ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Κανένα πρωτάθλημα δεν αξίζει περισσότερο απ’ την υγεία των παικτών του Παναθηναϊκού και των άλλων ομάδων

Ο Φώτης Ιωαννίδης παρηγορεί τον Ρούμπεν Πέρεθ
Ο Φώτης Ιωαννίδης παρηγορεί τον Ρούμπεν Πέρεθ EUROKINISSI SPORTS

Ο Κώστας Γουλής γράφει για όσα συνέβησαν τις τελευταίες ώρες, ύστερα από την αναβολή της 9ης αγωνιστικής εξαιτίας των πολλών κρουσμάτων κορονοϊού στον Παναθηναϊκό, αλλά και την απόφαση για επανορισμό της μόλις 25 ώρες αργότερα.

Από το βράδυ του Σαββάτου (06/05), όταν οριστικοποιήθηκε πια ως τελική "εξέλιξη" -στο τεράστιο ζήτημα που είχε προκύψει από νωρίς το πρωί με την έξαρση του κορονοϊού στο στρατόπεδο του Παναθηναϊκού- η απόφαση του προεδρείου της Super League να (επαν)ορίσει τα ματς της 9ης αγωνιστικής των playoffs το βράδυ της Δευτέρας (08/05, 21:00), προσπαθώ να αποδεχθώ μέσα μου το πόσο στραβός είναι τελικά αυτός ο γιαλός... Και πόσο χαμηλά έχουν πέσει πια όλες οι ηθικές αξίες, μπροστά στον "μεγάλο στόχο".

Ακούστηκαν, γράφτηκαν, ειπώθηκαν πολλά... Το να ακούει, εντούτοις, δεξιά κι αριστερά ο Παναθηναϊκός χλευαστικά σχόλια (συν πολλά άλλα) επειδή έκανε αυτό που όφειλε να κάνει, απ’ την στιγμή που πήρε στα χέρια του τα αποτελέσματα των PCR tests το απόγευμα της Παρασκευής (5/5) με τα 24 καταγεγραμμένα κρούσματα στο ποδοσφαιρικό τμήμα του, είναι τουλάχιστον ανήθικο. Και θλιβερό...

Να στήνεται μία ολόκληρη ανοησία, γύρω απ’ το "αν ήταν τελικά Covid-ιασμένοι" οι "πράσινοι" και να λέγονται διάφορα ειρωνικά για το "πότε πρόλαβαν να κολλήσουν όλοι μαζικά;" είναι δύο φορές πιο ανήθικο. Για να ξεκαθαρίζουμε κάποια πράγματα, επειδή ο καθένας λέει ότι του κατέβει από χθες.

Ο Παναθηναϊκός είναι η μοναδική ομάδα που κάνει μοριακά τεστ (PCR) στους παίκτες, τους προπονητές κι όλα τα υπόλοιπα μέλη του ποδοσφαιρικού τμήματος που εργάζονται καθημερινά εντός της ομάδας εδώ και μία τριετία. Ακόμη και τον τελευταίο χρόνο που έχουν χαλαρώσει τα μέτρα, οι ντιρεκτίβες και τα πρωτόκολλα γύρω απ’ τον κορονοϊό, η όλη διαδικασία ακολουθείται καθημερινά στο "Γ. Καλαφάτης", όσο... κουραστική και μονότονη κι αν ακούγεται.

Και με κόστος που προσεγγίσει τις 900.000 ευρώ από το 2020 μέχρι σήμερα. Και πολύ καλά κάνει, διότι σέβεται πρώτα απ’ όλα τους πάντες εντός του ποδοσφαιρικού τμήματος και προσπαθεί να προστατέψει το ίδιο το γκρουπ, αλλά και τα συγγενικά πρόσωπα όσων το αποτελούν, με το να απομονώνει πολύ πιο άμεσα κάποιο κρούσμα. Όπως κι έγινε αρκετές φορές μέσα σ’ αυτή την τριετία.

Έκανε αυτό που έπρεπε να κάνει

Την Τρίτη (2/5) παραμονές του αγώνα με τον ΠΑΟΚ και δύο μέρες μετά το ματς με την ΑΕΚ στη Λεωφόρο, τα αποτελέσματα των PCR τεστ ήταν καθαρά. Την Τετάρτη έγινε ο αγώνας και την Πέμπτη (4/5) η ομάδα είχε ρεπό. Την Παρασκευή (5/5), ο νέος έλεγχος που έγινε στους παίκτες και το τεχνικό-ιατρικό τιμ, αλλά και τα άλλα μέλη της ομάδας έδειξε 24 κρούσματα, όταν βγήκαν τα αποτελέσματα τις απογευματινές ώρες.

Κι εκεί ο Παναθηναϊκός έκανε το αίτημα προς τη Λίγκα, ζητώντας την αναβολή του αγώνα για "λόγους ανωτέρας βίας" όπως αναφέρει το άρθρο 11 του ΚΑΠ. Κοινώς κινήθηκε νόμιμα και πάνω απ’ όλα ηθικά σε ένα πάρα πολύ σοβαρό θέμα υγείας που δεν "ακουμπάει" μόνο τον Παναθηναϊκό, αλλά και τις υπόλοιπες ομάδες και τα δικά τους επιτελεία.

Κι όταν η Λίγκα στην πρώτη ανακοίνωσή της δημοσιοποίησε το αίτημα των "πρασίνων", ξεκίνησε ένα γαϊτανάκι χλευασμού και ειρωνειών. Με απόληξη πως ο "πράσινοι" δεν θέλουν να κατέβουν να παίξουν τώρα στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στο Φάληρο, γιατί θέλουν να... ξεκουραστούν παραπάνω και να είναι πιο "φρέσκοι".

Ειπώθηκε και γράφτηκε κι αυτό για μία ομάδα που έχει 14+3 κρούσματα Covid-19 σε ποδοσφαιριστές της κι άλλα 12 σε μέλη του staff και συνολικά του αγωνιστικού τιμ. Είναι το ίδιο γαϊτανάκι που ήθελε τον Ολυμπιακό (τάχαμου) να κατεβαίνει... αδιάφορος στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό. Τελικά τι απ’ τα δυο μπορεί να ισχύει, διότι εδώ το ένα παίζει μπουνιές με το άλλο, με κοινό στόχο να μείνει στο τέλος μόνο "λάσπη".

Ας ρωτήσουμε τους Γκάνεα και Νάρεϊ

Ειπώθηκαν όλες αυτές οι θλιβερές ειρωνείες και οι εξυπνάδες για μία ομάδα η οποία εδώ και 5,5 μήνες έχει "χάσει" αγωνιστικά έναν ποδοσφαιριστή της -τον Κρίστιαν Γκάνεα- ο οποίος πέρασε Covid-19 ως ασυμπτωματικός, αλλά του προκάλεσε επιπλοκές στον οργανισμό του και περικαρδίτιδα, την οποία (ευτυχώς) εντόπισε αμέσως το πραγματικά άξιο ιατρικό επιτελείο του Παναθηναϊκού, αφήνοντάς τον έξω για το υπόλοιπο της σεζόν και ποιος ξέρει για πόσο ακόμα.

Ειπώθηκαν όλα αυτά τα ειρωνικά, όταν πριν από λίγες εβδομάδες, άλλος ένας εξαιρετικός ποδοσφαιριστής, ο Νάρεϊ του ΠΑΟΚ αντιμετώπισε αντίστοιχα ζητήματα με επιπλοκές μετά τον κορονοϊό και μικροθρομβώσεις στον πνεύμονα. Με τον ΠΑΟΚ να το χειρίζεται το όλο θέμα το ίδιο σοβαρά και πολύ υπεύθυνα. Καλά να είναι και τα δύο παλικάρια και να γυρίσουν όσο πιο σύντομα γίνεται και υγιείς στα γήπεδα, στην καθημερινότητά τους και πάνω σ’ αυτό που αγαπούν.

Όμως πραγματικά αδυνατώ να "αποδεχθώ" ως... φυσιολογικό το πως ορισμένοι, αντιμετωπίζουν τόσο σοβαρά θέματα με τόσο απερίσκεπτα YOLO διάθεση. Και λοιδορείται μία ομάδα που έκανε αυτό που θα έπρεπε να κάνει καθεμιά στη θέση της...

Πραγματικά κουράστηκα να βλέπω όλες αυτές τις θλιβερές καταστάσεις και τις συμπεριφορές. Αδυνατώ να καταλάβω την απόφαση να πάει το ντέρμπι και η 9η αγωνιστική μόλις 25 ώρες παρακάτω και να (επαν)οριστούν τη Δευτέρα (8/5). Κι ας υπάρχει αυτό το "κενό" πλέον στην όλη διαδικασία για το τί πρέπει να ισχύσει ελλείψει πρωτοκόλλων.

Οι ίδιοι λόγοι που υπήρχαν το μεσημέρι του Σαββάτου (6/5) κι οδήγησαν στην αρχική αναβολή των αγώνων, κατά πολύ μεγάλο ποσοστό θα υπάρχουν και το μεσημέρι της Δευτέρας (8/5), όταν θα γίνει ο επόμενος έλεγχος με PCR στο ποδοσφαιρικό τμήμα του Παναθηναϊκού.

Θα ξέρουμε μέσα στις επόμενες ώρες

Για κάποιους μπορεί να είναι πολύ σημαντικός ο "προγραμματισμός", το "πότε θα παίξω το ένα ματς και πότε το άλλο", η συγκυρία του να μην παρουσιαστεί ο Παναθηναϊκός με κανονική ομάδα, ο δικός τους μικρός ή μεγάλος "στόχος". Στα δικά μου μάτια, ωστόσο, κανένα πρωτάθλημα δεν άξιζε και δεν αξίζει περισσότερο απ’ την υγεία των ποδοσφαιριστών του Παναθηναϊκού και των άλλων ομάδων. Αλλά και των συγγενών τους, των ανθρώπων τους. Όσες ειρωνείες κι αν εισπράξει η άποψή μου απ’ τους fans της πρώτης "κοσμοθεωρίας".

Δεν ξέρω πώς θα αντιδράσει ή τι θα αποφασίσει σήμερα (Κυριακή, 7/5) ο Παναθηναϊκός συνολικά ως οργανισμός. Ως κλαμπ και ως ποδοσφαιρικό τμήμα. Ποιοι θα είναι σε θέση να παίξουν, ποιοι και πόσοι θα κατέβουν τη Δευτέρα (8/5) στο "Γ. Καραϊσκάκης". Θα το ξέρουμε μέσα στις επόμενες ώρες. Ακόμη και λειψός ή μισός, θα πάει και θα παλέψει με τις δικές του δυνάμεις -όσες του έχουν απομείνει- όπως έκανε καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν.

Η ισονομία πάντως έχει ήδη δεχθεί το τελικό "χτύπημά" της κι έχει σβηστεί απ’ το λεξικό του εφετινού πρωταθλήματος...

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ