OPINIONS

Ηλιάδη, κάντο όπως ο Αρβανίτης!

Ηλιάδη, κάντο όπως ο Αρβανίτης!

Εδώ που είσαι ήμουνα, εκεί που είμαι…θα ‘ρθεις; Ο Γιάννης Ιωαννίδης παρουσιάζει το success story της ΚΑΕ Άρης, εστιάζει στο μοντέλο οργάνωσης των τμημάτων υποδομής (με αποκορύφωμα το 1 Aris Basketball Camp) και προτείνει στη διοίκηση της ΠΑΕ να υιοθετήσει ανάλογες πρακτικές.

Αρβανίτης και Ηλιάδης ξεκίνησαν από την ίδια αφετηρία. Παρέλαβαν απαξιωμένες Ανώνυμες Εταιρίες και προσφέρθηκαν οικιοθελώς να διαχειριστούν τη χρεοκοπημένη κληρονομιά των προκατόχων τους.

Λαμβάνοντας υπ’ όψη τα πενιχρά μέσα που διαθέτουν, το εγχείρημα της οικονομικής διάσωσης κρίνεται εξαιρετικά δύσκολο. Χρειάζεται, επομένως, οξυδερκές crisis management για να ανακοπεί η πορεία προς το γκρεμό.

Διαπιστώνοντας…αμηχανία στο ποδοσφαιρικό τμήμα, προτείνω στο στρατόπεδο Ηλιάδη να μελετήσει το success story της διοίκησης Αρβανίτη και να υιοθετήσει τις πρακτικές που απέφεραν θετικά αποτελέσματα.

Διοίκηση – οικονομική πολιτική

Παρά τις λανθασμένες αρχικές επιλογές προσώπων, ο Αρβανίτης απομάκρυνε στην πορεία όσους αποτελούσαν τροχοπέδη για την εύρυθμη λειτουργία της ομάδας. Δεν πτοήθηκε από τις σκόπιμες τρικλοποδιές και έριξε το ‘κομπολόι’ στον υπόνομο της κιτρινόμαυρης ιστορίας.

Ταυτόχρονα, προσέγγισε επιφανείς αριανούς εξασφαλίζοντας ανάσες ρευστότητας που αποτέλεσαν το οξυγόνο της φετινής χρονιάς. Η διεύρυνση της βάσης των ‘οικονομικών υποστηρικτών’ είναι μία σημαντική επιτυχία, που δημιουργεί προοπτική βιωσιμότητας.

Προπονητής

Ο πρόεδρος της ΚΑΕ απέλυσε τον Αλεξανδρή και ρίσκαρε, προσλαμβάνοντας ένα «βοηθό» που κλήθηκε για πρώτη φορά να κοουτσάρει μεγάλο σύλλογο. Οι μπασκετικές γνώσεις του Αγγέλου καθρεφτίστηκαν στο παρκέ και η ομάδα μεταμορφώθηκε. Εκ του αποτελέσματος, ο Αρβανίτης δικαιώθηκε πανηγυρικά για τη γενναία αντιδημοφιλή απόφαση αντικατάστασης του «τίγρη».

Αποκατάσταση της ιστορίας

Η λαϊκή απαίτηση των απανταχού αριανών έγινε, επιτέλους, πραγματικότητα. Η φανέλα με το «νούμερο 6» κρεμάστηκε στο Nick Galis Hall και ο Άρης εξιλεώθηκε από την αμαρτία της λήθης.

Το φαντασμαγορικό οπτικοακουστικό event έκανε τον Θεό να δακρύσει, τον κόσμο να ανατριχιάσει και το ταμείο της ΚΑΕ να ανασάνει. Μετά από χρόνια, τα φώτα της δημοσιότητας στράφηκαν και πάλι στον Άρη, το brand name της ομάδας ισχυροποιήθηκε και δημιουργήθηκαν παράπλευρα οφέλη με δυνατότητα μελλοντικής κεφαλαιοποίησης.

Έμφαση στα τμήματα υποδομών

Άνθρωποι της απολύτου εμπιστοσύνης του προέδρου τοποθετήθηκαν σε νευραλγικές θέσεις και το αποτέλεσμα δεν άργησε να φανεί. Βεζένκοφ – Μποχωρίδης συμμετέχουν ενεργά στην πρώτη ομάδα, αποδεικνύοντας τη δουλειά που γίνεται…στο σκοτάδι. Ο Γερομήχαλος ανεβαίνει από το εφηβικό στο ανδρικό και η φιλοσοφία των συγκοινωνούντων δοχείων μεταξύ «τμημάτων υποδομών – πρώτης ομάδας» δίνει όραμα στους νεαρούς αθλητές.

Ο Άρης κατακτά το Πρωτάθλημα Εφήβων και πρωταγωνιστεί σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες. Εκσυγχρονίζει τον τρόπο προπονήσεων, διευρύνει το δίκτυο scouting σε ηλικίες 10-15, συνεργάζεται με επαγγελματίες διατροφολόγους και προσφέρει ψυχολογική στήριξη στους αθλητές.

Σταδιακά, το όραμα της «κάθετης βιομηχανίας παικτών» παίρνει σάρκα και οστά με την υπογραφή ανώνυμων παραγόντων που συνεισφέρουν ανιδιοτελώς στη διαπαιδαγώγηση των next hot prospects.

Aris Basketball Camp στη Χαλκιδική

Ο Αρβανίτης συνεχίζει να καινοτομεί, προσφέροντας μία ολοκληρωμένη καλοκαιρινή πρόταση. Στις εγκαταστάσεις του Σκούρα, ο Άρης συστήνεται στα παιδιά του (7-15 ετών) υποσχόμενος ένα μαγευτικό συνδυασμό «προπόνησης – διασκέδασης».

Κερασάκι στην τούρτα αποτελούν οι επισκέψεις παικτών της αντρικής ομάδας στην κατασκήνωση. Η γνωριμία με τους ήρωες του παρκέ μαγνητίζει το ενδιαφέρον των πιτσιρικάδων, προσφέροντας έξτρα κίνητρο για να ζήσουν την εμπειρία του 1 Aris Basketball Camp (θα διεξαχθεί σε δύο περιόδους: 29/6 - 4/7 και 4/7 – 9/7).

Η σύσφιξη σχέσεων με την κιτρινόμαυρη οικογένεια αποτελεί μοναδική ευκαιρία να ξαναγεννηθεί η «αγνή φίλαθλη αριανή ιδέα», με ταυτόχρονη αξιοποίηση των ταλέντων που θα έχουν την ευκαιρία να βελτιωθούν σε ατομικό επίπεδο.

Αντί επιλόγου…

Το βασικό προτέρημα του Αρβανίτη ήταν η αυτογνωσία. Διαπίστωσε εγκαίρως τα λάθη, παραδέχτηκε την άγνοιά σε ορισμένους τομείς και εμπιστεύτηκε άφθαρτους ανθρώπους για τη διαχείριση των υποδομών.

Σήμερα, ο Άρης «γεννά αθλητές» και χτίζει ένα μοντέλο οργάνωσης ακαδημιών που θα αποτελέσει σημείο αναφοράς στο μέλλον. Το 1 Aris Basketball Camp είναι μόνο η αρχή σε μία σειρά δραστηριοτήτων, που σχεδιάζονται με γνώμονα τη μπασκετική εξέλιξη της επόμενης γενιάς.

Το project της βελτιστοποίησης των υποδομών απαιτεί ελάχιστα κονδύλια και δύναται να αποφέρει πολλαπλάσια μελλοντικά έσοδα, που θα αποτελέσουν αφετηρία για να την ανάκαμψη ΠΑΕ-ΚΑΕ. Υπάρχουν αριανοί με όραμα, ήθος, τεχνογνωσία και διάθεση να συνεισφέρουν σε αυτή την κατεύθυνση.

Η στήριξη της εκάστοτε διοίκησης δεν είναι αυτονόητη, αλλά προκύπτει μετά από αξιολόγηση της στρατηγικής των προέδρων…

Ο Γιάννης Ιωαννίδης συνεργάζεται με το Sport24.gr και αρθρογραφεί στο overlap.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ