ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Πράσινη καταιγίδα, αλλά όχι παναθηναϊκή με την ήττα στο Κάουνας να έχει πολλά λάθη και στο τέλος λίγους πόντους

Πράσινη καταιγίδα, αλλά όχι παναθηναϊκή με την ήττα στο Κάουνας να έχει πολλά λάθη και στο τέλος λίγους πόντους
INTIME

Οι πράσινοι του Κάουνας ήταν καταιγιστικοί, εκείνοι της Αθήνας λύγισαν στην Ζαλγκίριο Αρένα και ο Γιάννης Φιλέρης γράφει για τα πολλά λάθη του Παναθηναϊκού AKTOR, τους λίγους πόντους στην τελευταία περίοδο και το μεγάλο ντέρμπι που έρχεται με τη Φενέρ

Η καταιγίδια ήταν πράσινη, αλλά λιθουανική. Έπληξε τον Παναθηναϊκό AKTOR, που μετά το άδειο γήπεδο στο Βελιγράδι και από τη Μακάμπι, έχασε και στην κατάμεστη Ζαλγκίριο Αρένα.

Οι αναγεννημένοι -υπό τις οδηγίες του Τρινκιέρι- μικροί ήρωες του Κάουνας, έβαλαν από την αρχή πολύ δύσκολα στον ΠΑΟ, είτε με το ραν εν γκαν παιχνίδι τους, είτε αργότερα με την σκληρή τους άμυνα και το τριφύλλι των πολλών λαθών γνώρισε την 10η ήττα της σεζόν.

Αν δει κανείς τα στατιστικά μπορεί και να καταλάβει τι ακριβώς συνέβη στην επίσκεψη του Παναθηναϊκού στη Λιθουανία και γιατί μετά το ματς ο Αταμάν έβαλε τις φωνές στα αποδυτήρια:

  • Είναι πολλοί οι 55 πόντοι, που πέτυχαν τρεις παίκτες, ο Κέντρικ Ναν με νέο ρεκόρ (26), ο Ματίας Λεσόρ (14) και ο Μάριους Γκριγκόνις (15). Είναι όμως και πολύ λίγοι οι μόλις 13 που σημείωσαν οι άλλοι οκτώ (έξι, ας πούμε καλύτερα, γιατί Αντετοκούνμπο και Μωραΐτης έπαιξαν ελάχιστα) που χρησιμοποίησε ο Αταμάν.
  • Είναι πολλά τα 15 λάθη, σε μια τόσο καυτή έδρα, ειδικά αν σχεδόν τα μισά τα έχει κάνει ο καλύτερος παίκτης (Ναν, 7)
  • Είναι ελάχιστοι 5 πόντοι εντός παιδιάς σε ένα δεκάλεπτο και μάλιστα το κρίσιμο, τελευταίο.

Σε αντιδιαστολή, η Ζαλγκίρις:

  • Είχε τέσσερις παίκτες με διψήφιο αριθμό πόντων και οι έξι που συμπλήρωσαν τους πρώτους σκόρερ, έβαλαν 24 πόντους, έντεκα παραπάνω από τους αντίστοιχους του Παναθηναϊκού.
  • Ο κορυφαίος επιθετικός της (Κίναν Έβανς) έκανε σχεδόν ό,τι και ο Ναν (24 πόντους, 5 ασίστ) με μια διαφορά, ωστόσο. Έκανε πέντε κλεψίματα και είχε μηδέν λάθη!
  • Στην τελευταία περίοδο, σκόραρε 16 πόντους, έχοντας 8/14 δίποντα
  • Και συνολικά έκανε 6 λάθη λιγότερα από τον ΠΑΟ, έδωσε 2 ασίστ επιπλέον και έκανε 11 κλεψίματα...

Οι αριθμοί δε λένε όλη την αλήθεια. Δεν μπορούν να περιγράψουν την τρομερή ενέργεια που έβγαλε η ομάδα του Κάουνας, κυνηγώντας κάθε μπάλα, με βουτιές, με αυταπάρνηση, με πάθος. Είχε και ο Παναθηναϊκός AKTOR, δε λέμε. Ένα κλικ λιγότερο, όμως. Κι αν οι πράσινοι της Αθήνας χάρη στο τρομερό πρώτο δεκάλεπτο από Ναν και Γκριγκόνις μπόρεσαν να παρακολουθήσουν το φρενήρη ρυθμό εκείνων του Κάουνας, όταν ο Τρινκιέρι έβαλε σε εφαρμογή το εναλλακτικό σχέδιο, το ματς κύλησε σχεδόν εξ ολοκλήρου στα μέτρα τους.

Το επί μέρους σκορ μετά το 10' ήταν 55-43. Οι γηπεδούχοι είχαν γεμάτο ντεπόζιτο, την ώρα που ο Παναθηναϊκός AKTOR έδειχνε να υστερεί στις βοήθειες από τον πάγκο. Είναι ένα πρόβλημα για τον Αταμάν -ειδικά μακριά από το ΟΑΚΑ- η έλλειψη ικανών εναλλακτικών λύσεων. Κι εντάξει στην περιφέρεια, μπορεί να πει κανείς ότι η επιστροφή του Σλούκα (πολύ σημαντική η απουσία του στη δημιουργία αλλά και στην... τάξη που επιβάλλει ο διεθνής πόιντ-γκαρντ, όταν βρίσκεται στο παρκέ) και η προσαρμογή του μέχρι πρότινος τραυματία Βιλντόσα, θα του φέρουν -στο άμεσο μέλλον- ό,τι αυτή τη στιγμή δεν διαθέτει

Θα αντέξει ο Λεσόρ μόνος του;

Το βασικό ερώτημα είναι αν ο Ματίας Λεσόρ θα αντέξει μέχρι το τέλος της εξαντλητικής περιόδου να παλεύει μόνος του. Ο Γάλλος πρέπει να παίξει άμυνα, να πάρει ριμπάουντ, να τελειώσει φάσεις στην επίθεση, να κάνει βουτιές, καρφώματα και ό,τι άλλο μπορεί να προσφέρει, κινδυνεύει όμως να "κλατάρει". Εναντίον της Ζάλγκιρις έπαιξε σχεδόν 35 λεπτά. Ο Αντετοκούνμπο του έχει δώσει ανάσες σε κάποια ματς, δεν είναι όμως ο πιο σταθερός σε απόδοση παίκτης του κόσμου, ενώ ο Μπαλτσερόφσκι μοιάζει σα να έχει χάσει το τρένο από νωρίς.

Στον Λεσόρ πέρασε πολλές φορές η μπάλα, ειδικά στο δεύτερο δεκάλεπτο, όταν ο γεννημένος στη Μαρτινίκα άσος είχε τις περισσότερες δυνάμεις και ενέργεια. Ο Τρινκιέρι άδειαζε την μπαταρία του σιγά-σιγά, με τους Χέιζ, Μπιρούτις και όταν χρειάστηκε τον Σμιτς (από μπροστά) με αποτέλεσμα στο τελευταίο δεκάλεπτο να τον βρει σχεδόν εξουθενωμένο.

Συν τοις άλλοις σε αυτό το ματς ο Αταμάν δεν πήρε το παραμικρό από τα δυο τεσσάρια του. Κι αν για τον Χουάντσο Ερνανγκόμεθ η μετριότητα είναι μια συνηθισμένη εικόνα του από την αρχή της σεζόν, ένα κακό βράδυ του Ντίνου Μήτογλου πληγώνει τον Παναθηναϊκό AKTOR και του αφαιρεί ενέργεια, πόντους και ριμπάουντ όλα σε υπερθετικό βαθμό.

Και ο Μήτογλου, όμως, έχει αρχίσει να κουράζεται. Θα χρειαστεί ο... κανονικός Χουάντσο στο "4", για να μην τα περιμένουν όλα οι "πράσινοι" από τον Έλληνα διεθνή, όπως αναμένεται και ο Ιωάννης Παπαπέτρου, γιατί και στο "3" θα αρχίσει να υποφέρει και ο Μάριους Γκριγκόνις. Ο Καλαϊτζάκης που στα τελευταία δυο ματς έδωσε σημαντική βοήθεια, αυτή τη φορά πέρασε σχεδόν απαρατήρητος και έπαιξε λίγο...

Ο ΠΑΟ, λοιπόν, ξέμεινε από ιδέες καθώς η πίεση στον Ναν έγινε πολλές φορές αφόρητη και με την κούραση να βαραίνει τα πόδια του ο Αμερικανός άρχισε να χάνει λάδια, ενώ ο Γκραντ που έχασε πολλές μάχες από τον Έβανς έκανε μάλλον το χειρότερο παιχνίδι του τον τελευταίο μήνα. Ο Αταμάν γυρνούσε στον πάγκο του, δεν έβλεπε όμως τον Σλούκα. Στον Βιλντόσα έδωσε αρκετό χρόνο, αλλά ο Αργεντίνος ακόμα δεν έχει ξεθαρρέψει, μετά την αρθροσκόπηση στο γόνατο. Θα βρει την αυτοπεποίθηση του, θα χρειαστεί όμως και μερικά ματς ακόμα...

Κάπως έτσι η αντιστοιχία ασίστ (12) και λαθών (15) μοιάζει με εξίσωση ήττας. Ο Παναθηναϊκός από κάποια στιγμή και μετά ήταν φανερό πως ήθελε πολύ, δεν μπορούσε όμως...

Μεγάλο ματς με τη Φενέρ

Προφανώς και οι ήττες είναι μέσα στο (ανελέητο) πρόγραμμα της EuroLeague, προφανώς παίζουν και οι αντίπαλοι, ειδικά όταν μιλάμε για την εμφανώς πολύ καλύτερη Ζάλγκιρις Κάουνας σε σχέση με την ομάδα του πρώτου μισού της χρονιάς, ωστόσο ο Παναθηναϊκός πρέπει να διαβάσει (και να βελτιώσει) τις αδυναμίες του, γιατί το καλό πλασάρισμα στη βαθμολογία εν όψει playoffs θα κριθεί και εκτός έδρας.

Ο Παναθηναϊκός AKTOR ηττήθηκε από Μακάμπι και Ζαλγκίρις, ως το τέλος της κανονικής περιόδου, έχει άλλα πέντε γεμάτα γήπεδα να επισκεφθεί (και να παίξει με Ρεάλ, Ολυμπιακό, Ερυθρό Αστέρα, Βίρτους και Μπάγερν) όπου πρέπει να κάνει μια-δυο μεγάλες νίκες ώστε να νιώσει σίγουρος.

Εξυπακούεται ότι θα πρέπει να μη χαρίσει κάστανα μέσα στο ΟΑΚΑ, όπως δηλαδή κάνει με υποδειγματική συνέπεια από το ξεκίνημα της χρονιάς (9-3). Και ήδη ο αγώνας της ερχόμενης εβδομάδας εναντίον της Φενέρ είναι ένα από τα πιο μεγάλα ντέρμπι που θα γίνουν φέτος στο γήπεδο του Παναθηναϊκού AKTOR. Ο Αταμάν κόντρα στον αιώνιο αντίπαλο του, ο Κώστας Σλούκας μάλλον πίσω στις επάλξεις και μια νίκη θα γεμίσει αισιοδοξία ολόκληρο το πράσινο στρατόπεδο που θα σκεφτεί ξανά την Ευρωλίγκα με ηρεμία και αποφασιστικότητα μετά τη πολυήμερη διακοπή για το Κύπελλο και τα ματς των Εθνικών Ομάδων.

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ EUROLEAGUE ΕΡΓΚΙΝ ΑΤΑΜΑΝ ΚΩΣΤΑΣ ΣΛΟΥΚΑΣ ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ