OPINIONS

Κάτω τα χέρια από τον Καραγκιόζη

Κάτω τα χέρια από τον Καραγκιόζη

Η είδηση έσκασε σαν κεραυνός εν αιθρία. Το σοκ ήταν ισχυρό. Ειδικότερα τις κρίσιμες αυτές στιγμές, που όπως επανέλαβε ο Πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, "η χώρα, απέφυγε την χρεωκοπία και βαδίζει σταθερά στο δρόμο της ανάπτυξης και της προόδου". Με την απλή και αποτελεσματική συνταγή: Έκανε στάση πληρωμών στους πολίτες της, προκειμένου να πληρώσει τους δανειστές της.

Η σκληρή και ανάλγητη Ουνέσκο όμως, με μια ιταμή και ανιστόρητη απόφασή της, ήρθε να ταράξει το κλίμα ανάτασης και ευφορίας των Ελλήνων: Ο Καραγκιόζης είναι Τούρκος. Και μαζί μ’ αυτόν ο Ζατζηαβάτης και ο Βεληγκέκας. Η αντίδραση του πολιτικού κόσμου, ωστόσο ήταν ακαριαία. Ο Υπουργός Πολιτισμού κ. Γερουλάνος, ζήτησε άμεση ενημέρωση από τον πρεσβευτή της Ελλάδος στην Ουνέσκο κ. Αναστασόπουλο. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Δελαβεκούρας δήλωσε ρητά και απερίφραστα: "Ο Καραγκιόζης είναι αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού μας". Ανάλογες δηλώσεις έγιναν από τον εκπρόσωπο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας κ. Δαβάκη κι από τον ομόλογό του, του ΛΑ.Ο.Σ κ. Αϊβαλιώτη.

Κάτω τα χέρια από τον Καραγκιόζη



Οι Τουρκαλάδες βέβαια, πέρα από την Κύπρο , τα Ίμια, το Αιγαίο και τα πετρέλαια του, (που απεγνωσμένα δίνει μάχη για την ελληνικότητά τους ο Χαρδαβέλας) επιβουλεύονται ακόμα, τον μπακλαβά, τον καφέ, το ούζο και τα λουκούμια. Που επιδιώκουν επίσης να καταχωρήσουν σαν δικά τους προϊόντα. Ο αστικός μύθος ωστόσο δεν επιδέχεται καμία αμφισβήτηση. Ο Καραγκιόζης, έλκει την καταγωγή από τα Ελευσίνια Μυστήρια και τον μετέφερε στην Ασία, ο Μέγας Αλέξανδρος. Κάτι δηλαδή, σαν το μπουκάλι της Άννας Βίσση και το ψάρι του Κώστα Καφάση.

Από μία πρώτη και επιπόλαια άποψη βέβαια, ο Καραγκιόζης είναι Τούρκος 100%. Και δεν προκύπτει αυτό μόνο από το παλάτι του Πασά και τον Βεζύρη. Το λέει το όνομά του: Karagöz. Μαυρομάτης. Όχι ο Μανώλης Μαυρομμάτης, αλλά ο έχων μαύρα μάτια. Κara στα Τούρκικα είναι το μαύρο (εξού και το καραμπογιά) και göz το μάτι.

Αυτές όμως είναι γνώστες μηχανορραφίες των Τούρκων. Πήραν από την Ελλάδα τον Μαυρομάτη (όχι τον Μανώλη επαναλαμβάνω) τον εκτούρκεψαν σε Καραγκιόζη και τον οικειοποιήθηκαν. Σάμπως κι αυτοί οι γύφτοι οι Σκοπιανοί, τα ίδια δεν κάνουν με τον Μέγα Αλέξανδρο;



Ο Μέγας Αλέξανδρος ωστόσο δεν άφησε απογόνους για να τους αναζητήσουμε ενδεχομένως ύστερα από τόσες χιλιάδες χρόνια. Η ελληνικότητα του Καραγκιόζη όμως δεν επιδέχεται αμφισβήτησης. Απόγονοι του Μέγα Αλέξανδρου, ύστερα από τόσες χιλιάδες χρόνια δεν είναι δυνατόν να βρεθούν. Η Ελλάδα όμως είναι γεμάτη από καραγκιόζηδες. Και προς θεού μη γίνει καμία παρανόηση. Καραγκιόζης είναι ο ικανός. Ο καταφερτζής. Ο αποτελεσματικός. Αυτός που μπορεί να ξεφύγει από δύσκολες καταστάσεις και να επιβιώνει. Κάτι σαν τον Οδυσσέα.

Γεμάτη λοιπόν είναι η Ελλάδα, από αυθεντικούς απογόνους του Καραγκιόζη. Από σύγχρονους καραγκιόζηδες: Ο Υπουργός Εργασίας, Ανδρέας Λοβέρδος, που νίκησε την Τρόικα και της έβαλε τα δύο πόδια σε ένα παπούτσι. Ο εχθρός των λαθρομεταναστών και κομμουνιστοφάγος, Άδωνις Γεωργιάδης. Ο Νομάρχης όλων των Θεσσαλονικέων, Παναγιώτης Ψωμιάδης. Αυτά είναι μόνο τρία ενδεικτικά παραδείγματα. Περιμένω περισσότερα προσδοκώντας στη συνεισφορά των αναγνωστών. Κάτω τα χέρια από τον Καραγκιόζη. Ζήτω οι Καραγκιόζηδες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ