ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ

Όσο κερδίζει ο Ολυμπιακός, τόσο μπορεί να περιμένει ο Μπαρτζώκας

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας στο Μακάμπι - Ολυμπιακός
Ο Γιώργος Μπαρτζώκας στο Μακάμπι - Ολυμπιακός EUROKINISSI SPORTS

Οι νίκες είναι το λίπασμα για να φτιάξει το υπέδαφος και να μπορέσει ο Ολυμπιακός να αξιολογήσει το ρόστερ του, όπως θέλει ο Γιώργος Μπαρτζώκας. Ο Γιάννης Φιλέρης γράφει για το διπλό κόντρα στη Μακάμπι και το "πολύ ΣΕΦ" που έρχεται τον επόμενο μήνα...

Δεν έχει "ναι μεν αλλά, ούτε μα και ξεμά," αυτή την εποχή για τον Ολυμπιακό. Παίζει δεν παίζει, σημασία έχει το αποτέλεσμα στο τέλος. Οι νίκες και οι ήττες. Έχασε δυο σερί ματς στον πόντο όπου βρέθηκε να κυνηγάει το σκορ.

Αυτή τη φορά στο Βελιγράδι τον κυνηγούσε η τυπικά γηπεδούχος, Μακάμπι. Άντεξε σε όλους τους κραδασμούς, έφυγε με το διπλό και συνεχίζει, περιμένοντας πλέον τον Ερυθρό Αστέρα την Πέμπτη στο ΣΕΦ.

Όλα θα ήταν, βέβαια, πιο εύκολα αν και σε αυτό το νικηφόρο ματς, δεν καταδίωκε τους "ερυθρόλευκους" η παρατεταμένη ατυχία τους, αφού για μια επιστροφή, μετράνε μια απώλεια! Έτσι συνέβη και χθες.

Ο Σίκμα γύρισε για να βοηθήσει είτε στο "5", είτε στο "4", είχε θετικό πρόσημο (8π, 4ρ), βγήκε όμως νοκ-άουτ ο Γκος, που μετά από μια ωραία προσπάθεια και καλάθι, πήγε στον πάγκο πιάνοντας τον τετρακέφαλο του.

Όταν αργότερα, στα μέσα της τρίτης περιόδου, ο κορυφαίος του σκόρερ (και σε αυτό τον αγώνα) Άλεκ Πίτερς, έκανε τρία σερί φάουλ και δέχθηκε μια τεχνική ποινή, το ματς άρχισε να ... μυρίζει γκάφα.

Ο εξαιρετικός (κεφάτος και γεμάτος) Ολυμπιακός του πρώτου ημιχρόνου, με βοήθειες απ' όλους, πολύ καλή κυκλοφορία της μπάλας (15 ασίστ) και σπουδαία ποσοστά ευστοχίας (14/21δ, 6/13τρ) έφτανε με άνεση στους 51 πόντους και σε ένα εντυπωσιακό +15, παραχωρούσε τη θέση του σε μια ομάδα με φτωχό, πλέον, ροτέισον και κούραση στους ώμους των βασικών του παικτών.

Καταφέρνοντας, ωστόσο, να "βιδώσει" με τις άμυνες του, τόσο τον (άστοχο) Λορέντζο Μπράουν όσο και τον Τζος Νίμπο, πάτησε γερά στην εμφάνιση του πρώτου μέρους και πήρε ένα πολύτιμο διπλό.

Το καλάθι του Γουόκαπ από το επιθετικό ριμπάουντ που πήρε ο Παπανικολάου, έφτανε για να γίνει ένα μαξιλαράκι ασφαλείας 4 πόντων στο τέλος του αγώνα, ενώ ένα ακόμη "σκουπίδι" που πήρε ο Μπραζντέικις μετά από τη δική του, δεύτερη άστοχη βολή, έδωσαν την ευκαιρία στον Κάναν με δυο βολές να οριστικοποιήσει τη νίκη για την ομάδα του.

Ο Ολυμπιακός πιέστηκε από την άμυνα της Μακάμπι, που δεν είχε άλλη επιλογή από το να παίξει σκληρά για να ρίξει τη διαφορά των 15 πόντων, είχε 1/9 τρίποντα στο δεύτερο μέρος, χάρη όμως στα 18 επιθετικά ριμπάουντ που πήρε, φρόντισε να μην κινδυνεύσει περισσότερο....

Το δικαίωμα των προπονητών

Βλέποντας τον Ολυμπιακό να αγκομαχάει, αλλά και να συνεχίζει να χάνει παίκτες, οι προπονητές του έχουν στο μυαλό τους την στιγμή που ολόκληρο το ρόστερ θα βρίσκεται στη διαθεση τους. Το είπε ο Μπαρτζώκας τις προάλλες, το επανέλαβε ο συνεργάτης του, Γιώργος Μποζίκας, μετά το ματς: Να γυρίσουν όλοι οι παίκτες κι αν διαπιστωθεί ότι υπάρχει αριθμητικό πρόβλημα, τότε θα κάνουμε μια προσθήκη.

Η αλήθεια είναι ότι από την αρχή της χρονιάς, όλους τους δεν τους είχαν ποτέ. Η λειψή προετοιμασία, έδωσε τη θέση της σε μια προβληματική εκκίνηση, από πλευράς επιλογών και λύσεων, αφού οι τραυματισμοί διαδέχονταν ο ένας τον άλλον.

Η επωδός "να πάρουμε ένα παίκτη" (κάποιοι ήθελαν και δυο) είναι μόνιμη. Αλλά οι προπονητές έχουν το δικό τους σκεπτικό.

Θέλουν να δουν το ρόστερ σε πλήρη δράση και όπως το σχεδίασαν το καλοκαίρι. Όσο δίκιο έχουν οι φίλαθλοι να ανησυχούν, άλλο τόσο, πρέπει να δώσει κανείς το δικαίωμα στο επιτελείο της ομάδας να έχει και τη δική του άποψη. Και κυρίως για τους παίκτες, που ακόμα δεν τους έχουμε δει εν δράσει.

Ο Λουκ Σίκμα για παράδειγμα χαρακτηρίσθηκε παταγώδης αποτυχία, χωρίς καν να έχει αγωνιστεί. Το ελάχιστο δείγμα από τα πεπραγμένα του στο παρκέ, έχουν πείσει σχεδόν τους πάντες ότι "δεν". Παρότι βέβαια, ελάχιστα είναι τα λεπτά συμμετοχής του στην φυσιολογική του θέση στο "4" (ακόμα και χθες στο πρώτο ημίχρονο έπαιξε αντί του Φαλ), η κριτική που δέχθηκε ήταν πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με εκείνα που πρόλαβε να δείξει. Ολοκληρωμένη εικόνα για τον ξανθομάλλη Αμερικανό, ωστόσο, δεν υπάρχει.

Για τον Σακίλ Μακ Κίσικ, βέβαια, δεν χρειάζονται πιστοποιητικά αγωνιστικής ικανότητας. Το πως κλείδωσε ο Αμερικανός στο "ερυθρόλευκο" ρόστερ είναι γνωστό, ο τρόπος με τον οποίο αλλάζει το παιχνίδι και κυρίως οι κάθετες εφορμήσεις του, έχουν λείψει πάρα πολύ από τον φετινό Ολυμπιακό.

Προφανώς και θα περιμένουν ένα παίκτη, που έδωσε πολλές βοήθειες και πολλές φορές έκανε τη διαφορά για τους "ερυθρόλευκους" στην διετία που προηγήθηκε.

Κάπως έτσι ο Μπαρτζώκας και οι συνεργάτες του είναι αρκετά επιφυλακτικοί για το αν πρέπει να προχωρήσουν σε έκτακτες προσθήκες. Υπάρχουν, άλλωστε, κι ένα σωρό ερωτηματικά. Θα έρθει κάποιος για να προστεθεί, ή θα υπάρξει αντικατάσταση παίκτη (που έχει συμβόλαιο); Θυμίζουμε ότι αυτή τη στιγμή στο ελληνικό πρωτάθλημα δεν παίζουν οι δυο τραυματίες κι είναι ο Μπραζντέικις εκείνος που συμπληρώνει την εξάδα.

Είναι δεδομένο, λοιπόν, ότι για να ληφθεί μια απόφαση ενίσχυσης θα πρέπει να έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο με την ετοιμότητα κυρίως του Μακ Κίσικ και την πραγματική αξιολόγηση του Σίκμα, που μόλις τώρα (ξανα)μπήκε στο ροτέισον. Από την άλλη παίζει ρόλο και το ιστορικό των παικτών σε τραυματισμούς.

Οι δυο τελευταίοι της λίστας, ο Γκος και ο Μιλουτίνοβ, είναι από εκείνους που έχουν ταλαιπωρηθεί αρκετά από σοβαρά ή όχι, προβλήματα. Όλα θα μετρήσουν για να ληφθεί η τελική απόφαση, γιατί εκτός των άλλων υπάρχει και η ... ανακύκλωση των τραυματιών, αφού όταν υπάρχουν απώλειες, οι υπόλοιποι που μπαίνουν μέσα, υπερβάλλουν εαυτόν με το αποτέλεσμα γνωστό...

Νίκες μέσα στο ΣΕΦ

Το λίπασμα, ωστόσο, για να χτιστεί το υπέδαφος και να γίνει πιο στέρεο το φετινό "ερυθρόλευκο" οικοδόμημα είναι οι νίκες. Από την άδεια "Χάλα Πιονίρ" και την σπουδαία νίκη εναντίον της Μακάμπι, ο Ολυμπιακός επιστρέφει αύριο για να αντιμετωπίσει τον φορμαρισμένο Ερυθρό Αστέρα του Γιάννη Σφαιρόπουλου. Θα χρειαστεί η συμπαράσταση του κόσμου του και μια πολύ μεγάλη προσπάθεια πάνω στο παρκέ, όπου ξεχνιούνται, βέβαια, απώλειες, τραυματισμοί και ερωτηματικά.

Η ομάδα έφτασε στις 4 νίκες σε οκτώ αγώνες, θα ήθελε πολύ να επιστρέψει σε θετικό ρεκόρ και να περιμένει την ερχόμενη εβδομάδα τη Ζαλγκίρις Κάουνας για μια ακόμη επιτυχία. Γενικά τον επόμενο μήνα -μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου- έχει πολύ ΣΕΦ καθώς οι Πειραιώτες από τα έξι ματς που έχουν στην EuroLeague, τα πέντε θα τα δώσουν εντός έδρας, έχοντας μόλις ένα ταξίδι (στο Μονακό) ενδιάμεσα.

Κερδίζοντας τα ματς, μπορεί να μεγαλώσει και η υπομονή όλων, για να δουν κάποια στιγμή ολόκληρο το ρόστερ σε φουλ-δράση...

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ EUROLEAGUE ΜΑΚΑΜΠΙ ΤΕΛ ΑΒΙΒ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ