OPINIONS

Ο τελικός του καθαρού μυαλού

SUPERLEAGUE / ΠΑΟΚ - ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ:MOTION TEAM)
SUPERLEAGUE / ΠΑΟΚ - ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ:MOTION TEAM) MOTIONTEAM

Ο Κώστας Πετρωτός γράφει για τον ΠΑΟΚ που οφείλει να αποδείξει ότι δίπλα στο παραδοσιακό πάθος του μπορεί να βάζει πλέον την ηρεμία στην διαχείριση των δύσκολων καταστάσεων. Τα πλάνα του Ρουμάνου τεχνικού για τον τελικό κυπέλλου.

Από την ώρα που ο Ραζβάν Λουτσέσκου και ο Αντρέ Βιεϊρίνια ολοκλήρωσαν τις δηλώσεις τους στη συνέντευξη Τύπου του ΟΑΚΑ, αποτελούν το κεντρικό θέμα σχολιασμού την παραμονή του τελικού.

Ειδικά, οι τοποθετήσεις του Ρουμάνου τεχνικού έτυχαν μεγάλης κριτικής, γιατί επέμεινε στην ρητορική της αδικίας και της κλοπής με την οποία πορεύεται σταθερά εδώ και δύο μήνες. Αντιλαμβάνομαι ότι είναι εντελώς διαφορετικό να βλέπει κανείς σε video έναν άνθρωπο να μιλά ή να διαβάζει σε κείμενο τα λεγόμενα κάποιου και άλλο να τον έχει μπροστά του. Και κάτω από αυτό το πρίσμα μπορώ να δικαιολογήσω την έκπληξη ή την ενόχληση που ένιωσαν όσοι δεν βιώνουν από κοντά, καθημερινά, το κλίμα που υπάρχει στην Θεσσαλονίκη, τη Βόρεια Ελλάδα και όπου υπάρχει στίγμα ΠΑΟΚτσήδικης παρουσίας.

Τόσο ο προπονητής, όσο και ο αρχηγός του ΠΑΟΚ δεν έκαναν τίποτα άλλο από το να εκφράσουν το συναίσθημα του απλού οπαδού που, πιστέψτε με, δεν έχει να κάνει ούτε με γραμμή των σκληροπυρηνικών οπαδών ούτε με τίποτα άλλο. Τι είπαν επί της ουσίας οι δύο άνδρες; Ο Λουτσέσκου τόνισε ότι δεν γίνεται ο οπαδός του ΠΑΟΚ που θα κατέβει στο ΟΑΚΑ να είναι σε… γιορτινό mood όταν έχει προηγηθεί η απώλεια του πρώτου πρωταθλήματος μετά από 33 χρόνια, με τον τρόπο που αυτό συνέβη. Και ο Βιεϊρίνια πρόσθεσε ότι η αδικία είναι αυτή που γεννά τις αντιδράσεις. Περιέγραψαν, δηλαδή, και οι δύο με ρεαλισμό αυτό που κουβαλά μέσα της η μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου και δεν πρόκειται να της… φύγει ούτε κι αν ο ΠΑΟΚ κατακτήσει το τρόπαιο.

ΤΡΑΒΗΞΑΝ ΓΡΑΜΜΗ ΚΙ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΑΠΑΡΑΤΗΡΗΤΟ

Θα ήταν όμως άδικο στην κριτική μας για τις τοποθετήσεις προπονητή και αρχηγού του ΠΑΟΚ να μην υπογραμμίσουμε κάτι ακόμη. Ότι και οι δύο τράβηξαν μία γραμμή. Δεν έμειναν μόνο στο συναίσθημα αδικίας. Έβαλαν ένα όριο στα παράπονα και -το κυριότερο- αποσύνδεσαν τον τελικό από την λογική των αποδείξεων. Και οι δύο μίλησαν για τα υπόλοιπα κίνητρα που έχει ο ΠΑΟΚ να κερδίσει τον τίτλο (τη χαρά της back to back κατάκτησης, την αφιέρωση του τροπαίου στον κόσμο που θα βρεθεί στις εξέδρες και στον Ιβάν Σαββίδη). Και το κυριότερο αναφέρθηκαν στο καθαρό μυαλό και την ηρεμία που πρέπει να έχει ο ΠΑΟΚ για να πετύχει τον στόχο του.

Παραδοσιακά, ο ΠΑΟΚ στηριζόταν πολύ στο πάθος, την τρέλα που εκπορευόταν από την παθιασμένη υποστήριξη του κόσμου του, τη διάθεση για αυταπάρνηση και κατάθεση ψυχής. Αυτή η φουρνιά παικτών του ΠΑΟΚ δεν μένει εκεί πολύ απλά γιατί έχει και πολλά άλλα να δώσει. Καταρχήν, στηρίζεται στην ποιότητά της, θέλει να κυριαρχεί όπως λέει ο Λουτσέσκου και δεν περιορίζεται σε τρεξίματα και γρήγορες αντεπιθέσεις. Γι’ αυτό και δίνει σημασία στην λεπτομέρεια.

Η ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΣΤΟ ΣΤΥΛ ΜΠΟΡΜΠΑΛΑΝ, Η ΚΡΙΣΙΜΗ ΣΥΝΘΗΚΗ

Η πιο κρίσιμη λεπτομέρεια στον εφετινό τελικό, λοιπόν, μοιάζει να είναι η προσαρμογή που θα δείξουν οι ομάδες στο στυλ με το οποίο διευθύνει τους αγώνες ο Ισπανός Φερνάντεθ Μπορμπαλάν. Στην καριέρα του έχει αποδείξει ότι είναι ένας διαιτητής που βγάζει πολύ εύκολα κάρτες και δεν ανέχεται το σκληρό παιχνίδι. Δεν είναι καθόλου τυχαίο που ο Λουτσέσκου έσπευσε να αναδείξει την έφεση της ΑΕΚ να ψάχνει τις μονομαχίες και το δυνατό παιχνίδι και κατά επέκταση την ανάγκη η ομάδα του να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και καθαρό μυαλό.

Αυτός είναι ο λόγος που, από την ώρα που έγινε γνωστό το όνομα του 45χρονου ρέφερι, στον ΠΑΟΚ έχουν αρχίσει εντατικά μαθήματα σε παίκτες όπως ο Μάτος, ο Βαρέλα και ο Κρέσπο για το πώς πρέπει να μπαίνουν στις μονομαχίες.

ΜΠΙΣΕΣΒΑΡ, ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΜΥΣΤΙΚΟ

Κλείνοντας, θα ήθελα να "πατήσω" πάνω στα μυστικά που ο Αντρέ Βιεϊρίνια έμμεσα παραδέχθηκε ότι κρατά ο ΠΑΟΚ για να αιφνιδιάσει την ΑΕΚ, χωρίς όμως να θέλει να αποκαλύψει κάποιο. Δεν ξέρω αν ο Πορτογάλος είχε στο μυαλό του αυτό που έχει και ο γράφων, αλλά, κατά την ταπεινή άποψή μου, δεν υπάρχει μεγαλύτερο όπλο από την παρουσία του Ντιέγκο Μπίσεσβαρ στο αρχικό σχήμα.

Ο Ολλανδός είναι ο MVP όλων των μεγάλων αγώνων του ΠΑΟΚ από πέρυσι. Θυμηθείτε τα πράγματα και θαύματα που έκανε στο δεύτερο ημίχρονο της ρεβάνς των ημιτελικών με τον Παναθηναϊκό, όπως επίσης και ότι ήταν ο MVP του τελικού στον Βόλο. Αν δεν γινόταν η γκέλα του Γλύκου για να του πάρει τη δόξα ο Ενρίκε (και μαζί να οδηγηθεί η συζήτηση στην διαιτησία), θα μιλούσαμε για την δική του καταλυτική παρουσία.

Το ίδιο θα συνέβαινε και αν το πρόσφατο ντέρμπι πρωταθλήματος με την ΑΕΚ τελείωνε κανονικά με το γκολ του Βαρέλα. Ο Μπίσεσβαρ ήταν εκείνος που μπήκε στο τελευταίο ημίωρο και ο ΠΑΟΚ κατάφερε να "στριμώξει" την ΑΕΚ στα καρέ της.

Έχοντας από πίσω του τον Βιεϊρίνια μπορούν να αποδειχθούν οι καλύτεροι τροφοδότες του "καυτού" Πρίγιοβιτς και του πάντα σε επίκαιρη θέση Πέλκα και ουσιαστικά να γίνου οι καταλύτες για να πάει για δεύτερη σεζόν στον Πύργο το Λευκό το Κύπελλο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Συμπλοκές οπαδών Ολυμπιακού και ΠΑΟΚ στο κέντρο της Αθήνας
Στην Αθήνα το Σάββατο ο Σαββίδης
Στις 05:00 η αναχώρηση των οπαδών του ΠΑΟΚ από τη Θεσσαλονίκη
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ