OPINIONS

Χτυποκάρδια στο θρανίο

Χτυποκάρδια στο θρανίο

Τι σχέση έχουν ο Κώστας Χατζηχρήστος, ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος και ο Γιώργος Πάντζας με το χτύπημα στον Ζωγράφο και την Εθνική ομάδα; Ο Κώστας Καίσαρης έχει τις απαντήσεις.

Κανένα πρόβλημα. Όλα βαίνουν καλώς. Χτυπήσανε με σιδερολοστό τον Ζωγράφο. Και τι έγινε; Μήπως ήτανε ο πρώτος; Τόσους και τόσους έχουνε κοπανίσει στη Διαιτησία. Τον Βασσάρα, τον Καλύβα και πάει λέγοντας. (Και μιας και το έφερε η κουβέντα να πούμε ότι η Ντέπυ είναι στα χάι της. Καλύτερα, δηλαδή, δεν ήτανε ποτέ).

Ούτε ο τελευταίος θα είναι ο Ζωγράφος. Το μόνο σίγουρο είναι αυτό. Θέμα χρόνου είναι το πότε θα χτυπηθεί ο επόμενος. Κανένα πρόβλημα, λοιπόν. Κι επειδή ακριβώς δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, δεν πρόκειται να γίνει τίποτα. Πολύ περισσότερο μάλιστα, όταν τοποθετηθηκε επί του θέματος ο Ιωάννης ο Ανδριανός, ο μέγας εξ Αργολίδας:

"Αυτά που συμβαίνουν: η βία, οι εκβιασμοί, οι δολοφονικές επιθέσεις δεν είναι αθλητισμός. Είναι μια νοσηρή κατάσταση, που εξυπηρετεί οτιδήποτε άλλο, εκτός από τον αθλητισμό".

Σα να διαβάζεις έκθεση μαθητή δημοτικού σχολείου. Και που τα είπε δηλαδή αυτά ο Ανδριανός τι έγινε; Έκανε το καθήκον του; Αυτή είναι η δουλειά του, δηλαδή; Να σχολιάζει; Σαν τον κύριο Μπάμπη και τον Παύλο Τσίμα στον ΣΚΑΙ; Σαν τον Πρετεντέρη στο Μέγκα; Σαν τον Αντώνη Δελατόλα στον Αντένα; Όσο ήτανε αστυνομικός ο Κώστας Χατζηχρήστος στον Ηλία του 16ου, άλλο τόσο είναι Υφ. Αθλητισμού ο Ανδριανός. Κανένα πρόβλημα επίσης και για το θέμα με την Εθνική Την καλύτερη ανάλυση την έκανε και μάλιστα από του άμβωνος, ο Μητροπολίτης Άνθιμος. Με τη ήττα από τα Φερόες άρχισε το κήρυγμα του ο σεβασμιότατος την Κυριακή με το ποίμνιο από κάτω να κάνει το σταυρό του και να παρακολουθεί με ανοιχτό το στόμα:

"Η ήττα της Εθνικής από τις Νήσους Φερόες οφείλεται στη γενική κάμψη που έχει η χώρα μας και για αυτό πρέπει να ξυπνήσουμε".

Μάλιστα. Ούτε ο Σαρρής φταίει, ούτε ο Ρανιέρι. Ούτε αυτά τα παλιόπαιδα οι ποδοσφαιριστές που ενδεχόμενα υποτιμήσανε το παιχνίδι κι αντί να μπούνε μέσα και να φτύσουνε αίμα το κωλοβαράγανε. Η αιτία του κακού για την καταβαράθρωση της Εθνικής ομάδας που βρίσκεται πλέον στην τελευταία θέση του Oμίλου, οφείλεται στη γενικότερη κρίση και στο Μνημόνιο. Δεν είναι ποδοσφαιρικό θέμα. Το θέμα είναι κοινωνικό. Έχουμε χάσει τη συνοχή μας σαν έθνος. Τις αξίας μας σαν λαός. Και δεν το λέει αυτό "η Λεμονιά που έχει κάνει τόσα προξενιά".

Το λέει ο Μητροπολίτης Άνθιμος, ο πνευματικός πατέρας του Γιώργου Φερέτη και γι' αυτό ξέρει πολύ καλά και από ποδόσφαιρο. Τα προβλήματα είναι που φταίνε. Που μας έχουνε πάρει σβάρνα, μας έχουνε βάλει από κάτω κι έχουμε ξεφύγει από το δρόμο του Θεού. Για αυτό δεν μαρκάρουν αποτελεσματικά οι αμυντικοί. Για αυτό δεν μπορούν να σκοράρουν οι επιθετικοί. Με δεδομένο, ωστόσο, ότι όπως λέει ο Πρωθυπουργός της χώρας έχουμε μπει στο δρόμο της ανάπτυξης, θέμα χρόνου είναι πλέον να αναστηλωθεί το φρόνημα των διεθνών και να ξαναβρεί η εθνική το δρόμο στις επιτυχίες. Για αυτό ακριβώς η ταπεινότητα μου εμμένει στην άποψη ότι όλα βαίνουν καλώς.

Δεν είναι όμως μόνο το ποδόσφαιρο και η υπόθεση Ζωγράφου. Στο μπάσκετ, Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός, Δ.Γιαννακόπουλος, δηλαδή, και αφοί Αγγελόπουλοι τρώγονται σαν τα σκυλιά. Η παρέμβαση της αθλητικής δικαιοσύνης ήταν άμεση:

"Ο αθλητικός εισαγγελέας κ.Σιμιτζόγλου κάλεσε την Τετάρτη (19/11) στις 10πμ στο Γραφείο του, τον Δ.Γιαννακόπουλο και τους αδερφούς Αγγελόπουλους. Προκειμένου να τους γινουν οι απαραίτητες συστάσεις (σχετικά με τις ανακοινώσεις του ενός εναντίον του άλλου) για να πέσουν οι τόνοι και να ηρεμήσουν τα πνεύματα"

Πράγματι. Λες και μιλάμε για τρία λυκόπουλα που τσακωθήκανε στην εκδρομή με τους προσκόπους και τους φωνάζει ο ομαδάρχης γα να τους πει να μην το ξανακάνουνε. Ποιοι τόνοι που πρέπει να πέσουνε και ποιες συστάσεις; Πέρα από τον λοστό που έπεσε στο κεφάλι του Ζωγράφου και στο ποδόσφαιρο και στο μπάσκετ έχουνε βγει τα αυτόματα. Τα μπαζούκας. Με ατομικές βόμβες γίνεται ο πόλεμος. Κι ο αθλητικός εισαγγελέας εμφανίζεται έχοντας την εντύπωση ότι έχει να κάνει με τρία κακομαθημένα παιδιά. Με τρεις μαθητές που θα τους φωνάξει ο δάσκαλος στο γραφείο του για να τους τραβήξει τ' αυτί όπως ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος της Αλίκης Βουγιουκλάκης στο "χτυποκάρδια στο θρανίο.

Για αυτό λέμε και ξαναλέμε, ότι δεν τρέχει τίποτα. Επειδή ακριβώς δεν πρόκειται να γίνει τίποτα. Μια που γίνανε όλα αυητά και μια που θα ξεχαστούνε. Ποιος ζει και ποιος πεθαίνει μέχρι το Μάρτιο που είναι το επόμενο ματς της Εθνικής; Ποιος θα είναι λέει ο επόμενος προπονητής. Εδώ δεν ξέρουμε αν θα είναι ο ίδιος πρωθυπουργός. Μπορεί μέχρι τότε να έχουνε γίνει εκλογές, να είναι Πρωθυπουργός ο Τσίπρας και Υφυπουργός Αθλητισμού ο Γιώργος Πάντζας. Να πάρει στα χέρια του την κατάσταση και να δώσει αριστερές και σοσιαλιστικές λύσεις στο θέμα της βίας και της Εθνικής. Σοβαροί να είμαστε.

Ποιος να δώσει λύσεις και ποιος να πάρει αποφάσεις στην Ελλάδα; Ποιος έχει εμπιστοσύνη σε ποιον; Θα λύσει το πρόβλημα της Εθνικής η ΕΠΟ που το δημιούργησε; Θα λύσει το πρόβλημα με τη βία ο Ανδριανός. Ή όποιος Υφ. Αθλητισμού; Θα βρει άκρη η Δικαιοσύνη; Ποιοι θα τα κάνουν αυτά και με ποιον τρόπο;

Θα λυθεί το ένα θέμα με τις συστάσεις που θα κάνει ο κ. Σιμιτζόγλου; Θα βρεθεί άκρη με τις ένορκες καταθέσεις που θα δώσουν στον αθλητικό εισαγγελέα, Μαρινάκης-Μελισσανίδης και Σαρρής; Ένας σωρό κόσμος έχει φάει ξύλο στο ποδόσφαιρο (διαιτητές, δημοσιογράφοι, παράγοντες). Και δεν έχει βρεθεί απολύτως τίποτα. Θα βρεθεί τώρα; Ο Κώστας Χατζηχρήστος που έβρισκε ως ο Ηλίας του 16ου λύσεις, δεν υπήρχε στην πραγματική ζωή. Υπήρχε στον κινηματογράφο.

(Sleepwork - Ventures)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ