EUROLEAGUE

Ένας "3D" για τον Spike Lee

Ένας "3D" για τον Spike Lee
INTIME SPORTS

Ο Γιάννης Ντεντόπουλος βρήκε την λίστα των αγαπημένων ταινιών του φημισμένου Αμερικανού σκηνοθέτη και φανατικού μπασκετόφιλου και εξηγεί γιατί ήταν τυχερός που βρέθηκε στο "Παλαντέζιο".

Στην αρχή κάθε ακαδημαϊκής χρόνιας, ο φημισμένος Αμερικανός σκηνοθέτης (παραγωγός, σεναριογράφος και ηθοποιός) Spike Lee , συνηθίζει να παραδίδει στους μαθητές του στο «New York University Film School» μια λίστα με τις 86 ταινίες της ιστορίας του κινηματογράφου, τις οποίες - κατά την άποψή του- πρέπει να (έχει) δει κάθε κινηματογραφιστής που σέβεται τον εαυτό του.

Την Πέμπτη το βράδυ , ως φανατικός μπασκετόφιλος, φορώντας μπουφάν της Αρμάνι και καθισμένος στις όχι και τόσο πολυτελείς «court seats» του απαρχαιωμένου «Παλαντέζιο», έγινε ο ίδιος μαθητής. Παρακολούθησε την παράσταση ενός παίκτη που –προφανώς- δεν θα είχε ποτέ άλλοτε την ευκαιρία να δει από κοντά. Αν τον περίμενε να περάσει από το «Madison Square Garden”, σώθηκε. Άλλωστε, ο Δημήτρης Διαμαντίδης, από τα πρώτα χρόνια της πορείας του σε υψηλό επίπεδο, είχε ξεκαθαρίσει ότι η καριέρα στο ΝΒΑ υπήρξε ποτέ ανάμεσα στα όνειρά του.

Αν λοιπόν ο Lee, παρακολουθεί το μπάσκετ σε βάθος και δεν πάει στο γήπεδο για να χαζέψει και να τον χαζέψουν, δηλαδή ως ένας celebrity που τη βρίσκει να είναι – εκτός από όλα τα άλλα- και πρώτη μούρη στα παιχνίδια των αγαπημένων του New York Knickerbockers (Knicks), θα κατάλαβε ποιά είναι η βασική διαφορά του μπάσκετ στην Ευρώπη , σε σχέση με αυτό που παίζεται στις ΗΠΑ.

Ένας "3D" για τον Spike Lee
INTIME SPORTS

Υπό αυτή την έννοια, ήταν τυχερός που ο Ντούσκο Ιβάνοβιτς άφησε τον αρχηγό του Παναθηναϊκού στο παρκέ για 37’ και 10’’. Υπερβολικά πολύς χρόνος για ένα ματς που το αποτέλεσμά του δεν είχε για τους «πράσινους» απλά χαρακτήρα γοήτρου. Ούτως ή άλλως η νίκη της Φενέρ μέσα στην Βαρκελώνη, οριστικοποίησε την κατάταξη του ομίλου και ξεκαθάρισε ποιος θα πάει με ποιον (Μπαρτσελόνα με Παναθηναϊκό και Φενέρ με Αρμάνι) στους δυο ομίλους του ΤΟΡ16.

Η πλάκα είναι ότι ο «Μήτσος», με απολογισμό 12 πόντους, 11 ασίστ(!), 9 κερδισμένα φάουλ, 4 ριμπάουντ και μόλις 3 από τα συνολικά 21 λάθη (στην πλειοψηφία τους χωρίς ιδιαίτερη πίεση), ήταν για την εξέλιξη του συγκεκριμένου παιχνιδιού σεναριογράφος, σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής μαζί. Και «ωραίος» και «μοιραίος» αφού ήταν εκείνος που έχασε τις δυο βολές (την δεύτερη εσκεμμένα) στο φινάλε και δεν μπόρεσε να στείλει την αναμέτρηση στην παράταση. Τελικά , ο μόνος που, για λίγο, του έκλεψε την παράσταση ήταν ο «Μπομπ ο μάστορας» που επιστρατεύτηκε για να φτιάξει τη λωρίδα του παρκέ που υποχώρησε προς το τέλος της πρώτης περιόδου και παρ’ ολίγο να καταστρέψει το ματς.

Ενδεχομένως λοιπόν , αν ο Lee χρειαστεί να φτιάξει μια μπασκετική λίστα, να προσθέσει και ένα(ν) “3D”, ως την επιτομή ενός κορυφαίου Ευρωπαίου παίκτη , που παίζει πρώτα και πάνω απ’ όλα με το μυαλό, ξέρει να διαβάζει το παιχνίδι όσο κανείς και να κάνει καλύτερους τους συμπαίκτες του.

Με αυτά και με εκείνα, ο Παναθηναϊκός, που έχει ακόμη να υποδεχτεί την Μπαρτσελόνα για ένα… φιλικό προετοιμασίας (οι δυο τους θα συνεχίσουν χέρι-χέρι στο ΤΟΡ-16) , κλείνει την πρώτη φάση με ξεκάθαρα θετικό πρόσημο, ειδικά με τις μεγάλες νίκες που πήρε στις εντός έδρας αναμετρήσεις, αλλά και μια μεγάλη υποχρέωση: να βρει τρόπο να νικάει και μακριά από το ΟΑΚΑ (μόνο την άπειρη Τούροβ κατάφερε) αν θέλει να δημιουργήσει καλύτερες προοπτικές για την μακροημέρευσή του στην διοργάνωση.

Με την ευκαιρία, βρήκαμε και σας παραθέτουμε την λίστα με τις ταινίες που προτείνει ο Σπάικ Λι. Μέχρι να αρχίσει το καθοριστικό, μακρύ και βάρβαρο ΤΟΡ-16, να έχετε κάτι να ασχολείστε.

Ένας "3D" για τον Spike Lee
TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ