OPINIONS

Η ολέθρια σχέση Μπάγεβιτς-οπαδών

Η ολέθρια σχέση Μπάγεβιτς-οπαδών
INTIME SPORTS

Ένα από τα φιλμ που είχε κάνει αίσθηση το 1987, ήταν το «ολέθρια σχέση» του Αντριαν Λάιν με τον Μάικλ Ντάγκλας και την Γκλέν Γκλόουζ. Μόνο τυχαίο δεν ήταν ότι είχε προταθεί για έξι όσκαρ μεταξύ των οποίων και αυτό της καλύτερης ταινίας, το οποίο πάντως κέρδισε ο «Τελευταίος αυτοκράτορας»

Εκτός των δυνατών (για την εποχή) ερωτικών σκηνών, από τη στιγμή που ο Μάικλ Ντάγκλας «πρόδωσε» την ερωμένη του για να ξαναγυρίσει στη γυναίκα του, άρχισε η πραγματικά «ολέθρια σχέση» με την Γκλέν Γκλόουζ να σκαρφίζεται τα πιο πιθανά (και απίθανα) πράγματα για να τον εκδικηθεί.

Ο Ντούσαν Μπάγιεβιτς στην ποδοσφαιρική του ζωή, μπορεί να πει κανείς ότι ήταν παντρεμένος (και είναι) με την ΑΕΚ, με τη μόνη διαφορά στο ελληνικό σενάριο της «Ολέθριας Σχέσης» ότι τις σκηνές άρχισαν να την κάνουν όχι η ερωμένη (Ολυμπιακός) αλλά οι φίλοι της...γυναίκας του, «ορίτζιναλ» η μη.

Βλέπετε αυτή η κολόνια κρατάει χρόνια και το μίσος πολλών οπαδών της ΑΕΚ παραμένει άσβεστο εδώ και χρόνια. Δεκατρία φτάσαμε αισίως και ο «Ντούσκο» πάτησε τα 62.

Το «SPORT 24» προσπαθώντας να κάνει μια μικρή αναδρομή θυμίζει επεισόδια από αυτή την «Ολέθρια σχέση» που εμείς οι ουδέτεροι παρακολουθούμε με θλίψη, ιδιαίτερα όταν φτάνουμε στα άκρα, τέτοιων επιθέσεων, όπως αυτή που έγινε στον Σερβοέλληνα τεχνικό στο Ελ Πάσο, όπου προπηλακίστηκε.

Ο άνθρωπος που άλλαξε επίπεδο στην ΑΕΚ, ως παίκτης αλλά (κυρίως) και ως προπονητής και ήταν ο «πρίγκιπας» για τον κόσμο του «Δικεφάλου» έφτασε να γίνει ίσως ο πιο μισητός άνθρωπος στο χώρο του αθλητισμού, για μια μερίδα αδιόρθωτων οπαδών. Και λέμε αδιόρθωτοι, δεδομένου των αντιδράσεών τους, που ξεπερνούν την λογική. Διότι να μην τον συμπαθούν ή να νοιώθουν πληγωμένοι κάποιοι δεν είναι κακό. Αυτά όμως που κάνουν ξεπερνούν πλέον κάθε όριο.

1996: Η Αρχή του τέλους

Το καλοκαίρι του 1996, λίγες μέρες μετά την θριαμβευτική κατάκτηση του κυπέλλου με το 7-1 επί του Απόλλωνα, ο Μπάγιεβιτς (αν και είχε πει στον Μιχάλη Τροχανά, όπως λέγεται, ότι αν η ομάδα κατακτήσει το κύπελλο θα μείνει) συμφώνησε με τον Σωκράτη Κόκκαλη, που τον είχε πλησιάσει από το Φεβρουάριο, να κατέβει στον Πειραιά.

Αυτή ήταν και η αρχή του τέλους για τον «Πρίγκιπα» στην καρδιά πολλών φίλων της ΑΕΚ.

Στις 12 Ιανουαρίου του 1997, έφτασε για πρώτη φορά στη Νεά Φιλαδέλφεια, φορώντας κόκκινη φόρμα, ως αντίπαλος δηλαδή και ποιος είδε τον θεό και δεν τον φοβήθηκε. Το πούλμαν του Ολυμπιακού πέρασε από οδύσσεια για να μπορέσει να σταθμεύσει, αφού έπεσαν δεκάδες αντικείμενα και πολλές πέτρες, κάποιες από τις οποίες έσπασαν και δύο τζάμια του.

Όμως μέσα στο γήπεδο ήταν χειρότερα με τον «Ντούσκο» να υπομένει το μαρτύριο δύο φορές, δεδομένου ότι το παιχνίδι δεν έγινε λόγω του ακατάλληλου αγωνιστικού χώρου από την ισχυρή βροχή και διεξήχθη την επόμενη μέρα.

Οι εξέδρες είχαν γεμίσει με τεράστια πεντοχίλιαρα που αντί για τον Κολοκοτρώνη απεικόνιζαν τον Μπάγιεβιτς με την λέξη «προδότης».

Τα πανό προκαλούσαν αηδία μέχρι...εμετό, ιδιαίτερα το πιο σκληροπυρηνικό: «Πρόδωσες τη γυναίκα σου για τη Στανίση. Πρόδωσες την πατρίδα σου και έγινες Ελληνας. Πρόδωσες το λαό που σε έκανε μάγκα. Γι’ αυτό ο θεός σε τιμώρησε και δεν σου έδωσε την ικανότητα να κάνεις παιδιά. Για να μην τα προδώσεις και αυτά».

Τα δύο άλλα ήταν σαφώς πιο ήπια: «Κατάρα σε αυτόν που πρόδωσε τον λαό που τον έκανε μάγκα. Θύρα 21» και «Σκέφτομαι μόνο την ΑΕΚ. Αν πάρουμε το κύπελλο θα μείνω. Έδωσα από τον Φλεβάρη το λόγο μου στον Κόκκαλη. Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα. Ορίτζιναν Καισαριανής» ήταν το περιεχόμενό τους.

Ο Ολυμπιακός δεν υπήρχε στο γήπεδο, η ΑΕΚ νίκησε εύκολα με 2-0 και οι ομάδες επιδόθηκαν σε πόλεμο ανακοινώσεων, με τους «ερυθρόλευκους» να θεωρούν συνένοχο την ΠΑΕ ΑΕΚ στο αίσχος αυτό και την «Ένωση» να απαντά ότι καταδικάζει τα γεγονότα.

Ο Πέτρος Ραβούσης δε, τεχνικός της ΑΕΚ και μαθητής του «Ντούσκο» πέρασε το μήνυμα: «Θα πρέπει ο κόσμος της ΑΕΚ να ξεπεράσει τον Μπάγιεβιτς. Η ζωή συνεχίζεται και δεν γίνεται να ζούμε συνέχεια με το φάντασμά του. Ιδιαίτερα στην εποχή του επαγγελματισμού. Οσο για μένα, με ρωτάτε συνέχεια αν απέβαλλα ή όχι το σύνδρομο του «Ντούσκο». Δηλαδή τι να αποβάλλω ; Εγώ είμαι προπονητής μόλις ένα χρόνο και ο «Ντούσκο» δεκατρία».

Από τότε το γυαλί είχε ραγίσει και δεν ήταν εύκολο να ξανακολλήσει. Από τότε κάθε επίσκεψη του «Πρίγκιπα» στο πρώην...παλάτι του, ήταν εφιαλτική, ιδιαίτερα όσο φορούσε τα «ερυθρόλευκα». Η μοναδική ίσως διαφορά ήταν τα πανό με τα πεντοχίλιαρα, που είχαν μετατραπεί πλέον σε Ευρώ.

Το καλοκαίρι του 2002, ένας άλλος προπονητής της «Ενωσης» ο Φερνάντο Σάντος τερματίζει τη θητεία του στην ομάδα, επίσης ως κυπελλούχος, κυρίως λόγω του ότι χάνει ένα απίστευτο πρωτάθλημα (ήθελε ισοπαλία στο ΟΑΚΑ με τον Ολυμπιακό, προτελευταία αγωνιστική, προηγήθηκε η «Ενωση» με 1-0, αλλά έχασε με 4-3 και μαζί και τον τίτλο).

2002: Η επιστροφή

Εκείνο το καλοκαίρι ο Μάκης Ψωμιάδης παίρνει τη μεγάλη απόφαση να φέρει εκ νέου τον Μπάγιεβιτς (είχε φύγει από τον Ολυμπιακό) στη Νέα Φιλαδέλφεια. Στις 30 Μαϊου του 2002 γίνεται η πρώτη προσπάθεια τύπου...Ελ Πάσο, κατά την παρουσίαση του «Ντούσκο» στο «Πεντελικόν».

Τον έσωσε η εμπειρία (από δύσκολες καταστάσεις») του Μάκη Ψωμιάδη που δεν επέτρεψε στους 200 περίπου φίλους της «Ενωσης» να προχωρήσουν περισσότερο, από τα υβριστικά συνθήματα, τις μαύρες σημαίες που κρατούσαν και το πανό με το χαρτονόμισμα. Ξύλο έπεσε τελικά, αλλά μεταξύ Μπαγιεβιτσικών και Αντιμπαγιεβιτσικών.

Η κατάσταση θυμίζει πυριτιδαποθήκη, έτοιμη να εκραγεί. Όταν όλα δείχνουν ότι ηρεμούν, τέσσερις μήνες αργότερα, ο Μπάγιεβιτς δέχεται επίθεση έξω από το αυτοκίνητό του, παραμονές ενός αγώνα με τον Πανιώνιο. Προλαβαίνει να αντιδράσει, μπαίνει στο αμάξι και φεύγει, ευτυχώς μόνο με υλικές ζημιές στο αυτοκίνητο. Στα φιλικά προετοιμασίας εκείνης της σεζόν αλλά και τα πρώτα ματς. υπήρχε «εμφύλιος» στην εξέδρα με μερίδα οπαδών να αποδοκιμάζει έντονα και να επιμένει να αποκαλεί τον πρώην πρίγκιπά τους, βάτραχο !

Μάλιστα πριν από έναν αγώνα στην Ξάνθη, τη στήνουν κάτω από το ξενοδοχείο της ομάδας κάνοντας...καντάδα και αφήνοντας ξάγρυπνη όλη την αποστολή, αν και οι ύβρεις απευθύνονται σε Μπάγιεβιτς αλλά και Γεωργάτο.

Στο παιχνίδι του δευτέρου γύρου (16.2.2003) στη Νέα Φιλαδέλφεια με την Ξάνθη και πάλι (συμπτωματικά), και ενώ η ΑΕΚ προηγείται άνετα με 2-0, ο Μπάγιεβιτς δέχεται επίθεση με αβγά στον πάγκο !Μέσα στην αναμπουμπούλα οι Ακρίτες ισοφαρίζουν (2-2) το γήπεδο θυμίζει πεδίο μάχης και την κατάσταση ως από μηχανής θεός σώζει με το νικητήριο γκολ του Ιλια Ιβιτς με αποτέλεσμα όλοι να πάνε σπίτι τους...

Η κατάσταση έχει ξεφύγει για τα καλά και λίγες μέρες μετά (2.3.2003) σε άλλο εντός έδρας παιχνίδι με τον ΟΦΗ στη σκεπαστή ατενίζει ένα νέο πανό: «ΑΕΚ σ’ αγαπώ, προδότη δεν ξεχνώ».Επώνυμοι «Αεκτζήδες» (Γιάννης Βούρος και Πασχάλης Τσαρούχας) μαζί με παλαίμαχους παίκτες της «Ενωσης» ανεβαίνουν στη σκεπαστή για να κατεβάσουν το πανό και γίνεται μύλος.

Στην αίθουσα συνεντεύξεων Τύπου, ο Μπάγιεβιτς είχε έξαλλος, αλλά με αυτά που αποκαλύπτει σοκάρει: «Δέχτηκα ένα απειλητικό γράμμα στο σπίτι μου που είχε μέσα μια σφαίρα. Εγώ για αυτούς δεν φεύγω. Ειδικά τώρα τελευταία που μου στέλνουν και μηνύματα. Θα τους στείλω και εγώ ένα. Αν τολμήσουν να πειράξουν την οικογένειά μου, θα σκοτώσω εγώ ο ίδιος πρώτα τον αρχηγό τους και μετά αυτόν που το έκανε, αν τον βρω.

Για μένα φυλακή δεν υπάρχει και το χειρότερο είναι ότι δεν σκέφτομαι ούτε τη ζωή μου. Τους στέλνω λοιπόν το μήνυμά μου, όπως έστειλαν αυτοί τη σφαίρα στο σπίτι μου. Να ξέρουν ότι εμένα μπορούν να με σκοτώσουν αλλά για την οικογένειά μου θα δώσω και τη ζωή μου. Μόνο αν είμαι νεκρός δεν θα μπορώ να την υπερασπιστώ και να την προστατεύω» !

Φαρ Ουέστ το Κιάτο

Με αυτά και με αυτά η ΑΕΚ δεν γλίτωσε την τιμωρία, αλλά η μετακόμισή της στην Πάτρα για το παιχνίδι με τον Πανιώνιο (25.5.2003) δεν αλλάζει στο ελάχιστο τα πράγματα. Επιστρέφοντας η αποστολή κάνει (για κακή της τύχη) στάση σε Φάστ Φούντ στο Κιάτο, αλλά με το που κατεβαίνει ο Ντούσαν Μπάγιεβιτς από το πούλμαν, δέχεται χάμπουργκερ και πατάτες στο κεφάλι, μαζί με τον δίσκο, ενώ ένα μπουκάλι χτυπά στο κεφάλι τον Γεωργέα ! Οι παίκτες φεύγουν νηστικοί και κάποιοι από αυτούς δεν αντέχουν και βάζουν τα κλάματα για αυτές τις συνθήκες. Ο «Ντούσκο» όμως αντέχει.

Η ταραχώδης σεζόν της πρώτης επιστροφής τελειώνει, αλλά όλα ξεκινούν από την αρχή στην προετοιμασία στο Ζέεφελντ. Ο «Ντούσκο» αντιδρά και επιτίθεται σε οπαδό που τον αποκαλεί προδότη, και για λίγο γλιτώνει τη σύλληψη.

Η ΑΕΚ, λόγω του ότι το γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας γκρεμίζεται (χωρίς να έχει εξασφαλιστεί δυστυχώς η επόμενη μέρα) αρχίζει να ξεσπιτώνεται με πρώτο...εξοχικό τα Ανω Λιόσια. Οι οπαδοί φτάνουν και ως εκεί για να βρίσουν τον «Πρίγκιπα» ο οποίος στον αγώνα με τον ΠΑΟΚ (2.11.2003) ανοίγει διάλογο με την εξέδρα, πετά προς τους οπαδούς το αγαπημένο του κομπολόι και φεύγει στα αποδυτήρια πριν λήξει το ματς.

Ο συνεργάτης του Τάκης Περσίας τα άκουσε στο αεροπλάνο της επιστροφής από το Ηράκλειο (14.12.2003) και τη νίκη με 2-0 επί του ΟΦΗ. Μάλιστα στο ματς πετάχτηκε φωτοβολίδα προς τον πάγκο στο δεύτερο γκολ της «Ενωσης» και ο Μπάγιεβιτς δεν το ξέχασε. Στο αεροπλάνο επιτέθηκε προς δύο οπαδούς και απαίτησε να κατέβουν πριν την απογείωση για Αθήνα, όπως και έγινε !

Στις 16.1.2004 η αστυνομία αναγκάστηκε να διακόψει την κυκλοφορία στη Νέα Ερυθραία, όταν οπαδοί της ΑΕΚ πέταγαν δεκάδες αντικείμενα προς τον Ντούσαν Μπάγιεβιτς στο εστιατόριο που διατηρούσε. Ο «Ντούσκο» αντάλλαξε μερικές μπουνιές με κάποιους πριν τους χωρίσει η αστυνομία. Η κατάσταση είχε φτάσει στο απροχώρητο και όλα έδειχναν ότι το τέλος και της δεύτερης θητείας του στην «Ενωση» πλησίαζε, άδοξα αυτή τη φορά.

Επισημοποιήθηκε στις 25.1.2004 στο παιχνίδι με τον Ηρακλή στα Ανω Λιόαια, όπου μετά απο συνεχόμενες ύβρεις ο «Ντούσκο» αποχώρησε στο 30 λεπτό και δεν ξαναγύρισε, υποβάλλοντας την παραίτησή του.


«Δεν είναι δυνατόν να αντέξει ένας άνθρωπος κάτω από τέτοιες συνθήκες. Μερικοί ανεγκέφαλοι κατάφεραν να διώξουν έναν άνθρωπο που έχει δώσει και την ψυχή του στην ΑΕΚ» είπε αντ’ αυτού στη συνέντευξη Τύπου ο συνεργάτης του Τάκης Περσίας.

Η τρίτη θητεία

Στην τρίτη του θητεία στην ΑΕΚ, που συνεχίζεται, συνεχίζονται και τα...σήριαλ κόντρας με τους οπαδούς. Πριν το εφετινό αποκορύφωμα στο Ελ Πάσο, υπήρξαν οι ύβρεις από οργανωμένους στην Αυστραλία (εμφανίστηκαν στο αεροδρόμιο με βατράχια στα χέρια !) ενώ όταν ανακοινώθηκε πέρυσι ο «Ντούσκο» ως αντικαταστάτης του Γιώργου Δώνη, κάποιος έγραψε στα σκαλιά των γραφείων της ΠΑΕ: «Ούστ προδότη».

Ενώ στο σάιτ της ορίτζιναλ είχε δύο μηνύματα...καλωσορίσματος: «Ελα Ντούσαν στο λαό σου...» και «Όποιος σπέρνει Μπάγιεβιτς θερίζει θύελλες».

Δυστυχώς αυτός ο τελευταίος κύκλος είναι ακόμα ανοιχτός σε ένα έργο, που εδώ δεν θα είχε ανταγωνισμό (σε φαντασία αλλά και...διαστροφή) στη μάχη για το όσκαρ.




ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ