ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Τα έξι αγωνιστικά στοιχεία στο ντεμπούτο - intro του Φατίχ Τερίμ στον πάγκο του Παναθηναϊκού

03/01/2024 Panathinaikos Vs PAS Giannina for Superleague season 2023-24 in Apostolos Nikolaidis Stadium, in Athens - Greece

Photo by: Andreas Papakonstantinou / Tourette Photography
03/01/2024 Panathinaikos Vs PAS Giannina for Superleague season 2023-24 in Apostolos Nikolaidis Stadium, in Athens - Greece Photo by: ANDREAS PAPAKONSTANTINOU / TOURETTE PHOTOGRAPHY

Ο Κώστας Γουλής καταγράφει τις μικρές αλλαγές που έβαλε στο παιχνίδι του Παναθηναϊκού ο Φατίχ Τερίμ απ’ τον πρώτο αγώνα του κόντρα στον ΠΑΣ Γιάννινα, αλλά και τα βασικά ζητούμενα ενόψει του μήνα - φωτιά, που ακολουθεί στους αγώνες με τον ανταγωνισμό του σε Κύπελλο Ελλάδας Betsson και Stoiximan Super League.

Υπήρχαν δύο βασικά ζητούμενα για τον Παναθηναϊκό στην πρεμιέρα του Φατίχ Τερίμ στον πάγκο του και σ’ αυτό το πρώτο ματς για το 2024 με τον ΠΑΣ Γιάννινα στη Λεωφόρο:

Πρώτον να μπορέσει να κάνει εξαρχής όλα όσα χρειαζόταν στον αγωνιστικό χώρο για να απλοποιήσει τα δεδομένα του αγώνα και να πάρει με ηρεμία το πρώτο τρίποντο της νέας χρονιάς και δεύτερον να μπορέσουν οι παίκτες του να βγάλουν έστω και σε ένα μικρό βαθμό, κάποια απ’ τα στοιχεία που έχουν αρχίσει να δουλεύουν μαζί εδώ και μία εβδομάδα κι αφορούν τη δική του κεντρική ιδέα γύρω από το πώς θέλει να παίξουν.

Και στα δύο οι πράσινοι πήραν πολύ υψηλό βαθμό στο γήπεδο για περίπου μία ώρα αγώνα. Έκαναν εύκολη τη δική τους δουλειά και ζωή και προχωρούν συγκεντρωμένα στο παιχνίδι της Κυριακής (7/1) με τον Παναιτωλικό, πριν ανέβει το επίπεδο στις... πίστες που ακολουθούν με τα ματς της "φωτιάς" σε Κύπελλο Ελλάδας Betsson και Stoiximan Super League μέσα στον επόμενο μήνα.

Ο Τερίμ δεν είναι βεβαίως... χθεσινός στη δουλειά. Γνωρίζει πολύ καλύτερα απ’ όλους πως μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα δεν μπορούσε (και δεν υπήρχε λόγος) να αλλάξει μεμιάς τον αγωνιστικό προσανατολισμό και το στιλ της ομάδας του.

Απλώς επιχείρησε να βάλει -σε μικρές "δόσεις"- κι ορισμένες απ’ τις δικές του "πινελιές" και ιδέες μέσα στο γήπεδο. Κι είναι αλήθεια πως οι παίκτες του Παναθηναϊκού ανταποκρίθηκαν πολύ καλά σ’ όλα όσα τους ζητήθηκαν, κερδίζοντας τον έπαινο και του 70χρονου τεχνικού στην πρώτη συνέντευξη Τύπου μετά το ματς.

"Είμαστε όλοι πολύ λίγο χρονικό διάστημα μαζί. Η αντίδραση της ομάδας ήταν πάρα πολύ σημαντική. Προσπαθούσαμε να μην τους βγάλουμε στην επίθεση άνετα. Προσπαθήσαμε να παίξουμε με πολύ ρυθμό. Είχαμε πολύ λίγο χρόνο να τα δουλέψουμε, αλλά δεν περίμενα τόσο γρήγορα να βγάλουμε όσα δουλέψαμε στην προπόνηση. Για μία ώρα ήμασταν αρκετά καλοί.

Όσο περνάει ο καιρός, θα έχουμε καλύτερη αντίδραση από τους παίκτες και θα παίζουμε καλύτερα. Πρέπει να κάνουμε πολύ press και πρέπει να μην τους αφήνουμε να παίζουν όπως θέλουν. Δεν δεχθήκαμε πολλές φάσεις στο τέρμα μας και ήταν πολύ καλό που δεν σκόραραν. Αλλά όσα κάναμε στην προπόνηση τα είδατε και σήμερα..." ήταν ορισμένα απ’ τα σχόλια του ικανοποιημένου Τερίμ αμέσως μετά το ματς.

Κάτι που αποκτά μεγαλύτερη αξία, όχι μόνο στα λόγια, αλλά και στην ουσία για έναν πολύ σημαντικό λόγο: Ο Παναθηναϊκός είναι μία ομάδα που διαχρονικά δυσκολεύεται να "απορροφήσει" τις μεγάλες αλλαγές κατά τη διάρκεια μίας σεζόν. Αγωνιστικά, ψυχολογικά, πνευματικά, ποδοσφαιρικά...

Ναι, ο (εφετινός) ΠΑΣ Γιάννινα δεν είναι το υψηλότερο εμπόδιο που είχε μπροστά του το "τριφύλλι" σ’ αυτό το σημείο της σεζόν.

Όμως ήταν πολύ σημαντικό το γεγονός πως οι παίκτες του είχαν καθαρή σκέψη σε ό,τι έκαναν μέσα στο γήπεδο, για να προσαρμόσουν το παιχνίδι τους πάνω σε πράγματα που τους ζητάει ο νέος προπονητής τους.

Κερδίζοντας σε ψυχολογία και κυρίως σε χρόνο, για να μπορέσουν να ανεβάσουν κι άλλο το επίπεδο της δουλειάς τους ενόψει των μεγάλων αγώνων που ακολουθούν με τον άμεσο ανταγωνισμό τους.

Τα διαφορετικά στοιχεία στο παιχνίδι του

Μολονότι ακόμη είναι πάρα πολύ νωρίς για να καταγραφεί με πληρότητα το εύρος των αγωνιστικών στοιχείων που θέλει να βάλει στο παιχνίδι του Παναθηναϊκού ο πολύπειρος Τούρκος τεχνικός, υπήρχαν έξι πράγματα που φάνηκαν απ’ το (πρώτο) ματς με τους Γιαννιώτες:

  • Μεγαλύτερη ένταση απ’ όλη την ομάδα και περισσότερες κινήσεις απ’ όλους τους παίκτες μέσα στο γήπεδο, ακόμη κι όταν η μπάλα δεν ήταν στα δικά τους πόδια.
  • Συντονισμένο πρέσινγκ σε ψηλά μέτρα, με δημιουργία μικρών "τετραγώνων" πίεσης -ανάλογα με το πού βρισκόταν κάθε φορά η μπάλα- για άμεση ανάκτηση της κατοχής.
  • Πολύ πιο "επιθετική" συμπεριφορά απ’ όλη την ομάδα όχι μόνο στο "πάμε να βάλουμε γκολ", αλλά και στα μαρκαρίσματα προς τον αντίπαλο, προκειμένου να κερδηθεί αμέσως η μπάλα όποτε χανόταν, αλλά και να μην του επιτρέπεται να περάσει το δικό του παιχνίδι. Η πρώτη αποτύπωση του "ειδικά στην έδρα μας, δεν θέλω να επιτρέπουμε μας ‘παίζει’ ο αντίπαλος" που είχε πει με πολύ αυστηρό τόνο κι ο Τερίμ κατά την επίσημη παρουσίασή του την περασμένη Παρασκευή (29/12).
  • Πολλές μικρές και κοντινές πάσες και γρήγορο ποδόσφαιρο σε έναν γεμάτο άξονα, προκειμένου να υπάρχει μεγαλύτερη ασφάλεια στην κατοχή της μπάλας (αλλά και περισσότερες επιλογές άμεσης αναχαίτισης όποτε αυτή χανόταν) και να δημιουργούνται διαρκώς συνεργασίες στο build up, μέχρι να βρεθεί η... τρύπα στην αντίπαλη άμυνα. Όπως έγινε στη φάση του 1-0, όπου οι πράσινοι άλλαξαν αμέτρητες φορές την μπάλα και με δύο κάθετες πάσες (Ρουμπέν σε Μπερνάρ, Μπερνάρ σε Ιωαννίδη) βρέθηκαν σε θέση βολής, ανοίγοντας το σκορ με τον πρώτο σκόρερ τους. Πάντα σε κάθε φάση ανάπτυξης ο παίκτης που είχε την μπάλα, είχε δίπλα του δύο και τρεις παίκτες σε πολύ κοντινή απόσταση.
  • Ταυτόχρονο ανέβασμα και των δύο μπακ (κι όχι μόνο του ενός) σε πιο ψηλά μέτρα στη φάση της ανάπτυξης κι οδηγία για άμεση αλλαγή παιχνιδιού (με 2-3 γρήγορες πάσες) στην "αδύνατη" πλευρά για απομόνωση των εξτρέμ με τους αντίπαλους μπακ.
  • Ξεκάθαρη δομή της ενδεκάδας (για αρχή) πάνω στο 4-2-3-1, με τον Μπερνάρ (και μετά τον Τζούριτσιτς) σε ξεκάθαρο ρόλο "10αριού" με απόλυτη ελευθερία κινήσεων κι εντολή για κοντινές συνεργασίες σε υψηλά μέτρα. Ως συνέχεια του αγωνιστικού μοτίβου που είχε ήδη καλλιεργηθεί δομικά σε υψηλό επίπεδο απ’ τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς.

Να αυξήσει χρονικά την πίεση και την έντασή του

Σίγουρα στην πορεία θα προστεθούν κι άλλα στοιχεία απ’ τον Φατίχ Τερίμ και το επιτελείο του. Σίγουρα και το ματς της Κυριακής (7/1) με τον Παναιτωλικό του προσφέρει -ως ένα βαθμό- τη δυνατότητα να δει και να "μάθει" κι ο ίδιος καλύτερα την ομάδα του πριν περάσει στα μεγάλα ματς της συνέχειας.

Να κάνει και κάποιους πειραματισμούς, όπως έκανε στο τελευταίο ημίωρο, με τον Βιλένα στο δεξί "φτερό" εναλλάξ με τον Τζούριτσιτς ή με τον Αϊτόρ, να παίζει πιο πολύ προς τα μέσα με το ανάποδο πόδι ως 8άρι, δίνοντας την πλευρά στον δεξιό μπακ (Βαγιαννίδη).

Σίγουρα κι οι παίκτες, όλοι οι παίσκτες, σ’ αυτό το ξεκίνημά τους με τον Τούρκο τεχνικό θέλουν να "δείξουν" και να φανούν, εμφανίζοντας μεγάλο ζήλο κι ένταση στο παιχνίδι τους.

Το ζητούμενο για τον Παναθηναϊκό, σ’ αυτή τη φάση που βρίσκεται, είναι να κερδίσει τη μάχη με τον χρόνο και να έχει μία ακόμα πιο στιβαρή εικόνα τον μήνα της "φωτιάς".

Και με την είσοδο του Δημήτρη Λημνιού, ο οποίος θα μπει στην εξίσωση απ’ το αμέσως επόμενο ματς, και με τις προσθήκες που θα γίνουν στην άμυνα (κι όχι μόνο).

Κι αυτή η πολύ ελκυστική, πιεστική κι αποτελεσματική εικόνα που έβγαλε ο Παναθηναϊκός για περίπου μία ώρα στο ματς με τον ΠΑΣ Γιάννινα, να αποκτήσει μεγαλύτερο χρονικό "βάθος" ως προς την έντασή της.

Το πρώτο δείγμα της πάντως ήταν αρκετά καλό και κυρίως, ποδοσφαιρικό...

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΛΛΑΔΑ STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΦΑΤΙΧ ΤΕΡΙΜ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ