OPINIONS

Αστοχία υλικού

Αστοχία υλικού
INTIME SPORTS

Αϊνστάιν, Αναστόπουλος, Μητσοτάκης, Βασιλακόπουλος και Αρβανίτης. Ο Κώστας Καίσαρης σχολιάζει τα γεγονότα στο Αλεξάνδρειο, στο Άρης - ΠΑΟΚ.

Ο Αλβέρτος Αϊνστάιν ήταν που είχε πει τη μεγάλη κουβέντα: "Όσο ζεις και δεν πεθαίνεις, τόσο πιο πολλά μαθαίνεις". Κι όπερ έδει δείξαι: Με αφορμή το θάνατο των τριών οπλιτών στην άσκηση έξω από το Βόλο, μάθαμε την "αστοχία υλικού". Αυτή ήταν δηλαδή η αιτία. Ότι το υλικό (ο όλμος που έσκασε) ήταν "άστοχο". Χαλασμένο. Ελαττωματικό. Τίποτα απολύτως άλλο.

Ιδού λοιπόν που η ιστορία επαναλαμβάνεται σαν φάρσα. Οι διαιτητές να διακόπτουν το ματς στο Αλεξάνδρειο κι ο Άρης να φωνάζει ότι ο Αναστόπουλος ήταν στημένος από τον Βασιλακόπουλο. Τρίχες κατσαρές. Η "αστοχία υλικού" ήταν η αιτία. Σε κάθε ματς, ποδοσφαίρου, μπάσκετ κλπ, οι οπαδοί της γηπεδούχου δείχνουν τα ευγενή αισθήματά τους απέναντι στους παίκτες της αντίπαλης ομάδας. Πετώντας με την είσοδό τους στον αγωνιστικό χώρο, τα αποκαλούμενα "χαρτιά υγείας". Για να τα εναποθέσουν δίπλα στη γραμμή του άουτ, ώστε μόλις αρχίζει να τρέχει ο ιδρώτας, να σκουπίζονται. Κάθε συνειρμός για χρήση σε διαφορετικές περιπτώσεις, ανήκει στη σφαίρα της διαστροφής. Ότι, "εδώ που ήρθατε", δηλαδή, "θα σας πηδήξουμε και πάρτε τα χαρτιά υγείας για να σκουπιστείτε από τα φλόκια".

Αυτό έγινε κι από τους οπαδούς του Άρη το Σάββατο στο Αλεξάνδρειο. Ένα όμως από τα χαρτιά υγείας δεν άνοιξε, κι όπως ήταν ατόφιος ο ρολός, έπεσε στο κεφάλι του διαιτητή Αναστόπουλου και τον βρήκε κατακούτελα. Υπήρχε προς τούτο πρόθεση; Σε καμία περίπτωση. Υπήρχε δόλος; Σκοπιμότητα; Το ματς δεν είχε καν αρχίσει. Και ποιος μπορεί να έχει άλλωστε αυτήν τη σκοπευτική ικανότητα, να σημαδέψει από τόση μεγάλη απόσταση την κεφάλα του διαιτητή; Είναι προφανές λοιπόν, ότι επρόκειτο για "αστοχία υλικού". Καμία σχέση με τη βία στα γήπεδα, με την οποία βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση, ο ακάματος Γιάννης Ανδριανός. Η διοίκηση του Άρη, μάλιστα, οφείλει να στραφεί κατά της κατασκευάστριας εταιρίας και να ζητήσει αποζημίωση. Αν το χαρτί υγείας ήταν εντός των τεχνικών προδιαγραφών και άνοιγε, σήμερα δεν θα γινόταν καν αυτή η συζήτηση. Ούτε ο Αναστόπουλος θα είχε πάθει τίποτα, ούτε το ματς θα είχε διακοπεί.

Στη συνέχεια βέβαια, έπεσαν πάνω στους διαιτητές πλαστικά μπουκάλια νερού, αναπτήρες και κέρματα. Εδώ πράγματι υπάρχει ένα θέμα, το οποίο μπορεί να χαρακτηριστεί μείζον. Ποιοι είναι αυτοί δηλαδή, που σε περίοδο κρίσης και σκληρής λιτότητας, πετάνε τα λεφτά τους στο γάμο του Καραγκιόζη; Ντροπή. Τέτοια σπατάλη, δηλαδή, αυτήν την εποχή. Απαράδεκτο. Όταν ο κόσμος πεινάει και υποφέρει, αυτοί να πετάνε δίφραγκα στους διαιτητές. Όπως είναι απαράδεκτο επίσης, να επιμένουν κάποιοι να καπνίζουν τη σήμερον ημέρα. Να αγνοούν τις συστάσεις των γιατρών και να προκαλούν τόσο μεγάλο κακό και στον εαυτό τους και στο κοινωνικό σύνολο γενικότερα. Καπνιστές και σπάταλοι δεν έχουν καμία απολύτως θέση στα γήπεδα.

Μέχρι εδώ λοιπόν, όλα είναι νορμάλ. Φυσιολογικά και αναμενόμενα. Για παιχνίδι Άρη - ΠΑΟΚ επρόκειτο. Τα συνηθισμένα μπορείς να πεις γίνανε: χαρτιά υγείας, κέρματα, αναπτήρες, μπουκάλια, χωρίς να γίνει ούτε μία σύλληψη. Λίγο αίμα δηλαδή έβγαλε ο Αναστόπουλος όταν έπεσε ο ρολός στο κούτελο κι έβγαλε κι ένα καρούμπαλο. Ούτε διάσειση έπαθε, ούτε τίποτις άλλο σοβαρό. Στη συνέχεια, τον βρήκε ένα μπουκάλι ξώφαλτσα. Ήταν λόγοι αυτοί για να διατάξει την εκκένωση του γηπέδου; Να βγει έξω όλος αυτός ο καλός κόσμος; Εξ ου και η δικαιολογημένη οργή και αγανάκτηση των ανθρώπων του Άρη.

Να μιλήσουμε όμως σοβαρά. Και πάλι, την άλλη μέρα στα πρωτοσέλιδα, υπήρχε η αναφορά για τους "ανεγκέφαλους". Αν λοιπόν, τα αλάνια των γηπέδων στερούνται της αποκαλούμενης φαιάς ουσίας, υπάρχουν κάποιοι άλλοι που τα έχουν τετρακόσια; Και ποιοι μπορεί να είναι αυτοί; Οι παράγοντες; Για "εντεταλμένη υπηρεσία" κατηγόρησε το διαιτητή η ΚΑΕ Άρης. Ότι, "χωρίς λόγο και αιτία αποχώρησε στα αποδυτήρια... Πρόκειται για μία αδιανόητη απόφαση, που εμπεριέχει λόγο". Στο ίδιο ακριβώς μοτίβο, ο πρόεδρος της ΚΑΕ, Λευτέρης Αρβανίτης: "Ο διαιτητής ήρθε για να λήξει το παιχνίδι όπως ήθελε αυτός. Από την πρώτη στιγμή ήθελε να δημιουργήσει πρόβλημα εις βάρος μας. Ήρθε για να εκπληρώσει μια συγκεκριμένη αποστολή. Η Ομοσπονδία Μπάσκετ έδειξε σήμερα τι μπορεί να κάνει. Νομίζω ότι δεν τον χτύπησε καθόλου το χαρτί. Υπάρχουν παιχνίδια που τέλειωσαν τα μεσάνυχτα".

Συμπέρασμα; Δεν έγινε απολύτως τίποτα. Ο διαιτητής ήταν στημένος από τον Βασιλακόπουλο να μας φάει, επειδή δεν ανήκουμε στο δικό του άρμα. Χωρίς λοιπόν να θέλει να παίξει κανείς το δικηγόρο του Μητσοτάκη του ελληνικού μπάσκετ, μια ερώτηση και μόνο: Ποιοι είναι χειρότεροι; Αυτοί που έριξαν μπουκάλια, αναπτήρες και κέρματα, ή αυτοί που έκαναν τις δηλώσεις;

(Τζέρι Λι Λιούις, Ρέι Τσαρλς, Φατς Ντόμινο, κλπ)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ