ΑΕΚ

Μία πρόκριση για τα βιβλία της ιστορίας και μία ΑΕΚ που δεν τα παρατά ποτέ

Η αγκαλιά του Λάζαρου Ρότα με τον Ντομαγκόι Βίντα
Η αγκαλιά του Λάζαρου Ρότα με τον Ντομαγκόι Βίντα INTIME SPORTS

Η ΑΕΚ πήρε μία επική πρόκριση κόντρα στην Ντίναμο Ζάγκρεμπ και ο Ηλίας Καλλονάς γράφει την ομάδα του Ματίας Αλμέιδα που δεν τα παρατά ποτέ και χαρίζει στους φίλους της μαγικές βραδιές σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Ενδέκατο λεπτό των καθυστερήσεων. Η κάμερα της COSMOTE TV κάνει κοντινό στον ματωμένο Λιβάι Γκαρσία, ο οποίος είναι έτοιμος να εκτελέσει το πέναλτι και να στείλει την ΑΕΚ στα playoffs του Champions League. Ο επιθετικός από το Τρίνινταντ και Τομπάγκο παίρνει λίγα μέτρα φόρα, εκτελεί, αλλά ο Ντόμινικ Λιβάκοβιτς αποκρούει το πέναλτι και στέλνει το παιχνίδι στην παράταση.

Πήρε την πρόκριση όπως ήταν γραφτό

Όλα αυτά σε ένα... παράλληλο σύμπαν. Διότι στο σύμπαν της ΑΕΚ θα έρθει ως από μηχανής Θεός ο Ντομαγκόι Βίντα και με καρφωτή(!) κεφαλιά θα στείλει την μπάλα στα δίχτυα και θα προκαλέσει παροξυσμό στους φίλους της Ένωσης. Μία μυθική πρόκριση. Μία πρόκριση για τα βιβλία της ιστορίας. Η πρόκριση του αιώνα για ελληνική ομάδα, με δύο γκολ στις καθυστερήσεις. Όπως έπρεπε, όπως ήταν γραφτό. Για τον Μιχάλη, για τον Σέρχιο Αραούχο, για τον Ντομαγκόι Βίντα και για όλους τους κομάντος του Ματίας Αλμέιδα.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Μέχρι το 90ό λεπτό τίποτα δεν προμήνυε τέτοια εξέλιξη. Αλλά αυτή είναι η ομορφιά του ποδοσφαίρου. Η ομορφιά του αθλητισμού. Το απρόβλεπτο, το ξεχωριστό, το μοναδικό. Όπως μοναδική ήταν κι η στιγμή με τον Αραούχο να σχηματίζει το γράμμα "Μ" μετά το 2-1, σηκώνοντας στη συνέχεια και τη φανέλα με το όνομα του Μιχάλη, τιμώντας με αυτό τον τρόπο τον αδικοχαμένο φίλο της ΑΕΚ.

Δεν προκάλεσε εντύπωση η συγκεκριμένη κίνηση του Αργεντινού. Έχει αποδείξει την ποιότητά του ως άνθρωπος και στην περίπτωση του επίσης αδικοχαμένου, Άλκη Καμπανού. Η ενσυναίσθηση του επιθετικού της Ένωσης βρίσκεται σε υψηλότατα επίπεδα και δεν περιμέναμε το χθεσινό παιχνίδι για να το καταλάβουμε.

Η τύχη είναι με τους τολμηρούς

Όπως δεν περιμέναμε το παιχνίδι του Σαββάτου για να συνειδητοποιήσουμε πως η ΑΕΚ του Ματίας Αλμέιδα είναι μία "refuse to lose" ομάδα. Με συγκεκριμένα αγωνιστικά προτερήματα, τα οποία πολλές φορές είναι ικανά να "καμουφλάρουν" κάποιες αδυναμίες στον αμυντικό τομέα, όπως είδαμε και στη ρεβάνς με την Ντίναμο. Κι είναι εμφανές ότι η ΑΕΚ έχει ανάγκη από έναν τρίτο αξιόλογο στόπερ προκειμένου να πλαισιώσει τους Βίντα και Μουκουντί, να τους βάλει πίεση και να "δυναμώσει" αμυντικά την ομάδα.

Βέβαια, την περσινή σεζόν είδαμε πολλές φορές την ΑΕΚ να "πνίγει" τον αντίπαλό της σε αγώνες του ελληνικού πρωταθλήματος με το ασφυκτικό πρέσινγκ της. Το ίδιο, ωστόσο, ισχύει φέτος και στα ευρωπαϊκά παιχνίδια. Ακόμα και σε βραδιές όπως η χθεσινή, όπου υπήρξαν προβλήματα ειδικά μεσοαμυντικά, τα οποία θα μπορούσαν να στοιχίσουν έναν οδυνηρό και άδικο αποκλεισμό.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Ωστόσο, τις περισσότερες φορές η τύχη είναι με τους τολμηρούς. Και κανείς δεν μπορεί παρά να αναγνωρίσει ότι η ΑΕΚ είναι μία τολμηρή ομάδα που βρίσκει τις περισσότερες φορές τον τρόπο να φέρνει τούμπα τις δύσκολες καταστάσεις και να παίρνει αυτό που θέλει. Κι αυτό πιστώνεται σε απόλυτο βαθμό στον Αλμέιδα που έχει μπολιάσει το μέταλλο του νικητή στους παίκτες του.

Η παγίδα κόντρα στην Άντβερπ

Κι είναι προφανώς στο χέρι του Αργεντινού να μην τους επιτρέψει να επηρεαστούν από το γενικότερο πανηγυρικό κλίμα ενόψει των αγώνων με την Άντβερπ. Το γεγονός ότι η ΑΕΚ είναι μία πολύ καλή ομάδα είχε ως αποτέλεσμα να "αδικηθεί" σε μεγάλο βαθμό η Ντίναμο Ζάγκρεμπ. Οι Κροάτες δεν είναι... τυχαίοι.

Έχουν πραγματοποιήσει πολύ καλές πορείες τα προηγούμενα χρόνια στην Ευρώπη, διαθέτουν έναν top class τερματοφύλακα και πολλούς αξιόλογους παίκτες, όπως για παράδειγμα ο Σούταλο που πωλήθηκε αντί 21 εκατ. ευρώ στον Άγιαξ. Η ανωτερότητα της Ένωσης ήταν εκείνη που έκανε, σε πολλά σημεία και των δύο παιχνιδιών, την Ντίναμο να φαίνεται υποδεέστερη.

Τώρα, το εμπόδιο θεωρητικά είναι χαμηλότερο, αλλά καθ' όλα υπολογίσιμο. Η Άντβερπ είναι μία ομάδα που έχει επενδύσει πολλά χρήματα τα τελευταία χρόνια και δικαιώθηκε με την κατάκτηση του περσινού πρωταθλήματος στο Βέλγιο. Δεν έχει την ευρωπαϊκή εμπειρία της ΑΕΚ, αλλά σε αυτή τη φάση των νοκ άουτ παίζουν ρόλο οι λεπτομέρειες. Μέχρι στιγμής, οι λεπτομέρειες ήταν με την πλευρά της ΑΕΚ. Κι οι φίλοι των κιτρινόμαυρων θέλουν να συνεχίσει να ισχύει το ίδιο και στο μέλλον...

TAGS ΑΕΚ ΑΕΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ CHAMPIONS LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ