OPINIONS

Ο Σάντος θα κριθεί στο γήπεδο

Ο Σάντος θα κριθεί στο γήπεδο
INTIME SPORTS

Πρεμιέρα του Γιούρο 2008 στο Σάλτσμπουργκ με το κωλοπαίχνιδο Σουηδία-Ελλάδα 1-0. Η Εθνική είναι να μασάς και να φτύνεις και η γκρίνια στην παρέα είναι διάχυτη. Πηγαίνοντας κόντρα στο ρεύμα, κάνω μια ξυπνιτζίδικη ερώτηση:

"Ας υποθέσουμε ότι πριν το επόμενο ματς οι τρεις χαφ της Εθνικής, Μπασινάς, Κατσουράνης, Καραγκούνης, παθαίνουν τροφική δηλητηρίαση. Ας μου βρει κάποιος άλλους τρεις για να παίξουνε και δύο για τον πάγκο". Απάντηση, βέβαια, δεν πήρα.

Η Εθνική ομάδα όλα αυτά τα χρόνια κεντρικούς αμυντικούς είχε. Όπως και επιθετικούς. Από πλάγιους μπακ την κουτσοέβγαζε, έστω και με τον Τοροσίδη αριστερά με ανάποδο πόδι. Η ξέρα και η άπνοια ήταν στα χαφ. Ο Ρεχάγκελ είχε κάνει τις δικές του επιλογές. Τον Πλιάτσικα, όσο ήταν καλά πριν χτυπήσει, τον Πατσατζόγλου και τον Τζιόλη. Άσε που σε μερικά ματς έπαιζε με τρεις πίσω, ανέβαζε τους δύο πλάγιους μπακ κι από κλασικά χαφ είχε μόνο Κατσουράνη, Καραγκούνη. Κουτσά στραβά μ' αυτούς πήγε η ομάδα στο Μουντιάλ.

Ο Σάντος στην πρώτη Εθνική που έφτιαξε, έκοψε οκτώ της Νότιας Αφρικής και φώναξε επτά καινούριους. Εδώ θα πρέπει να πούμε ότι Σεϊταρίδης, Χαριστέας είχαν ήδη "κοπεί" από τον Ρεχάγκελ. Μετά το πρώτο ματς με την Κορέα δεν έπαιξαν ούτε ένα λεπτό.

Ποιο είναι, όμως, το καινούριο του Σάντος στην Εθνική ομάδα; Σε σχέση με τους 30 της προεπιλογής του Ρεχάγκελ για το Μουντιάλ, τέσσερα πρόσωπα: Γκέντσογλου, Γιάννης Παπαδόπουλος, Καφές και Μανιάτης. Οι τρεις στους τέσσερις, δηλαδή, χαφ. Είναι εμφανής ο προβληματισμός του Πορτογάλου για το χώρο του κέντρου. Όπως είπαμε, άλλωστε, πίσω και μπροστά η Εθνική έχει λύσεις. Στα χαφ είναι τα ζόρια.

Κι αν για την επιθετική ανάπτυξη υπάρχει η προοπτική και η ελπίδα που ακούει στο όνομα Σωτήρης Νίνης, για τις άλλες δύο θέσεις πίσω από Κατσουράνη, Καραγκούνη ο οποιοσδήποτε προπονητής πρέπει να βγάλει λαγούς από το καπέλο.

Ο Ρεχάγκελ εμπιστευόταν τον έμπειρο Πατσατζόγλου και τον έτοιμο Τζιόλη. Σ' αυτή τη λογική ο Σάντος επανέφερε τον 32χρονο Παντελή Καφέ. Σήμερα. Επειδή, όμως, είναι υποχρεωμένος να κοιτάει και το αύριο, φώναξε και τους Γκέντσογλου, Παπαδόπουλο. Ποδοσφαιριστές που έχουν τις προδιαγραφές και τα προσόντα για να βγουν και να βοηθήσουν. Αποδεικνύοντας ότι αυτό που κατηγορούσαν τον Ρεχάγκελ, πως δεν βάζει τους καλύτερους και τους φορμαρισμένους, ήταν μια τεράστια κουταμάρα. Ούτε ο Γκέντσογλου είναι βασικός στην ΑΕΚ και πολύ περισσότερο ο Παπαδόπουλος στον Ολυμπιακό (όπως και ο Μήτρογλου, που επίσης κλήθηκε).

Είναι προφανές ότι ο Σάντος ψάχνεται. Και δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά. Πάντα ύστερα από μια μεγάλη διοργάνωση σε όλες τις Εθνικές ομάδες κλείνει ένας κύκλος κι ανοίγει ένας καινούριος. Ανεξάρτητα της αλλαγής προπονητή. Θα είναι λάθος να κριθούν οι επιλογές του Σάντος όσο αυτές είναι ακόμα στα χαρτιά. Είτε θετικά είτε αρνητικά.

Το ζητούμενο για όλες τις ομάδες είναι αυτό που θα βγάλουν στο γήπεδο. Εκεί θα κριθεί ο Σάντος, με πρώτο δείγμα στο φιλικό στις 11 του μήνα στο Βελιγράδι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ