ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Το αδίκημα παραγράφεται κι ο Ολυμπιακός γυρίζει στο ΣΕΦ για τον τελικό στόχο

Το αδίκημα παραγράφεται κι ο Ολυμπιακός γυρίζει στο ΣΕΦ για τον τελικό στόχο
INTIME NEWS

Η εξαιρετική πορεία του Ολυμπιακού μέχρι τώρα του δίνει το δικαίωμα να παραγράφει λογικές ήττες όπως αυτή στη φλεγόμενη Σταρκ Αρένα. Ο Γιάννης Φιλέρης γράφει για την επικράτηση της δυναμικής Παρτίζαν που θα δώσει μάχη ακόμη και για την 5η θέση και την επίτευξη των τελικών στόχων που έχουν οι "ερυθρόλευκοι" στη φετινή EuroLeague.

Καμιά έκπληξη. Η Παρτίζαν που έτσι κι αλλιώς βρίσκεται σε φόρμα ποντάρει στην καταπληκτική ατμόσφαιρα που δημιουργούν οι οπαδοί της στην Σταρκ Αρένα και περιμένει τους ... επόμενους μεγάλους για να τους "καρφώσει" όπως έκανε με τον Ολυμπιακό. Η Ρεάλ και η Μπαρτσελόνα παίρνουν σειρά κι αν δουν το βίντεο του ματς (και των τρομερών ηχητικών εφέ από 20.000 κόσμο) θα καταλάβουν καλά τι τους περιμένει.

Όχι ότι δεν το υποψιαζόταν ο Ολυμπιακός. Το ήξερε και το περίμενε. Απέναντι σε μια ομάδα, όμως, που έχει πατήσει φουλ-γκάζια, οι "ερυθρόλευκοι" έπρεπε να ξεπεράσουν τον εαυτό τους, την τρομερή έδρα και την ίδια ώρα να ψάξουν να βρουν ένα έξτρα κίνητρο για να μπουν στην πρίζα. Δεν γινόταν. Θα συμφώνησε και ο Μπαρτζώκας που έβλεπε το ματς από την τηλεόραση του σπιτιού του, αφού λόγω της ίωσης που τον ταλαιπωρεί έμεινε στην Αθήνα.

Οι "ερυθρόλευκοι" εξακολουθούν να βρίσκονται στην πρώτη θέση, συνεχίζουν να έχουν το προβάδισμα καθώς μένουν ακόμη τέσσερα ματς, τρία εκ των οποίων θα τα δώσουν στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Έρχεται "διαβολοβδομάδα" με Βιλερμπάν την Τετάρτη, Παναθηναϊκό την Παρασκευή και με 2 νίκες ακόμα θα έχει πλησιάσει κατά 90% τον δεύτερο στόχο του, μετά την πρόκριση στους "8": Το αβαντάζ έδρας στα πλέι-οφ.

Θέμα ταχύτητας και περιφέρειας

Ο Ολυμπιακός θέλησε να μπει στη Σταρκ Αρένα με την γνωστή ταχύτητα του και την κυκλοφορία της μπάλας που ζαλίζει τον αντίπαλο. Μόνο που η Παρτιζάν είχε αποφασίσει να τρέξει περισσότερο. Η ενέργεια των γηπεδούχων μεταφράστηκε κατ' αρχήν σε μια μεγάλη νίκη τους στην περιφέρεια.

Στο πρώτο ημίχρονο ο Νάναλι και στη συνέχεια ο Πάντερ με τον Έξουμ, ο καθένας με τον τρόπο του, πλήγωσαν τους Πειραιώτες. Η φοβερή τριάδα της Παρτίζαν σκόραρε 53 πόντους και ο Ολυμπιακός δεν βρήκε, σε καμιά περίπτωση το αντίδοτο τους.

Η πολύ καλή άμυνα του Γουόκαπ και η δημιουργία του (9 ασίστ) έμεινε μισή, αφού ο ξανθομάλλης Αμερικανός χρεώθηκε από νωρίς με φάουλ, όπως και ο Κάναν που πέρασε και δεν ακούμπησε. Απαρατήρητος και ο Λαρεντζάκης, που αλλάζει με τις άμυνες του τον ρυθμό, ρεκόρ λαθών (7) από τον Σλούκα. Πώς να μην κάνουν πάρτι οι Σέρβοι;

Ο ολόκληρος Μακ Κίσικ και ο μισός Παπανικολάου προσπαθούσαν να σώσουν τα προσχήματα, δεν έφταναν όμως για να σταματήσουν την αεικίνητη περιφέρεια της Παρτίζαν.

Το κλείδωμα του Βεζένκοβ

Συν τοις άλλοις ο Ζακ Λεντέι μάρκαρε τον Σάσα Βεζένκοβ ακόμη και στα αποδυτήρια, με αποτέλεσμα ο MVP του Ολυμπιακού να περάσει ένα από τα χειρότερα βράδια της φετινής σεζόν με μόλις 6π και 3/9 σουτ. Η άμυνα του πρώην "ερυθρόλευκου" Αμερικανού πάνω στον καλύτερο παίκτη του Ολυμπιακού ήταν υποδειγματική.

Δεν τον άφησε να ανασάνει τον πρώην συμπαίκτη του ο Λεντέι. Είναι ζήτημα αν έκανε μια ή δυο από τις γνωστές μαεστρικές κινήσεις του, χωρίς την μπάλα. Όλα τα σουτ που έκανε ήταν μαρκαρισμένα και ο Ολυμπιακός χωρίς τους πόντους του κορυφαίου πάουερ φόργουορντ ήταν λογικό να αντιμετωπίσει τεράστιο επιθετικό πρόβλημα.

Από την στιγμή, μάλιστα, που ξεκίνησε με 0/15 τρίποντα ήταν προφανές ότι το βράδυ πολύ δύσκολα θα άλλαζε. Ακόμη κι αν ο Μουσταφά Φαλ έκανε μεγάλο παιχνίδι, δεσπόζοντας μέσα στη ρακέτα, ή όταν στο καλύτερο διάστημα του μέσα στο ματς (στο τρίτο δεκάλεπτο) ο Ολυμπιακός πλησίασε ακόμη και στο -4, κάνοντας ένα επί μέρους 12-2.

Ο Ομπράντοβιτς πήρε τάιμ-άουτ, πόνταρε στην έκρηξη του Έξουμ αλλά και τη μαχητικότητα του Λεσόρ, βρίσκοντας και μακρινά σουτ από τον Παπαπέτρου και έτσι η Παρτίζαν ολοκλήρωνε ένα ματς με καθηλωτικό μπάσκετ. Μέσα από τις μαύρες φανέλες ξεχείλιζε το πάθος, δυο φορές οι παίκτες των γηπεδούχων κόντεψαν να τραυματιστούν από τις βουτιές που έκαναν για να σώσουν μια μπάλα.

Παρότι ο Ολυμπιακός σκόραρε με 70% δίποντα (αλλά και 15% τρίποντα) η άμυνα της Παρτίζαν δούλεψε καλά, εμπόδισε όσο μπορούσε τους Πειραιώτες, που έβγαλαν μεν ελεύθερα σουτ αλλά σημάδευαν το σίδερο. Αντίθετα οι γηπεδούχοι με 41% στο τρίποντο, 22 ασίστ και μόλις 10 λάθη, θα' ταν πολύ δύσκολο να βρουν εμπόδια από ένα αντίπαλο, που έπαιζε και ένα κλικ πιο κάτω από τους δικούς τους ξέφρενους ρυθμούς.

Είναι σε φουλ φόρμα η Παρτίζαν, μετράει ένα 8-2 στα τελευταία δέκα ματς, έφτασε στις 17 νίκες όσες και η Μακάμπι. Η μονομαχία τους έχει πολύ γούστο όπως και το κυνήγι της Φενέρ, που έχει μια νίκη παραπάνω. Οι Σέρβοι έχουν να παίξουν με Μπαρτσελόνα, Ρεάλ και Παναθηναϊκό στο κατάμεστο γήπεδό τους και τη Μονακό εκτός έδρας.

✎ Η Μακάμπι που επίσης παίζει πολύ καλά στα τελευταία ματς, έχει Βιρτους Ρεάλ και Μιλάνο στο Τελ Αβίβ και Ζαλγκίρις στο Κάουνας.

✏ Όσο για τη Φενέρ έχει αντίστροφο πρόγραμμα. Ρεάλ, Μπασκόνια, Αστέρα εκτός έδρας και εντός το ντέρμπι με την Εφές. Δυσκολίες!

Αν θεωρήσουμε ότι Μακάμπι και Παρτιζάν θα προτιμούσαν για αντίπαλο στα πλέι-οφ τη Μονακό (και όχι Ρεάλ-Μπαρτσελόνα ή Ολυμπιακό, αν οι "ερυθρόλευκοι" πέσουν στην 2η θέση) αυτές οι τέσσερις αγωνιστικές που απομένουν μέχρι τη λήξη της κανονικής περιόδου θα έχουν τεράστιο ενδιαφέρον.

Πιο μεγάλη πάντως θα' ναι η αγωνία για τη συμπλήρωση της οκτάδας. Θεωρητικά θα παλέψουν Ζαλγκίρις και Μπασκόνια. Εκτός αν προκύψει κάποιο θαύμα από την τρομερή Αρμάνι Μιλάνο που πραγματοποιεί ένα απίστευτο ντεμαράζ ή τη λαβωμένη Εφές. Η Βαλένθια λόγω προγράμματος δύσκολα μπορεί να ελπίζει.

Ο Ολυμπιακός και το ΣΕΦ

Η επιστροφή στο ΣΕΦ ανοίγει και την τελική ευθεία για τον Ολυμπιακό, που συνήθως μετά από μια ήττα, γυρίζει στο γήπεδο του και κάνει μια σημαντική νίκη. Συνέβη και πριν 20 μέρες, όταν μετά το στραβοπάτημα στο Μιλάνο ακολούθησε η επικράτηση κόντρα στην Μπαρτσελόνα. Αυτή τη φορά ο αντίπαλος (Βιλερμπάν) είναι πιο χαμηλής δυναμικότητας, ωστόσο, οι "ερυθρόλευκοι" είναι σίγουρο ότι θα εμφανιστούν τελείως διαφορετικοί. Πολύ πιο ενεργητικοί, ακμαίοι και έτοιμοι.

Κυρίως γιατί ακολουθεί και το αιώνιο ντέρμπι της Παρασκευής, με το ΣΕΦ φίσκα, για το 13-0 επί του ΠΑΟ και κυρίως την 23η νίκη στη φετινή EuroLeague που θα φέρει το πλεονέκτημα έδρας μια ανάσα πριν από το Ειρήνης και Φιλίας. Η εξαιρετική πορεία που έχει κάνει μέχρι τώρα μπορεί εύκολα να παραγράψει ήττες όπως αυτή στο Βελιγράδι και φυσικά να ξεκινήσει η σοβαρή κουβέντα για το φάιναλ-φορ.

Δείτε την Game Night:

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ EUROLEAGUE ΠΑΡΤΙΖΑΝ ΖΕΛΙΚΟ ΟΜΠΡΑΝΤΟΒΙΤΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ ΚΩΣΤΑΣ ΣΛΟΥΚΑΣ ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΒΕΖΕΝΚΟΒ ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ