ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Τον πρώτο τον φοβούνται και τον Ολυμπιακό, με τον Σλούκα παρόντα, ακόμα περισσότερο

Ο Κώστας Σλούκας
Ο Κώστας Σλούκας EUROKINISSI

Ο Ολυμπιακός κατέκτησε την πρώτη θέση στην κανονική περίοδο, ήταν καλύτερος όλων κι ο Γιάννης Φιλέρης θυμάται την παράδοση και σημειώνει την επιστροφή του καλού Σλούκα στην πιο κρίσιμη στιγμή της σεζόν

Περιμένοντας να μάθει τον αντίπαλό του στα playoffs (ιδού τα σενάρια με τις τρεις εναλλακτικές) ο Ολυμπιακός μπορεί να καμαρώσει για την ιστορική πρωτιά του στην κανονική περίοδο της EuroLeague σε μια πολύ ανταγωνιστική σεζόν, ίσως την σκληρότερη όλων των εποχών κι ας λείπει η ισχύς της ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Το 24-10 είναι μακράν το κορυφαίο φετινό ρεκόρ και κατά γενική ομολογία οι "ερυθρόλευκοι" έπαιξαν -σε απόδοση αλλά και διάρκεια- και το καλύτερο μπάσκετ.

Δεν είναι μικρό επίτευγμα να' σαι τόσο καλός σε ένα μαραθώνιο 34 αγωνιστικών. Από το ξεκίνημα στην κορυφή, στην πρώτη θέση σχεδόν σταθερά σε ολόκληρο τον δεύτερο γύρο, ο Ολυμπιακός δεν άφησε περιθώρια αμφισβήτησης. Η σταθερότητα στο υψηλό επίπεδο μιας ομάδας που ήταν καλύτερη σε πολλές στατιστικές κατηγορίες, η συνολική της εμφάνιση και το δέσιμο, βέβαια, με την φλογισμένη εξέδρα χαρακτήρισαν αυτή την πορεία που σημαδεύτηκε από μεγάλες βραδιές, σπουδαίες νίκες και πολύ λίγα ... μπρος-πίσω.

Ακόμα και όταν του προέκυψαν τραυματισμοί και απώλειες, ο Ολυμπιακός δεν παρέκκλινε, παρέμεινε δυνατός, συνέχιζε να νικάει και στο τέλος είχε όλα τα πλεονεκτήματα στο χέρι του. Η κομβική του νίκη μέσα στο Κάουνας στην 29η αγωνιστική, σε συνδυασμό με ό,τι είχε καταφέρει μέχρι τότε (δυο νίκες επί Ρεάλ, Μπαρτσελόνα, Φενέρ, άρα καλύτερος στις ισοβαθμίες μαζί τους) του επέτρεψε να στηριχθεί στη δυναμη του ΣΕΦ και να τερματίσει ... πανηγυρικά πρώτος. Δικαίως το χάρηκε και το πανηγύρισε στα social media

Κανένας από τους υπόλοιπους μεγάλους δεν μπόρεσε να τον φτάσει κι η "ερυθρόλευκη" ομάδα μπαίνει στα playoffs με μια ξεχωριστή αύρα και αίγλη, χωρίς όλα αυτά να σημαίνουν ότι την πάνε κατευθείαν και στη Ζαλγκίριο Αρένα, έδρα του φετινού φάιναλ-φορ.

Ο Μπαρτζώκας, μετά τη νίκη και κόντρα στην Μπασκόνια, παραδέχθηκε ότι ο ίδιος ο Ολυμπιακός έχει δημιουργήσει τις μεγάλες προσδοκίες, είναι, ωστόσο, αισιόδοξος ότι η ομάδα του θα τα καταφέρει. Ίσως γιατί βλέπει τις προπονήσεις, πήρε και κάποια μηνύματα από το τελευταίο ματς εναντίον των Βάσκων, αλλά κυρίως επειδή γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα αυτό το γκρουπ των παικτών και τις απεριόριστες δυνατότητες του.

Το αβαντάζ συνήθως δίνει πρόκριση

Ο Ολυμπιακός θα παίξει στα playoffs της EuroLeague για 23 φορά στα 31 χρόνια που παίζει -χωρίς διακοπή- στην κορυφαία διοργάνωση. Θα διεκδικήσει την είσοδο του στο 12ο φάιναλ-φορ της ιστορίας του. Στις 22 προηγούμενες φορές, που αγωνίστηκε σε playoffs, οι 12 ήταν με αβαντάζ έδρας. Αν βγάλουμε από τη μέση τη σεζόν 2000-01, καθώς δεν υπήρχε φάιναλ-φορ (ο Ολυμπιακός αποκλείστηκε από τα προημιτελικά πλέι-οφ με αβαντάζ έδρας, κόντρα στην Τάου) η συνολική επίδοση του είναι 8/11 (72.7%)

Προφανώς έχει σημασία ποιος θα βρεθεί απέναντί του. Άλλο είναι η Μπασκόνια, μια γεύση από την οποία πήραν χθες οι φίλοι του, άλλο (όχι πολύ όμως) η Ζάλγκιρις κι άλλο η Φενέρ, που ναι μεν δεν πατάει καλά στα πόδια της στα τελευταία παιχνίδια, έχει όμως ένα εξαιρετικό ρόστερ και φιλοδοξίες να επιστρέψει στην κορυφή.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Από την άλλη, όπως αποδείχθηκε στην κανονική περίοδο ο Ολυμπιακός είναι ο καλύτερος άρα όποιος και να του προκύψει τον φόβο και την ανησυχία θα πρέπει να αισθάνεται ο αντίπαλος και όχι, φυσικά, οι Πειραιώτες...

Ο Σλούκας πατάει το γκάζι του

Ο Ολυμπιακός διατήρησε την λάμψη και την σοβαρότητα του και απέναντι στην Μπασκόνια, που κυνηγούσε ένα διπλό πρόκρισης, έδειξε -σε γενικές γραμμές- ό,τι τον χαρακτήρισε μέσα στη σεζόν. Σπουδαίες άμυνες, εξαιρετική κυκλοφορία της μπάλας (21 ασίστ) και ευστοχία (64%δ και 40%τρ).

Οι βασικοί μοχλοί λειτουργούσαν ξανά, όπως μας έχουν συνηθίσει φέτος.

  • Ο Σάσα Βεζένκοβ σε μια βραδιά όπως σχεδόν όλες οι προηγούμενες, είχε 23 πόντους και 10 ριμπάουντ, αριθμοί που επαναλαμβάνονται από το ξεκίνημα της χρονιάς και τον οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην ανάδειξη του σε MVP της κανονικής περιόδου. Πιθανότατα θα είναι και πρώτος σκόρερ και δεύτερος ριμπάουντες. Δεν θα μπορούσε να φανταστεί καλύτερη σεζόν ο ξανθομάλλης Βούλγαρος, που επιφυλάσσεται για ακόμη πιο καυτές βραδιές στα playoffs και κυρίως στο Final Four. Η περσινή πρώτη του φορά, η τελευταία φάση με τον Μίτσιτς, το άγχος που δεν μπόρεσε να αποβάλει, του έχουν σφηνωθεί στο μυαλό και πολύ θα ήθελε να δώσει τις απαντήσεις του στο Κάουνας.

  • Ο Κώστας Παπανικολάου ήταν διαρκώς παρών σε όσα του ζήτησε ο προπονητής του. Η γνωστή άμυνα του ήταν εκεί. Τα ριμπάουντ (9) επίσης. Αλλά και τα τρίποντα (4/5 συνολικά) που ουσιαστικά έκοψαν τα πόδια της Μπασκόνια όσες φορές οι φιλοξενούμενοι προσπαθούσαν να επιστρέψουν στο παιχνίδι. Ο αρχηγός του Ολυμπιακού, το έχουμε ξαναγράψει, κάνει ίσως την καλύτερη χρονιά του στην Ευρωλίγκα και σουτάρει με 48% από μακριά. Το ποσοστό του είναι το καλύτερο όλης της ομάδας...

Με τον Φαλ να αποτελεί το "σκιάχτρο" μέσα στη ρακέτα, τον ΜακΚίσικ να δίνει τη γνωστή ένταση στο παιχνίδι του Ολυμπιακο και τον Γουόκαπ, αν και νευρικό, να προσφέρει 7 ασίστ, ήρθε ένας ακόμη, για να στείλει το δικό του μήνυμα. Κι όχι όποιος κι όποιος, αλλά ο Κώστας Σλούκας που υπέφερε αρκετά από τον πρόσφατο τραυματισμό του, έψαχνε ένα καλό ματς και το έκανε κόντρα στην εξαιρετική περιφέρεια της Μπασκόνια.

Οι 15π και οι 6 ασίστ, η ευστοχία του, η σιγουριά του στη δημιουργία επέστρεψαν όλα μαζί. Πόσο καλά αισθάνθηκε φάνηκε και από τη φάση που σηκώθηκε ψηλά για να κόψει τον Μάρκους Χάουαρντ που είναι σίγουρα ένας σπουδαίος σουτέρ, αλλά και αρκετά υπερβολικός (7/15 τρίποντα) σε κάποιες στιγμές.

Εκεί, 1:01 πριν τελειώσει το ματς, με το σκορ στο -9, ο Σλούκας έριξε μια θεαματική τάπα στον Χάουαρντ που δοκίμαζε να ρίξει τη διαφορά στο -6. Το φάουλ του Αμερικανού στην εξέλιξη της φάσης, έστειλε τον διεθνή άσο στη γραμμή για δυο βολές, που έστειλαν το χάντικαπ στο +11 και το ματς κλείδωνε οριστικά για λογαριασμό του Ολυμπιακού.

Με αυτόν τον Σλούκα (και ακόμα καλύτερα, βεβαίως) ο Ολυμπιακός πάει στα playoffs, ακμαίος, αισιόδοξος και πολύ δυνατός. Όπως αρμόζει άλλωστε στην πρώτη και καλύτερη ομάδα της κανονικής περιόδου.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ EUROLEAGUE ΚΩΣΤΑΣ ΣΛΟΥΚΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΒΕΖΕΝΚΟΒ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ