OPINIONS

Ένα Μουντιάλ όπως όλα τα προηγούμενα

RIO DE JANEIRO, BRAZIL - JUNE 15:  Lionel Messi of Argentina acknowledges the fans after defeating Bosnia and Herzegovina 2-1 during the 2014 FIFA World Cup Brazil Group F match between Argentina and Bosnia-Herzegovina at Maracana on June 15, 2014 in Rio de Janeiro, Brazil.  (Photo by Ronald Martinez/Getty Images)
RIO DE JANEIRO, BRAZIL - JUNE 15: Lionel Messi of Argentina acknowledges the fans after defeating Bosnia and Herzegovina 2-1 during the 2014 FIFA World Cup Brazil Group F match between Argentina and Bosnia-Herzegovina at Maracana on June 15, 2014 in Rio de Janeiro, Brazil. (Photo by Ronald Martinez/Getty Images) GETTY IMAGES

Ο Ηλίας Ευταξίας γράφει για το αποτυχημένο πείραμα του Σαμπέγια, το γκολ που λύτρωσε τον Μέσι και το μέλλον που αναμένεται ψυχοφθόρο για τους Αργεντινούς σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο. Όπως πάντα άλλωστε.

Η πρεμιέρα της Αργεντινής στο Παγκόσμιο Κύπελλο μούδιασε αρκετό κόσμο, όχι όμως και τους παραδοσιακούς πιστούς φίλους της ομάδας, οι οποίοι ήξεραν τι να περιμένουν. Η νίκη επί της Βοσνίας μπορεί να γλίτωσε την Αλμπισελέστε από την γκέλα της πρεμιέρας, που παραδοσιακά φοβούνται οι μεγάλοι και να της έδωσε την πρώτη θέση του ομίλου, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, αλλά η εμφάνιση του Μέσι και της παρέας του δεν ικανοποίησε τους απαιτητικούς Αργεντινούς.

Οι τελευταίοι έδωσαν μία ξεχωριστή παράσταση στις εξέδρες του Μαρακανά, προσφέροντας απλόχερα αυτό που έλειπε στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας, αλλά η ομάδα τους στον αγωνιστικό χώρο, δεν έπαιξε την ίδια μπάλα. Αντίθετα, η Βοσνία, κέρδισε το χειροκρότημα όλου του κόσμου, για την σωστή τακτική και το πάθος των ποδοσφαιριστών της απέναντι σε ένα από τα φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου, στην παρθενική τους εμφάνιση σε Μουντιάλ. Ο 22χρονος Μπέσιτς πήρε την ταυτότητα του Μέσι και των υπολοίπων μεσοεπιθετικών στο πρώτο ημίχρονο, με τον Σαμπέγια να κάνει ό,τι μπορεί για να τον διευκολύνει.

Το προφίλ της Αργεντινής

Η επιλογή του 59χρονου τεχνικού να κατεβάσει την Αργεντινή με 3-5-2 είχε τα ίδια αποτελέσματα με την δοκιμή που έκανε ο Σαμπέγια στο συγκεκριμένο σύστημα στο παιχνίδι με την Σλοβενία. Ο Μέσι εξαφανίστηκε, ο Ντι Μαρία περιορίστηκε από την ίδια του την ομάδα και ο Αγουέρο έμεινε απελπιστικά μόνος στην κορυφή της επίθεσης.

Η Αργεντινή ξεκίνησε στο Παγκόσμιο Κύπελλο με το αυτογκολ δώρο του Κολάσινατς στο 3ο λεπτό αλλά ούτε αυτό μπορούσε να ξυπνήσει την ομάδα φάντασμα της Αλμπισελέστε στο Μαρακανά.

Ένα Μουντιάλ όπως όλα τα προηγούμενα

Ο Μέσι δεν είχε καμία βοήθεια εγκλωβισμένος ανάμεσα στη μεσαία γραμμή και τον Αγουέρο, ενώ ο Μάξι Ροντρίγκες, ο Ντι Μαρία και ο Μαστσεράνο μπέρδεψαν τα... πόδια τους στο κέντρο της Αλμπισελέστε. Ο 33χρονος μέσοεπιθετικός της Νιούελ Ολντ Μπόις δεν ακούμπησε μπάλα στο διάστημα που αγωνίστηκε και ήταν μακριά από τα όρια της περιοχής, το μοναδικό σημείο που μπορεί να φανεί απειλητικός για την αντίπαλη ομάδα.

Πρόγραμμα και βαθμολογίες

Την ίδια στιγμή ο Ντι Μαρία, ο ποδοσφαιριστής βαρόμετρο της Αργεντινής, δεν βρήκε τους χώρους που ήθελε στο κέντρο, δεν πήρε τις μπάλες που θα ήθελε και αναπόφευκτα η ομάδα του Σαμπέγια κοπηκε στα δύο. Ο Μαστσεράνο προσπάθησε και ήταν ο καλύτερος Αργεντινός στο πρώτο ημίχρονο, αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό για να μπορέσει να δημιουργήσει ευκαιρίες η Αλμπισελέστε.

Οι Fantastic 4 θέλουν το σύστημά τους

Ο Σαμπέγια κατάλαβε το λάθος του και στο δεύτερο ημίχρονο διόρθωσε τα πράγματα στο χορτάρι. Ο Γκάγκο με τον Ιγκουαΐν πέρασαν αντί των Καμπανιάρο και Μάξι, με το σύστημα να αλλάζει σε ένα περίεργο 4-3-3 που ωφελεί όμως τους τέσσερις αστέρες της Αργεντινής και κατ επέκταση την ομάδα. Ο Ντι Μαρία πήρε τις μπάλες που ήθελε και τις μετέφερε σωστά στην επίθεση και ο Μέσι είχε επιτέλους τους χώρους που του δημιουργούσαν ο Αγουέρο με τον Πιπίτο.

Ένα Μουντιάλ όπως όλα τα προηγούμενα

Το 4-3-3 είναι το σύστημα που ταιριάζει στην Αργεντινή για να μπορέσουν να αποδώσουν οι Ντι Μαρία, Μέσι, Ιγκουαΐν και Αγουέρο με βασικότερο στόχο πάντα την απελευθέρωση του καλύτερου ποδοσφαιριστή στον κόσμο. Από τη στιγμή που υπάρχει ένας ποδοσφαιριστής σαν τον Μέσι, η ομάδα πρέπει να παίζει για να του κάνει τη ζωή όσο πιο εύκολη γίνεται.

Μόνος του δεν μπορεί να τους περάσει όλους (δεν είναι ο Μαραντόνα), αλλά αν οι υπόλοιποι τους προσφέρουν μία χείρα βοηθείας, τότε ο Λέο μπορεί να ξεδιπλώσει το ταλέντο του. Η πικρή αλήθεια για την Αργεντινή είναι πως εξαρτάται από τον 26χρονο μικρό μάγο για να πάει μακριά στη διοργάνωση αλλά για να πάρει τα μέγιστα από τον Μέσι θα πρέπει να του δώσει τα αντίστοιχα. Απλά δείτε την τεράστια διαφορά στα δύο ημίχρονα, με δεδομένο πως αν το σύστημα ήταν σωστό από την αρχή τα πράγματα θα ήταν καλύτερα για όλους.

Ένα Μουντιάλ όπως όλα τα προηγούμενα

Ικανή για όλα και τίποτα

Η πρώτη εμφάνιση της Αργεντινής στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας, περισσότερο κούρασε τον κόσμο παρά τον απογοήτευσε. Η επιθετική 4άδα είναι ίσως η καλύτερη στον κόσμο, αλλά σε αυτό το επίπεδο δεν φτάνει το ατομικό ταλέντο. Τα εργαλεία υπάρχουν στο ρόστερ της και η άμυνά της δεν είναι τόσο κακή όσο αρκετοί νομίζουν. Πασαρέλα και Ρουγιέρι δεν υπάρχουν, αλλά ο Γκαράι με ο Φερνάντες, δεν χρησιμοποιούν μέσον για να παίζουν ποδόσφαιρο. Προφανώς και δεν φτάνουν στο επίπεδο των "Fantastic 4" αλλά είναι άδικο να τους κρίνουμε με αυτόν τον τρόπο. Η Αργεντινή θα κάνει ακόμα ένα κλασικό Παγκόσμιο Κύπελλο. Ικανή για όλα αλλά και για έναν ακόμα αποκλεισμό στους "8". Όλα εξαρτώνται από τον Λιονέλ Μέσι και αυτός εξαρτάται από τους υπόλοιπους. Τόσο απλό, αλλά και τόσο σύνθετο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ