OPINIONS

Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός: Διαφορά επιπέδου

SUPERLEAGUE / ÏÓÖÐ - ÐÁÏ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ÏÓÖÐ - ÐÁÏ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Γιάννης Σερέτης γράφει για την τεράστια διαφορά ποιότητας/βάθους/επιλογών Ολυμπιακού – Παναθηναϊκού και για τη χαώδη διαφορά που παρατηρήθηκε στη νοοτροπία και στον τρόπο αντιμετώπισης του αγώνα από τους δύο προπονητές.

Θα θυμόμαστε πολλά απ΄αυτό το ντέρμπι. Δεν είναι από εκείνα που θα ξεχαστούν εύκολα. Τρομερός ρυθμός, μεγάλη ένταση, απροσδόκητη εξέλιξη, καταπληκτικό 0-1, ισοφάριση στο τέλος, αγωνία... Πάνω απ΄όλα ο θάνατος του οπαδού του Ολυμπιακού και ο τραυματισμός του Σωκράτη Διούδη. Στον δικό μου «σκληρό δίσκο» θα καταγραφεί ανεξίτηλα και η διαφορά στον τρόπο αντιμετώπισης όλων όσων συνέβησαν σ’ αυτό το ντέρμπι από τους δύο προπονητές.

Κι αυτό, διότι είναι πάμπολλες οι περιπτώσεις στις οποίες έχουμε αναδείξει τη διαφορά επιπέδου ξένων-Ελλήνων τους Ελλήνων προπονητών, αλλά αυτή τη φορά συνέβη το αντίθετο. Τα λόγια των δύο τεχνικών – ανεξάρτητα από την ποδοσφαιρική κοσμοθεωρία που ο καθένας εκπροσωπεί και τη νοοτροπία που κουβαλάει - απεικονίζουν ως έναν βαθμό και την ατμόσφαιρα που επικρατεί στις δύο ομάδες στις οποίες εργάζονται.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΔΩΝΗ

Σταχυολογούμε από τη συνέντευξη Τύπου του προπονητή του Παναθηναϊκού…

- "Πριν μπούμε στα ποδοσφαιρικά, θέλω να εκφράσω τη συμπαράστασή μου στο άτυχο γεγονός που συνέβη στις κερκίδες. Μακάρι να είναι κάτι περαστικό".

- "Από την αρχή της σεζόν δεν κάνω κανένα σχόλιο για τη διαιτησία".

- «Το ποδόσφαιρο είναι περίεργο άθλημα που δεν μπορείς να μιλάς για δικαιοσύνη παρά μόνο για αποτελεσματικότητα. Μιλάμε για αποτελεσματικότητα. Όταν μπαίνω στη διαδικασία να κρίνω τη δική μου ομάδα όταν τελειώνει ένα ματς, προσπαθώ παρά την πίεση του παιχνιδιού να είμαι όσο το δυνατόν πιο αντικειμενικός. Το μόνο που μπορώ να κρατήσω είναι τη μαχητικότητα και την οργάνωσή μας όσον αφορά κοντά στην εστία μας. Από την ημέρα που ανέλαβα την ομάδα, είναι το χειρότερό μας παιχνίδι με την μπάλα στα πόδια. Δεν μπορώ να βρω ούτε έναν διακριθέντα σε αυτόν τον τομέα. Είχαμε μία κακή μέρα και με άγχος. Σήμερα οι παίκτες με στενοχώρησαν, γιατί αυτή δεν είναι η φιλοσοφία του παιχνιδιού μας, ακόμα κι όταν παίζουμε ματς υψηλού επιπέδου όπως το σημερινό.

- Μέσα από αυτά τα ματς με ΠΑΟΚ, ΑΕΚ και Ολυμπιακό, μπορεί να εξελιχθούν αυτοί οι ποδοσφαιριστές, να παίρνουν πράγματα ακόμη και στην άσχημή τους μέρα. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσαμε να κερδίσουμε, αν και ο Ολυμπιακός ήταν ανώτερος.Ήταν θετικό αποτέλεσμα για εμάς και μαζεύουμε εμπειρίες για τη συνέχεια".

- «Είναι φανερό ότι με αντιπάλους που έχουν καλύτερο επίπεδο από εμάς δεν κυκλοφορούμε τη μπάλα όπως θα θέλαμε και έχουμε μάθει. Είναι ένα κομμάτι που θα πρέπει να πιέσουμε το μυαλό μας και την έντασή μας, γιατί είναι δύσκολο κομμάτι να ξεμαρκαριστείς με την μπάλα στα πόδια όταν έχεις πίεση από τον αντίπαλο".

-«Ο ΠΑΟΚ έχει πιο έτοιμη ομάδα που είναι ίδια από πέρσι. Η ΑΕΚ είναι η περσινή πρωταθλήτρια που έχει μία καλή οργάνωση. Ο Ολυμπιακός έχει ένα ενδιαφέρον πρότζεκτ γιατί προσπαθεί μετά από κάποιες χρονιές που δεν ήταν οι καλύτερες. Έχει λοιπόν ενδιαφέρον πρότζεκτ. Ξέρω ότι ο κόσμος είναι δύσκολο να αποδεχτεί τη λέξη “υπομονή”, αλλά αυτό χρειάζεται".

Δεν ξεκίνησε τη συνέντευξη Τύπου με δικαιολογίες ο Δώνης. Θα μπορούσε εύκολα να το κάνει. Ο Μπουζούκης έπαιζε με «μπανταρισμένο» ώμο από το 10’. Ο Μακέντα ήταν εξαντλημένος. Ο Μουνιέ έπαθε διάστρεμμα στον αστράγαλο. Ο Γιόχανσον έπαιζε με πρόβλημα. Ο Μαυρομάτης αντικαταστάθηκε με αφόρητους πόνους τη στιγμή που ήταν έτοιμος να βάλει στο γήπεδο τον Στάικο. Δεν το έκανε ο Δώνης. Κι αν δεν δεχόταν σχετική ερώτηση, ίσως να μην έλεγε τίποτα από όλα αυτά και να έμενε μόνο το «ο Ολυμπιακός ήταν ανώτερος, είναι το χειρότερο παιχνίδι μας με τη μπάλα στα πόδια».

Στο τέλος, λοιπόν, ανέφερε: "Ήταν πολύ δύσκολα τα τελευταία 20 λεπτά γιατί παίζαμε με εννιά παίκτες. Στον Μουνιέ γύρισε ο αστράγαλος και δεν μπορούσε να περπατήσει. Ο Μακέντα είχε σφίξιμο και πάθαινε κράμπες. Ουσιαστικά παίζαμε με δύο παίκτες λιγότερους στο τελευταίο 20λεπτο".

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΜΑΡΤΙΝΣ

Ο κόουτς του Ολυμπιακού, Πέδρο Μαρτίνς, αφιέρωσε το μεγαλύτερο σκέλος της συνέντευξης Τύπου στη διαιτησία. Φαίνεται η πίεση, εξωτερικεύεται. Ας μην ξεχνάμε ότι μόλις πριν από δύο εβδομάδες ένα γκολ του Μάνου στο φινάλε είχε γράψει το τελικό 1-0 επί του Απόλλωνα και είχε αποτρέψει το «-8» από τον ΠΑΟΚ, μόλις μία εβδομάδα μετά την ήττα στο Ηράκλειο... Είπε, λοιπόν…

- « Αυτό που έχω να πω είναι ότι τέτοια παιχνίδια θα μπορούσαν να προφέρουν κάτι όμορφο στο ελληνικό ποδόσφαιρο, γιατί βλέπουμε όλη την ποιότητα και αντιπαλότητα σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα. Δυστυχώς βλέπουμε ότι υπάρχουν πράγματα που τα αδικούν. Είδαμε σήμερα ότι υπήρχαν διαιτητικά λάθη. Θέλω να μιλήσω γιατί τα βλέπω τώρα από ψύχραιμη πλευρά. Αυτό που μπορώ να παρατηρήσω είναι το λάθος του διαιτητή. Προσπαθώ να καταλάβω τις αποφάσεις που πήρε στο 47', στο 65', στο 83' και στο 84'. Παρατηρείστε αυτές τις φάσεις. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί πάρθηκαν αυτές οι αποφάσεις. Όταν λέγαμε ότι θα έρθουν ξένοι διαιτητές, λέγαμε ότι δεν θα τα βλέπαμε αυτά. Όμως είναι πολύ έξυπνο το πώς δουλεύει όλο αυτό”.

- « Ο κόσμος είναι στενοχωρημένος, οι παίκτες είναι στενοχωρημένοι, όλοι μας. Τα έδωσαν όλα οι παίκτες. Έπαιξαν σαν πολεμιστές, προσπάθησαν έως το τέλος. Δυστυχώς όμως το ματς θα ήταν τελείως διαφορετικό αν δεν είχαμε αυτές τις αποφάσεις. Τώρα που είμαστε πιο ψύχραιμοι, αυτή τη στιγμή υπάρχει και ο θυμός και αναρωτιέμαι και παρατηρώ γιατί συνέβη αυτό».

- « Δεν μπορώ να καταλάβω πώς ένας ξένος διαιτητής με ποιότητα που είναι προετοιμασμένος για να σφυρίξει τέτοια ματς, από το πρώτο λεπτό έως το 90' αφήνει πολλά φάουλ που διακινδυνεύουν την ακεραιότητα των παικτών μας, δεν υπάρχει ούτε μία κίτρινη, δεν υπάρχει μία απόφαση να αποδώσει δικαιοσύνη στον τρόπο που έπαιζαν οι παίκτες μας. Ο Παναθηναϊκός έκανε συνεχώς σκληρά μαρκαρίσματα και δεν τα έβλεπε ο διαιτητής. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν έδωσε την εξέλιξη που έπρεπε να δώσει. Δεν έχει να κάνει με το γεγονός ότι είναι ξένος. Απλώς από έναν ξένο διαιτητή που επιλέγουμε για να σφυρίξει τέτοια ματς, δεν περιμένουμε αυτά».

Φυσικά και είναι κακό το αποτέλεσμα, μετά από ένα τέτοιο ματς που κάναμε. Δώσαμε τα πάντα, δώσαμε την ψυχή μας. Είναι μεγάλη απογοήτευση για εμάς που δεν πήραμε τους τρεις βαθμούς. Είδαμε ότι απογοητεύτηκαν όλοι. Κουράστηκαν και οι φίλαθλοι που μας στήριξαν για να μας βοηθήσουν απέναντι στον Παναθηναϊκό που δεν είχε να δείξει πολλά επιθετικά».

Δεν θέλω να συγκρίνω το ματς με τον ΠΑΟΚ, γιατί έχει περάσει αρκετός καιρός. Θα μιλήσουμε για το σημερινό, είμαστε η καλύτερη ομάδα είχαμε την κατοχή, την κυκλοφορία και έπρεπε να πάρουμε τους βαθμούς. Αυτό δεν έγινε και αυτό που έχω να πω είναι ότι το μόνο που μας μένει είναι να συνεχίσουμε να δουλεύουμε».

Τι ΔΕΝ ΕΙΠΕ Ο ΜΑΡΤΙΝΣ...

- Δεν είπε κουβέντα για το πρόβλημα που αντιμετώπιζε εκείνη την ώρα ο φίλαθλος του Ολυμπιακού, έστω να εκφράσει την ευχή του εκείνη τη στιγμή που ο άνθρωπος έδινε τη μάχη του.

- Δεν είπε τίποτα για τον Διούδη και την αμέριστη βοήθεια του ιατρικού τιμ του Ολυμπιακού, συμπεριλαμβάνοντας μάλιστα το πασιφανές και πανθομολογούμενο φάουλ του Νάτχο στον Διούδη στις φάσεις στις οποίες αδικήθηκε η ομάδα του!

- Δεν είπε τίποτα για το ότι η ομάδα του δημιούργησε μόλις μία ευκαιρία στο α’ μέρος (τον έχει εξουδετερώσει και σχετικά εύκολα ο Δώνης) και τελικά κατάφερε να ισοφαρίσει με χίλια ζόρια στο 94’ επειδή ο προπονητής του Τριφυλλιού έκανε λάθος αλλαγή, επειδή ο Παναθηναϊκός έπαιζε πληγωμένος, επειδή το «Καραϊσκάκης» ήταν και παραμένει η πιο καυτή ελληνική έδρα και οι παίκτες του Ολυμπιακού υπερτερούν σε σωματοδομή, δύναμη, ύψος, ποιότητα.

- Δεν είπε τίποτα για το φεστιβάλ γιόμας στο β΄ημίχρονο, την αποτυχία της αρχικής επιλογής σχήματος και ενδεκάδας με την οποία «ακυρώθηκε» ο Φορτούνης που μπήκε στο ματς μόνο από το 35’ έως το 45’ και το φοβερό σύστημα με Σισέ σέντερ φορ (που τελικά απέδωσε!).

- Δεν είπε τίποτα για την απόδοση του Μπουχαλάκη που βοήθησε πολύ τον Παναθηναϊκό, τις πάμπολλες σέντρες –ανάσες για τους Πράσινους του Κούτρη, το μπέρδεμα ρόλων όταν μπήκε ο Λάζαρος, τις ελάχιστες καθαρές ευκαιρίες του Ολυμπιακού.

- Δεν είπε τίποτα για τις καταφανείς κάρτες των Κούτρη, Ομάρ στο α΄μέρος και την ανόητη ενέργεια του Ποντένσε στον Κότσαρη (πάτημα εκτός φάσης), στο όριο της κόκκινης κάρτας.

ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΝΤΕΡΜΠΙ

SUPERLEAGUE / ÏÓÖÐ - ÐÁÏ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ÏÓÖÐ - ÐÁÏ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

- Ο Παναθηναϊκός κέρδισε τον Κάτσε, πήρε σπουδαία εμφάνιση από τον Γιάννη Μπουζούκη, είδε τρομερό πάθος από τον Κουλιμπαλί (επίσης κέρδος), είχε σε καταπληκτική μέρα τον Ινσούα (που έχασε, όμως, την ευκαιρία για το 0-2 και φέρει μεγάλη ευθύνη λόγω Ομάρ στη φάση της ισοφάρισης) και «είδε» για πρώτη φορά σε ντέρμπι τον Κότσαρη.

- Ο Χατζηγιοβάνης ήταν σε τρίτο ντέρμπι από τους χειρότερους, ο Μακέντα δείχνει ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε παιχνίδι αντεπιθέσεων, παρά μόνο σε «σετ» φάσεις.

- Αυτό το σύνολο για να ανεβάσει το επίπεδό του χρειάζεται τουλάχιστον ένα «οκτάρι». Τουλάχιστον! Σίγουρα χρειάζεται και έναν επιπλέον εξτρέμ, ίσως και έναν στόπερ καλύτερο και με ισχυρότερη προσωπικότητα από τον Μαυρομάτη.

- Ο Δώνης έχει κάνει σοβαρό λάθος στην αλλαγή του Μπουζούκη με τον Μουνιέ. Θα μπορούσε να είχε βγάλει τον Μακέντα ή τον Χατζηγιοβάνη. Θα μπορούσε να είχε βάλει τον Καμπετσή αντί του Μακέντα, ή έναν εκ των Χατζηθεοδωρίδη/Στάικου/Δώνη στη θέση του Χατζηγιοβάνη.

- Ο βαθμός συσπείρωσης σ’ αυτή την ομάδα αγγίζει το κόκκινο, οι συνεργασίες στις στατικές φάσεις και στις σέντρες ήταν απίστευτες για να αντεπεξέλθει στη δύναμη και την υπεραριθμία του Ολυμπιακού στον αέρα, το πάθος ξεχειλίζει, η «γυάλα» των Νταμπίζα –Δώνη ισχυροποιείται.

- Το «δίκαιο» αποτέλεσμα θα ήταν η νίκη του Ολυμπιακού, κυρίως λόγω της υπεροχής του από το 70’ και έπειτα. Η διαφορά επιπέδου των δύο συνόλων είναι αναμφισβήτητη και η ψαλίδα άνοιξε πάρα πολύ συγκριτικά με το ρόστερ των δύο ομάδων στην εκκίνηση του περυσινού και του προπέρσινου πρωταθλήματος. Ο Παναθηναϊκός χθες κέρδισε έναν από τους δύο πόντους που δικαιούταν βάσει απόδοσης στο ντέρμπι εναντίον της ΑΕΚ, η οποία χθες «δικαιούταν» τη νίκη, αλλά ηττήθηκε από τον Ατρόμητο.That’sfootball.

Υ.Γ. 1. Έχουν ακουστεί πολλά κατά τη διάρκεια και μετά τη λήξη του ματς για τη διαιτησία. Ορισμένα έχουν ακούσει και ο «τέταρτος» και ο παρατηρητής. Όταν χωνέψει για τα καλά ο οργανισμός του Ολυμπιακού ότι πρέπει να επικεντρωθεί βασικά στο φιλόδοξο - με πολλούς νέους και ικανότατους παίκτες - ποδοσφαιρικό πρότζεκτ που προσπαθεί να χτίσει, όταν αποφασίσει αν θέλει Έλληνες (όπως μέχρι πριν από δύο χρόνια), ξένους (όπως τα τελευταία δύο χρόνια) ή εξωγήινους διαιτητές, όταν δει γιατί χάνει από τον ΟΦΗ και δεν μπορεί να κερδίσει… μισό ντέρμπι εντός - εκτός, και όταν αφήσει στην άκρη συμπεριφορές και νοοτροπίες του παρελθόντος, αυτό θα απεικονιστεί αργά ή γρήγορα και στην ομάδα.

Υ.Γ. 2. Το μεγαλύτερο όπλο του Ολυμπιακού και αυτό που καλείται να φυλάξει ως κόρη οφθαλμού είναι η στήριξη της συντριπτικής πλειονότητας των οπαδών του. Στήριξη, παρά τα ανεπιτυχή αποτελέσματα στο πρωτάθλημα, όπου οι ερυθρόλευκοι ακόμη και μετά τα τρία ντέρμπι του Παναθηναϊκού (αμφότεροι θα κληθούν προσεχώς να αντιμετωπίσουν τον Ατρόμητο...), έχουν κερδίσει στο γήπεδο έναν βαθμό λιγότερο από τον Μαυρομάτη, τον Χατζηγιοβάνη και τον Μπουζούκη.

Υ.Γ. 3. Η αλλαγή συμπεριφοράς της εξέδρας μέσα σε έξι λεπτά από τις ύβρεις και τα μπινελίκια προς τον Διούδη (αρχικά, όταν ήταν αναίσθητος και δεν είχε γίνει αντιληπτή η σοβαρότητα του τραυματισμού στην κερκίδα), στην παγωμάρα (εν συνεχεία, όταν όλοι συνειδητοποίησαν τι είχε συμβεί) και στο θερμό "να πάνε όλα καλά" χειροκρότημα συμπαράστασης (τελικά, στην αποχώρησή του με φορείο) είναι πολλά περισσότερα από έξι λεπτά. Είναι ο ίδιος ο εαυτός μας. Ας κοιτάξουμε το μέσα μας κάποια στιγμή...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ