OPINIONS

Ο αρχηγός παίζει για όλους!

EUROLEAGUE / ΠΑΟ - ΑΝΑΝΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)
EUROLEAGUE / ΠΑΟ - ΑΝΑΝΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Γιώργος Οικονόμου γράφει για τον... διαστημικό Νικ Καλάθη που βγήκε μπροστά τη στιγμή που ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ τον είχε ανάγκη.

Σε ένα σημαντικό σημείο της σεζόν ο Παναθηναϊκός βρέθηκε μια ανάσα από τον… γκρεμό. Σαφώς και δεν είχε χάσει τους στόχους του αλλά η εικόνα που παρουσίαζε το τελευταίο διάστημα σε συνδυασμό με τις πολλές απουσίες δεν έστελναν και τα πιο αισιόδοξα μηνύματα. Οι «πράσινοι» όμως, δεν έχουν πει την τελευταία τους λέξη κι αυτό αποδείχτηκε στην αναμέτρηση με την Αναντολού Εφές .

Μία ομάδα με υψηλούς στόχους, κάτι το οποίο δικαιούται βάσει του ρόστερ που διαθέτει. Παρά το γεγονός πώς στα προβλήματα, προστέθηκε την τελευταία στιγμή και ο Έιντριαν Πέιν ο Παναθηναϊκός είχε τη δική του απάντηση. Ήταν αποφασισμένος να επικρατήσει και είχε οδηγό του, τον Νικ Καλάθη. Ο αρχηγός του «τριφυλλιού» έκανε τα πάντα πάνω στο παρκέ, έπαιξε για όλους και άγγιξε τοtripledouble, με συγκέντρωση από το πρώτο λεπτό χωρίς τραβηγμένες επιλογές.

Αυτή τη φορά όμως και οι συμπαίκτες του κινήθηκαν γι’ αυτόν πάνω στο παρκέ. Τα λόγια του Ρικ Πιτίνο για τον Καλάθη, τα λένε όλα… Μετά από καιρό είχε σημαντική συνεισφορά ο Τζέιμς Γκιστ που μάζεψε 10 ριμπάουντ και σε μία δύσκολη στιγμή ο καθένας έβαλε το «λιθαράκι» του. Έτσι εξηγείται το γεγονός πώς πάρα την απουσία του Πέιν, ο Παναθηναϊκός κυριάρχησε απόλυτα στον τομέα των ριμπάουντ, κάτι το οποίο μέχρι πρότινος αποτελούσε μεγάλο πρόβλημα για τους «πράσινους».

Τα προβλήματα φυσικά δεν λύνονται σε μια βραδιά αλλά από τη στιγμή που υπάρχει δρόμος ο Παναθηναϊκός ελπίζει και οφείλει να δώσει τη μάχη του, προκειμένου να είναι σταplayoffs. Μπαίνει σε μία σημαντική περίοδο όπου θα έχει μπροστά του και τον ημιτελικό του Κυπέλλου Ελλάδας με τον Ολυμπιακό. Όπως γίνεται αντιληπτό παλεύει για να βελτιώνεται συνεχώς και αυτό θα επιδιώξει να κάνει και μακριά από το ΟΑΚΑ. Ο δρόμος δεν είναι εύκολος, όμως αποδείχτηκε πώς δεν είναι τελειωμένος. Μέσα στις επόμενες ημέρες που θα ξεκαθαρίσει και η υπόθεση με τον Κιθ Λάνγκφορντ, ο Πιτίνο θα γνωρίζει με ποιους θα πάει στον «πόλεμο».

ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΜΕ ΟΔΗΓΟ ΤΟΝ ΚΑΛΑΘΗ

Με την εικόνα που είχαμε συνηθίσει μέχρι τώρα και αν συνυπολογίσουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Παναθηναϊκός με τις απουσίες, το ξεκίνημα ήταν κάτι περισσότερο από ιδανικό. Οι «πράσινοι» με τον Ίαν Βουγιούκα στην πρώτη πεντάδα προσπάθησαν να ελέγξουν τον ρυθμό. Ο Νικ Καλάθη έδωσε το σύνθημα καθώς είχε πολύ καλές επιλογές, τόσο στην επίθεση όσο και τη δημιουργία, με τους συμπαίκτες του βέβαια να έχουν ανάλογη εικόνα και να εκμεταλλεύονται τις αποφάσεις του αρχηγού.

Οι γηπεδούχοι απέφυγαν τα περιττά σουτ από τα 6.75 και είχαν υπομονή στην κυκλοφορία της μπάλας. Από τη στιγμή που η Αναντολού Εφές ήταν άστοχη από μακρινή απόσταση, ο Παναθηναϊκός έγινε γρήγορα το αφεντικό στην αναμέτρηση καθώς βρήκε ξανά την ισορροπία του. Στην άμυνα οι παίκτες του Ρικ Πιτίνο έκλειναν περισσότερο τη ρακέτα κι έκοψαν τα πικ εντ ρολ των φιλοξενούμενων με επιθετική αντιμετώπιση (hedgeout). Αυτό είχε ως συνέπεια να βγαίνουν σουτ από τα 6.75 για τους παίκτες του Αταμάν που όσο ευστοχούσαν ήταν κοντά στο παιχνίδι. Σε αυτή τη προσπάθεια πάντως, ο Παναθηναϊκός είχε ανάγκη τόσο τους πόντους του Κιλπάτρικ όσο και του Λοτζέσκι όπως στην αρχή του παιχνιδιού αφού στις επιθέσεις πέντε εναντίον πέντε υπήρχαν στιγμές που δεν ήταν τόσο αποτελεσματικοί.

ΤΟΝ ΞΥΠΝΗΣΕ Η ΕΦΕΣ

Στη τρίτη περίοδο ο Παναθηναϊκός ήταν καταιγιστικός και θύμισε αγώνες του παρελθόντος. Με την ίδια συνταγή στην άμυνα που τους έδινε την ευκαιρία να επιτεθούν σωστά στοtransitionοι «πράσινοι» έκαναν επιμέρους σκορ 15-1 ανεβάζοντας τη διαφορά στους 19 πόντους (57-38) στο 24’. Με ωραίες φάσεις που ξεσήκωσε τον κόσμο που βρέθηκε στο ΟΑΚΑ και ανάγκασε τον Αταμάν να φωνάζει στους παίκτες του, κάτι το οποίο είχε αποτέλεσμα. Κι όμως ούτε αυτή τη φορά ο Παναθηναϊκός δεν μπόρεσε να ηρεμήσει.

Η Εφές προστάτεψε τη ρακέτα της κι απάντησε με τον Μπομπουά να μοιάζει ασταμάτητος και τους Τούρκους μέσα σε πέντε λεπτά να κάνουν επιμέρους σκορ 18-2 (59-56), με συνέπεια να γίνει το ματς ξανά ντέρμπι. Στο πιο καθοριστικό σημείο της βραδιάς οι παίκτες του Πιτίνο δεν έχασαν την ψυχραιμία τους, παρά τον εκνευρισμό που υπήρχε από τα σφυρίγματα των διαιτητών κι έβαλαν τα μεγάλα σουτ που έκριναν το ματς, σε αντίθεση με τους φιλοξενούμενους που κάποια στιγμή μπήκε τέλος στην ευστοχία από τα 6.75.

Όπως και να έχει, ο Παναθηναϊκός πέτυχε τον στόχο του, μετά από αρκετό διάστημα να παίξει με αποφασιστικότητα και να βγάλει το ανάλογο αποτέλεσμα. Φτιάχνει την ψυχολογία του και συνεχίζει τη μάχη για να μπει σταplayoffsτηςEuroLeague. Μπορεί να μην είναι στο χέρι του αλλά οφείλει να παλέψει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ