ΑΕΚ

Η ΑΕΚ δεν είχε παίκτη σαν τον Πινέδα και ο Αλμέιδα της τον έκανε δώρο

Ο Ορμπελίν Πινέδα
Ο Ορμπελίν Πινέδα EUROKINISSI SPORTS

Η ΑΕΚ πραγματοποίησε άλλη μία πολύ καλή εμφάνιση, αυτή τη φορά στο δυνατό φιλικό τεστ με την Ομόνοια και ο Ηλίας Καλλονάς γράφει για τον Ορμπελίν Πινέδα που έλειπε από την Ένωση τα προηγούμενα χρόνια και μπορεί να αποδειχθεί ο καταλυτής της τη φετινή σεζόν.

Η ΑΕΚ συνέχισε τις πολύ καλές εμφανίσεις στο πλαίσιο της προετοιμασίας της, καθώς επικρατήσε 2-0 της Ομόνοιας στο ΓΣΠ σε ένα πολύ δυνατό τεστ που προσέφερε σημαντικά συμπεράσματα, έστω κι αν πρόκειται για φιλικό.

Οι παίκτες του Αλμέιδα παρουσίασαν συνοχή, είχαν καλές συνεργασίες, απειλήθηκαν ελάχιστα και έδειξαν να βρίσκονται σε πολύ καλή αγωνιστική κατάσταση δύο εβδομάδες πριν από την έναρξης του πρωταθλήματος.

Ο Αλμέιδα δικαιώθηκε για την επιμονή του

Ο ποδοσφαιριστής που κατάφερε να ξεχωρίσει και να κάνει τη διαφορά δεν ήταν άλλος από τον Ορμπελίν Πινέδα. Ο Μεξικανός μέσος ξεδίπλωσε στον αγωνιστικό χώρο το πλούσιο ταλέντο του, βοηθώντας τα μέγιστα προκειμένου η ΑΕΚ να παρουσιαστεί σε ακόμη μία αναμέτρηση πολύ συμπαγής, αλλά και γεμάτη φρεσκάδα, ειδικά από τη μέση και μπροστά.

Δεν είναι μόνο το υπέροχο γκολ που σημείωσε, αλλά η γενικότερη παρουσία του που δικαιώνουν την επιμονή του Ματίας Αλμέιδα να τον φέρει στην Ένωση, έστω και με τη μορφή δανεισμού από τη Θέλτα. Ο 48χρονος τεχνικός είχε εγγυηθεί για την ποιότητα του Πινέδα και είχε ξεκαθαρίσει από την πρώτη στιγμή ότι θα περιμένει όσο χρειαστεί προκειμένου να τον δει να φοράει την κιτρινόμαυρη φανέλα.

Καθόλου περίεργο, αφού ο Αργεντινός γνωρίζει πολύ καλά τι μπορεί να προσφέρει ο 26χρονος χαφ, καθώς συνυπήρξαν με μεγάλη επιτυχία στην Τσίβας Γουαδαλαχάρα. Στην πραγματικότητα ήταν εκείνος που τον ανέδειξε και του έδωσε τη δυνατότητα μετά από κάποια χρόνια να κάνει το μεγαλο βήμα για την Ευρώπη και τη Θέλτα.

Μπορεί στην ισπανική ομάδα τα πράγματα να μην κύλησαν ιδανικά, αφού δεν πήρε τις ευκαιρίες που περίμενε, με αποτέλεσμα να μην προσφέρει τα αναμένα, αλλά είναι δεδομένο πως δεν ξέχασε το ποδόσφαιρο. Κι η ΑΕΚ του δίνει τη δυνατότητα να επαναφέρει την καριέρα του σε μία ομαλή ρόλα, με σκοπό στο τέλος της ημέρας να βγουν κερδισμένες και οι δύο πλευρές.

Ο πυλώνας της λειτουργίας της ΑΕΚ

Και δεν είναι τυχαίο που ο Αλμέιδα τον έριξε απευθείας στα... βαθιά και τον χρησιμοποίησε στο φιλικό της ΑΕΚ με την Γκενκ, παρότι ο Μεξικανός είχε μόλις ενσωματωθεί στην προετοιμασία της Ένωσης και μετρούσε μόνο μία προπόνηση μαζί με την υπόλοιπη ομάδα. Άλλωστε, ο Πινέδα ήταν στην ουσία ο μοναδικός παίκτης που ήξερε καλά την αγωνιστική φιλοσοφία του Αργεντινού και μπορούσε να "βγάλει" στο γήπεδο τα "θέλω" του, ανεξαρτήτως διάταξης ή συστήματος.

Ούτως ή άλλως στην Τσίβας, ο Πινέδα είχε τον ρόλο του box-to-box μέσου στο 4-2-3-1 του Αλμέιδα. Κάτι αντίστοιχο, λοιπόν, θέλει και στην ΑΕΚ από τον 26χρονο μέσο ο προπονητής του. Ουσιαστικά, ο Πινέδα θα αποτελέσει τον πυλώνα λειτουργίας της Ένωσης, ενώνοντας την άμυνα με την επίθεση. Θα είναι ο παίκτης που θα δέχεται τη (δεύτερη) πάσα από τον Γενς Γιόνσον, ο οποίος θα είναι θεωρητικά το "6άρι" στα πλάνα του Αλμέιδα.

Στην πραγματικότητα, ο Πινέδα έχει τον πιο νευραλγικό ρόλο στο κέντρο της ΑΕΚ. Κι η χρησιμότητα του Μεξικανού δεν αφορά μόνο στα κομμάτια του παιχνιδιού που θα έχει την μπάλα στα πόδια του, αλλά (κυρίως) στο πώς θα λειτουργεί όταν δεν θα την έχει, αφού πρέπει να καλύπτει χώρους και να δίνει την κατεύθυνση στους συμπαίκτες του. Από τις κινήσεις του, δηλαδή, θα εξαρτάται κι η γενικότερη αγωνιστική φιλοσοφία και δομή της Ένωσης, τόσο σε μεσοαμυντικό όσο και σε μεσοεπιθετικό επίπεδο.

Η ταχύτητα, η οξυδέρκεια και το σωστό διάβασμα των φάσεων είναι αναπόσπαστα στοιχεία του παιχνιδιού του. Φάνηκε, άλλωστε, τόσο σε αμυντικό επίπεδο, όταν ανέκοψε 1-2 πολύ επικίνδυνες αντεπιθέσεις της Ομόνοιας, όσο και σε επιθετικό, όταν πάτησε περιοχή και λειτούργησε ως κρυφός φορ, χάνοντας τη σημαντικότερη ευκαιρία της Ένωσης στο δεύτερο μέρος, πριν από το 0-2 του Μάνταλου.

Στοιχεία που δεν είχε η ΑΕΚ

Το σπουδαιότερο, ωστόσο, για τον Αλμέιδα και κατ' επέκταση για την ΑΕΚ είναι πως προσθέτει στο παιχνίδι της στοιχεία που έλειπαν τα προηγούμενα χρόνια. Όπως για παράδειγμα το άμεσο repress με στόχο την ανάκτηση της κατοχής, αλλά και το γεγονός πως έχει την ικανότητα να "τρέξει" με την μπάλα στα πόδια και να βγάλει μπροστά την ομάδα του. Το οποίο αυτόματα σημαίνει πως "απελευθερώνεται" και ο ανανεωμένος Μάνταλος, ο οποίος τα προηγούμενα χρόνια αναγκαζόταν να κατεβαίνει χαμηλά για να πάρει την μπάλα και να κάνει παιχνίδι, με συνέπεια να κουράζεται και να χάνει δημιουργικά η ομάδα του. Πλέον, το συγκεκριμένο ρόλο τον αναλαμβάνει ο Πινέδα.

Αξίζει, μάλιστα, να τονιστεί πως ο Αλμέιδα δεν περιμένει (πολλά) γκολ ή (πολλές) ασίστ από τον Μεξικανό διότι δεν τις είχε ποτέ στην καριέρα του. Προφανώς και θα το ήθελε, αλλά θεωρεί πως μπορεί να τα βρει από τους υπόλοιπους μεσοεπιθετικούς ή επιθετικούς. Θέλει, όμως, ο Πινέδα (όπως έκανε και με την Ομόνοια) να πατάει περιοχή, με σκοπό να κρατάει πίσω τους αντιπάλους του και να αποδεσμεύσει τους συμπαίκτες του που είναι επιφορτισμένοι με τη δημιουργία και το σκοράρισμα.

Ο Πινέδα δείχνει ξεκάθαρα πως μπορεί να υπηρετήσει τον συγκεκριμένο ρόλο, ενώ η ΑΕΚ διαθέτει γενικότερα παίκτες, προεξάρχοντων των Γιόνσον και Γκατσίνοβιτς που μπορεί να αποτελέσουν τα ιδανικά συμπληρώματα σε μία μεσαία γραμμή που είναι -τουλάχιστον- θεωρητικά μία από τις πιο ολοκληρωμένες και με διαφορετικά αγωνιστικά χαρακτηριστικά. Πλέον, η μπάλα είναι στα πόδια των παικτών της Ένωσης.

TAGS ΑΕΚ ΑΕΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ