ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ BWIN

Βαγγέλης Ζούγρης: Ο 18χρονος έλαμψε κόντρα στον Ολυμπιακό, αλλά ο Σπανούλης δεν θέλει να τον κάψει

Βαγγέλης Ζούγρης: Ο 18χρονος έλαμψε κόντρα στον Ολυμπιακό, αλλά ο Σπανούλης δεν θέλει να τον κάψει
ΜΑΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ/INTIME

Ο 18χρονος Βαγγέλης Ζούγρης ήταν ο παίκτης-αποκάλυψη στο παιχνίδι του Περιστερίου bwin με τον Ολυμπιακό για τη 13η αγωνιστική της Basket League και το SPORT24 σκιαγραφεί τη μέχρι τώρα πορεία του ανερχόμενου φόργουορντ/σέντερ, που ξεκίνησε να παίζει μπάσκετ το 2019.

Το Περιστέρι bwin έφερε στα όρια του τον Ολυμπιακό, ο οποίος απέδρασε τελευταία στιγμή από το Ανδρέας Παπανδρέου, έχοντας για ήρωα τον Τόμας Γουόκαπ, στο παιχνίδι με το οποίο ολοκληρώθηκε η 13η αγωνιστική της Basket League. Παρά την ήττα, η ομάδα των δυτικών προαστίων έχει σίγουρα πολλά να κρατήσει από το εν λόγω παιχνίδι.

Ένα από τα θετικά που αποκόμισε το σύνολο του Βασίλη Σπανούλη είναι η εξαιρετική παρουσία του Βαγγέλη Ζούγρη, ο οποίος μέτρησε 9 πόντους (4/4 δίποντα, 1/1 βολή), ένα ριμπάουντ, ένα κλέψιμο και ένα μπλοκ σε 10'45" που αγωνίστηκε κόντρα στους ερυθρόλευκους. Ποιος είναι όμως ο 18χρονος ψηλός που έλαμψε απέναντι στους νταμπλούχους Ελλάδας;

Το who is who του Βαγγέλη Ζούγρη

Ο Ζούγρης (2004, 2μ01) είναι ένας undersized φόργουορντ/σέντερ, ο οποίος προέρχεται από τα τμήματα υποδομής του Περιστερίου bwin. Βέβαια σε αυτά εντάχθηκε σε προχωρημένη ηλικία, το 2019.

Μέχρι τότε έπαιζε ποδόσφαιρο, αγωνιζόμενος ως σέντερ μπακ στον ΑΟ Κηπούπολης, αλλά έπειτα από την παρότρυνση της άλλοτε διεθνούς αθλήτριας του Σπόρτιγκ, Σοφίας Κλιγκοπούλου και των γονιών του, που τον έβλεπαν να ψηλώνει διαρκώς, μεταπήδησε στο μπάσκετ.

Κάπως έτσι βρέθηκε στις ακαδημίες του Περιστερίου αλλά και στην Εθνική Εφήβων, με την οποία συμμετείχε στο European Challengers το καλοκαίρι του 2021, έχοντας 4.8 πόντους και 7.4 ριμπάουντ ανά παιχνίδι.

Το καλοκαίρι του 2022 έπαιξε στο Ευρωπαϊκό U18, στο οποίο η Ελλάδα τερμάτισε στη 12η θέση, και προσέφερε 10.1 πόντους και 6.9 ριμπάουντ σε 7 παιχνίδια, δείχνοντας σημάδια βελτίωσης σε όλα τα επίπεδα.

Βαγγέλης Ζούγρης: Ο 18χρονος έλαμψε κόντρα στον Ολυμπιακό, αλλά ο Σπανούλης δεν θέλει να τον κάψει
FIBA


Παράλληλα, τη σεζόν 2021-22 προήχθη στην πρώτη ομάδα του Περιστερίου και έκανε το ντεμπούτο του -όλως τυχαίως- απέναντι στον Ολυμπιακό (σσ. 7 Νοεμβρίου του 2021) σημειώνοντας 2 πόντους σε 1'54" λεπτά που αγωνίστηκε. Συνολικά πέρσι έπαιξε σε 7 αγώνες του πρωταθλήματος, έχοντας κατά μέσο όρο 1.8 πόντους και 1.5 ριμπάουντ σε 6'06" λεπτά.

Έπειτα από 14 μήνες ο Ζούγρης βρήκε χώρο και χρόνο στο πολύ σημαντικό αυτό ματς απέναντι στην ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα, αφενός γιατί ο Σακούρ Τζούστον αποχώρησε πρόωρα από το Περιστέρι bwin και αφετέρου γιατί ο Δημήτρης Αγραβάνης έμεινε εκτός μάχης, αφού δεν έχει ξεπεράσει ακόμα το διάστρεμμα που υπέστη πριν από μερικές ημέρες.

Ο 18χρονος ψηλός δεν άφησε λοιπόν την ευκαιρία χαμένη ή μάλλον την άρπαξε από τα μαλλιά, όπως θα έπρεπε να κάνουν όλα τα παιδιά της ηλικίας του σε παρόμοιες καταστάσεις. Από αυτά που είδαμε να κάνει στον αγώνα με τον Ολυμπιακό, αλλά και από αυτά που είχαμε δει να προσφέρει στο Rising Stars που είχε γίνει στο ΟΑΚΑ το Φεβρουάριο του 2022, μπορούμε να πούμε ότι ο Ζούγρης είναι ένας παίκτης με πολύ καλό κορμί, που δεν φοβάται τις επαφές και έχει μπασκετικό θράσος.

Στο παιχνίδι της 13ης αγωνιστικής της Basket League έστησε τέσσερα εξαιρετικά screen, έκανε το dive και άφησε την μπάλα στο καλάθι με υποδειγματικό τρόπο, ενώ έβγαλε και δύο τρομερές άμυνες στο ίδιο σεκάνς φάσεων. Για την ακρίβεια τάπωσε τον Τζοέλ Μπόλομποϊ, ενώ λίγα δευτερόλεπτα αργότερα βούτηξε στο παρκέ για να κλέψει την μπάλα μέσα από χέρια του Γιαννούλη Λαρεντζάκη, σταματώντας έναν πιθανό αιφνιδιασμό των ερυθρολεύκων.

Η εξαιρετική του νοοτροπία αποτυπώθηκε βέβαια στη φάση που κέρδισε επιθετικό φάουλ από τον σαφώς πιο μεγαλόσωμο και πιο έμπειρο Ταρίκ Μπλακ, με τον πιτσιρικά του Περιστερίου bwin να πανηγυρίζει έξαλλα για αυτή την κερδισμένη μάχη, χτυπώντας τα χέρια του στο παρκέ και μετά να ξεσηκώνει τον κόσμο, για να σπρώξει την ομάδα του, αφού το ματς βρισκόταν στην τελική ευθεία. Δεν είναι πολλοί οι 18χρονοι που επιδεικνύουν τέτοιες ηγετικές -με την καλή πάντα έννοια- συμπεριφορές.

Τα σοφά λόγια του Βασίλη Σπανούλη

"Πιστεύω ότι για να παίξει καλά ένας νεαρός, πρέπει να έχει δίπλα του έναν έμπειρο. Όταν βάζεις πολλούς νεαρούς μαζί, μπορεί να μην τα καταφέρουν. Πρέπει να χτίζει την προσωπικότητά του δίπλα σε έμπειρους. Αυτό που έχουμε στο μυαλό μας είναι να κάνουμε μια ομάδα που θα συνδυάζει και την εμπειρία και τα νιάτα. Σίγουρα πρέπει λόγω των ακαδημιών, που είναι εξαιρετικές, να αναδειχθούν και νέα παιδιά.

Όμως αυτό δεν γίνεται από τη μία ημέρα στην άλλη. Χρειάζεται υπομονή, δουλειά και πλάνο. Δεν μπορείς να βάλεις απευθείας ένα παιδί από το εφηβικό στην πρώτη ομάδα. Πρέπει να έχεις ένα πλάνο διετίας-τριετίας, ώστε σε αυτά τα χρόνια αυτό το παιδί να πάρει πιο έτοιμο μια θέση στην ομάδα", είχε πει μεταξύ άλλων ο Βασίλης Σπανούλης στο περιθώριο της παρουσίασής του από το Περιστέρι στις 30 Ιουνίου του 2022.

Μετά το ματς με τον Ολυμπιακό, και με αφορμή την αποκαλυπτική εμφάνιση του Βαγγέλη Ζούγρη, ο Kill Bill κινήθηκε στο ίδιο μήκος κύματος, τονίζοντας πως δεν πρέπει να πέφτουμε με τα μούτρα πάνω στα ανερχόμενα ταλέντα, γιατί υπάρχει πάντα ο κίνδυνος, αυτά να καούν: "Το πιο σημαντικό είναι να τα βάλεις τα παιδιά όταν είναι δουλεμένα και έτοιμα. Δεν πρέπει να τα βάζεις τα παιδιά όταν δεν είναι έτοιμα και να τα εκθέτεις. Πρέπει να μπαίνουν μέσα από τη διαδικασία της δουλειάς, της τριβής και τότε να είναι σίγουροι ότι θα παίξουν.

Όλα τα παιδιά δουλεύουν σωστά, ο Ζούγρης και ο Φύτρος δουλεύουν εξαιρετικά. Μπήκαν σ’ ένα δύσκολο παιχνίδι και ανταπεξήλθαν, αλλά βοήθησαν και πάρα πολύ την ομάδα μας.

Να ασχοληθούμε με το επόμενο παιχνίδι, δεν πρέπει να τα κάψουμε και αυτά τα παιδιά, μην τους κάνουμε τον επόμενο Χάινς και Παπανικολάου, να κρατήσουμε χαμηλούς τόνους. Έχουν πολύ ανηφόρα και σκληρή δουλειά και συνεχίζοντας έτσι θα ανταμειφθούν. Επίσης στην 12αδα είχαμε άλλα δόο παιδιά, τον Σταυρακόπουλο και τον Μπιλάλη".

TAGS ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ BWIN ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΠΑΝΟΥΛΗΣ STOIXIMAN BASKET LEAGUE ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ