OPINIONS

Σύμμαχος και εχθρός ο χρόνος

Σύμμαχος και εχθρός ο χρόνος

Ο Γιώργος Περπερίδης γράφει για τον Ολυμπιακό που βάζει τις μεταγραφικές βάσεις μέσα σε εύλογα χρονικά περιθώρια για την εποχή και την ανάγκη να έχει τεντωμένες τις κεραίες του απέναντι στον "πονηρό" χρόνο.

Από τα μέσα Απριλίου ο Ολυμπιακός έχει ολοκληρώσει τις επίσημες αγωνιστικές του υποχρεώσεις, οπότε εύλογα ο χρόνος που υπάρχει για τον μεταγραφικό σχεδιασμό της νέας σεζόν είναι υπεραρκετός. Όμως αυτό το πλεονέκτημα σε μεγάλο βαθμό ισοσκελίζεται από το γεγονός πως το φετινό καλοκαίρι διεξάγεται το 20ο Παγκόσμιο Κύπελλο στα γήπεδα της Βραζιλίας.

Υπάρχει αυτό το χάντικαπ λοιπόν που μεταφράζεται σε δύο μέρη: από την μια δεν διευκολύνει υποθέσεις απόκτησης παικτών, από την άλλη δεν μπορείς να ξέρεις τι μπορεί να σου επιφυλάσσει σε επίπεδο προτάσεων/πωλήσεων.

Και για να μην υπάρχουν απορίες, δεν είναι ανάγκη να στοχεύεις σε παίκτες που παίρνουν μέρος στο Μουντιάλ για να αντιμετωπίσεις πρόβλημα χρόνου. Οι μάνατζερ έχουν ούτως ή άλλως εκεί στραμμένο το βλέμμα τους για ποδοσφαιριστές που εκπροσωπούν ή άλλους με τους οποίους υπάρχει πρόσφορο έδαφος μελλοντικής συνεργασίας.

Και βέβαια οι ατζέντηδες περιμένουν κάτι ακόμη, ίσως το πλέον σημαντικό. Την λήξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου προκειμένου να διαπιστώσουν πως θα κινηθεί η αγορά, τι χρήματα θα πάρουν/δώσουν οι ομάδες και με βάση αυτά τα δεδομένα πως καθορίζονται οι χρηματικές συναλλαγές/απαιτήσεις για τις μεταγραφές που θα ακολουθήσουν μετέπειτα.

Για να μιλήσουμε με παραδείγματα, τα δεδομένα αλλάζουν εντελώς π.χ. για τον ατζέντη του Άλβαρο Μποτία (στόπερ της Σεβίλης) αν έχει προηγηθεί μια πώληση του Κώστα Μανωλά μετά από ένα καλό Μουντιάλ, αντί ενός ποσού ας πούμε στα 12 εκ. ευρώ. Αλλάζουν οι συσχετισμοί, όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό...

Επομένως τα πράγματα δεν είναι ίσως όσο εύκολα φαίνονται, όσον αφορά τα περιθώρια χρόνου που υπάρχουν για την ολοκλήρωση των μεταγραφών στο "ερυθρόλευκο" στρατόπεδο.

Η προεργασία στο Λιμάνι όσον αφορά τα μεταγραφικά έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετό διάστημα. Από την στιγμή που ολοκληρώθηκαν οι αγωνιστικές υποχρεώσεις δεν πέρασαν παρά λίγες μέρες για να βάλουν μπροστά την μεταγραφική τους μηχανή οι Πειραιώτες.

Όταν όμως έχεις να κάνεις με διαπραγματεύσεις δεν ξέρεις ποτέ πως θα εξελιχθούν τα πράγματα, ειδικά όταν στοχεύεις σε περίπλοκες αλλά πολύ ελπιδοφόρες περιπτώσεις (Πουλίδο) ή σε παίκτες με δεδομένη ποιότητα αλλά ιδιαίτερα ακριβούς (Φινμπόγκασον).

Με την υπόθεση του Μεξικανού ο Ολυμπιακός ουσιαστικά έχει ξεμπερδέψει νικηφόρα, ενώ παλεύει του Ισλανδού της Χέρενφέν, έχοντας αρκετές πιθανότητες να τον κάνει δικό του. Για τον Κασάμι απομένουν τα τυπικά , ενώ ο Γκαζαριάν έρχεται ως εναλλακτική λύση για την μεσοεπιθετική γραμμή.

Ωστόσο πάντα παραμονεύει ο κίνδυνος από τον συσχετισμό χρόνου/προετοιμασίας. Σε πρώτη φάση λοιπόν ο Ολυμπιακός μοιάζει να κινείται σωστά και μέσα σε εύλογα χρονικά περιθώρια για την εποχή. Όμως πρέπει να έχει τεντωμένες τις κεραίες του και να μην επαναπαύεται στον "πονηρό" χρόνο.

Αφενός υπάρχουν κι άλλες ανάγκες στο ρόστερ (εξτρέμ), αφετέρου είναι υπαρκτά τα ανοικτά μέτωπα με τους Κάμπελ (δεν σταματάνε να δουλεύουν το θέμα του οι "ερυθρόλευκοι"), Μανωλά (είναι ξεκάθαρο πως θα υπάρξουν προτάσεις για την απόκτηση του), Χολέμπας (δεν θα έλεγε όχι σε ισπανικό ή γερμανικό πρωτάθλημα) ή ακόμη και Μανιάτη (ανάλογα και με τις εμφανίσεις του στο Μουντιάλ).

Επομένως δεν είναι και πολύ μακρινή η πιθανότητα να "πλακώσουν" μαζεμένες αποχωρήσεις στις αρχές Ιουλίου ή μεμονωμένα κατά την διάρκεια της προετοιμασίας. Η επιθυμία του Μίτσελ είναι να έχει μαζί του το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος του ρόστερ στο Ζέεφελντ (7 Ιουλίου αναχωρούν για Αυστρία οι "ερυθρόλευκοι"), εκεί όπου φυσιολογικά δεν θα βρεθούν οι διεθνείς που θα είναι σε περίοδο διακοπών.

Άρα είναι σημαντικό να έχει μαζί του ο Ισπανός τα περισσότερα κομμάτια του υπόλοιπου παζλ. Αν λάβουμε υπόψιν πως επιστρέφοντας από το Ζέεφελντ στην Ελλάδα, οι Πειραιώτες θα αναχωρήσουν λίγες ημέρες μετά για την Αμερική και την (πολύ σημαντική) συμμετοχή τους στο International Champions Cup, είναι κατανοητό πως η ανάγκη ενός διαμορφωμένου ρόστερ γίνεται πιο επιτακτική. Διότι εκεί ο Μίτσελ θα αρχίσει ουσιαστικά να "δένει" αγωνιστικά την ομάδα, προκειμένου να τις δώσει χημεία, ταυτότητα και αυτοματισμούς.

Και για να μιλάμε σε σωστή βάση, δεν υπάρχει αγωνία για να παρουσιαστεί ο Ολυμπιακός έτοιμος στις αρχές του ελληνικού πρωταθλήματος. Η ποιότητα των Πειραιωτών είναι ήδη πολύ μεγάλη, ακόμη και με τους υπάρχοντες παίκτες του ρόστερ, και φυσικά αρκετή για να φέρει έναν ακόμη τίτλο στο Λιμάνι.

Η όποια αγωνία προκύπτει για το γεγονός να παρουσιαστεί όσο το δυνατόν (για τα δεδομένα της εποχής πάντα) πιο έτοιμος ο Ολυμπιακός στο Champions League. Αυτό θα συμβεί φυσιολογικά, αν ο Μίτσελ έχει το γρηγορότερο δυνατόν τα βασικά υλικά στην διάθεση του.

Οι ενδείξεις θέλουν τους "ερυθρόλευκους" να ετοιμάζουν μπαράζ ανακοινώσεων τις προσεχείς ημέρες, που θα αφορούν τις προσθήκες ποδοσφαιριστών στο ρόστερ. Αυτή θα είναι μια καλή αρχή στα μεταγραφικά και ενώ απομένει σχεδόν ένας μήνας μέχρι την έναρξη της προετοιμασίας.

Χρόνος υπάρχει αρκετός ακόμη, ωστόσο πρέπει να χρησιμοποιηθεί σωστά. Το "αγκάθι" του Μουντιάλ και οι παρενέργειες του είναι μια πραγματικότητα που χρήζει ανάλογης αντιμετώπισης. Με γρήγορα αντανακλαστικά και εύστοχες κινήσεις. Η αποτελεσματικότητα των μεταγραφών σε ποιότητα αλλά κυρίως ταχύτητα, θα παίξει ενδεχομένως σημαντικό ρόλο στο πως θα παρουσιαστεί ο Ολυμπιακός στο ξεκίνημα της νέας αγωνιστικής σεζόν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ