OPINIONS

Η "διαφήμιση" των Νεοναζί, της ΕΠΟ η μεγαλύτερη ντροπή!

UEFA NATIONS LEAGUE / ΕΛΛΑΔΑ - ΕΣΘΟΝΙΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
UEFA NATIONS LEAGUE / ΕΛΛΑΔΑ - ΕΣΘΟΝΙΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Γιάννης Σερέτης γράφει για τη “διαφήμιση” των Νεοναζί μέσω της εθνικής Ελλάδας και των media, χαρακτηρίζοντας το συμβάν στο ΟΑΚΑ ως τη μεγαλύτερη ντροπή της ηγεσίας της ΕΠΟ επί Ευάγγελου Γραμμένου.

Ο επί πολλά έτη στρεβλός τρόπος αξιολόγησης της εκάστοτε ηγεσίας της ελληνικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας έχει περιορίσει το κριτήριό μας για το αν λειτουργεί "σωστά" ή "λανθασμένα" σε δύο πεδία: α) τη διαιτησία (επειδή πρόκειται για τομέα που "ανήκει" στις ομοσπονδίες) β) τα αποτελέσματα της Εθνικής Ανδρών, άντε... βαριά – βαριά και της εθνικής Ελπίδων.

Συνήθως, μάλιστα, επειδή η Εθνική Ελλάδας δεν έχει "οπαδούς" και επειδή για τη διαιτησία πάντα κάποιος/κάποιοι θα έχουν παράπονα ανάλογα με την ηγεσία της ομοσπονδίας και από ποιες ομάδες στηρίζεται ή και "ελέγχεται", η ΕΠΟ είναι πολύ πιο ευάλωτη στην κριτική των media και της φίλαθλης κοινής γνώμης. Δεν διαθέτει, άλλωστε και mediaκό μηχανισμό στήριξης ή ακόμη και δικά της, ιδιόκτητα media, όπως συμβαίνει με πολλούς από τους ηγέτες των "μεγάλων" του ελληνικού ποδοσφαίρου. Σπανίως θα διαβάσουμε ή θα πούμε κάτι καλό/θετικό για την εκάστοτε ηγεσία της – όχι ότι δεν δίνονται αμέτρητες αφορμές σχεδόν με όλες τις διοικήσεις – ακόμη κι αν γίνει κάτι όντως προς τη σωστή κατεύθυνση.

Δεν μας ενδιαφέρει το πλάνο της για το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, δεν μας ενδιαφέρει ο στρατηγικός σχεδιασμός για τις εθνικές ομάδες από τις μικρές ηλικίες. Δεν μας νοιάζει ότι η Εθνική Ελλάδας δεν έχει το δικό της προπονητικό κέντρο. Δεν ασχολούμαστε με τη δυσκολία να βρεις σύμβουλο ή παράγοντα της ΕΠΟ κάτω των 50 ετών ή με τη λειτουργία κάθε επιτροπής που έχει συγκεκριμένο έργο. Ασχολούμαστε σχεδόν πάντα με τη διαιτησία και με τα αποτελέσματα της Εθνικής. Με τίποτα άλλο!

Όχι πολύ παλαιότερα, επί Σαρρή και Γκιρτζίκη, δηλαδή στη μετά Ρεχάγκελ και Σάντος εποχή, η Εθνική ομάδα είχε γίνει πάλι πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ ομάδων και media. Όχι μόνο για τους παίκτες που καλεί ο εκάστοτε κόουτς: αυτό θα συμβαίνει πάντα και ορισμένες φορές είναι και "καθοδηγούμενο" από τους ισχυρούς συλλόγους προς δημοσιογράφους πρόθυμους να (υπ)ακούσουν στη γραμμή και την πολιτική των ομάδων. Αλλά και για τους προπονητές, τους βοηθούς, όλο το τιμ και το μηχανισμό της εθνικής. Ακόμη και για το "Γ. Καραϊσκάκης", όπου η αναμφισβήτητη αλήθεια είναι πως ουκ ολίγες φορές νεοναζιστικά στοιχεία είχαν κάνει αισθητή την παρουσία τους σε παιχνίδια της εθνικής Ελλάδας.

Οι ΝΕΟΝΑΖΙΣΤΕΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΔΡΑ

' Οπως αποδείχθηκε την προηγούμενη Κυριακή, ωστόσο, αυτά τα στοιχεία δεν έχουν... έδρα. Τα ματς της εθνικής ποδοσφαιρικής ομάδας, ίσως και για τηλεοπτικούς λόγους, "προσφέρονται" για τη "διαφήμισή" τους σε ευρύτερο κοινό. Ακούγονται, φαίνονται, φωτογραφίζονται με τα δικά τους σύμβολα, τις σημαίες των "πιστεύω" τους, ενίοτε και τις χειρονομίες που παραπέμπουν σε καθεστώτα που ίσως να ήθελαν, αλλά δεν θα ξαναδούν στη χώρα που ζουν. Πιθανότατα και πουθενά αλλού στην Ευρώπη. Ίσως θα έπρεπε να μεταναστεύσουν σε άλλες ηπείρους για να βιώσουν αυτό που διαφημίζουν: αν ψάξουν θα βρουν χώρες οι οποίες και επισήμως κυβερνώνται από ανθρώπους που κάθε άλλο παρά "δημοκράτες" μπορούν να χαρακτηριστούν.

Το ζήτημα, όμως, δεν είναι αυτά τα άτομα που προσπαθούν – και πολλές φορές κατορθώνουν – να δείξουν ότι "είναι εδώ". Αυτοί κάνουν τη δουλειά τους. Φορούν το μανδύα του οπαδού της εθνικής Ελλάδας και πάνε στο γήπεδο για να κάνουν τα δικά τους. Ανάθεμα κι αν ήξεραν τους μισούς από τους παίκτες που έβαλε την Κυριακή ο Αναστασιάδης εναντίον της Εσθονίας. Το πρόβλημα είναι πώς ενεργεί η εκάστοτε διοίκηση της ΕΠΟ.

Στο "Γ. Καραϊσκάκης" μπορούσαν μερικές φορές να "καμουφλαριστούν" στον πολύ κόσμο, αν και τα πανό τους πάντα ήταν διακριτά. Στο ΟΑΚΑ πώς να κρυφτούν; Πρώτη μούρη μεταξύ 1.500 "συγγενών και φίλων". Και αυτό που συνέβη συνιστά τη μεγαλύτερη ντροπή της τωρινής ηγεσίας της ΕΠΟ, η οποία στην αμέσως προηγούμενη μεγαλύτερη ντροπή (τον τελικό Κυπέλλου του Βόλου πριν από ενάμιση χρόνο) δεν είχε εκλεγεί ακόμα.

Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

Προς τη σωστή κατεύθυνση οι ενέργειες του Γιώργου Βασιλειάδη και η εισαγγελική έρευνα, αρκεί αυτή να μη μείνει στα χαρτιά. Πώς και γιατί μπήκαν οι Νεοναζί στην εξέδρα; Ποιοι αστυνομικοί ή και υπάλληλοι ασφαλείας της ΕΠΟ βρίσκονταν στον έλεγχο της συγκεκριμένης θύρας; Τι έκαναν οι παράγοντες της ομοσπονδίας και οι επικεφαλής της Αστυνομίας όταν είδαν τα πανό και τις ναζιστικού τύπου χαιρετούρες; Αυτά δεν γίνονται σε παιχνίδια εθνικών ομάδων πουθενά σε πανευρωπαϊκό επίπεδο! Πουθενά! Ούτε καν σε χώρες με σκληρούς και πολυπληθείς πυρήνες ανθρώπων με τέτοιες πεποιθήσεις.

Ας περιμένουμε λοιπόν. Όχι το "μπουγιουρντί" της UEFA στην ΕΠΟ. Ουδόλως μας ενδιαφέρει η επίπληξη, το πρόστιμο ή κάποια βαρύτερη τιμωρία. Ας περιμένουμε για τα αποτελέσματα της εν Ελλάδι έρευνας. Και να δούμε τι θα συμβεί και στα επόμενα ματς της εθνικής Ελλάδας, από τον Μάρτιο και έπειτα, ανεξάρτητα από την έδρα που θα αποφασιστεί να αγωνίζεται η ομάδα...

Υ.Γ. Έρχεται και ένα Ελλάδα – Γερμανία. Προκριματικά Παγκοσμίου Κυπέλλου στο μπάσκετ. Στην Πάτρα θα διεξαχθεί το ματς. Γενικώς τα... αποφεύγουν οι υμνητές του ναζισμού τα παιχνίδια της "επίσημης αγαπημένης", αλλά ας το έχουμε σε μια άκρη του μυαλού μας...


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ