ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Ο πιο σκληρός τρόπος για να αποκλειστείς, όμως ο Παναθηναϊκός πρέπει να σταθεί ξανά όρθιος

Ο Σένκεφελντ πεσμένος στον αγωνιστικό χώρο μετά την ήττα του Παναθηναϊκού από τη Μακάμπι Χάιφα
Ο Σένκεφελντ πεσμένος στον αγωνιστικό χώρο μετά την ήττα του Παναθηναϊκού από τη Μακάμπι Χάιφα ΚΑΤΑΠΟΔΗΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ / INTIME SPORTS

Ο Κώστας Γουλής γράφει για τον Παναθηναϊκό που πλήρωσε πανάκριβά κάθε λάθος που έκανε, όμως πρέπει να ξαναβρεί τα πατήματα και την αυτοπεποίθησή του.

Υπάρχουν ήττες κι ήττες, αποκλεισμοί κι αποκλεισμοί, όμως ο Παναθηναϊκός επέλεξε ετούτη τη φορά απέναντι στη Μακάμπι Χάιφα, τον πιο σκληρό τρόπο για να μείνει εκτός νοκ-άουτ για άλλη μία φορά τα τελευταία 14 χρόνια, αποτυγχάνοντας σε μια διαδικασία, που όλα έμοιαζαν να είναι στα πόδια του, για να πάρει την 3η θέση και να συνεχίσει στα playoffs εισόδου στους "16" του Europa Conference League.

Είναι πολύ "πικρό" το ποτήρι του συγκεκριμένου αποκλεισμού και σίγουρα είναι αποτυχία, όταν ψάχνεις δύο αποτελέσματα στην έδρα σου, χάνεις τα άχαστα και στο τέλος μένεις εκτός νυμφώνος, γνωρίζοντας μία τόσο φθηνή ήττα.

Ναι, είναι πολύ καλή και πολύ πιο έμπειρη ομάδα τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη η Μακάμπι Χάιφα, απέναντι σε έναν Παναθηναϊκό που είχε χαθεί απ’ τον ευρωπαϊκό χάρτη για μία πενταετία, όμως αυτό το παιχνίδι έπρεπε να το έχει φέρει στα δικά του μέτρα το "τριφύλλι". Και δεν τα κατάφερε...

Δεν τα κατάφερε, επειδή για άλλη μία φορά πλήρωσε πανάκριβά κάθε λάθος που έκανε. Κάθε "τσαφ" στην άμυνα (γλίστρημα του εξαιρετικού σ’ όλο το υπόλοιπο ματς Βαγιαννίδη στη φάση του 0-2), κάθε κακό υπολογισμό (κάκιστη αντίδραση του Λοντίγκιν στη σέντρα του Κορνούντ στο 0-1).

Σε κάθε ένα από τα τέσσερα τελευταία παιχνίδια του στη φάση των ομίλων, βρισκόταν να κυνηγάει διαρκώς το σκορ από νωρίς κι από δικά του σφάλματα, την ώρα που μπροστά δεν μπορούσε να μετουσιώσει σε γκολ τις δικές του στιγμές, δεν μπορούσε να εκμεταλλευτεί όπως έπρεπε τα λάθη που έκαναν κι οι αντίπαλοί του.

Κι όπως τόνισε σωστά κι ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς στη συνέντευξη Τύπου μετά το ματς, με τόσα γκολ στην πλάτη, σ’ αυτό το επίπεδο δεν μπορεί να έχεις τύχη και να κάνεις τη διαφορά.

Θα μπορούσε κι έπρεπε να έχει πολύ καλύτερη τύχη ο Παναθηναϊκός σ’ αυτή τη σειρά των αγώνων του στον 6ο όμιλο του Europa League.

Τουλάχιστον μετά τα καλοκαιρινά προκριματικά που έκανε και τις προσδοκίες που δημιούργησε. Δεν ήταν αποκαρδιωτικός στο γήπεδο. Δεν βίωσε μία πορεία σαν αυτή της σεζόν 2014/15 ή της περιόδου 2016/17, όπου οι αντίπαλοι τον έκαναν έρμαιο των ορέξεών τους.

Κάθε άλλο, τα "πολέμησε" όλα τα παιχνίδια του, όμως με τα λάθη που έκανε ήταν διαρκώς σε ένα κυνηγητό των αντιπάλων του, το οποίο δεν μπορούσε να τον βγάλει νικητή, διότι το χάντικαπ που διαμορφωνόταν τον έφερνε σε πολύ δύσκολη θέση.

Πρέπει να τον βρει πιο έτοιμο παντού

Δεν ξέρω αν θα γίνουν μάθημα για τον Παναθηναϊκό όλα όσα έζησε φέτος στον όμιλο του Europa League. Σίγουρα θα τον βοηθήσουν να καταλάβει πως έχει πολύ δρόμο ακόμα για να διανύσει, μέχρι να επιστρέψει σε πολύ πιο κανονικά στάνταρντς (και) στην Ευρώπη.

Και θα πρέπει να γίνει πολύ πιο σκληρός, πολύ πιο κυνικός και σαφώς πιο αποτελεσματικός. Για να μην αδικεί τον εαυτό του και την προσπάθειά του μέσα στο γήπεδο.

Η πορεία εξέλιξης δεν είναι ένα σπριντ, αλλά μαραθώνιος, όμως το επόμενο ευρωπαϊκό ταξίδι της σεζόν 2024/25 θα πρέπει να βρει πολύ πιο έτοιμο τον Παναθηναϊκό. Σε όλα τα επίπεδα. Και πάνω απ’ όλα σε καθαρό μυαλό κι αντίληψη του πώς πρέπει να παίρνει αυτό που μπορεί να πάρει μέσα στον αγωνιστικό χώρο.

Μέχρι τότε, επιβάλλεται να σταθεί πολύ γρήγορα ξανά όρθιος. Δεν είναι εύκολο... Είναι ισχυρό το "σοκ" και κυρίως ο τρόπος με τον οποίο ήρθε αυτός ο αποκλεισμός, όμως η σεζόν έχει πολύ δρόμο κι η επόμενη μέρα πρέπει να βρει τον Παναθηναϊκό έτοιμο για να διαχειριστεί συναισθηματικά κι αγωνιστικά αυτή την πικρία που του αφήνει ο αποκλεισμός.

Υπάρχει ένα πολύ σημαντικό παιχνίδι την Κυριακή (17/12) στο Περιστέρι κι ο Παναθηναϊκός επιβάλλεται να επιστρέψει και να πάρει τη νίκη για να παραμείνει στην κορυφή της βαθμολογίας.

Να ξαναβρεί την πίστη του, τα πατήματά του και την αυτοπεποίθησή του για να διεκδικήσει τους εγχώριους τίτλους, σε μία περίοδο που ο εγχώριος ανταγωνισμός θα σκληρύνει ακόμη περισσότερο...

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΛΛΑΔΑ EUROPA LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ