OPINIONS

Ανεγκέφαλοι; Ξύπνιοι και πονηροί

Ανεγκέφαλοι; Ξύπνιοι και πονηροί
INTIME SPORTS

Ο Κώστας Καίσαρης καταρρίπτει τον μύθο των ανεγκέφαλων. Αντίθετα βγάζει το καπέλο στους οργανωμένους που έχουν καταφέρει να είναι κράτος εν κράτει.

Χωρίς πρωτάθλημα Σούπερλιγκ αυτό το Σαββατοκύριακο. Ποιος είπε όμως ότι ο ακάματος Σταύρος Κοντονής κάθεται σταυροπόδι; Με το ένα πόδι απάνω στο άλλο. Μακριά από τον ακούραστο Υφυπουργό ο εφησυχασμός. Ο πόλεμος με το τέρας της βίας είναι διαρκής. Ακατάπαυστος. Στη συγκεκριμένη περίπτωση μιλάμε για σκληρές μάχες σε δύο μάλιστα μέτωπα: ένα στη Θεσσαλονίκη που παίζουν στον τελικό του χάντμπολ ΠΑΟΚ-ΑΕΚ και ένα στο Αγρίνιο.

Για το φάιναλ-φορ κυπέλλου βόλεϊ Γυναικών με οπαδούς του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού. Όπου θα παρευρεθεί (και στα δύο γήπεδα) όλος ο καλός ο κόσμος. Ο ανθός της οπαδικής συνδεσμιακής νεολαίας. Αφορμή δοθείσης, λοιπόν, η ταπεινότητα μου διερωτάται: πόσες φορές σε περιπτώσεις επεισοδίων στα γήπεδα έχει γραφτεί κι έχει λεχθεί για τους περιβόητους "ανεγκέφαλους"; Στην κυριολεξία αμέτρητες: δημοσιογράφοι, πολιτικοί, παράγοντες, προπονητές, ποδοσφαιριστές πιπιλίζουν την καραμέλα των "ανεγκέφαλων".

Αν γκουγκλάρεις οι σχετικές σελίδες που αναφέρουν "ανεγκέφαλους" είναι ατελείωτες. Κάποιος το είπε πρώτος και στη συνέχεια όλοι το αναμασάνε. Από που προκύπτει, όμως, ότι όλοι όσοι οργανώνουν και κάνουν μικρά ή μεγάλα ντερβισιλίκια στα γήπεδα είναι ανεγκέφαλοι; Κι αν αυτοί είναι ανεγκέφαλοι ποιοι είναι οι σκεπτόμενοι; Όλοι αυτοί (δημοσιογράφοι, πολιτικοί κτλ) που με τόση ευκολία τους χαρακτηρίζουν; Μήπως ισχύει το ακριβώς αντίθετο; Μήπως ανεγκέφαλοι είναι όλοι οι άλλοι, που με τόση ευκολία κάνουν λάθος ανάγνωση και εκτίμηση;

Τυχαία και συμπτωματικά είναι τα επεισόδια; Κάποιοι βλάκες κατά περίπτωση αποφασίζουν εκείνη τη στιγμή να μπουκάρουν στο γήπεδο ή γιορτάζουν με ρουκέτες κάθε Σαββατοκύριακο το Πάσχα; Σε κάθε περίπτωση ανεγκέφαλος μπορεί να ονομαστεί κάποιος που κάνει μια μεμονωμένη ενέργεια. Χωρίς σχέδιο, χωρίς προετοιμασία, χωρίς οργάνωση. Βρίσκεται δηλαδή πάνω στον πάγκο του Παναθηναϊκού στο Καραϊσκάκης και ρίχνει στον Αναστασίου ένα κύπελλο με νερό. Μέχρι εκεί. Για να βάλεις όμως τα πυρομαχικά στο γήπεδο, να τα χρησιμοποιήσεις, να σουλατσάρεις στον αγωνιστικό χώρο ανενόχλητος, όπως στο πρόσφατο ντέρμπι της Λεωφόρου, χρειάζεται ολόκληρο επιχειρησιακό σχέδιο.

Όπως επίσης για να μπουκάρεις στο ΟΑΚΑ και να διακόψεις το ΑΕΚ-Ολυμπιακός. Στην προκειμένη περίπτωση μάλιστα θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι οπαδοί της ΑΕΚ είναι προπονημένοι. Είναι άριστα εκπαιδευμένοι και για αυτό το λόγο ιδιαίτερα αποτελεσματικοί: εφέτος πριν το ΟΑΚΑ μπουκάρισαν στη Ριζούπολη. Είχαν μπουκάρει επίσης από τη χαρά τους στο ΟΑΚΑ στο φιλικό με τη Ρόμα. Με τους Ιταλούς να είναι έντρομοι και να απειλούν με αποχώρηση. Πέρυσι μπουκάρισαν στο γήπεδο του Αιγάλεω. Πρόπερσι στο ΟΑΚΑ και διέκοψαν το ματς με τον Πανθρακικό. Ακόμα πιο πολλοί είχαν μπουκάρει στον τελικό του Κυπέλλου με τον Ατρόμητο.

Το έχω ξαναγράψει: ποιος είναι ο ισχυρός άνδρας στην ΑΕΚ στα τελευταία 30 χρόνια; Ο Χατζηχρήστος. Όλοι έχουν προσκυνήσει ή προσκυνάνε την Ορίτζιναλ. Μόνο ο Μάκης Ψωμιάδης που μιλάει την ίδια γλώσσα, αλλά την ξέρει καλύτερα απ' αυτούς τους είχε βάλει τα δύο πόδια σε ένα παπούτσι. Στον Παναθηναϊκό κατάφεραν να διώξουν την οικογένεια Βαρδινογιάννη. Βγενόπουλος και σία χρησιμοποιούσαν τους οργανωμένους στο συλλαλητήριο του Πεδίου του Άρεως κτλπ Στη συνέχεια όταν πήραν τον Παναθηναϊκό στα χέρια τους, τους προσκύνησαν. Όπως είχε χρησιμοποιήσει την Ορίτζιναλ στην ΑΕΚ, ο Ντέμης. Κι όταν κάποια στιγμή, όπως ήταν αναπόφευκτο, τα έσπασε μαζί τους, αυτός ήταν που έφυγε από την ΑΕΚ. Ο Χατζηχρήστος είτε φαίνεται, είτε όχι είναι εκεί.

Όποιον έβαλαν σημάδι

Κανένας δεν γλιτώνει στο ελληνικό ποδόσφαιρο από τους οργανωμένους. Όποιον έβαλαν σημάδι τον καθάρισαν: στον Ηρακλή κατά σειρά Θεοδωρίδη, Σπανουδάκη, Ρέμο. Μέχρι που πήραν την ομάδα στα χέρια τους την έριξαν στην Γ' Εθνική και τη διέλυσαν. Στον Άρη μόνο όποιος είχε την ευλογία των οργανωμένων μπορούσε να γίνει πρόεδρος. Στον ΠΑΟΚ επειδή ο Αναστασιάδης είναι δικός τους, δεν κουνήθηκε φύλλο. Αν ήταν άλλος προπονητής μ' αυτά τα αποτελέσματα, δεν θα είχε μείνει τίποτα όρθιο. Κράτος εν κράτει είναι οι Οργανωμένοι. Σε όλες τις ομάδες. Αν δεν τους κάνει τα κέφια ο πρόεδρος, αν δεν έχουν τις αβάντες τους (από εισιτήρια κλπ) για να κονομήσουν θα φάει το κεφάλι του. Από ανεπάγγελτοι οι αρχηγοί τους, έχουν επιχειρήσεις είναι ιδιοκτήτες μαγαζιών και κυκλοφορούν με πολυτελή αυτοκίνητα δεκάδων χιλιάδων ευρώ.

Εν τη παλάμη και ούτω βοήσωμεν. Όποιος δεν πληρώσει είτε άμεσα με οικονομική ενίσχυση, είτε έμμεσα μέσω των εισιτηρίων, θα υποστεί τις συνέπειες. Στην πρώτη στραβή το γήπεδο θα γίνει μαντάρα, ενώ παίκτες και προπονητής θα προπηλακιστούν. Κάτι που δεν αποτελεί υπόθεση εργασίας, αλλά σύνηθες πραγματικό περιστατικό. Αντίληψη, νοοτροπία και πρακτική νονών της νύχτας: αν δεν πληρώσεις σου σπάμε το μαγαζί. Και το σπάνε με ιδιαίτερη ευκολία.

Αν όλοι αυτοί είναι ανεγκέφαλοι ποιοι είναι έξυπνοι; Κάποιες απορίες είναι εύλογες: στον Παναθηναϊκό πχ οι οργανωμένοι συνδιοικούν κατά κάποιο τρόπο με τον Αλαφούζο. Για ποιο λόγο να γίνει αυτός ο τσαμπουκάς με τον Ολυμπιακό και να πάθει αυτή τη ζημιά η ομάδα; Ο Μελισσανίδης στην ΑΕΚ πήρε την ομάδα από το μηδέν και την ανέστησε. Έχουνε κανένα λόγο να τον κοντράρουν; Κι αν δεν τους κάνει τα κέφια, όμως, όπως ο Αδαμίδης.

Έπειτα είναι και το άλλο. Πέρα από τους Στρατηγούς υπάρχουν και οι στρατιώτες. Που θέλουν κάθε τρόπο να τσαμπουκαλευτούν, να ξεχαρμανιάσουν. Αν ο αρχηγός δεν τους κάνει τα χατίρια, αν δεν βοηθηθούν για να πετύχει το σχέδιο τους, θα τον αμφισβητήσουν και θα κοντραριστούν μαζί του. Αφού θέλουν μια-δύο φορές το χρόνο να ξεσπάνε, είναι ελεύθεροι να το κάνουν και με τη συμπαράσταση μάλιστα του Συνδέσμου.

Υπάρχει σχετικά παράδειγμα σε μεγάλη ΠΑΕ. Όταν ακόμη υπήρχαν λεφτά ο πρόεδρος στην αρχή της σεζόν φωνάζει στο γραφείο του τους αρχηγούς των οργανωμένων: "Υπάρχουν αυτά τα λεφτά (σ.σ ένα σεβαστό ποσό μάλιστα) τα οποία είναι δικά σας. Θα τα πάρετε όμως στο τέλος της σεζόν. Με την παρακάτω συμφωνία. Κάθε φορά που θα δημιουργούνται επεισόδια και θα τιμωρείται η ομάδα, το πρόστιμο που θα επιβάλλεται θα αφαιρείται από το αρχικό ποσό. Στο τέλος ότι περισσέψει είναι δικό σας. Αν δεν τιμωρηθεί η ομάδα είναι δικά σας όλα τα λεφτά".

Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος του ποσού αναφέρουμε ότι στην περσινή σεζόν ομάδες όπως ο ΠΑΟΚ και ο Παναθηναϊκός έφτασαν να πληρώσουν συνολικά 81 και 199 χιλιάδες για πρόστιμα αντίστοιχα. Η απάντηση όμως που είχαν δώσει τα παλικάρια ήταν αρνητική. Επειδή για να είναι ευχαριστημένα τα χουλιγκάνια κάποιες φορές μέσα στη σεζόν οι μαγκιές και τα νταηλίκια είναι απαραίτητα και δεν γίνεται να τους τα κόψουν. Σε διαφορετική περίπτωση δεν θα μπορέσουν να σταθούν και να επιβιώσουν σαν αρχηγοί.

Αναφέρω προσωπικά τον Χατζηχρήστο γιατί είναι η κορυφαία περίπτωση. Οργανωμένοι κυνήγησαν τους ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ Τσιάρτα κλπ που δεν υπέγραφαν για να γίνει ψαλίδι στα λεφτά που τους χρώσταγε η ΠΑΕ μόλις ανέλαβε ο Ντέμης. Τους οργανωμένους είχε χρησιμοποιήσει ο Ντέμης για να κερδίσει στις εκλογές της Ερασιτεχνικής, τον Μελισσανίδη (όταν είχε εξαγγείλει για πρώτη φορά την Αγιά Σοφιά) και να βγει πρόεδρος ο Χρ. Ζούπας. Η Ορίτζιναλ έφτασε να διοικεί την Ερασιτεχνική ΑΕΚ χωρίς καν να κάνει οικονομικό απολογισμό. Στη συνέχεια ακολούθησαν το παράδειγμα οι οργανωμένοι των άλλων μεγάλων ομάδων της Αθήνας και έγιναν κι αυτοί αφεντικά των Ερασιτεχνικών. Αν όλοι αυτοί που ξεκίνησαν από τα τσιμεντένια πέταλα κι έχουν γίνει σήμερα κουμανταδόροι και θεσμικοί παράγοντες που ρίχνουν και ανεβάζουν διοικήσεις είναι ανεγκέφαλοι, οι πονηροί κι οι έξυπνοι ποιοι είναι;

(Νίκος Παπάζογλου - Σε καινούργια βάρκα μπήκα)

* Η φωτογραφία είναι αρχείου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ