STOIXIMAN BASKET LEAGUE

Τα buzzer beater Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού, ο Ζούγρης και οι παραισθήσεις της Basket League

BASKET LEAGUE /  -  (  / EUROKINISSI)
BASKET LEAGUE / - ( / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Τόσο συναρπαστική αγωνιστική με Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό να δραπετεύουν χάρη σε buzzer beater από Γουόκαπ και Λι είχαμε καιρό να δούμε κι ο Γιάννης Φιλέρης γράφει για την Basket League που θυμίζει πάντα τον στίχο "αν αυτό που ζούμε είναι αλήθεια ή παραίσθηση".

Ο Τόμας Γουόκαπ έβαλε το buzzer beater που κράτησε τον Ολυμπιακό αήττητο για 43ο αγώνα εντός συνόρων, με το Περιστέρι να απειλεί περισσότερο από κάθε άλλη ομάδα τους "ερυθρόλευκους" σε αυτό το 14μηνο της απόλυτης κυριαρχίας τους. Σύμφωνα μάλιστα με την ιστοσελίδα του ΕΣΑΚΕ, η ομάδα του Μπαρτζώκα νίκησε ματς στον πόντο, μετά από 1073 ημέρες.

Λίγο παραπλανητική η είδηση, καθώς σε αυτό το διάστημα έχει ηττηθεί (από τον Παναθηναϊκό) ωστόσο έτσι κι αλλιώς το παράσημο για τους "κυανοκίτρινους" του Βασίλη Σπανούλη έχει απονεμηθεί.

Ειδικά γιατί αυτή η εμφάνιση είχε για πρωταγωνιστή, εκτός των άλλων, και ένα 18χρονο παιδί, που μπήκε σχεδόν από σπόντα στο παρκέ, αλλά έδειξε τεράστιο πάθος, διάθεση και ... καρύδια, να κοντράρει με ό,τι είχε και δεν είχε τους αντίπαλούς του, που λογικά πρέπει να χαζεύει κάθε Πέμπτη και Παρασκευή όταν παίζουν στην Ευρωλίγκα.

Ο πρώην ποδοσφαιριστής, αλλά νυν διεθνής με την Εθνική Εφήβων, Βαγγέλης Ζούγρης κέρδισε τα 15 λεπτά δημοσιότητας, που έλεγε και ο Άντι Γουόρχολ, όχι όμως με την σκωπτική διάθεση και τον σνομπισμό του διάσημου καλλιτέχνη, αλλά με τον ιδρώτα του, τις άμυνες, τις βουτιές, τα ριμπάουντ και τα καρφώματα, που έγραψαν, εν τέλει, 9 πόντους (4/4 δίποντα, 1/1 βολή), ένα ριμπάουντ, ένα κλέψιμο και ένα μπλοκ σε 10'45" συμμετοχής.

Σα να έβγαιναν μέσα από τους τοίχους του κλειστού "Ανδρέας Παπανδρέου", ο Αργύρης Πεδουλάκης, ο Νίκος Κασουρίδης, ο Άγγελος Κορωνιός, ο Νίκος Τσαγκόπουλος και τα άλλα χρυσά παιδιά που έβγαζε κατά καιρούς το Περιστέρι, σε μια άλλη εποχή, βέβαια, σε ένα άλλο μπάσκετ, γενικότερα. Πιο πολύ από τα μικρά κατορθώματα του μέσα στον αγωνιστικό χώρο, ο μικρός θαυμάστηκε και για τις δηλώσεις του.

"Θα πεθάνω για τον Σπανούλη" υποσχέθηκε, μιλώντας για το όνειρο να παίξει στην Ευρωλίγκα αλλά και παραδεχόμενος ότι ακόμη βρίσκεται "στο μηδέν, ή κάτω από το μηδέν". Ωραίος σαν νέος και μακάρι να' χουμε σε όλες τις ομάδες, τρεις-τέσσερις Ζουγρήδες που το λέει η καρδούλα τους, κάνουν όνειρα, αλλά πάνω απ' όλα αγαπάνε αυτό που κάνουν.

Αν λατρέψεις το μπάσκετ κάποια στιγμή το άθλημα θα σου ανταποδώσει απλόχερα την αγάπη. Ο ίδιος ο Σπανούλης, μπορεί να διαβεβαιώσει τους νεαρούς παίκτες της ομάδας του για του λόγου το αληθές. Η παρουσία του στον πάγκο του ΓΣΠ είναι, έτσι κι αλλιώς, ένα από τα δυο-τρία σπουδαία γεγονότα του ελληνικού πρωταθλήματος. Δεν έχουμε και πολλά, από τα οποία μπορούμε να αντλήσουμε αισιοδοξία, ίσως και σιγουριά για το μέλλον.

Ο Σπανούλης είναι μια εμβληματική μορφή του μπάσκετ, η παραμονή του στο σπορ σε πρώτο πλάνο είναι ευεργετική για όλους και το Περιστέρι καρπώνεται πρώτο τα αποτελέσματα της ακόρεστης όρεξης και φιλοδοξία του να συνεχίσει ό,τι έκανε ως παίκτης και με την ιδιότητα του προπονητή.

Είναι μια ενδιαφέρουσα ιστορία το φετινό Περιστέρι, που έχει μπροστά του το τελείωμα της σεζόν, με αποκλειστικά εντός συνόρων υποχρεώσεις του. Ο αποκλεισμός από τη συνέχεια του Τσάμπιονς Λιγκ ναι μεν δεν έκανε πράξη ένα βασικό στόχο της χρονιάς, του δίνει, όμως, τη δυνατότητα να προσηλωθεί στις εσωτερικές διοργανώσεις.

Χωρίς ταξίδια και ενδιάμεσους αγώνες και με μια κίνηση στη φροντ-λάιν (για τη θέση του Αμερικανού Τζούστον) το Περιστέρι μπορεί να κοιτάξει ακόμη πιο ψηλά, μετρώντας το μπόι του με τις ομάδες της κορυφής. Μη ξεχνάτε ότι στον πόντο έχασε πρόσφατα και από τον Παναθηναϊκό (μέσα στο ΟΑΚΑ), έχοντας μάλιστα αυτό την τελευταία επίθεση για να πάρει τη νίκη.

Εξυπακούεται ότι οι ομάδες της EuroLeague ξοδεύουν την ενέργεια τους όλη στα άκρως ψυχοφθόρα ματς της κορυφαίας διοργάνωσης, όπως συνέβη και με τον Ολυμπιακό χθες το απόγευμα. Ξέροντας ότι οι "ερυθρόλευκοι" είχαν δώσει μεγάλη βάση στο ματς με τη Ρεάλ Μαδρίτης, το Περιστέρι έτρεξε στους ρυθμούς τους, έβαλε δύσκολα, κυνηγώντας ανηλεώς Βεζένκοβ και Σλούκα και για ένα σουτ έχασε την ευκαιρία να πάρει μια τεράστια νίκη...

Τα Λαυρεωτικά του Παναθηναϊκού...

Μια μέρα πριν ο Παναθηναϊκός δραπέτευε από το Λαύριο με επίσης περιπετειώδη τρόπο. Οι γηπεδούχοι αναγεννημένοι και με τις διορθωτικές κινήσεις τους, θύμιζαν την καλοκουρδισμένη ομάδα των προηγούμενων ετών και όχι το προβληματικό συγκρότημα στο ξεκίνημα της χρονιάς, χτύπησαν στα ίσια τον Παναθηναϊκό, που σώθηκε κι αυτός χάρη σε νικητήριο σουτ. Λέι-απ για την ακρίβεια, από τον Πάρις Λι.

Τα "Λαυρεωτικά" έχουν μείνει στην ιστορία ως το πρώτο χρηματιστηριακό σκάνδαλο-απάτη στην Ελλάδα αλλά και μια από τις πρώτες μεγάλες απεργίες στην χώρα. Ο τίτλος, πάντως, θα μπορούσε να περιγράψει τις περιπέτειες που έχει ο Παναθηναϊκός απέναντι στην ομώνυμη ομάδα.

Αυτή τη φορά τη γλίτωσε χάρη στον οίστρο του Λι που πήρε την ευθύνη στο τέλος, την ευστοχία του Μπέικον από μακριά και το ύψος του Παπαγιάννη. Ο ψηλός έκανε ξανά τις γνωστές διαδρομές από το ένα καλάθι στο άλλο, χωρίς να παίρνει την μπάλα, οπότε αποφάσισε να τελειώσει όσες φάσεις ... μπορούσε να μαζέψει πάνω από το στεφάνι, μετά από τα άστοχα σουτ των συμπαικτών του.

Ο Παναθηναϊκός εξακολουθεί να τρεκλίζει, με τον προπονητή του να βρίσκεται -στη θεωρία- υπ'ατμόν, αλλά στην πράξη να αναγγέλλει απόκτηση παίκτη, χωρίς μάλιστα να ερωτηθεί σχετικά. Το ρεπορτάζ έβγαλε το όνομα του Σαμπάζ Ναπίερ, που αν αποκτηθεί, όμως, όπως είπε ο Ντέγιαν Ράντονιτς, μέσα στην εβδομάδα, θα είναι ο ένατος ξένος των "πρασίνων".

Θυμίζουμε ότι εκτός ελληνκού ρόστερ βρίσκεται ήδη ο Γκριγκόνις, ενώ σαν έβδομος ξένος (που δεν παίζει, όμως) έχει δηλωθεί ο Άντριους που προπονείται μόνος του. Ήθελε έναν ακόμη γκαρντ ο Παναθηναϊκός και μάλιστα δεινό σκόρερ, όπως είναι ο Ναπίερ; Αυτό πρέπει να το απαντήσει ο Ράντονιτς και όσοι άλλοι κάνουν (;) κουμάντο στο τριφύλλι...

Αλήθεια ή παραίσθηση;

Συν τοις άλλοις αυτή η 13η αγωνιστική έκανε το πρωτάθλημα ακόμη πιο λαμπερό η δύσκολη νίκη της ΑΕΚ μέσα στην Πάτρα κόντρα στον Απόλλωνα, ενώ το ντέρμπι της Θεσσαλονίκης είχε κάτι από την ατμόσφαιρα του ένδοξου παρελθόντος. Οι φίλοι του Άρη, άλλωστε, έχουν δημιουργήσει φέτος μια τρομερή ατμόσφαιρα σε όλα τα εντός έδρας ματς του "αυτοκράτορα".

Η Basket League, λοιπόν, ξανά στο προσκήνιο; Όχι ακριβώς. Οι παθογένειες παραμένουν, υπάρχουν ακόμη πολλά χιλιόμετρα που πρέπει να διανύσουμε για να ξαναφτιαχτεί μια ανταγωνιστική λίγκα, όπου οι μάχες θα είναι πραγματικές και δεν θα μας μοιάζουν όλα σαν τον παροιμιώδη στίχο της Λίνας Νικολακοπούλου "αυτό που ζούμε αν είναι αλήθεια ή παραίσθηση".

Το νόμισμα έχει και άλλη όψη. Δεν πέρασαν πολλές μέρες από τον θόρυβο που ξεσηκώθηκε για το ματς Κολοσσού-Ιωνικού, τον φάκελο του οποίου η ΕΟΚ -σύμφωνα με δική της ανακοίνωση- θα στείλει στον αθλητικό εισαγγελέα και στην Εθνική Πλατφόρμα Αθλητικής Ακεραιότητας. Αξίζει να μάθουμε κι εμείς τα αποτελέσματα της όποιας έρευνας και όλων των κινήσεων της ομοσπονδίας, ώστε να μη μείνουμε με την αίσθηση ότι ειπώθηκαν οι γνωστές πομφόλυγες.

Έχει επίσης ενδιαφέρον να μάθουμε και τι λέει η λίγκα για όλα αυτά, καθώς δικό της είναι το προϊόν. Αυτό που τίθεται εν αμφιβόλω και διερευνάται (εάν και εφόσον, βέβαια). Δεν γίνεται να κάνουμε τους Κινέζους, ενώ γύρω μας βοά το σύμπαν.

Συμφωνώ. Είναι ωραίο να βλέπεις τους μικρούς να κοιτάζουν στα ίσια τους μεγάλους, αν γίνεται να τους νικάνε κιόλας. Θα χρειαστεί, ωστόσο, διπλή προσπάθεια για να μην μείνουμε στις ... παραισθήσεις δυο τριών καλών αγώνων και γεμάτων γηπέδων και το περιβάλλον να γίνει και σταθερό, μα πάνω απ' όλα υγιές, χωρίς γκρίζες ζώνες και ερωτηματικά για το τι ακριβώς συμβαίνει...

TAGS STOIXIMAN BASKET LEAGUE ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ BWIN ΛΑΥΡΙΟ EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ