AUSTRALIAN OPEN

Ο Τσιτσιπάς ψάχνει το δρόμο για να βγει από τον λαβύρινθο

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατά τη διάρκεια του Australian Open
Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατά τη διάρκεια του Australian Open 2022 HAMISH BLAIR / AP PHOTO

Ο Κώστας Χολίδης γράφει για τον Στέφανο Τσιτσιπά ο οποίος για μία ακόμα φορά νικήθηκε από τον κακό του δαίμονα, Ντανίλ Μεντβέντεφ, αλλά και για τα επόμενα βήματά του.

Το ταξίδι του Στέφανου Τσιτσιπά στο Australian Open ολοκληρώθηκε στον ημιτελικό με τον Ντανίλ Μεντβέντεφ, ο οποίος για μία ακόμα φορά αποδείχτηκε ανυπέρβλητο εμπόδιο για τον 23χρονο τενίστα.

Όπως και πέρσι, έτσι και φέτος η πορεία του ολοκληρώθηκε στα ημιτελικά του πρώτου Grand Slam της χρονιάς κάτι που δεν θα του στοιχίσει στην παγκόσμια κατάταξη, αφού θα παραμείνει στην τέταρτη θέση.

Κέρδισε το πρώτο μεγάλο στοίχημα

Για να κάνουμε τον απολογισμό της παρουσίας του Στέφανου Τσιτσιπά στη διοργάνωση θα πρέπει να γυρίσουμε το χρόνο πίσω και συγκεκριμένα στον περασμένο Νοέμβριο όταν ο Στεφ έκανε το χειρουργείο στον αγκώνα του δεξιού χεριού.

Ο κορυφαίος Έλληνας τενίστας αποφάσισε να κάνει την επέμβαση αφού το πρόβλημα που τον ταλαιπωρεί εδώ και οκτώ χρόνια περίπου επιδεινώθηκε. Στα 15 του ο Τσιτσιπάς πάνω στον προσπάθειά του για ένα σμας είχε αποκτήσει τον τραυματισμό με αποτέλεσμα να χάσει περίπου 10 μοίρες από την έκταση του αγκώνα του.

Από την ημέρα που μπήκε στο χειρουργείο μέχρι και σήμερα πέρασαν 64 ημέρες και σίγουρα στο μυαλό του δύσκολα θα περίμενε όχι μόνο να μπορεί να παίξει σε αυτό το επίπεδο, αλλά και το να φτάσει μέχρι τα ημιτελικά.

Αυτό ήταν το πρώτο μεγάλο στοίχημα για τον Στέφανο Τσιτσιπά και το κέρδισε δεδομένα.

Η αλλαγή στις χορδές και ο ρυθμός

Πάμε τώρα στο αγωνιστικό κομμάτι. Το Νο4 της Παγκόσμιας κατάταξης άλλαξε χορδές σε σχέση με αυτές που συνήθιζε να έχει στη ρακέτα του στοχεύοντας στο να υπάρχει όσο το δυνατόν μικρότερη καταπόνηση στον αγκώνα του.

Στα παιχνίδια με τον Ίμερ και τον Μπάες αντιμετώπισε κάποια θέματα προσαρμογής κάτι που ήταν απόλυτα φυσιολογικά μετά την απουσία του από τα γήπεδα λόγω του τραυματισμού του.

Έκτοτε βρήκε ρυθμό και παιχνίδι με το παιχνίδι ανέβαζε στροφές. Ειδικά απέναντι στον Σίνερ ήταν απολαυστικός και έκανε μία από τις καλύτερες εμφανίσεις του συνολικά.

Άφησε ξανά τον Μεντβέντεφ να παίξει με το μυαλό του

Κάπως έτσι φτάσαμε στον ημιτελικό με τον Μεντβέντεφ. Τόσο στο πρώτο όσο και στο δεύτερο σετ, ανεξάρτητα που το σκορ έδειχνε 1-1, ο Στέφανος Τσιτσιπάς έκανε ό,τι έπρεπε.

Ο μεγάλος στόχος του ήταν να βγάλει από την άνεσή του τον Ρώσο και το είχε καταφέρει. Το ρομπότ άρχισε να κρασάρει και όπως συνηθίζει δημιούργησε μία ακόμα κρίση. Εδώ πρέπει να ανοίξουμε μία παρένθεση.

Ναι ο Απόστολος Τσιτσιπάς συνηθίζει να μιλάει, ανεξάρτητα από το εάν τον ακούει ο Στέφανος, ωστόσο κάποια στιγμή πρέπει κάποιος να μαζέψει τον Μεντβέντεφ.

Όταν τα πράγματα δεν πάνε όπως θέλει στολίζει όποιον βρεθεί στο δρόμο του. Ανεξάρτητα από το εάν έχει δίκιο ή όχι ο τρόπος του δεν είναι σε καμία περίπτωση μέσα στα όρια των κανονισμών, ενώ την ίδια ώρα αθλητές δέχονται παρατήρηση για λιγότερα.

Ο Μεντβέντεφ έφερε το ματς στα μέτρα του

Μετά από αυτή την εξέλιξη ο Ρώσος ήταν εκείνος που έφερε το ματς εκεί που ήθελε. Έμοιαζε να ελέγχει απόλυτα το ρυθμό του αγώνα και συνέχεια να στενεύει τον κλοιό.

Όσο περνούσε η ώρα ο Μεντβέντεφ κυριάρχησε απόλυτα στο κορτ και έφτασε στη νίκη, η οποία κοιτώντας σφαιρικά όλο τον αγώνα ήταν δίκαιη.

Η επόμενη ημέρα και τα ζητούμενα

Κάπως έτσι το Australian Open τελείωσε για τον Στέφανο Τσιτσιπά και πλέον πρέπει να κοιτάξει την επόμενη ημέρα. Στα 23 του χρόνια είναι δεδομένο πως θέλει να φτάσει ακόμα πιο ψηλά.

Είναι τέτοιος ο χαρακτήρας του που δεν συμβιβάζεται με τίποτα λιγότερο και θέλει να φεύγει πάντα νικητής μέσα από το κορτ. Σίγουρα, όταν ηρεμήσει θα δει ξεκάθαρα πως πλέον έχει μπροστά του έναν λαβύρινθο.

Πίσω του έχει αφήσει πολλά στάδια τα οποία πέρασε με μεγάλη ταχύτητα, ενώ ξεπέρασε και το μεγάλο εμπόδιο του τραυματισμού του στον αγκώνα.

Πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν ότι ήρθε η ώρα να προχωρήσει σε αλλαγή προπονητή. Άλλοι υποστηρίζουν πως πρέπει να δώσει μεγαλύτερο βάρος στο πνευματικό κομμάτι για να φτάσει στο επόμενο βήμα.

Το τι θα κάνει θα το αποφασίσει ο ίδιος το προσεχές διάστημα. Το μόνο σίγουρο είναι πως υπάρχει μία λεπτομέρεια που πρέπει να αλλάξει για να καταφέρει να βγει νικητής από αυτόν τον λαβύρινθο και να φτάσει ακόμα πιο ψηλά.

TAGS AUSTRALIAN OPEN ATP ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΤΣΙΤΣΙΠΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ