετικό παιχνίδι), όσο για το βαθμό στον οποίο έφθασε κάποιες φορές αυτή συντηρητική φιλοσοφία του.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το ματς στο Περιστέρι με τον Ατρόμητο, το οποίο ο ΠΑΟΚ δεν επιδίωξε να "τελειώσει" στο 0-1, αλλά προτίμησε να οπισθοχωρήσει και να το "πληρώσει" με την ισοφάριση από το Μήτρογλου. Βέβαια, για να είμαστε δίκαιοι με τον Ρουμάνο πρέπει να του αναγνωρίσουμε το ελαφρυντικό ότι δούλεψε με πολύ λιγότερα "όπλα" στα χέρια του απ' ότι οι προκάτοχοί του.

Από τα μέσα της περιόδου βρέθηκε να διαχειρίζεται μία ομάδα χωρίς πρωτοκλασάτους παίκτες όπως ο Βιεϊρίνια ή ο Κοντρέρας, με μόνη ενίσχυση το δανεικό Νιμανί, ο οποίος μπορεί τελικά και να του "βγει" ως επένδυση, αν κρίνουμε από την παρουσία του στους τελευταίους αγώνες.

Ο ΠΑΟΚ φάνηκε "γυμνός" και στο θέμα διαιτησία. Τα αρνητικά μηνύματα είχαν αρχίσει να αποστέλλονται από τον αγώνα με τον Ατρόμητο, όμως η διοίκηση της ΠΑΕ, το μόνο που έκανε ήταν να εκδώσει μία καυστική μεν, αλλά απ' ότι αποδεικνύεται αναποτελεσματική ανακοίνωση, αμέσως μετά τον αγώνα με τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ.

Το επικοινωνιακό λάθος στα πλέι οφ

Σημαντικό κομμάτι του λάθους σχεδιασμού-και σ' αυτό μεγάλο μερίδιο ευθύνης έχουμε οι ρεπόρτερ που ασχολούμαστε με την ομάδα-αποτελεί ο τρόπος με τον οποίο... επικοινώνησε ο ΠΑΟΚ στον κόσμο του τα πλέι οφ. Εμφανίστηκε ως η μοναδική σοβαρή ομάδα απέναντι σε συλλόγους στα... πρόθυρα διάλυσης όπως η ΑΕΚ και ο Παναθηναϊκός που με τα προβλήματα που έχουν με την αδειδότησή τους... που μυαλό για πλέι οφ και ένα Ατρόμητο ο οποίος θα... "κολλούσε" στον τελικό Κυπέλλου.

Αποδείχθηκε ότι δεν ήταν έτσι. Και οι τρεις αντίπαλοι ήταν ενδιαφερόμενοι και παραμένουν έτσι μέχρι και την τελευταία αγωνιστική ο καθένας για τους δικούς του λόγους. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, ειδικά μετά τις τρεις πρώτες αγωνιστικές, η ομάδα του "Δικεφάλου" να πρέπει να διαχειριστεί ευθύνες και τον τίτλο του φαβορί που σε καμία περίπτωση δεν του ταίριαζε. Θα ήταν προτιμότερο ο ΠΑΟΚ να μπει σ' αυτούς τους αγώνες κατάταξης έχοντας χαμηλά τη μπάλα και ακολουθώντας τη φιλοσοφία του "πάμε δυνατά κι ό,τι βγει".

Πάντως, για να μην αδικούμε τη φετινή πορεία του ΠΑΟΚ, με όλα τα προβλήματα και τις αποχωρήσεις παικτών που προέκυψαν μεσούσης της περιόδου, η συνολική παρουσία του παίρνει θετικό πρόσημο. Σημείωσε επιτυχίες στην Ευρώπη, διατήρησε το κεκτημένο της συμμετοχής στο Europa League και προώθησε νέο αίμα στο ρόστερ του. Τώρα πρέπει για λόγους ουσίας και εντυπώσεων να κλείσει τη σεζόν με νίκη κόντρα στον Ατρόμητο και μετά να ασχοληθεί με το πλέον σοβαρό θέμα του σχεδιασμού της επόμενης μέρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ