ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Παίζει κι ο πάγκος και παίζει καλά για τον Ολυμπιακό

Γιαννούλης Λαρεντζάκης και Σακίλ ΜακΚίσικ
Γιαννούλης Λαρεντζάκης και Σακίλ ΜακΚίσικ INTIME / ΜΑΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ο Ολυμπιακός έφτασε στο 14-7 με νίκη επί της Μακάμπι και ο Γιάννης Φιλέρης γράφει για την ισορροπία και τη χημεία που έχει βρει πλέον η "ερυθρόλευκη" ομάδα, η οποία βάζει 95 πόντους, χωρίς τον Σλούκα και με 13 χαμένες βολές

Με εξαίρεση το κακό διάστημα στο πρώτο δεκάλεπτο, όταν και βρέθηκε πίσω με 10 πόντους, ο Ολυμπιακός δεν έχασε ποτέ τον έλεγχο του ματς με τη Μακάμπι. Παρότι έχασε στην ροή του ματς τον Κώστα Σλούκα, βρήκε τις λύσεις, εμπιστεύτηκε τον πάγκο του και αν ήταν λίγο πιο εύστοχος από τη γραμμή του φάουλ (24/37), θα μπορούσε να νικήσει και με +100 πόντους. Εντάξει και οι 95 δεν είναι λίγοι για την έτσι κι αλλιώς καλύτερη επίθεση της EuroLeague, που έφτασε στο 14-7 και είναι πάντα πρώτος στη βαθμολογία.

Σιγά - σιγά πλησιάζει τον πρώτο στόχο του (πρόκριση στους 8) καθώς για να μπει στα πλέι-οφ θέλει ακόμη πέντε νίκες σε 13 αγώνες, αν και στο τέλος της κανονικής περιόδου όλοι θα ήθελαν η τελική σούμα να δίνει και αβαντάζ έδρας εν όψει Final Four.

Παίζει ωραίο μπάσκετ ο Ολυμπιακός κι αυτό, πρώτοι απ' όλους, το αναγνωρίζουν οι οπαδοί του. Τους αρέσει που βλέπουν πολλούς πρωταγωνιστές (σκόραραν οι δέκα από τους έντεκα που αγωνίστηκαν), την μπάλα να γυρνάει συνέχεια μέχρι την τελική προσπάθεια (26 ασίστ, από την κορυφαία ομάδα φέτος στις τελικές πάσες) και ξέρουν να ενθαρρύνουν τους παίκτες σε απρόσμενες στιγμές, όπως συνέβη με τον Λαρεντζάκη μετά τα δύο συνεχόμενα τρίποντα έρμπολ.

Όλο το γήπεδο σηκώθηκε στο πόδι για να φωνάξει το όνομά του, περιμένοντας την επόμενη φάση που ο "Λάρε" θα έπαιρνε το αίμα του πίσω. Όπερ και εγένετο. Δυο άμυνες κι ένα τρίποντο ήταν η απάντηση του, με το ΣΕΦ αυτή τη φορά να χοροπηδάει από χαρά! Τι είναι άλλωστε πιο σημαντικό; Οι δυο "σέντρες" που έκανε ο Λαρετζάκης ή τα 9 ριμπάουντ που μάζεψε και είναι ρεκόρ καριέρας στην Ευρωλίγκα;

Όλοι οι πρωταγωνιστές

Ο Μπαρτζώκας έδωσε συγχαρητήρια στην ομάδα του για την σε γενικές γραμμές σωστή εκτέλεση του πλάνου, αν και υπήρχαν δυο βασικά προβλήματα. Ο Φαλ εγκλωβίστηκε νωρίς στα κορμιά των Ισραηλινών, που είχαν βασικό μέλημα να βγάλουν τον Γάλλο εκτός παιχνιδιού αποκόβοντας τον από τα Pick and Roll. Ταυτόχρονα, ο Σλούκας σε ένα άτσαλο μαρκάρισμα του Μάρτιν προσγειώθηκε άσχημα στο παρκέ και αποχώρησε με σφοδρούς πόνους στη μέση.

Τον Γάλλο σέντερ ανέλαβε να αναπληρώσει, με τον καλύτερο τρόπο, ο Ταρίκ Μπλακ. "Θα μας δικαιώσει σε βάθος χρόνου" έλεγε προφητικά στο ξεκίνημα της χρονιάς για τον Αμερικανό, ο Μπαρτζώκας. Ένα πραγματικό λαχείο που βρήκε ο Ολυμπιακός το καλοκαίρι, σε μια από τις πιο έξυπνες κινήσεις των τελευταίων ετών, αν σκεφτεί κανείς και το χαμηλό κόστος της μεταγραφής.

Ο 32χρονος πρώην Λέικερ και πρώην "Μακαβαίος" ανεβάζει στροφές ολοένα και περισσότερο, χθες έδεσε αμέσως την άμυνα, πήρε ριμπάουντ και βοήθησε στην επιβολή της κυριαρχίας του Ολυμπιακό στου εντυπωσιακό δεύτερο δεκάλεπτο (επί μέρους σκορ 28-11).

Η απώλεια του Σλούκα καλύφθηκε από τον διπλό Γουόκαπ στη δημιουργία (12 ασίστ, ρεκόρ καριέρας στην Euroleague) και τις επιθέσεις που πήραν ο δυναμικός Μακ Κίσικ στο δεύτερο δεκάλεπτο, όταν διάβαζε πολύ σωστά όλες τις φάσεις, κάνοντας το ντράιβ, ή παίρνοντας το μακρινό σουτ, βρίσκοντας το στόχο και ο Αϊζέια Κάναν στην τρίτη περίοδο, όταν πρόσθεσε 9 πόντους στις εξαιρετικές άμυνες που έπαιζε, πιέζοντας την μπάλα, ακόμη και απέναντι σε ψηλότερους αντιπάλους.

Οι υπόλοιποι πρωταγωνιστές ήταν οι δυο καλοί φίλοι και συνήθεις ύποπτοι:

  • Ο Σάσα Βεζένκοβ που μετρούσε 0/10 τρίποντα στα δυο τελευταία ματς, ξεκίνησε με "βόμβα" και ολοκλήρωσε με μια εμφάνιση ανάλογη των στάνταρ του (23π-9ρ), παίζοντας μάλιστα λιγότερο από το συνηθισμένο, αφού ο Μπαρτζώκας κράτησε αρκετή ώρα στο ματς και τον Άλεκ Πίτερς, που σκόραρε το πρώτο από τα δυο καθοριστικά τρίποντα του ματς (το άλλο ο Γουόκαπ) στο τελείωμα του ματς.
  • Κι ο Κώστας Παπανικολάου, με το συνηθισμένο του τρεχαλητό σε ολόκληρο το γήπεδο, έδωσε ξανά σημαντικές βοήθειες, με το κοντέρ πλέον να γράφει 300 αγώνες στην EuroLeague. Ήταν 19 ετών όταν έκανε το ντεμπούτο του τη σεζόν 2009-10, έγινε πατέρας και αρχηγός του Ολυμπιακού. Πότε πέρασαν, αλήθεια, δεκατρία χρόνια;

Μη με λες Σόρκιν

Πηγαίνοντας στην ανάπαυλα με +15π, ο Ολυμπιακός είχε κατά νου και τα προηγούμενα ματς που τέτοιες διαφορές εξανεμίστηκαν και έχασε δικά του παιχνίδια. Δεν έδειχνε να χαλαρώνει, αντίθετα έβγαλε την ίδια ενέργεια με το τελείωμα του ημιχρόνου, έχοντας όμως ένα σημαντικό μειονέκτημα. Τα χαμένα αμυντικά ριμπάουντ, ή αν προτιμάτε τα επιθετικά της Μακάμπι.

Ο Ρομάν Σόρκιν έμοιαζε να βρίσκεται παντού, εκθέτοντας όλη την άμυνα του Ολυμπιακού μαζεύοντας έξι από τα επτά επιθετικά της Μακάμπι στην τρίτη περίοδο και πετυχαίνοντας 15 πόντους, σχεδόν χωρίς να χάσει σουτ. Ο Μπαρτζώκας εξερράγη ουκ ολίγες φορές, βλέποντας τον σέντερ της Μακάμπι, μετά από κάθε άστοχο σουτ των συμπαικτών του να γραπώνει την μπάλα και να βάζει ένα εύκολο καλάθι.

Σα να ρωτούσε "σοβαρά τώρα", ή σα να φώναζε σαν άλλος Ιωαννίδης και σε ... διάλεκτο ξανθού "μη μες λες Σόρκιν". Ο απόφοιτος του Όρεγκον έκανε το δεκάλεπτο της ζωής του κι αν δεν ήταν αυτός στο παρκέ, η Μακάμπι θα' χανε πολύ πιο εύκολα.

Ο Ολυμπιακός είδε τους Ισραηλινούς να μαζεύουν συνολικά 16 επιθετικά ριμπάουντ, που τους απέφεραν 25 πόντους. Πάρα πολλοί σε μια περίοδο, όπου η Μακάμπι έκανε 19 δίποντα, ενώ στα δυο πρώτα δεκάλεπτα είχε συνολικά δεκατέσσερα. Κάπως έτσι το +15, ροκανίστηκε στη μέση και χρειάστηκε ξανά ο πάγκος να βγει μπροστά και να καθαρίσει το ματς.

Ισορροπίες και χημεία

Πότε ήταν που υπήρχε μεγάλη διαφορά ανάμεσα στους βασικούς και τους ερχόμενους από τον πάγκο; Που ο Μπαρτζώκας έπρεπε να κρατήσει συγκεκριμένη πεντάδα για να παίρνει τις νίκες; Η διαφορά είναι εμφανής. Προς όφελος, φυσικά, της ομάδας. "Παίζει κι ο πάγκος παιδιά" που φώναζε και ο μακαρίτης Θόδωρος Μπαλφούσιας στους αναπληρωματικούς της Εθνικής Ομάδας - στο μακρινό προολυμπιακό τουρνουά της Μούρθια. Στην περίπτωση του Ολυμπιακού, παίζει και παραπαίζει!

Οι ισορροπίες που έχουν βρει οι "ερυθρόλευκοι" είναι σπουδαίες, όπως και η χημεία, που δεν απαγορεύει στην ομάδα να βάλει 95 πόντους, χωρίς τον Σλούκα και με δεκατρείς χαμένες ελεύθερες βολές...

Στο τέλος του ματς έγινε ολόκληρη μάχη για την τελική διαφορά. Πολύ κακό για το τίποτα, μάλλον, αφού μοιάζει δύσκολο στο τέλος να υπάρξει ισοβαθμία Ολυμπιακού-Μακάμπι. Εν πάση περιπτώσει το ματς τελείωσε με την διαφορά που είχε χάσει στο Τελ Αβίβ η "ερυθρόλευκη" ομάδα, άρα σε περίπτωση ισοβαθμίας, μετράει το πολύ μεγαλύτερο χάντικαπ άμυνας και επίθεσης, που έχει ο Ολυμπιακός.

Όλα έχουν σημασία στην EuroLeague. Κάθε πόντος, κάθε παιχνίδι. Οι Πειραιώτες μετράνε ένα 14-7 στις 21 αγωνιστικές (8-3 εντός, 6-4 εκτός) είναι δίκαια στην κορυφή και εκεί θέλουν να παραμείνουν. Έρχεται μια ακόμη δύσκολη διαβολοβδομάδα με δυο πολύ σημαντικά ματς απέναντι στο τουρκικό ντουέτο.

Την Τρίτη (31/1) το απόγευμα στην Κωνσταντινούπολη με την Φενέρ και την ερχόμενη Παρασκευή (3/2) κόντρα στην Εφές. Με τις δυο τουρκικές ομάδες υπό βαθμολογική πίεση, τα ματς έχουν μεγάλη σημασία. Αλλά ποιο απ' όλα στην EuroLeague δεν είναι σημαντικό;

ΥΓ: Σωστά ο Μπαρτζώκας που συμπλήρωσε 100 νίκες στην Ευρωλίγκα ως προπονητής του Ολυμπιακού (έχει άλλες 63 με Μπαρτσελόνα-Λοκομοτίβ Κουμπάν, σε σύνολο 292 αγώνων στην κορυφαία διοργάνωση) μίλησε για τις συχνές διακοπές του ματς, ελέω της χρήσης του instant replay από τους ρέφερι. Είναι ένα χρήσιμο εργαλείο, γιατί αποδίδει δικαιοσύνη ή ρυθμίζει λεπτομέρειες σε κρίσιμα χρονικά σημεία. Ωστόσο είναι και ... η μεγάλη ευκολία των ρέφερι, πλέον, να πηγαίνουν κάθε τόσο και λιγάκι στο τραπέζι της Γραμματείας και να σπάνε τα νεύρα γηπεδούχων και φιλοξενούμενων...

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΜΑΚΑΜΠΙ ΤΕΛ ΑΒΙΒ EUROLEAGUE ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ ΚΩΣΤΑΣ ΣΛΟΥΚΑΣ ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΒΕΖΕΝΚΟΒ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ