ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Ήρθε η ώρα να "μιλήσει" το βάθος στο ρόστερ του Παναθηναϊκού

Ο Φατίχ Τερίμ
Ο Φατίχ Τερίμ EUROKINISSI SPORTS

Η διπλή επένδυση του Παναθηναϊκού στο βάθος του ρόστερ του για να χτυπήσει τον αυξημένο ανταγωνισμό, η καλύτερη διαχείριση των αγώνων και του δυναμικού απ’ τον Τερίμ και μία... υπενθύμιση περί "τελειωμένων". Γράφει ο Κώστας Γουλής.

Μπορεί να έχει περάσει λίγο-πολύ στα "ψιλά", διότι για ορισμένους δεν πουλάει και τόσο (τη στιγμή που επί μονίμου βάσεως αποθεώνεται κι η παραμικρή λεπτομέρεια στον ανταγωνισμό του Παναθηναϊκού), ωστόσο η ουσία είναι πως πριν από μόλις δύο μέρες οι πράσινοι πέρασαν από ένα ματς-παγίδα όπως ήταν αυτό στις Σέρρες, με χαρακτηριστική ευκολία κι εμφάνιση "ψεκάζω, σκουπίζω, νικάω", έχοντας οκτώ αλλαγές στην ενδεκάδα τους σε σχέση με το προ εβδομάδος ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στη Λεωφόρο.

Όχι μία και δύο, αλλά οκτώ, σχεδόν σε όλες τις θέσεις, δίχως να διαταραχθεί στο ελάχιστο η κυριαρχική εικόνα του μέσα στον αγωνιστικό χώρο.

Και σύμφωνοι, μπορεί ορισμένοι να λένε ότι δεν... τρελαίνονται με το ποδόσφαιρο που παίζει αυτή τη στιγμή ο Παναθηναϊκός (ασχέτως αν σε κάθε ματς κάνει από οκτώ έως 12-13 καθαρές ευκαιρίες μέσα από συγκεκριμένα plays, αλλά και την ατομική ποιότητα πολλών παικτών του).

Όμως τούτη τη στιγμή -έχοντας περάσει και μία κοσμογονική για τα δεδομένα του αλλαγή προπονητή στα μέσα της σεζόν- το "τριφύλλι" την κάνει μια χαρά τη δουλειά του, όντας "μέσα" στους δύο εγχώριους στόχους του και διεκδικώντας και τα δύο τρόπαια.

Και τουλάχιστον οι φίλοι του "τριφυλλιού" θα πρέπει να κλείσουν τα αυτιά στο τι "σερβίρεται" δεξιά κι αριστερά για το ποιος ή ποια είναι η καλύτερη ομάδα και να εκτιμήσουν λίγο περισσότερο τη δική τους ομάδα και την αξία των δικών τους ποδοσφαιριστών.

Διότι στο τέλος της ημέρας, το δικό τους κριτήριο έχει τη μεγαλύτερη σημασία κι αξία κι όχι το τι μπορεί να υποστηρίζει το κάθε κείμενο ή το κάθε δημοσίευμα.

Ο Παναθηναϊκός επένδυσε πολύ στο ποιοτικό βάθος του ρόστερ του το καλοκαίρι που μας πέρασε και το επανέλαβε ακόμα πιο έντονα στις μεταγραφές του Γενάρη.

Κι ακριβώς αυτή η επιλογή κι η ξεκάθαρη στόχευση για να δημιουργηθεί ένα δυναμικό που θα χτυπήσει τον αυξημένο φέτος ανταγωνισμό του, έχει δημιουργήσει ένα δυναμικό 22-23 παικτών το οποίο δεν είναι "σπασμένο" σε δύο ταχύτητες, αλλά μπορεί ανά πάσα ώρα και στιγμή ο κάθε ποδοσφαιριστής να πάρει φανέλα βασικού.

Όπως γινόταν στο ξεκίνημα της σεζόν επί Γιοβάνοβιτς, όπως γίνεται και τώρα με τον Τερίμ στον πάγκο, ακόμα πιο έντονα απ’ τη στιγμή που προστέθηκαν στο ρόστερ οι Μπακασέτας, Ούγκο, Ντραγκόφσκι, Λημνιός κι Ακαϊντίν. Στην πράξη, όχι στα λόγια...

Αυτό τον κράτησε "όρθιο" τον Γενάρη

Αυτό ακριβώς το "βάθος" στο ρόστερ ήταν που κράτησε όρθιο τον Παναθηναϊκό στον τρομακτικά δύσκολο Ιανουάριο.

Δύσκολο όχι μόνο λόγω των σερί κι ανά τριήμερο "μεγάλων" αγώνων (με Ολυμπιακό, ΑΕΚ, Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ), αλλά και λόγω των ατελείωτων προβλημάτων που προέκυπταν ανά 3-4 μέρες με τους τραυματισμούς.

Με το περσινό δυναμικό και το δυναμικό των 13-14 παικτών πρώτης γραμμής, ο Παναθηναϊκός δύσκολα θα είχε αντέξει και πιθανότατα θα ήταν ήδη νοκ-άουτ, απέναντι στους αντιπάλους του οι οποίοι έχουν ανεβάσει κι εκείνοι κατά πολύ το δικό τους επίπεδο.

Τώρα όμως, τα πράγματα είναι (πολύ) διαφορετικά... Ο Παναθηναϊκός έχει περισσότερες επιλογές και παίκτες πρώτης γραμμής, που μέσα απ’ τη διαχείριση που έχει κάνει τις τελευταίες 15-20 μέρες ο Τερίμ (ο οποίος προσαρμόζεται καλύτερα και "μαθαίνει" τις ιδιαιτερότητες του ελληνικού ποδοσφαίρου) είναι απόλυτα "ενεργοί" κι έτοιμοι για να παίξουν.

Με εξαίρεση, για την ώρα, τους δύο "λαβωμένους" Φώτη Ιωαννίδη και Φίλιπ Τζούριτσιτς, που πλησιάζουν όμως πια προς την επιστροφή.

Εχοντας βγάλει δε, το δικό του πολύ βαρύ πρόγραμμα με θετικό πρόσημο (με εξαίρεση την ήττα του πρωταθλήματος στην Τούμπα), το βάρος κι η πίεση μεταφέρεται πλέον στους ανταγωνιστές του, οι οποίοι (με εξαίρεση την ΑΕΚ) μπαίνουν στη δική τους περίοδο με φουλ ανταγωνιστικά ματς ανά 3 ή 4 μέρες, την ώρα που ο Παναθηναϊκός μπορεί να κάνει πολύ πιο ήρεμη διαχείριση στο δικό του δυναμικό και τα δικά του παιχνίδια.

Έτοιμος για τις απαιτήσεις που έρχονται

Κι ήρθε η ώρα λοιπόν να "μιλήσει" αυτό το βάθος στο ρόστερ του Παναθηναϊκού, αρχής γενομένης απ’ τους δύο ημιτελικούς του Κυπέλλου Ελλάδας Betsson με τον ΠΑΟΚ και σε πρώτη φάση απ’ τον αυριανό (14/2, 19:30) στην Τούμπα.

Με τον ΠΑΟΚ να βγάζει ένα πολύ έντονο παιχνίδι την περασμένη Κυριακή (11/2) με την ΑΕΚ κι ένα πρόγραμμα με Παναθηναϊκό, Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό μέσα στην επόμενη εβδομάδα, ο Παναθηναϊκός είχε την πολυτέλεια να ξεκουράσει τη μισή ομάδα του στις Σέρρες, χωρίς να επηρεαστεί στο ελάχιστο αγωνιστικά και πάει πολύ πιο συγκροτημένος, "φρέσκος" κι έτοιμος αγωνιστικά για τις απαιτήσεις ενός τόσο σημαντικού ζευγαριού αγώνων που δίνουν θέση σε έναν τελικό. Και με νέο rotation κι εκτός τους Ούγκο, Ακαϊντίν, Βέρμπιτς κι Αϊτόρ.

Σε δύο ματς που θα είναι σε μεγάλο βαθμό "τροχιοδεικτικοί" και για τα playoffs που ξεκινούν σε λιγότερο από ένα μήνα.

Υ.Γ.: Φαντάζουν πάντα "ελκυστικά" κι εύκολα (ειδικά όταν αφορούν τον Παναθηναϊκό) τα... ιντριγκαδόρικα πως "τελειώνει" ο Σένκεφελντ, "τελειώνει" ο Αϊτόρ κ.ο.κ.

Ναι, δεν είναι εύκολη ως προς τη διαχείριση ούτε για τον Ολλανδό κάπτεν, ούτε για τον Αϊτόρ, η σκέψη πως από εκεί που ήταν (ειδικά ο Μπαρτ) πρώτες επιλογές, στα τελευταία ματς κινούνται μεταξύ πάγκου κι εξέδρας.

Κανείς παίκτης όμως δεν "τελειώνει" μέσα σε ένα μήνα. Αυτό που αλλάζει είναι η ιεραρχία των επιλογών σε ένα δυναμικό, την οποία κάθε φορά ορίζει ο προπονητής ανάλογα με το τι βλέπει στις προπονήσεις, τη φόρμα και την κατάσταση του κάθε ποδοσφαιριστή, αλλά και το τι σχέδιο μπορεί να υπηρετήσει σε κάθε ματς, κάθε παίκτης του.

Κι όσοι προχωρούν σε... βιαστικές κρίσεις περί "τελειωμένης" περίπτωσης του ενός ή του άλλου, το πιο πιθανό είναι πως θα εκτεθούν.

Απλή υπενθύμιση: Επί Τερίμ, στα πρώτα δύο παιχνίδια ο Γιάννης Κώτσιρας δεν έπαιξε δευτερόλεπτο και μετά έγινε αναντικατάστατος στο πλάνο του.

Ο Ρουμπέν Πέρεθ -άλλος ένας παίκτης του "τριφυλλιού" που κάποιοι βιάστηκαν να "τελειώσουν" στο ξεκίνημα του Τούρκου τεχνικού- δεν έπαιξε καθόλου στον αγώνα με την ΑΕΚ, μπήκε αλλαγή στη ρεβάνς με τον Ολυμπιακό, ήταν πάγκο στο πρώτο κυπελλικό ματς με τον Ατρόμητο, δεν έπαιξε δευτερόλεπτο στην Τούμπα, αλλά μετά ήταν ο κορυφαίος παίκτη του Παναθηναϊκού στους δύο "τελικούς" με τον Ατρόμητο και τον Ολυμπιακό.

Η ιεραρχία των επιλογών αλλάζει συχνά μέσα απ’ τις συνθήκες και τις απαιτήσεις σε κάθε ματς κι ο Παναθηναϊκός έχει πλέον ένα πολύ "γεμάτο" ρόστερ, στο οποίο όλοι είναι και θα είναι απαραίτητοι ως το τέλος της διαδρομής. Στη Θεσσαλονίκη άλλωστε, για τον ημιτελικό με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα ταξιδεύει με την ομάδα ο Σένκεφελντ για τον πρώτο ημιτελικό, εν αντιθέσει με τους Ούγκο και Ακαϊντίν. Ποιος "τελειωμένος" λοιπόν;

Εν κατακλείδι ισχύει ακριβώς αυτό που περιέγραψε κι ο Τερίμ στη συνέντευξη Τύπου μετά το ματς στις Σέρρες, αλλά πιθανότατα δεν ηκούσθη πολύ καθαρά:

"Έχουμε 25-26-27 παίκτες, αλλά στην αποστολή μπορούμε να βάλουμε 20. Θα βγουν άλλοι δυο από αυτούς και θα βάλουμε άλλους δυο νεαρούς, στο Κύπελλο. Κάποιοι θα μπουν μέσα, κάποιοι θα μείνουν έξω. Αύριο ή μεθαύριο μπορεί να παίξει ο Aϊτόρ. Πρέπει να μείνουμε όλοι μαζί και να κινούμαστε συνολικά...".

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΛΛΑΔΑ ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ BETSSON
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ