ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ

Το πικ εν ποπ του Παναθηναϊκού, σκληρό ροκ για τον Ολυμπιακό

Ο Ίγκνας Μπαζντρέικις
Ο Ίγκνας Μπαζντρέικις EUROKINISSI SPORTS

Η νίκη του Παναθηναϊκού, με τον εντυπωσιακό Ντίνο Μήτογλου σημάδεψαν το αιώνιο ντέρμπι κι ο Γιάννης Φιλέρης γράφει για τον προβληματικό Ολυμπιακό, που δέχεται 65-66 πόντους αλλά χάνει τα παιχνίδια!

Το χτύπημα του Παναθηναϊκού μέσα στο ΣΕΦ ήταν ιδιαίτερα δυνατό. Το αν θα κλονίσει τον Ολυμπιακό, θα το ξέρουμε στις επόμενες μονομαχίες των δυο αιωνίων και την εξέλιξη του πρωταθλήματος.

Για πρώτη φορά, πάντως, στη διετία της απόλυτης κυριαρχίας των "ερυθρολεύκων" η ομάδα του Μπαρτζώκα βρίσκεται σε μειονεκτική θέση. Η "πράσινη" επικράτηση την στέλνει στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας στην Stoiximan Basket League, με ένα σημαντικό μάλιστα χάντικαπ 12, που διαμορφώθηκε με το τελικό σκορ.

Πιο πολύ, όμως, η ήττα έφερε αρκετό προβληματισμό . Δεν ήταν, άλλωστε, η ήττα όσο η εμφάνιση των νταμπλούχων που άφησε τα περισσότερα ερωτηματικά.

Για δεύτερη φορά μέσα σε ένα δεκαπενθήμερο ο Ολυμπιακός αδυνατεί να ξεπεράσει τους 55 πόντους. Με το Μιλάνο έχασε δεκατέσσερα-δεκαπέντε λέι-απ. Εναντίον του Παναθηναϊκού, έσπασε γενικώς τα καλάθια, σουτάροντας με άθλια ποσοστά, κυρίως από τη γραμμή του φάουλ, απ' όπου ολοκλήρωσε το παιχνίδι με 4/16!

Με δώδεκα χαμένες βολές δεν γίνεται να πάρεις κανένα παιχνίδι, ειδικά όταν σουτάρεις το ίδιο άσχημα (41% δίποντα και 26.1%τρ). Κάπως έτσι, ο αντίπαλος μπορεί να τον κερδίζει έστω κι αν η άμυνα του Ολυμπιακού λειτουργεί -σε γενικές γραμμές- καλά. Η Αρμάνι του έβαλε 65 και ο Παναθηναϊκός 66.

Τα απλά μαθηματικά υποδεικνύουν την ουσιαστική αχρήστευση του πιο μεγάλου όπλου της "ερυθρόλευκης" ομάδας που είναι η εξαιρετική της άμυνα, γιατί απλά η επίθεση της υποφέρει. Είναι το άγχος; Είναι η έλλειψη προετοιμασίας και οι τραυματισμοί, που δεν έχουν επιτρέψει στην ομάδα να προπονηθεί και να λειτουργήσει σε πλήρη σύνθεση; Είναι ότι απουσιάζει ένας σκόρερ που ενδεχομένως να τον ψάχνει ακόμα ο Ολυμπιακός; Μπορεί να' ναι όλα αυτά μαζί.

Η ουσία είναι ότι ο Ολυμπιακός, δείχνει να δυσκολεύεται, δεν κυκλοφορεί καλά την μπάλα (12 ασίστ και στα δυο ματς όπου έβαλε κάτω από 60π) πολλά -και εύκολα- λάθη.

Μήτογλου όπως Σμάιλαγκιτς

Η ήττα από τον ΠΑΟ, ωστόσο, ανέδειξε και μια ακόμη αδυναμία του Ολυμπιακού. Το παιχνίδι με την Παρτίζαν και ο τρόπος που επιτέθηκαν οι Σέρβοι στο δεύτερο ημίχρονο, δίνοντας την μπάλα στον Σμάιλαγκιτς ήταν ένας οδηγός -ενδεχομένως- για τον Εργκίν Αταμάν. Αντί του Σμάιλαγκιτς, βάλτε το όνομα του Ντίνου Μήτογλου, ο οποίος έκανε και τη μεγαλύτερη ζημιά, σκοράροντας 14 από τους 20π στο δεύτερο ημίχρονο.

Ο διεθνής φόργουορντ-σέντερ, εκμεταλλεύτηκε το καλό του μακρινό σουτ και την ευελιξία του, με τα πικ εν ποπ που έπαιξε (κυρίως με τον Σλούκα) εξελίχθηκαν σε σκληρό ροκ για τον Ολυμπιακό. Με το Μιλάνο, αυτός που ανέλαβε να δράσει από μακριά ήταν ο Νίκολα Μίροτιτς. Ενα τεσσάρι, που μπορεί να παίξει και στο "3".

Ο Μήτογλου, βέβαια, που είναι πιο πλήρης παίκτης από τον Σμάιγκαλιτς, επέφερε κι άλλα πλήγματα πλην του να σουτάρει από το σημείο, όπου δύσκολα έφταναν ο Φαλ και ο Μιλουτίνοβ (όταν δηλαδή ο Αταμάν τον έβαζε στο "5"). Πήρε ριμπάουντ (10), έβγαλε σπουδαίες άμυνες (4 κοψίματα) και αναδείχθηκε σε κυρίαρχη μορφή του αγώνα.

Δεν είναι αστείο, αλλά ο Ολυμπιακός σε αυτό το ματς όπου ο Μήτογλου αλώνιζε, μέσα και έξω από τη ρακέτα, θα ήθελε πολύ να έχει και τον Λουκ Σίκμα. Ο ξανθομάλλης Αμερικανός που βρίσκεται στα πιτς σχεδόν ένα μήνα, θα μπορούσε να αποτελέσει την "ερυθρόλευκη" απάντηση στα ελαφριά σχήματα του Αταμάν, που είχε μελετήσει πάρα πολύ καλά τον τρόπο με τον οποίο θα έφευγε νικητής από το Φάληρο.

Ναι, εντάξει. Ο Σίκμα που έχουμε δει μέχρι τώρα στον Ολυμπιακό μοιάζει απίθανα να έκανε τη ζωή δύσκολη στον φουριόζο Μήτογλου, ωστόσο, δεν είναι αυτή η πραγματική του εικόνα. Ο τραυματισμός του τον πήγε πίσω, δεν πρόλαβε καν να προσαρμοστεί στις συνθήκες μιας ομάδας, τελείως διαφορετικής από την Άλμπα, στην οποία ένιωθε -και ήταν- ο φυσικός ηγέτης της. Η επιστροφή του, πάντως, θα λύσει τις όποιες απορίες για το αν θα δώσει ή όχι βοήθειες στον Ολυμπιακό, γιατί εκτός των άλλων ο Άλεκ Πίτερς δεν μπορεί να παίζει διαρκώς στα κόκκινα...

Και με τον Μακ Κίσικ τι γίνεται;

Από τον Ολυμπιακό λείπει και ο Σακίλ Μακ Κίσικ. Ειδικά στα ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, όπου ο Αμερικανός έχει μια ξεχωριστή παράδοση. Η ικανότητα του στο να παίζει κάθετα, οι ενέργειες του στο ένας εναντίον ενός, η ταχύτητα και η καλή του άμυνα έχουν αποδιοργανώσει τους "πράσινους" ουκ ολίγες φορές. Ο game changer των "ερυθρολεύκων" έχει μείνει - σχεδόν ολότελα- σιωπηλός από το ξεκίνημα της χρονιάς.

Φαίνεται ότι ο Μακ Κίσικ αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα στο γόνατο και η αποθεραπεία του αργεί, τουλάχιστον, δυο εβδομάδες ακόμα όπως ειπώθηκε στο πρες-ρουμ του ΣΕΦ, στη συνέντευξη του Γιώργου Μπαρτζώκα.

Θα παραμείνει ανενεργός ο 33χρονος γκαρντ, ή μήπως ο Ολυμπιακός θα αρχίσει να απεργάζεται και άλλου είδους σενάρια, τα οποία αρχίζουν σιγά-σιγά να κερδίζουν έδαφος, χωρίς αυτό να σημαίνει και αλλαγή παίκτη. Μπορεί να πρόκειται για κάποια προσθήκη, αν και ήδη οι ξένοι είναι πολλοί και στο ελληνικό πρωτάθλημα παίζουν μόνο έξι...

Οι νίκες είναι η απάντηση

Στις περιπτώσεις μιας τέτοιας ήττας οι ομάδες βρίσκουν απάντηση μέσα από τις νίκες στα επόμενα ματς. Ήδη ακολουθεί μια δοκιμασία στην Κωνσταντινούπολη, εναντίον της Φενέρ. Η δυναμική της τουρκικής ομάδας, ειδικά μέσα στο γήπεδο της είναι δεδομένη, ενώ υπάρχουν και τα πεπραγμένα των περσινών πλέι-οφ με τις δυσκολίες που είχε ο Ολυμπιακός, απέναντι στους δυο ημίψηλους φόργουορντ, Χέιζ-Ντέιβις και Πιέρ.

Θα χρειαστεί μια πολύ μεγάλη προσπάθεια ανάκαψμης, δεν υπάρχει και πολύς χρόνος (το ματς γίνεται την Πέμπτη) αλλά η επιστροφή "στο μπάσκετ του Ολυμπιακού", ανεξαρτήτως αποτελέσματος, είναι η βασική υποχρέωση. Προφανώς τη δεδομένη χρονική στιγμή δε γίνεται η ομάδα να παίζει σαράντα λεπτά, πετώντας στο γήπεδο και σκοράροντας 80-85 πόντους με+20 ασίστ, είναι όμως και ανεπίτρεπτο να ολοκληρώνει τα παιχνίδια της με τόσο φτωχές επιδόσεις, όπως οι χθεσινές (και εκείνες του Μιλάνου).

Στα συν της βραδιάς το χειροκρότημα του κόσμου στο τέλος του αγώνα. Αυτό είναι κάτι που έχει κερδίσει ο Ολυμπιακός λόγω των επιτυχιών του και του μπάσκετ που έπαιξε την τελευταία τριετία. Η συμπαράσταση στην ομάδα ήταν πολύ θερμή, όπως άλλωστε αρμόζει σε ένα σύνολο, που στο ίδιο κοινό έχει χαρίσει πολύ μεγάλες στιγμές. Δεν μπορεί όλα να διαγραφούν επειδή υπήρξε μια πολύ κακή βραδιά και μια ήττα. Η χρονιά είναι πολύ μεγάλη και υπάρχει χώρος και χρόνος για δυναμικές επιστροφές.

Συνολικά το ντέρμπι είχε ένα αναμφισβήτητο νικητή (τον Παναθηναϊκό), πολύ κακό θέαμα αλλά και τηρουμένων των αναλογιών μια εντυπωσιακή ατμόσφαιρα, όπως συνέβη και στο ΟΑΚΑ στην πρεμιέρα της EuroLeague. Μεταξύ μας, άλλωστε, Ολυμπιακός και ΠΑΟ θα βαρεθούν να παίζουν φέτος...

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ STOIXIMAN BASKET LEAGUE ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ ΚΩΣΤΑΣ ΣΛΟΥΚΑΣ ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ