ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Πάσχα υπό πίεση και παιχνίδια μυαλού για τον Ολυμπιακό

Ο Κώστας Σλούκας σε φάση στο Game 2 ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τη Μονακό στο ΣΕΦ
Ο Κώστας Σλούκας σε φάση στο Game 2 ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τη Μονακό στο ΣΕΦ Ο ΚΩΣΤΑΣ ΣΛΟΥΚΑΣ ΣΕ ΦΑΣΗ ΣΤΟ GAME 2 ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΚΑΙ ΤΗ ΜΟΝΑΚΟ ΣΤΟ ΣΕΦ

Ο Ολυμπιακός θόλωσε, έχασε το μυαλό του και η Μονακό έκανε το μπρέικ. Ο Γιάννης Φιλέρης γράφει για την πνευματική προετοιμασία που θα οδηγήσει τους "ερυθρόλευκους" ξανά στο πλεονέκτημα μέσα στο Μονακό και μετά από ένα Πάσχα γεμάτο άγχος και πιεστικές προπονήσεις.

Δεν χρειάστηκε να σκεφτούν πολύ για να απαντήσουν στην κοινή ερώτηση που τους κάναμε. Ο Σάσα Ομπράντοβιτς και ο Γιώργος Μπαρτζώκας, μετά το εντυπωσιακό διπλό της Μονακό και το 1-1 της σειράς των πλέι-οφ κόντρα στον Ολυμπιακό συμφώνησαν ότι όλα περιστράφηκαν γύρω από το μυαλό των παικτών τους.

"Ναι, ήταν περισσότερο θέμα πνευματικής προετοιμασίας, αφού στα πλέι-οφ δεν προλαβαίνεις να αλλάξεις τακτική. Μπορείς όμως να ετοιμάσεις την ομάδα σε θέμα νοοτροπίας και αντοχής σε συνθήκες σαν αυτές που διαμορφώνονται στο ΣΕΦ" είπε ο κόουτς των νικητών, ενώ λίγο αργότερα ο προπονητής των "ερυθρολεύκων" υπερθεμάτιζε: "Δεν ήμασταν έτοιμοι πνευματικά να αντιμετωπίσουμε όλα όσα μας έκανε η Μονακό στη δεύτερη περίοδο. Χάσαμε το μυαλό μας..."

Και μαζί χάθηκε το πλεονέκτημα. Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει σε πλέι-οφ. Λίγο να μην προσέξεις, λίγο να παρασυρθείς, λίγο να σφυρίξουν (ή να μη σφυρίξουν) οι διαιτητές, φτάνει και περισσεύει να αλλάξει η ροή ενός αγώνα που έδειχνε να συνεχίζεται από εκεί που τελείωσε την Μεγάλη Τετάρτη.

Ο Ολυμπιακός είχε μπει με ορμή, με το κοινό ντυμένο ξανά στα κόκκινα να κραυγάζει, η Μονακό καθηλωνόταν στους 10 πόντους, έχοντας κάνει 6 λάθη και δείχνοντας ότι με λίγη ακόμη πίεση από την πλευρά των γηπεδούχων θα' ταν έτοιμη να καταρρεύσει.

Το σκορ πήγε 21-15, από το ωραίο πικ εν ρολ Σλούκα-Φαλ και κανείς δεν φανταζόταν τι θα επακολουθούσε. Ο Ομπράντοβιτς, όπως αναμενόταν, είχε αλλάξει το ροτέισον και λόγω του τραυματισμού του Ντιαλό, ρίχνοντας στο ματς τον Ουαταρά και κυρίως τον Άντσουσιτς, που ξεκίνησε το απίθανο σερί που θα ακολουθούσε με ένα τρίποντο: 20-0 έκαναν οι Μονεγάσκοι, που ξαφνικά άρχισαν να ξεφεύγουν από τη μέγγενη της "ερυθρόλευκης" άμυνας, έβρισκαν ψυχολογία και έδιναν ρεσιτάλ.

Πιάστηκε στον ύπνο

Σε τριάντα λεπτά, η Μονακό πέτυχε ... 86 πόντους (28 περισσότερους απ' όσους έβαλε στον πρώτο αγώνα σε ένα ολόκληρο ματς) με 13/23 τρίποντα 13 ασίστ και μόλις 6 λάθη. Οι δίπλα στον Μάικ Τζέιμς έκαναν όλη τη δουλειά μέχρι να λήξει το ημίχρονο, ο μαέστρος της Μονακό πήρε την μπαγκέτα στο δεύτερο μέρος, σημείωσε 21π με 5/5 τρίποντα και κράτησε τα μπόσικα για την ομάδα του, μη επιτρέποντας στον Ολυμπιακό να πλησιάσει.

Ο Ολυμπιακός πιάστηκε στον ύπνο. Σίγουρα δεν περίμενε μια τέτοια αντίδραση από την πλευρά των Μονεγάσκων, έχοντας τέσσερα δεκάλεπτα (τα τρία του αγώνα της Μ.Τετάρτης και το πρώτο της Μ.Παρασκευής) στο ίδιο τέμπο. Η θολούρα του 20-0, κάλυψε τα πάντα. Η Μονακό πρώτα και κύρια έπαιξε με το μυαλό των γηπεδούχων, βγάζοντας τους εκτός πορείας.

Διάλεξαν το λάθος τρόπο οι "ερυθρόλευκοι για να απαντήσουν. Με βιαστικά ... γιουρούσια όπως του ΜακΚίσικ, ή του Λιβιό, χωρίς νόημα. Με ανυπομονησία, με κακή κυκλοφορία της μπάλας και με την ψυχολογία τους να πέφτει κατακόρυφα. Χαμένες βολές, χαμένα λέι-απ, χαμένες επιθέσεις στο τρανζίσιον, ένας πανικός χωρίς λόγο.

Το πουλάκι πέταξε νωρίς με τον Μπαρτζώκα να δοκιμάζει στο τέλος ένα small ball (ο Βεζένκοφ στο "5") αλλαγές σε όλα τα σκριν χωρίς αποτέλεσμα. Ο Μάικ Τζέιμς που είχε βρει για τα καλά το χέρι και την ψυχολογία του, διάβαζε καλά όλες τις φάσεις κι ένα τέτοιου είδους παιχνίδι μάλλον εξυπηρετεί την ομάδα του Ομπράντοβιτς.

Η Μονακό ήξερε πως να ελέγξει το ματς να κρατάει τη διαφορά πάνω από τους 12 πόντους και στο τέλος να την εκτοξεύσει στους 24, πλησιάζοντας την κατοστάρα. Του Ολυμπιακού του πήγαν όλα στραβά, αφού πρώτα ο ίδιος σκέφτηκε στραβά και έχασε σχεδόν με κατεβασμένα τα χέρια.

Από την ανηφόρα

Για να προκριθεί στο φάιναλ-φορ ο Ολυμπιακός θα χρειαστεί, πλέον, να πάρει την ανηφόρα. Να νικήσει το επόμενο παιχνίδι (μόνο αυτό υπάρχει και σωστά ο Μπαρτζώκας επικέντρωσε εκεί την προσοχή του) και μετά βλέπουμε. Το Γκαστόν Μεντεσέν θα έχει πολύ κόσμο, σπουδαία ατμόσφαιρα, όμως εφόσον το μυαλό των "ερυθρολεύκων" επιστρέψει στο κεφάλι τους, όλα αλλάζουν.

Έτσι είναι τα πλέι-οφ. Μέσα σε 48 ώρες αλλάζουν τα πάντα. Το σκορ της σειράς, τα συναισθήματα, η ψυχολογία, ο αέρας του νικητή. Προφανώς η Μονακό έχει αντιστρέψει το πλεονέκτημα, το αν τελικά αυτή η νίκη θα αποβεί καθοριστική θα το ξέρουμε την ερχόμενη Τετάρτη γύρω στα μεσάνυχτα, όταν θα ολοκληρωθεί ο τρίτος αγώνας.

Πέραν της όποιας αγωνιστικής προετοιμασίας, των τρικ που ενδεχομένως να σκέφτεται ο κόουτς του Ολυμπιακού, μιας πιθανής επιστροφής του Χασάν Μάρτιν, ένα μεγάλο ζητούμενο είναι η πνευματική προετοιμασία της ομάδας. Η Μονακό απέδειξε ότι είχε έρθει στην Ελλάδα, έχοντας συνειδητοποιήσει την αποστολή της. Δεν έλεγαν φούμαρα ο Ομπράντοβιτς και οι παίκτες του ότι ήθελαν να πάρουν μια νίκη στο ΣΕΦ. Πανηγύρισαν στο τέλο με επικεφαλής τον Ρώσο Αλεκσέι Φεντόρισεφ και τον Ουκρανό Σεργκέι Ντιαντέτσκο που την ώρα ενός αδυσώπητου πολέμου, αυτοί ... καμαρώνουν για τη συνεργασία τους.

Πύργος ο Φαλ

Πλέον είναι η ώρα του Ολυμπιακού να βρει τα ... λογικά του. Δεν έχει εξαντλήσει, άλλωστε, ολόκληρο το ρεπερτόριο του, η προσπάθεια έμεινε ημιτελής μετά τον πρώτο αγώνα. Υπάρχει η εμπειρία των Σλούκα, Παπανικολάου (και του Πρίντεζη), η κλάση του Βεζένκοβ, το πάθος του Γουόκαπ, τα σουτ του Ντόρσεϊ, οι εκρήξεις του Μακ Κίσικ, δυο-τρία μεγάλα καλάθια από τον Λαρεντζάκη, το κύρος του Φαλ. Ο ψηλός των "ερυθρολεύκων" ήταν και ο μόνος που έμοιαζε πιστός στο πλάνο σε ολόκληρο το ματς.

Πολύ δυναμικός στις άμυνες του, μπορεί να αποδειχθεί καθοριστικός στην εξέλιξη της σειράς, αρκεί να πάρει και δυο -τρεις μπάλες περισσότερες στην επίθεση. Ο ίδιος έψαχνε χθες την πάσα για το ελεύθερο τρίποντο, ώστε να μειωθεί η διαφορά, στο επόμενο ματς που αρχίζει από το 0-0, μπορεί να τελειώνει τις δικές του φάσεις.

Αυτό μην το ξεχνάτε. Το ματς αρχίζει ξανά από το μηδέν, δεν παίζουν ρόλο οι διαφορές. Σημασία έχει το σκορ της σειράς και όχι του αγώνα. Είτε κερδίζεις με 20, είτε με έναν, είναι το ίδιο. Ο Ολυμπιακός δέχθηκε ένα ισχυρό πλήγμα, ένα χτύπημα στο κεφάλι, ζαλίστηκε αλλά δεν βγήκε ακόμη νοκ-άουτ.

Θα περάσει ένα αγχωτικό Πάσχα, με πολλή προπόνηση και ανήσυχο ύπνο, αλλά θα πάει στο Μονακό αποφασισμένος για όλα. Πιστέψτε με, καμιά φορά είναι καλύτερα να προετοιμάζεσαι υπό πίεση, παρά να θεωρείς ότι ... πάει, τελείωσε, προκρίθηκες.

Στην Game Night της Μ. Παρασκευής ο Παντελής Βλαχόπουλος μαζί με τους Παντελή Διαμαντόπουλο και Σπύρο Καβαλιεράτο σχολίασαν τη βαριά ήττα του Ολυμπιακού με τη Μονακό στο ΣΕΦ:

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ EUROLEAGUE ΜΟΝΑΚΟ ΚΩΣΤΑΣ ΣΛΟΥΚΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΡΙΝΤΕΖΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ ΒΕΖΕΝΚΟΒ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ