ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Το θέμα με τον Μπρινιόλι ήταν μόνο αγωνιστικό και δεν έχει σχέση με το νέο συμβόλαιο που προχωράει

Ο Αλμπέρτο Μπρινιόλι στο ντέρμπι Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός
Ο Αλμπέρτο Μπρινιόλι στο ντέρμπι Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI

Τα λάθη του Μπρινιόλι με Ρεν και Άρη, ο ρόλος του στο build up του Παναθηναϊκού, η εμπιστοσύνη του Γιοβάνοβιτς και η πορεία των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή νέου συμβολαίου. Γράφει ο Κώστας Γουλής.

Το λάθος του Αλμπέρτο Μπρινιόλι στον αγώνα με τον Άρη, δεύτερο σοβαρό σε διάστημα 20 ημερών μετά απ’ αυτό στο Riazhon Park του Ρεν, σήκωσε μεμιάς πολλή σκόνη και πολλή κουβέντα.

Για το αν ο Ιταλός γκολκίπερ έχει χάσει τη συγκέντρωσή του, για το αν μπορεί να έχει το... μυαλό του στο νέο συμβόλαιο κι ένα σωρό άλλα που γράφτηκαν και ειπώθηκαν τα δύο τελευταία 24ωρα.

Έτσι είναι πάντα η μοίρα των γκολκίπερ, καθώς το δικό τους λάθος δεν μπορεί να το διορθώσει κανείς, όμως στο τέλος της ημέρας είναι τουλάχιστον άδικο να μπερδεύονται στην όλη διαδικασία άλλα πράγματα, που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα και κυρίως με την ουσία του ζητήματος.

Είναι άδικο και για τον Ιταλό, διότι ακόμη και δύο σοβαρά και κοστοβόρα για την εξέλιξη των αγώνων του Παναθηναϊκού λάθη, δεν μπορούν να σβήσουν όλα όσα σπουδαία έχει "γράψει" και υπογράψει στο γήπεδο με τις εμφανίσεις του ο 32χρονος γκολκίπερ.

Μόλις χθες βράδυ (27/11) βραβεύτηκε ως ο κορυφαίος γκολκίπερ της Super League για την περσινή περίοδο και μπήκε στην κορυφαία ενδεκάδα του πρωταθλήματος. Γιατί είναι ο καλύτερος που αγωνίζεται στα ελληνικά γήπεδα...

Το θέμα με τον Μπρινιόλι σ’ αυτό το πολύ δύσκολο για τον ίδιο 20ήμερο δεν έχει να κάνει με συμβόλαια, ανανεώσεις, έλλειψη συγκέντρωσης, έξτρα άγχος για το μέλλον κ.ο.κ. Η διαπραγμάτευση του Παναθηναϊκού με τους εκπροσώπους του είναι σε πλήρη εξέλιξη, πριν τις γιορτές θα υπάρξει άλλο ένα σημαντικό ραντεβού και αυτό που πρέπει να γίνει, θα γίνει.

Να διυλίζετε πάντως πολύ καλά, όλα όσα διαρρέονται και λέγονται ή γράφονται δεξιά κι αριστερά περί "μεγάλης κι αγεφύρωτης απόστασης", πιθανές εμπλοκές άλλων ομάδων κλπ.

Μία διαπραγμάτευση όταν είναι σε εξέλιξη, περνάει πάντα από πολλά στάδια κι απ’ τις δύο μεριές, όμως απ’ την στιγμή που υπάρχει κοινή βούληση για να συνεχιστεί αυτή η συνεργασία, τις 99 στις 100 φορές βρίσκεται η άκρη. Κι ο Παναθηναϊκός τα τελευταία χρόνια έχει δείξει πολλάκις πως τους παίκτες που θέλει να κρατήσει, τους κρατάει...

Στην προκειμένη περίπτωση το θέμα με τον Μπρινιόλι είναι καθαρά αγωνιστικό. Και μόνο... Με τη Ρεν ήταν ένας κάκιστος υπολογισμός της πορείας της μπάλας κι ένα φθηνό γκολ, το οποίο το έχουν δεχθεί κάποια στιγμή στην καριέρα τους οι περισσότεροι τερματοφύλακες.

Σφάλμα υπερβολικής αυτοπεποίθησης

Το δε λάθος στο ματς με τον Άρη, είναι ένα σφάλμα υπερβολικής αυτοπεποίθησης το οποίο έχει να κάνει με τον τρόπο που παίζει ο Μπρινιόλι. Κι αυτό δεν έγινε τώρα, πριν δύο εβδομάδες, πριν ένα μήνα. Το παιχνίδι του 32χρονου γκολκίπερ είναι πάντα στο όριο, απ’ τα μικράτα του στη Serie B και στη Serie Α, μέχρι τα τελευταία δυόμισι χρόνια στον Παναθηναϊκό.

Μετά τον Μπερνάρ (όσο κι αν ακούγεται υπερβολικό), ο Μπρινιόλι είναι ίσως ο καλύτερος παίκτης του "τριφυλλιού" με την μπάλα στα πόδια. Κι αυτό είναι που τον κάνει να ξεχωρίζει απ’ όλους τους άλλους τερματοφύλακες της ελληνικής Λίγκας. Κι αυτή την ικανότητά του την έχει βάλει στο παιχνίδι του Παναθηναϊκού κι ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς.

Θέλει να περνάει η μπάλα απ’ τα πόδια του και για τακτικούς λόγους, θέλει να τραβάει πιο ψηλά τις αντίπαλες γραμμές για να ανεβαίνουν και να ανοίγουν περισσότερους χώρους πίσω τους, θέλει να συμμετέχει στο build up κι ο Ιταλός γκολκίπερ. Κι αυτό είναι κάτι που δουλεύεται καθημερινά στο Κορωπί.

Δεν είναι θέμα ανασφάλειας των στόπερ το να επιστρέφει η μπάλα με τα πόδια στον Μπρινιόλι, όσο κι αν αυτό ορισμένες φορές μπορεί να γίνεται και σε βαθμό υπερβολής. Είναι και θέμα τακτικής προσέγγισης η συμμετοχή του 32χρονου πορτιέρε στο παιχνίδι της ομάδας. Κι ο ίδιος δεν το φοβάται όλο αυτό και θέλει να παίρνει την ευθύνη της παρουσίας και της "συμμετοχής" στην ανάπτυξη, ιδίως τώρα που απουσιάζει κι ο Χόρντουρ Μάγκνουσον.

Η "ισορροπία" και το "μάθημα"

Το ζητούμενο βεβαίως, όπως σε όλα τα πράγματα στη ζωή, είναι η "ισορροπία". Και το καλύτερο "διάβασμα" των δεδομένων, αλλά και των κινδύνων σε κάθε φάση. Και για τον Μπρινιόλι αυτό το "φθηνό" λάθος που έκανε στο γκολ του Μορόν ήταν ένα πολύ μεγάλο μάθημα για το μέλλον.

Για να μην παίρνει πάντα τόσο μεγάλα ρίσκα, για να μην παίζει στο όριο και να έχει καλύτερη προσέγγιση για το πότε τον "παίρνει" να κάνει δύο κινήσεις παραπάνω με την μπάλα στα πόδια και πότε πρέπει να αφαιρεί το ρίσκο και τον κίνδυνο πολύ πιο άμεσα απ’ την περιοχή του.

Όλα στη ζωή και κατ’ επέκταση στο ποδόσφαιρο έχουν μία δυναμική και μία εξέλιξη, αρκεί να μπαίνουν όλα στο σωστό "ζύγι".

Το ίδιο ισχύει και το πώς θα το διαχειριστεί όλο αυτό από εδώ και πέρα ο οργανισμός του Παναθηναϊκού. Ο Γιοβάνοβιτς στη συνέντευξη Τύπου έβαλε το θέμα στη σωστή βάση, κάλυψε τον Μπρινιόλι λέγοντας πως έκανε λάθος, αλλά δεν ήταν αυτός ο μόνος ή ο πιο σοβαρός λόγος για την ήττα του Παναθηναϊκού στο "Βικελίδης".

Στο ματς της Πέμπτης (30/11) ίσως πάρει φανέλα βασικού ο Γιούρι Λοντίγκιν. Ίσως και όχι. Ότι κι αν επιλέξει ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς δίκαιο θα είναι, απ’ την στιγμή που οι "πράσινοι" έχουν την πολυτέλεια να διαθέτουν εδώ κι ενάμισι χρόνο το καλύτερο δίδυμο γκολκίπερ στην Ελλάδα.

Αυτό δεν σημαίνει πως ο Σέρβος τεχνικός έχει απολέσει την εμπιστοσύνη του προς τον "Μπρίνιο". Κάθε άλλο... Απλώς ορισμένες φορές όταν υπάρχει μια συμπιεσμένη κατάσταση -ιδίως απ’ την πίεση που γεννάει η περιρρέουσα ατμόσφαιρα- είναι προτιμότερο να "καθαρίζει" το μυαλό.

Και να κάνει ένας παίκτης του επιπέδου και της προσωπικότητας του Μπρινιόλι ένα βήμα πίσω, για να επιστρέψει ακόμη πιο δυνατός...

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΛΛΑΔΑ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ