OPINIONS

Το κρίσιμο σταυροδρόμι του ΠΑΟΚ

Το κρίσιμο σταυροδρόμι του ΠΑΟΚ
INTIME SPORTS

Ο Κώστας Πετρωτός γράφει για τον καθημερινό αγώνα της διοίκησης Βρύζα να προσελκύσει κεφάλαια για την ΠΑΕ. Οι επαφές με επιχειρηματίες, τα εμπόδια από την περιπέτεια Σαχπατζίδη, το ορατό ενδεχόμενο πωλήσεων, το ανεκμετάλλευτο όπλο της νέας Τούμπας και η αγωνία μη χαθεί η στήριξη του κόσμου.

Το τι μέλλει γενέσθαι στα οικονομικά της ΠΑΕ ΠΑΟΚ ήρθε και παλι στο προσκήνιο ως αγωνιώδες ερώτημα μετά τη σύλληψη του επιχειρηματία και βασικού μετόχου της ομάδας, Γιώργου Σαχπατζίδη στα μέσα της εβδομάδας.

Μέχρι τότε υπήρχε μία συνειδητή, από πλευράς Βρύζα και συνεργατών του, σιωπή πάνω στο συγκεκριμένο θέμα και μία προσπάθεια να πέσει όλο το βάρος στο αγωνιστικό τμήμα.

Όχι γιατί ο ΠΑΟΚ δεν αντιμετώπιζε πρόβλημα (με δεδομένο το αυστηρό πλαίσιο που έχει δημιουργήσει η UEFA για την αδειοδότηση) ακόμη και υπολογίζοντας στη στήριξη του Κατερινιώτη επιχειρηματία, αλλά επειδή ο πρόεδρος της ΠΑΕ και οι συνεργάτες του δεν θέλουν να μιλήσουν άλλο δημόσια για το δύσκολο τοπίο στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Ανησυχούν μήπως μία τέτοιου είδους τακτική "παγώσει" ακόμη περισσότερο τον ήδη προβληματισμένο κόσμο του ΠΑΟΚ που τις τελευταίες εβδομάδες έχει αδειάσει την Τούμπα.

Προτιμούν να δουλεύουν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας για να βρούν λύσεις. Και οι λύσεις στον ΠΑΟΚ ισοδυναμούν με χρήμα. Το ζητούμενο, λοιπόν, είναι πώς θα δημιουργηθούν νέες πηγές εσόδων. Ποιες μπορεί να είναι αυτές στην περίπτωση του ΠΑΟΚ; Ας αρχίσουμε από το εμπορικό κομμάτι, που η ΠΑΕ προσπαθεί να ανασυγκροτήσει με την έλευση του νέου εμπορικού διευθυντή Θρασύβουλου Σαββίδη και νέες συμφωνίες, όπως αυτή με την UMBRO για τη φανέλα για τα δύο επόμενα χρόνια. Το πρόσφατο δείπνο στους χορηγούς της ομάδας και οι συζητήσεις που έχουν ξεκινήσει για συνεργασίες εταιριών που διαφημίζονται μέσω του ΠΑΟΚ για την παραγωγή νέων προϊόντων και υπηρεσιών αποτελούν μία ένδειξη ότι η ΠΑΕ έχει αποφασίσει να κινηθεί δυναμικά σ' αυτό το θέμα.

Αυτά τα έσοδα, ναι μεν, θα τονώσουν το ταμείο του συλλόγου, δεν θα δώσουν, όμως, οριστική λύση για τις οικονομικές δυσκολίες του ΠΑΟΚ. Αυτό μπορεί να συμβεί μόνο αν στον ορίζοντα εμφανιστούν επιχειρηματίες με διάθεση να στηρίξουν την ΠΑΕ. Αυτούς προσπαθεί να βρουν ο Βρύζας και οι συνεργάτες του που ψάχνουν εντός και εκτός συνόρων. Ο πρόεδρος της ΠΑΕ, κάτω από άκρα μυστικότητα, έχει συνομιλήσει με ισχυρό επιχειρηματία εντός Ελλάδας, αλλά και με ομογενή-πληροφορίες αναφέρουν ότι εδρεύει στην Αυστραλία γι' αυτό άλλωστε προέκυψαν και οι συζητήσεις να μεταβεί η ομάδα στη χώρα της Ωκεανίας για φιλικά το καλοκαίρι-χωρίς ακόμη να υπάρχει απτό αποτέλεσμα.

Η έρευνα διαρκείας του Βρύζα

Ψάχνεται ο Ζήσης Βρύζας και σ' αυτή την προσπάθειά του έχει ζητήσει τη γνώμη ανθρώπων που γνωρίζουν πολύ καλά το χώρο των επιχειρήσεων, αλλά και του ΠΑΟΚ, όπως ο πρώην αντιπρόεδρος της ΠΑΕ, Γιάννης Παπαδόπουλος με τον οποίο είχαν συνεργαστεί στην εποχή Ζαγοράκη.

Ενδεικτικό των προθέσεων της νυν διοίκησης να προσελκύσει επιχειρηματίες με μεγάλη οικονομική επιφάνεια στην ΠΑΕ είναι και η πρόσφατη παρουσία του Ιβάν Σαββίδη σε σουίτα του τρίτου ορόφου της Τούμπας στον αγώνα με τον ΠΑΣ Γιάννινα. Αν και οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ προσπάθησαν να κρατήσουν το γεγονός μακριά απο τα φώτα της δημοσιότητας, αυτό έγινε γνωστό, χωρίς όμως επισήμως από τον ΠΑΟΚ να ειπωθεί το παραμικρό. Προς το παρόν δεν υπάρχει κάτι χειροπιαστό που να αποδεικνύει ότι ο Ιβάν Σαββίδης έχει ανοίξει και πάλι το κεφάλαιο ΠΑΟΚ, ωστόσο οι ερωτήσεις που έκανε εκείνο το απόγευμα για τη χωρητικότητα της Τούμπας και τον κόσμο που βρισκόταν στις κερκίδες αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο κάποια στιγμή αυτό να προκύψει (υπάρχουν πολλοί που υποστηρίζουν ότι η πλευρά Σαββίδη περιμένει το αποτέλεσμα των εκλογών για να γνωρίζει ποιο θα είναι το πολιτικό τοπίο στην Ελλάδα για τα επόμενα χρόνια).

Η περίπτωση Σαββίδη βάζει στην συζήτηση για επενδυτές και την παράμετρο "νέο γήπεδο", το μεγαλύτερο αναξιοποίητο όπλο του ΠΑΟΚ. Οι φωνές για ανακατασκευή της Τούμπας έχουν αρχίσει να γίνονται πιο έντονες τελευταία, ωστόσο ακόμη δεν υπάρχει καμία κίνηση από πλευράς Ερασιτέχνη για να ανοίξει αυτό το ζήτημα, εδώ και τώρα, βοηθώντας την ΠΑΕ να γίνει πιο ελκυστική. Πολλοί εκτιμούν ότι αυτό θα συμβεί μόλις αρχίσει η χώρα να αποκτά οικονομική σταθερότητα και να φαίνεται διέξοδος από την κρίση.

Αν υπερισχύσει αυτή η λογική, ο Βρύζας, μέχρι να έρθει εκείνη η περίοδος, θα είναι αναγκασμένος να ψάχνει επιχειρηματίες μόνο με τα τωρινά όπλα (τη μεγάλη μάζα του κόσμου του ΠΑΟΚ και την ανταγωνιστική ομάδα που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια) και παράλληλα να σκέφτεται σοβαρά το ενδεχόμενο πώλησης ενός ή και περισσότερων ποδοσφαιριστών. Και ακόμη, να ελπίζει ότι ο καλός ΠΑΟΚ θα κάνει ξανά την εμφάνισή του στα πλέι οφ για να κερδίσει την έξοδο στα προκριματικά του Champions League και έτσι να κρατήσει τον κόσμο "ζεστό" και... κάτοχο διαρκείας τη νέα αγωνιστική περίοδο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ