ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Ο Παναθηναϊκός δεν είναι καλά, αλλά τώρα πρέπει να το πάει με τσαμπουκά και να φωνάξει "μολών λαβέ"

Ο Μπένιαμιν Βέρμπιτς
Ο Μπένιαμιν Βέρμπιτς PHOTO CREDITS: ANDREAS PAPAKONSTANTINOU / TOURETTE PHOTOGRAPHY

Ο Κώστας Γουλής γράφει για τον Παναθηναϊκό που έδειξε πως δεν είναι καλά στα ματς με Ιωνικό και ΟΦΗ διότι ως οργανισμός έχασε το μυαλό του και για τον Γιοβάνοβιτς που πρέπει να επαναφέρει τους παίκτες στα επίπεδα ηρεμίας που τους έφεραν ως εδώ.

Το να κάθεται κανείς και να μοιρολογεί πάνω απ’ την σπασμένη στάμνα των 4 χαμένων βαθμών σε μία εβδομάδα, να μπαίνει στο αδυσώπητο "τριπάκι" της γκρίνιας και να βγάζει όλη την οργή του για τις δύο σερί γκέλες με τον Ιωνικό και τον ΟΦΗ, για τις μεταγραφές που έπρεπε να έχουν ήδη γίνει (λες και θα έπαιζαν χθες βράδυ ή στις 21 του Δεκέμβρη) είναι ο εύκολος κι ο ανέξοδος δρόμος.

Εδώ έγινε "επανάσταση" επί έξι μέρες για τον ανόητο τρόπο με τον οποίο χάθηκε ένα δίποντο στη Νεάπολη. Τώρα, που φλέρταρε με την πρώτη ήττα του ο Παναθηναϊκός και την απέφυγε στο παρά ένα χάρις στον Ιωαννίδη (που συνεχίζει να ανεβάζει τον πήχη του σε κάθε ματς) θα τη... γλιτώσει το "τριφύλλι";

Ναι, θα γίνει σκληρή κριτική και στον Παναθηναϊκό και στον Γιοβάνοβιτς και στον Αλαφούζο και σε όλους. Και στον Θεό τον ίδιο... Απλά, ορισμένες φορές, καλό θα είναι να μην υπάρχουν ακροβασίες και να μην ξεπερνιέται η ουσία της κριτικής, φτάνοντας στην απόλυτη ισοπέδωση. Το δεύτερο είναι άδικο πέρα για πέρα. Ή στοχευμένο επί τούτου...

Ο Παναθηναϊκός δεν είναι "καλά" στα δύο τελευταία ματς. Πρώτα απ’ όλα διότι ο ίδιος ως οργανισμός έχασε σε κομβικά σημεία το μυαλό του. Κλονίστηκε η αυτοπεποίθησή του απ’ την απώλεια στη Νεάπολη και την πίεση που δημιουργήθηκε απ’ τον περίγυρο με τη μείωση της διαφοράς, δεν προετοίμασε σωστά τα "αντισώματά" του γι’ αυτό που ερχόταν με τον ΟΦΗ (που "φώναζε" από μακριά πως θα είναι... πόλεμος κι όχι βόλτα στο πάρκο) κι όταν είδε πως το ματς με τους Κρητικούς δεν του έβγαινε, "έγκωσε" από το άγχος που λένε και στο χωριό μου...

Δεν είχε μπει ποτέ μέχρι σήμερα σ’ αυτή τη διαδικασία αυτή η version του Παναθηναϊκού, θα χρειαστεί να την περάσει κι αυτή την πίστα. Στο πλαίσιο της ωρίμανσής του είναι κι αυτό το σκληρό μονοπάτι και το κακό, πολύ κακό "φεγγάρι" του. Και διαιτητές και αντιπάλους που "ανέχονται" τα... πάντα όλα μέσα στο γήπεδο κι ένα σωρό άλλα θα ξαναβρούν οι "πράσινοι" στο δρόμο τους... Συνηθισμένα τα βουνά απ’ τα χιόνια πια, δεν θα αλλάξει ποτέ αυτό. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι να ξαναβρούν άπαντες στο "τριφύλλι" το μυαλό τους και την καθαρή σκέψη τους.

Η Νο1 δουλειά του Γιοβάνοβιτς

Και η Νο1 δουλειά που έχει από σήμερα κιόλας ο Γιοβάνοβιτς είναι να επαναφέρει τους παίκτες του στα επίπεδα ηρεμίας, υπομονής και νηφαλιότητας που είχαν στα προηγούμενα ματς και τους έφεραν ως εδώ. Και σε άλλα παιχνίδια φέτος οι πράσινοι ζορίστηκαν πολύ από αντιπάλους τους. Αλλά με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο έβρισκαν τον τρόπο για να τα παίρνουν ακόμη και με 1-0, διότι είχαν καθαρή σκέψη και σωστές αντιδράσεις ανασταλτικά.

Το πόσο έχει χάσει και χαλάσει το μυαλό του ο Παναθηναϊκός αυτή την περίοδο, φαίνεται απ’ τον τρόπο με τον οποίο δέχθηκε τα γκολ απ’ τον Ιωνικό κι απ’ τον ΟΦΗ. Ο κανονικός Παναθηναϊκός του Γιοβάνοβιτς δεν θα έτρωγε ποτέ τόσο φθηνά γκολ, ούτε θα παρουσίαζε τέτοια ανισορροπία στο ανασταλτικό σκέλος, για να δίνει δικαιώματα στους αντιπάλους τους. Θα ήταν όσο αποτελεσματικός και κυνικός χρειαζόταν για να κόψει τον αέρα στον αντίπαλό του και να τα πάρει και τα δύο τα ματσάκια. Δεν το έκανε και η πίεση αυξήθηκε κι άλλο. Όμως στην ουσία του πράγματος δεν αλλάζουν πολλά..

Τώρα που ονειρεύονται... καταρρεύσεις

Ίσα-ίσα, τώρα που ουκ ολίγοι έχουν βγει και λένε λόγια παχιά και μεγαλοστομίες... ονειρευόμενοι "καταρρεύσεις" των πράσινων, τώρα είναι η ώρα για να (ξανα)βγεί μπροστά ο Παναθηναϊκός, να βγάλει τσαμπουκά και να φωνάξει προς τον ανταγωνισμό του "μολών λαβέ". Αρχής γενομένης απ’ τον αγώνα της επόμενης Τρίτης (3/1) στη Λιβαδειά και τέσσερις μέρες μετά στην "OPAP Arena".

Τώρα που τον αμφισβητούν, τώρα που θεωρούν πως δεν θα αντέξει στην πίεση του πρωταθλητισμού, τώρα που πιστεύουν (όλοι) οι "απέναντι" πως τον "έχουν". Τώρα θα χρειαστεί να βγάλουν έξω οι πράσινοι όλο τον εγωισμό τους και να απαντήσουν στο γήπεδο, έχοντας βεβαίως και τις κατάλληλες ενισχύσεις κι επιπλέον εφόδια. Και θα τις έχουν... Η πρώτη κίνηση για να καλυφθεί το κενό αριστερά και να "καθαρίσει" λίγο το μυαλό του Χουάνκαρ που παίζει non-stop έγινε με τη μεταγραφή του Πούχατς. Και θα ακολουθήσουν και οι επόμενες κινήσεις τα χαφ και στους εξτρέμ.

Η συσπείρωση θα τον κρατήσει όρθιο

Το θέμα όμως δεν είναι (μόνο) οι μεταγραφές, αλλά (και) η συσπείρωση. Αυτή έφερε τον Παναθηναϊκό στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα απ’ το βράδυ της 4ης Σεπτεμβρίου, αυτή του έδωσε φτερά ακόμη κι όταν όλη η ομάδα χτυπήθηκε αλύπητα από ένα σκασμό προβλήματα και τραυματισμούς (Αϊτόρ κ.ο.κ.) κι αυτή θα τον κρατήσει όρθιο και τώρα στο πιο δύσκολο κομμάτι της σεζόν.

Μόνο με το "όλοι μαζί" θα μπορέσει να φτάσει ο Παναθηναϊκός ως το τέλος της εφετινής διαδρομής. Από εκεί και πέρα, υπάρχει κι ο εύκολος κι ο ανέξοδος δρόμος που γράψαμε και πιο πάνω. Ο καθένας κάνει τις επιλογές του...

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΛΛΑΔΑ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ