OPINIONS

Φάκελος Μολέντο: Το παρασκήνιο και τα λάθη στρατηγικής του ΠΑΟΚ

ΚΥΠΕΛΛΟ / ΠΑΟ - ΠΑΟΚ (ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / Eurokinissi Sports)
ΚΥΠΕΛΛΟ / ΠΑΟ - ΠΑΟΚ (ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

Ο Κώστας Πετρωτός κάνει rewind στο σίριαλ του Ροντρίγκο Μολέντο και καταλήγει στα πρωτοφανή λάθη που έγιναν από πλευράς ΠΑΟΚ και το μήνυμα που στάλθηκε στον Ιβάν Σαββίδη.

Όσοι έχουν την τάση να κάνουν δεύτερες αναγνώσεις πίσω από όσα κατά καιρούς λέει ο Ιβάν Σαββίδης για θέματα που αφορούν στον ΠΑΟΚ, είχαν αντιληφθεί ότι αντιμετώπιζε ως κάτι ξεχωριστό το ενδεχόμενο απόκτησης ποδοσφαιριστή από τον Παναθηναϊκό.

Είχε ξεκαθαρίσει δημόσια ότι δεν θα προσπαθήσει να πάρει μέσω προσφυγής τον Χουλτ και αν θα ήθελε κάποιον παίκτη των "πρασίνων" θα κατέθετε απευθείας πρόταση στην ομάδα.

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, όταν διέρρευσε αυτή η τοποθέτηση του ομογενή επιχειρηματία από τα γραφεία της Τούμπας, είχε ήδη γίνει η επίσημη κρούση από τον ΠΑΟΚ στον Παναθηναϊκό για τον Ροντρίγκο Μολέντο.Ο μεγαλομέτοχος του Δικεφάλου είχε ασπαστεί τις εισηγήσεις των συνεργατών του (ποιων ακριβώς το γνωρίζει ο ίδιος ο Σαββίδης) ότι η ενδεχόμενη απόκτηση του Βραζιλιάνου στόπερ θα αποτελούσε διπλή νίκη:

- Πρώτον, θα ενίσχυε την ομάδα αγωνιστικά με έναν από τους πλέον ικανούς αμυντικούς που συν τοις άλλοις γνωρίζει πάρα πολύ καλά το ελληνικό πρωτάθλημα.

- Και δεύτερο, θα έστελνε ξεκάθαρο μήνυμα για την ισχύ του ΠΑΟΚ που για πρώτη φορά στην ιστορία του θα αγόραζε παίκτη από έναν από τους τρεις μεγάλους αντιπάλους του από την Αθήνα. Το συγκεκριμένο επιχείρημα ήταν που μέτρησε καταλυτικά στο να γίνει πρώτη επιλογή για το κέντρο άμυνας του ΠΑΟΚ ο 30χρονος στόπερ.

ΟΙ ΑΣΤΟΧΙΕΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ

Το πώς επέλεξε ο ΠΑΟΚ να κινηθεί στην διαπραγμάτευση για τον Μολέντο αποτελεί ξεχωριστό και - το πλέον - ουσιαστικό κομμάτι της υπόθεσης. Στον "Δικέφαλο" έκαναν ένα βασικό λάθος στρατηγικής. Ενώ μέχρι τώρα, ο ΠΑΟΚ συνήθιζε πρώτα να κάνει κρούση στους ποδοσφαιριστές που θέλει, να συμφωνεί μαζί τους και να τους κάνει σύμμαχους στις διαπραγματεύσεις του με τις ομάδες τους, στην περίπτωση Μολέντο, προτίμησε να επιδιώξει αρχικά την συμμαχία με τον Παναθηναϊκό.

Δεν μέτρησε, όμως, σωστά το γεγονός ότι οι "πράσινοι" είναι σε αδύναμη θέση έναντι του Βραζιλιάνου, αφού του οφείλουν 180.000 ευρώ και μπορεί να ανά πάσα στιγμή με προσφυγή να μείνει ελεύθερος.Ο Μολέντο είναι αυτός που ορίζει την σχέση του με τον Παναθηναϊκό και αυτό αποδεικνύεται από τις τελευταίες εξελίξεις.Ο ΠΑΟΚ- και ειδικότερα ο Λούμπος Μίχελ που ανέλαβε από την αρχή την διαπραγμάτευση - όφειλε να είχε σχηματίσει ξεκάθαρη άποψη για το τι ακριβώς θέλει ο Ροντρίγκο Μολέντο.

Πόσο ευμετάβλητος είναι ο χαρακτήρας του, πόσο πολύ επηρεάζεται από το προσωπικό - οικογενειακό του θέμα, ποια ακριβώς επιρροή έχει η αδερφή του και ο ατζέντης του Ζιλμάρ Βελόζ πάνω του, πόσο δυνατή είναι η σχέση του με την Ιντερνασιονάλ.Αποδείχτηκε στην πράξη ότι ο Σλοβάκος τεχνικός διευθυντής του ΠΑΟΚ δεν είχε μετρήσει σωστά το πώς σκέφτεται ο 30χρονος στόπερ. Για να γίνουμε λίγο πιο αναλυτικοί: Ο Μίχελ συναντήθηκε με τον Μολέντο τρεις φορές.

Την πρώτη ήταν το Σάββατο 6 Ιανουαρίου, λίγες ώρες πριν τον αγώνα με τον Λεβαδειακό, όταν και διαπίστωσε πόσο ισχυρό ήταν το προσύμφωνο που έδενε τον Μολέντο με την Ιντερνασιονάλ. Από το συγκεκριμένο ραντεβού προέκυψαν χρήσιμες πληροφορίες για τον ΠΑΟΚ, που τελικά καθόρισαν και την πρόταση για τον εξάμηνο δανεισμό που κατατέθηκε στον Παναθηναϊκό. Το δεύτερο ραντεβού μεταξύ των δύο έγινε την περασμένη Πέμπτη, όταν ο Μολέντο φάνηκε να "ψήνεται"΄με την προοπτική να πάει στην Τούμπα για να διεκδικήσει με τον ΠΑΟΚ το πρωτάθλημα.

Μάλιστα, ο Βραζιλιάνος είχε ομολογήσει στον τεχνικό διευθυντή του ΠΑΟΚ ότι είχε δελεαστικές οικονομικά προτάσεις από την Τουρκία, αλλά από ομάδες που δεν είχαν υψηλούς στόχους με τον ΠΑΟΚ. Εκεί, όμως, ο Μίχελ δεν φρόντισε να "κλειδώσει" την μεταγραφή και έδωσε χρόνο και πάλι στην Ιντερνασιονάλ να ξαναμπεί στο παιχνίδι. Μάλλον τον εφησύχασε το γεγονός ότι ο Μολέντο άρχισε να έχει συχνές τηλεφωνικές επαφές με τους Λέο Μάτος και Μαουρίσιο και πείστηκε ότι ο 30χρονος στόπερ έχει "ψηθεί" με την προοπτική της μεταγραφής του στον ΠΑΟΚ.Και φτάνουμε στην προχθεσινή μέρα (16/1) που ήρθε και το τρίτο τετ-α-τετ των δύο ανδρών παρουσία και της αδερφής του Μολέντο που είναι γνωστό πόσο μεγάλη επιρροή έχει στις αποφάσεις του.

Τα αδέρφια Μολέντο "έδωσαν τα χέρια" με τον Μίχελ και ακριβώς γι' αυτό δικαιούται ο Σλοβάκος να μιλά για αθέτηση συμφωνίας. Με βάση όλα όσα προκύπτουν από το ρεπορτάζ, ουσιαστικά ο Μολέντο "χρησιμοποίησε" τον ΠΑΟΚ για να προκαλέσει μία καλύτερη πρόταση της Ιντερνασιονάλ και στη συνέχεια, από κοινού με τους παράγοντες της βραζιλιάνικης ομάδας, προκάλεσαν την χθεσινή ανατροπή δεδομένων και το "θέλω να επιστρέψω άμεσα στην πατρίδα μου".

Σ' αυτό το σημείο, πρέπει να υπογραμμίσουμε το εξής: Υπάρχει έντονη φημολογία για το πώς άλλες ομάδες προσπάθησαν να μπούνε σφήνα, να αποκτήσουν τον Μολέντο ή τουλάχιστον να χαλάσουν την μεταγραφή του στον ΠΑΟΚ. Ακούγονται διάφορα για τον τρόπο με τον οποίο έγιναν οι κρούσεις στον ίδιο τον παίκτη. Μόνο ο ίδιος, αν θέλει, μπορεί να εξηγήσει τι ακριβώς συνέβη κι αν όντως έχουν βάση όλα τα παραπάνω.

ΤΟ ΞΕΚΑΘΑΡΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΟΝ ΣΑΒΒΙΔΗ

Κοντολογίς, ο ΠΑΟΚ οδηγήθηκε σε μία μεταγραφική αποτυχία (όταν κυνηγάς το επικοινωνιακό όφελος και δεν σου βγαίνει, μόνο έτσι μπορεί να χαρακτηριστεί το αποτέλεσμα), όμως, αν "διαβάσει" σωστά τα μηνύματα πίσω από το ναυάγιο της υπόθεσης Μολέντο, τότε μπορεί να βγάλει χρήσιμα συμπεράσματα.Τα δύο βασικότερα κατά την ταπεινή άποψή μου:

- Τόσο ηχηρές μεταγραφές, από παραδοσιακούς αντιπάλους, πρώτα τελειώνουν και μετά δημοσιοποιούνται.

- Το ποδόσφαιρο ενέχει και το στοιχείο της πολιτικής, αλλά πάνω απ' όλα μετρά η ποδοσφαιρική λογική. Γιατί, εν τέλει, αυτή θα μετρήσει καταλυτικά για το αν κατακτηθεί ο τίτλος από τον ΠΑΟΚ. Κι αν τελικά ο Δικέφαλος τα καταφέρει, τότε ο Σαββίδης θα έχει πετύχει (και) μία επικοινωνιακή νίκη που θα μετρά περισσότερο από όσο όλες οι υπόλοιπες μέχρι σήμερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ