ΑΕΚ

Αυτή είναι η μεγάλη διαφορά στην ΑΕΚ του Αλμέιδα

Αυτή είναι η μεγάλη διαφορά στην ΑΕΚ του Αλμέιδα
24 MEDIA CREATIVE TEAM / KONSTANTINOS BADOUNAS

Ο Ηλίας Καλλονάς αφήνει σε δεύτερο πλάνο την επιβλητική νίκη της ΑΕΚ επί του Ολυμπιακού και στέκεται στην ξεχωριστή νοοτροπία του Ματίας Αλμέιδα που είναι ικανή να ανεβάσει πολλά επίπεδα την Ένωση τα επόμενα χρόνια.

Πολλές φορές, στα όρια της κοινοτυπίας, λέμε ότι στο ποδόσφαιρο δεν υπάρχει δικαιοσύνη. Και το στηρίζουμε προφανώς στο γεγονός ότι είναι τέτοια η φύση του αθλήματος που μπορούν να συμβούν τα πάντα. Μία μικρότερη ομάδα να νικήσει μία μεγαλύτερη, μία ομάδα να πάρει τη νίκη παρότι δεν είναι καλύτερη από μία φάση, ένα λάθος, ένα γκολ.

Στο ποδόσφαιρο δεν κερδίζει πάντα ο καλύτερος. Ωστόσο, σε μία ποδοσφαιρική ομάδα πρέπει να υπάρχει δικαιοσύνη. Ο ποδοσφαιριστής που προσπαθεί στις προπονήσεις, που δίνει τον καλύτερο εαυτό του, πρέπει κάποια στιγμή να ανταμείβεται από τον προπονητή του. Κι η αλήθεια είναι πως ο Ματίας Αλμέιδα τα έχει πάει περίφημα (και) στον συγκεκριμένο τομέα.

Ο Αλμέιδα δεν λοξοδρομεί από τις αρχές του

Κι η απόδειξη ήταν το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, όπου χρησιμοποίησε σε μεγάλο βαθμό τους ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται κυρίως στους αγώνες του Κυπέλλου Ελλάδας Novibet. Ο αποκλεισμός τριών βασικών παικτών (Μουκουντί, Ρότα, Γιόνσον) από την αποστολή είχε... προϊδεάσει για το τι θα ακολουθούσε. Κι όταν τελικά ανακοινώθηκε η ενδεκάδα δεν ήταν λίγοι εκείνοι που "πάγωσαν", θεωρώντας πως ο Αργεντινός έπρεπε να κατεβάσει τη βασική σύνθεση σε μία τέτοια κρίσιμη αναμέτρηση.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Δεν υπάρχει, όμως, άνθρωπος που να γνωρίζει καλύτερα την ομάδα του από τον ίδιο τον προπονητή της. Ο Αλμέιδα δεν είχε σκοπό να λοξοδρομήσει από τις αρχές του. Τον ηθικό κώδικα των Σαμουράι, όπως είχε αποκαλύψει στη μεγάλη συνέντευξη που παραχώρησε στο SPORT24 και τον Βαγγέλη Αρναούτογλου. Ακρίβεια, θάρρος, καλοσύνη, ευγένεια, ειλικρίνεια, τιμή και πίστη. Επτά λέξεις που έχουν ξεχωριστή σημασία τόσο στο ποδόσφαιρο όσο και γενικότερα στη ζωή.

Η δικαιοσύνη κάνει τη διαφορά

Θα ήταν, λοιπόν, παράλογο να πάρει μία απόφαση που έρχεται κόντρα σε όλα όσα πρεσβεύει, την στιγμή που προσπαθεί να "μπολιάσει" όλες αυτές τις αξίες και στους παίκτες του. Κι όπως είναι εμφανές, τα έχει καταφέρει και με το παραπάνω. Διότι δεν είναι απλή υπόθεση να έχει ευχαριστημένους και ικανοποιημένους 22-25 ποδοσφαιριστές.

H δικαιοσύνη του Αλμέιδα είναι τεράστια υπόθεση για την ΑΕΚ. Όλοι παίκτες αισθάνονται σημαντικοί και αυτό (τους) βγαίνει και στο γήπεδο. Προφανώς δεν βρίσκονται όλοι στο ίδιο επίπεδο, αλλά εδώ η νοοτροπία κάνει τη διαφορά. Λειτουργούν ως ομάδα, κερδίζουν ή χάνουν ως σύνολο. Είναι τέτοια η αγωνιστική φιλοσοφία του Αλμέιδα που ο ένας τρέχει για τον άλλον, ο ένας καλύπτει τον άλλον, ο ένας υπερασπίζεται τον άλλον.

Η υγεία φέρνει και τις επιτυχίες

Δεν είναι απλή υπόθεση για μία ομάδα που πέρασε μία δύσκολη τριετία πριν έρθει ο Αλμέιδα. Πολλά σκαμπανεβάσματα, πολλές αποτυχίες και μία κατάσταση που φάνταζε δύσκολα αναστρέψιμη. Ωστόσο, ο Αργεντινός κατάφερε σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα να αντιστρέψει το κλίμα, να ενώσει τους παίκτες και να βγάλει στον αγωνιστικό χώρο τα "θέλω" του.

Βέβαια, η εικόνα που βλέπουμε μέσα στον αγωνιστικό χώρο είναι κάτι απτό. Η προεργασία που έχει γίνει καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, καθ' όλη τη διάρκεια της σεζόν, δεν είναι κάτι μετρήσιμο, αλλά είναι εκείνο που κάνει τη διαφορά. Που προσφέρει μία αγωνιστική και εξωαγωνιστική υγεία. Προφανώς και όλα κρίνονται μέσα στο γήπεδο, αλλά υπάρχουν πολλά πράγματα που επηρεάζουν την εικόνα μίας ομάδας.

Στο τέλος της σεζόν, η ΑΕΚ μπορεί να κατακτήσει το νταμπλ, αλλά μπορεί και να μην πανηγυρίσει κάποιον τίτλο. Αυτό που θα έχει κερδίσει, όμως, είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο. Κάτι που, αν υπάρξει πίστη στο πλάνο, θα βγάλει κερδισμένη την Ένωση σε βάθος χρόνου. Και μπορεί στην Ελλάδα να έχουμε συνηθίσει να λειτουργούμε βραχυπρόθεσμα, αλλά το μακροπρόθεσμο πλάνο είναι εκείνο που θα σε πάει ένα ή πολλά βήματα πιο μπροστά.

Η ευκαιρία είναι στα πόδια της.

Παρακολουθήστε την Game Night:

TAGS ΑΕΚ ΑΕΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ