ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Ο Παναθηναϊκός επιστρέφει στα κανονικά κυβικά του

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς πανηγυρίζει το 1-0 του Παναθηναϊκού επί του Ολυμπιακού
Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς πανηγυρίζει το 1-0 του Παναθηναϊκού επί του Ολυμπιακού ΙΝΤΙΜΕ

Ο Κώστας Γουλής γράφει για το μεγάλο τακτικό θρίαμβο του Γιοβάνοβιτς, την καθαρή νίκη των "πράσινων" που δεν άφησαν κανένα περιθώριο στον Ολυμπιακό να τους απειλήσει επί 95 λεπτά και το μήνυμα προς όλους ότι ο Παναθηναϊκός αρχίζει να "επιστρέφει".

Χωρίς διάθεση να υποτιμήσω καταστάσεις ή να αδικήσω διάφορα άλλα παιχνίδια του Παναθηναϊκού από το 2017 και μετά, αυτή η νίκη και κυρίως ο τρόπος με τον οποίο ήρθε το 1-0 επί του Ολυμπιακού στο μεγάλο ντέρμπι των "αιωνίων" ήταν μακράν η σπουδαιότερη που έχουν σημειώσει οι "πράσινοι" την τελευταία πενταετία.

Όχι μόνο επειδή ήρθε σε clasico με τον Ολυμπιακό. Και πέρσι τον νίκησε με 2-1, αλλά έκανε μία τρύπα στο νερό στο τέλος της χρονιάς, έχοντας αποτύχει παταγωδώς παντού. Το συγκεκριμένο τρίποντο, όμως, κι ως προς το timing και την αξία του στην προσπάθεια των πράσινων να επιστρέψουν στην Ευρώπη έπειτα από πέντε χρόνια, αλλά κι ως προς την καθαρότητά της και την εικόνα που κατέθεσαν οι παίκτες του "τριφυλλιού" στο χορτάρι, πολλαπλασιάζει την αξία της.

Τέτοιες καθαρές και μεγάλες νίκες, απέναντι στους υπόλοιπους "μεγάλους" του ελληνικού ποδοσφαίρου, όχι μόνο μπορούν, αλλά θα επαναφέρουν πολύ σύντομα τον Παναθηναϊκό στα "κανονικά" κυβικά του. Κι αυτό που χτίζεται με τρομερή υπομονή, με αρκετές αναποδιές, χαστούκια, "στραβές" και δυσκολίες απ’ το περασμένο καλοκαίρι, δείχνει ότι όχι μόνο αντέχει, αλλά αξίζει ακόμη μεγαλύτερης επένδυσης απ’ όλο τον οργανισμό του συλλόγου, προκειμένου να ξανακάνει τον Παναθηναϊκό πρωταγωνιστή στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Όπως πρέπει να είναι.

Τον "χτύπησε" αλύπητα στα άκρα του

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς το είχε προετοιμάσει πολύ σωστά όλο το αγωνιστικό πλάνο του πριν απ’ το ντέρμπι. Το τρικ με τον Παλάσιος να μπαίνει πολύ πιο εσωτερικά, τον Κώτσιρα να βγαίνει διαρκώς στην πλάτη του Ρέαμπτσιουκ και τον Μαουρίσιο να καλύπτει -παίζοντας πιο δεξιά- τα νώτα του 29χρονου μπακ, έδωσαν τη δυνατότητα στον Παναθηναϊκό να χτυπάει συνέχεια στα προβληματικά άκρα του Ολυμπιακού.

Την ίδια ώρα, στο άλλο άκρο, ο Βέλεθ σημάδευε διαρκώς με 30άρες διαγώνιες πάσες τον Αϊτόρ στην κίνηση για να βρίσκει σε κατάσταση ανισορροπίας τον Λαλά κι όλη την αμυντική γραμμή των "ερυθρόλευκων". Και μολονότι δεν ήρθε το γκολ στο καλό διάστημα του Παναθηναϊκού απ’ το 10’ έως το 30’, όπου είχε φτάσει την κατοχή της μπάλας στα όρια του 70%, δεν το παράτησε, αλλά συνέχισε να το ψάχνει με υπομονή.

Και τριγωνικές συνεργασίες έξω απ’ την άμυνα των Πειραιωτών. Σε μία τέτοια που χτίστηκε με μεγάλη υπομονή, η μπάλα πέρασε στον Γκατσίνοβιτς εκεί που έπρεπε, ο Σέρβος τη γύρισε εκεί που έπρεπε κι ο Αϊτόρ έκανε αυτό που έπρεπε, για να "κόψει" τα πόδια του Ολυμπιακού, τρία λεπτά πριν οι δύο ομάδες πάνε στα αποδυτήρια για το ημίχρονο.

Δεν τον απείλησε ούτε στο β’ μέρος

Στο δεύτερο 45λεπτο, όπου μετά τις μαζεμένες αλλαγές του Μαρτίνς –τέσσερις μέχρι το 59’- θα περίμενε κανείς τον Ολυμπιακό να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση προς την άμυνα του Παναθηναϊκού, κάτι τέτοιο δεν συνέβη ποτέ. Δεν απειλήθηκε καθόλου ο Παναθηναϊκός, ολύ απλά διότι δεν το επέτρεψαν οι παίκτες του τριφυλλιού να συμβεί.

Παρέμειναν απόλυτα πιστοί στο πλάνο τους, στις θέσεις τους και στις αποστολές που είχε ο καθένας μέσα στο γήπεδο κι όποτε δινόταν η ευκαιρία (ειδικά μετά το 70’) ο Παναθηναϊκός προσπάθησε να ξαναχτυπήσει αυτή τη φορά στο ξέφωτο. Σε τουλάχιστον τρεις περιπτώσεις θα μπορούσαν να το έχουν "τελειώσει" νωρίτερα το παιχνίδι οι "πράσινοι", αλλά δεν πήραν τις σωστές αποφάσεις οι Αλεξανδρόπουλος και Βιτάλ.

Η ουσία όμως, είναι πως ακόμη κι έτσι δεν έβγαλαν κανείς του το παραμικρό σημάδι πανικού. Αλλά κυριάρχησε η ψυχραιμία των πάντων, ακόμη κι όταν το ματς άρχισε να πηγαίνει πολύ στην κλωτσιά προς το φινάλε.

Ο Παναθηναϊκός δεν είχε πλέον καμία διάθεση να αδικήσει (ξανά) τον εαυτό του, νίκησε τον Ολυμπιακό με τον δικό του τρόπο και δεν ξέφυγε ούτε δευτερόλεπτο απ’ τις βασικές ποδοσφαιρικές αρχές που έχει πάρει απ’ το τεχνικό τιμ του απ’ τις αρχές της εφετινής σεζόν. Και το συγκεκριμένο ντέρμπι ήταν ένας απόλυτος ΘΡΙΑΜΒΟΣ του Ιβάν Γιοβάνοβιτς απ’ την κορφή ως τα νύχια.

Οι "κολώνες" του στο ντέρμπι

Καταπληκτικό ματς απ’ τον Αϊτόρ, όχι μόνο για το γκολ που πέτυχε, αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο έχτιζε "σκαλοπάτια" στην επίθεση με τους χαφ του Παναθηναϊκού, εξαιρετική εικόνα για άλλο ένα παιχνίδι απ’ τον Γιάννη Κώτσιρα που έκανε τα πάντα σωστά κι εξαφάνισε απ’ το γήπεδο τρεις διαφορετικούς παίκτες (Μασούρα, Βαλμπουενά, Καρβάλιο), τρομερή ωριμότητα κι απ’ το δίδυμο των στόπερ του, τους Μπαρτ Σένκεφελντ και Φραν Βέλεθ, ίσως στο καλύτερό τους παιχνίδι με τη φανέλα του "τριφυλλιού".

Οι πράσινοι καλούνται να επενδύσουν σωστά σ’ αυτή τη νίκη, να προσπαθήσουν να πάρουν τη Μ. Τετάρτη στον πρώτο ημιτελικό Κυπέλλου Ελλάδας με τη Λαμία ένα σκορ που δεν θα αφήνει περιθώρια... αμφισβήτησης για την πρόκριση στον τελικό και να συνεχίσουν έτσι (και) στον επόμενο τελικό με τον Άρη.

Δείχνοντας προς όλους τη σωστή νοοτροπία και φωνάζοντας δυνατά πως, όντως παιδιά, ο Παναθηναϊκός αρχίζει πλέον να "επιστρέφει".

Δείτε την Game Night για τα ντέρμπι Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός και Άρης - ΠΑΟΚ

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ