OPINIONS

Το τοπ-16 δεν σηκώνει πολλά λάθη

Το τοπ-16 δεν σηκώνει πολλά λάθη
INTIME SPORTS

Το τετράωρο θρίλερ από το ΟΑΚΑ στη Μάλαγα είχε σασπένς, μια μεγάλη νίκη με τρομερή ανατροπή και ένα παραλίγο θαύμα. Πιο πολύ πάντως, Ομπράντοβιτς και Ίβκοβιτς έχουν να λένε για το ... εύκολο λάθος που κάνουν οι παίκτες τους.

Μετά από τα θρίλερ της Πέμπτης, τα πράγματα είναι ξεκάθαρα και για τον Παναθηναϊκό και για τον Ολυμπιακό, καθώς μπαίνουν στην τελική ευθεία για το τοπ-16. Οι "πράσινοι" ουσιαστικά είναι πρώτοι στον όμιλό τους. Οι "ερυθρόλευκοι" θα είναι, εφόσον περάσουν την Δευτέρα από το Βέλγιο και τη Σαρλερουά.

Θα προσπαθήσουμε να αναλύσουμε για λίγο, τι τους ... μένει από δω και πέρα, τί τους περιμένει στους "16", αλλά και γιατί σε κανένα παιχνίδι της φετινής Ευρωλίγκας δεν μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι

Ο Παναθηναϊκός με τον Διαμαντίδη να παίρνει την ευθύνη στους ώμους του σκοράροντας 13 σερί πόντους με οποιονδήποτε τρόπο έχει στο ρεπερτόριό του, πήρε ένα ματς που αν το έχανε θα τον έβαζε σε μεγάλες περιπέτειες. Τώρα αισθάνεται πολύ καλύτερα, αφού χρειάζεται μια νίκη είτε στο Αμπντί Ιπεκτσί την άλλη εβδομάδα εναντίον της Εφές Πίλσεν, είτε κόντρα στην Αρμάνι Μιλάνο μέσα στο ΟΑΚΑ στην τελευταία αγωνιστική.

Ο ΠΑΟ έχει αυτή τη στιγμή 6-2 και υπερτερεί της Ολύμπια στην ισοβαθμία. Για να βγουν πρώτοι οι Σλοβένοι πρέπει να κιάνουν δύο νίκες (με ΤΣΣΚΑ στο γήπεδό τους και Βαλένθια στην Ισπανία) και ο Παναθηναϊκός να μη νικήσει σε κανένα. Επίσης, για να χάσει ο Παναθηναϊκός την πρώτη θέση από Αρμάνι και Εφές, Ιταλοί και Τούρκοι πρέπει να κάνουν δυο στα δυο (η Αρμάνι παίζει με Βαλένθια εντός και ΠΑΟ εκτός, η Εφές με ΠΑΟ εντός και ΤΣΣΚΑ εκτός) και να νικήσουν τον Παναθηναϊκό με 11π και 24π αντίστοιχα.

Κάτι σα σενάριο επιστημονικής φαντασίας δηλαδή. Η αλήθεια είναι ότι ο Παναθηναϊκός απέφυγε την Πέμπτη μια τεράστια περιπέτεια (η Ολύμπια θα γινόταν μεγάλο φαβορί, καθώς θα είχε 2 νίκες απέναντί του και σε ισοβαθμία θα ήταν καλύτερη) και έχει τον έλεγχο της κατάστασης στα χέρια του.

Νίκη στο Σαρλερουά...

Ο Ολυμπιακός θα είχε διευκολύνει τα πράγματα αν νικούσε στη Μάλαγα. Έτσι όπως έπαιζε για 30 λεπτά, κάτι τέτοιο έμοιαζε ... εντελώς απίθανο, αλλά το τελευταίο δεκάλεπτο είχε το ακριβώς ανάποδο αποτέλεσμα και παραλίγο να φέρει τα πάνω κάτω.

Οι "ερυθρόλευκοι" έχουν μια ακόμη ευκαιρία. Αν νικήσουν την Δευτέρα στο Σαρλερουά, γίνονται αυτόματα το ακλόνητο φαβορί για την κατάκτηση της πρώτης θέσης, καθώς θα θέλουν, πλέον, μια νίκη στο ΣΕΦ, στην τελευταία αγωνιστική, εναντίον της Ρόμα στο γήπεδό τους για να σφραγίσουν την πρωτιά.

Ό,τι κι αν κάνουν Ρεάλ και Μάλαγα δεν μπορούν να τους περάσουν καθώς ο Ολυμπιακός υπερτερεί στην τριπλή ισοβαθμία με τις δυο ισπανικές ομάδες.

Τι αποφεύγουν...

Σίγουρα δεν είναι ... παν, αλλά η πρώτη θέση του ομίλου δίνει σημαντικό αβαντάζ στο τοπ-16. Φυσικά, προέχει το μπάσκετ που πρέπει να παίξουν οι δυο κορυφαίες ελληνικές ομάδες, ωστόσο όπως εξελίσσεται η κατάσταση στην Ευρωλίγκα, εφόσον τερματίσουν πρώτοι αποφεύγουν τις άλλες κορυφαίες ομάδες της κανονικής περιόδου. Την ...τρελά φορμαρισμένη Μακάμπι και (μάλλον) τη πρωταθλήτρια Ευρώπης Μπαρτσελόνα, που με τη νίκη της μέσα στην Κωνσταντινούπολη επί της ξαναπήρε την κατάσταση στα χέρια.

Σε αυτό τον όμιλο προηγείται η Σιένα (7-1) που έχει να παίξει όμως στη Βαρκελώνη στην τελευταία αγωνιστική και υποδέχεται τη Φενερμπαχτσέ την ερχόμενη εβδομάδα. Οι Τούρκοι έχουν αβαντάζ με την Μπαρτσελόνα στην ισοβαθμία, αλλά κάτι τέτοιο μπορεί να τους φανεί άχρηστο αν χάσουν στην Ιταλία.

Τι κρατάνε και τι πετάνε

Ομπράντοβιτς και Ίβκοβιτς είναι πολύ έμπειροι για να καταλάβουν τι πρέπει να κρατήσουν μετά από τα δυο συναρπαστικά ματς της Πέμπτης. Ο "Ζοτς" το είπε μόνος του: "Δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε τα 39 λεπτά που προηγήθηκαν, επειδή νικήσαμε στη παράταση".

Η Ολύμπια, μέχρι να κάνει παιδαριώδη λάθη στο τέλος, είναι αλήθεια πως τον είχε παγιδεύσει στον ρυθμό της και πήγε το ματς απόλυτα στα μέτρα της. Ο Ομπράντοβιτς για δεύτερη φορά μετά το ματς εναντίον της Βαλένθια είδε την ομάδα του να "μπλοκάρει" και γι αυτό έκανε λόγο για τα πολλά λάθη και την έλλειψη ενέργειας μέχρι να έρθει η μεγάλη ανατροπή.

Το ίδιο, πάνω-κάτω, σκεφτόταν και ο Ίβκοβιτς. Τα τριάντα πρώτα λεπτά έδειχναν έναν Ολυμπιακό ... κακόμοιρο, υποταγμένο στη μοίρα του χωρίς ιδέες και εμπνεύσεις. Ξαφνικά, όλα άλλαξαν, οι Πειραιώτες γύρισαν ανάποδα το παιχνίδι και αν ο Σπανούλης ξεκινούσε ένα δευτερόλεπτο νωρίτερα την τελική του προσπάθεια ενδεχομένως να υπήρχαν προϋποθέσεις για ένα πιο εύκολο σουτ από εκείνο που επιχείρησε ο Τεόντοσιτς όταν βρέθηκε με τη μπάλα στα χέρια στα δέκα μέτρα.

Ο Ολυμπιακός, πάντως, "κέρδισε" κι ένα παίκτη που μέχρι τώρα έμοιαζε τελείως "χαμένη υπόθεση". Ο Ζόραν Έρτζεκ (ελλείψει του Νίλσεν) πήρε χρόνο και βοήθησε σημαντικά. Ωστόσο αυτά τα πρώτα τριάντα λεπτά, όπου κανείς στον Ολυμπιακό δεν ήξερε πού πατούσε και πού βρισκόταν κανείς δεν πρέπει να τα ξεχάσει.

Αμφότεροι οι "κουμπάροι" προβληματίζονται για τα λάθη που κάνουν με ... χαρακτηριστική ευκολία οι παίκτες τους. Ο Ολυμπιακός έχει 124 (15.5 κατά μέσο όρο) και Παναθηναϊκός 116 (14.5). Είναι πολλά, για την ποιότητα των ομάδων τους ... αλλά και τα επόμενα παιχνίδια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ