STOIXIMAN BASKET LEAGUE

Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός, πράξη τρίτη στον πιο μεγάλο τελικό μέχρι τον επόμενο

Μονομαχία του Παπαγιάννη με τον Σλούκα
Μονομαχία του Παπαγιάννη με τον Σλούκα PHOTO CREDITS: ANDREAS PAPAKONSTANTINOU / TOURETTE PHOTOGRAPHY

Από κάθε άποψη σπουδαίος ο τρίτος τελικός ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό απόψε στο ΣΕΦ. Ο Γιάννης Φιλέρης γράφει για το τι είδαμε μέχρι τώρα και τι αναμένεται να γίνει απόψε

Πράξη τρίτη απόψε το βράδυ στους τελικούς της Basket League (21:15, ΕΡΤ3 και LIVE από το SPORT24) και όσοι προέβλεπαν ένα άνετο "σκούπισμα" από τον Ολυμπιακό, έχουν ήδη διαψευστεί. Είναι η σθεναρή αντίσταση του Παναθηναϊκού που έχει ανατρέψει τα όποια προγνωστικά και έχει προσδώσει σασπένς και ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε μια σειρά για την οποία είχαμε διαβάσει ότι ... κανείς δεν θα έδινε σημασία. Συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο, βέβαια.

Μπάσκετ ποιότητας βέβαια δεν έχουμε δει, απόδειξη τα χαμηλά σκορ κάτω από τους 75 πόντους (στο ΟΑΚΑ κάτω κι από τους 70) που δίνουν ένα ισχνό προβάδισμα στον Ολυμπιακό με 69 πόντους έναντι 68.5 του Παναθηναϊκού. Σχεδόν ισόπαλοι.

Θα μπορούσε κανείς να κατηγορήσει για αυτή την έλλειψη ποιότητας τον Ολυμπιακό, στη θεωρία (και στην πράξη) καλύτερη ομάδα, αλλά οι "ερυθρόλευκοι" έρχονται από ένα Final Four στο οποίο πίστεψαν πολύ και άδειασαν ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της ενέργειας τους, όταν φτάνοντας μια ανάσα από την κατάκτηση της EuroLeague είδαν τον Γιουλ να τους παίρνει το γλυκό από το βάζο.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Από την άλλη, ο Ολυμπιακός βρέθηκε να αντιμετωπίζει προβλήματα που έλειπαν σχεδόν όλη τη χρονιά. Ο Σλούκας έπαθε γαστρεντερίτιδα, ο Βεζένκοβ οστικό οίδημα. Εκτός μάχης τέθηκε και ο Ταρίκ Μπλακ, ο τραυματισμός του οποίου απορρύθμισε περισσότερο απ' όλα την "ερυθρόλευκη" ομάδα, καθώς στο ροτέισον υπάρχει ένας παίκτης μείον, στην ουσία όμως δυο, αφού από τα playoffs έχει κοπεί ο Κάναν. Αν τα ήξερε όλα αυτά ο Μπαρτζώκας, όταν διάλεξε την τελική εξάδα των ξένων θα αποφάσιζε διαφορετικά. Τότε όμως ο Μπλακ είχε ανεβάσει στροφές και οι Λαρεντζάκης-ΜακΚίσικ κάλυπταν το "2", με σπουδαίες εμφανίσεις...

Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε και την αποβολή του Γουόκαπ στο ξεκίνημα της τρίτης περιόδου στο Game2, θα δούμε ένα Ολυμπιακό να παλεύει στο τέλος με μισή ομάδα. Πώς θα μπορούσε, λοιπόν, να παίξει καλύτερα, χωρίς κλασικό χειριστή και τον MVP της σεζόν νοκ-άουτ στα αποδυτήρια του ΟΑΚΑ;

Όλα αυτά, βέβαια, ουδόλως απασχολούν τον Παναθηναϊκό. Οι "πράσινοι" έχουν πάει και τους δυο αγώνες στα μέτρα τους (αν και στον δεύτερο αγώνα, το χαμηλό σκορ με τις λίγες κατοχές επιδίωξε και ο Ολυμπιακός λόγω των απουσιών του) κάνοντας έτσι το αποφασιστικό βήμα, όχι μόνο να παρακολουθήσει το σκορ, αλλά επί του πρακτέου να απειλήσει σοβαρά τον αντίπαλο του.

Η δουλειά του Σερέλη στην ψυχολογία και την τακτική έχει αποδώσει και ο Έλληνας κόουτς πανηγύρισε το 1-1, βγάζοντας μια κραυγή, που έδιωξε για λίγο όλο το άγχος και την πίεση. Λίγο, γιατί... με το που τελείωσε το ματς, όπως όλοι, άρχισε να σκέφτεται τον τρίτο αγώνα. Έτσι είναι τα playoffs, όμως. Δεν προλαβαίνεις να σκεφτείς, να ανασάνεις και έρχεται το επόμενο ματς, πιο σημαντικό από το προηγούμενο.

Προφανώς ο Παναθηναϊκός εξακολουθεί να έχει τις ίδιες αδυναμίες που έδειξε σε όλη τη σεζόν, του λείπει πάρα πολύ ένας χειριστής (και ο Σερέλης αν ήξερε ότι ο Μπέικον θα... έκανε οτιδήποτε περνούσε από το χέρι του για να φύγει, θα κρατούσε σίγουρα τον Γουόλτερς και θα έστελνε εκτός ομάδας τον έτσι κι αλλιώς αόρατο Ντέρικ Γουίλιαμς) τις κρύβει, ωστόσο, επιμελώς και μέσα από το πάθος, την ένταση και την σκληρή άμυνα, προσπαθεί όσο μπορεί περισσότερο.

"Ξύλο" και πρωταγωνιστές

Στα playoffs έτσι κι αλλιώς πάντα ανεβαίνουν οι στροφές. Πάντα πέφτει το μπασκετικό "ξύλο" που προκύπτει από την αμυντική προσήλωση. Στην Ελλάδα έχουμε και μια... αδυναμία στο αμερικάνικο ρητό ότι η άμυνα φέρνει τους τίτλους και η επίθεση τα εισιτήρια.

Η ισορροπία των δυο ομάδων φαίνεται και από τους αριθμούς τους.

  • Ο Ολυμπιακός σουτάρει λίγο καλύτερα στα δίποντα, παίρνει περισσότερα ριμπάουντ και δίνει πιο πολλές ασίστ. Συνολικά οι "ερυθρόλευκοι" έχουν μ.ο 69π με 57.8%δ, 29/.1%τρ, 73.3%β, 30ρ, 18.5ασ, 5κλ, 13λ και 3.5 κοψ. Αξιοσημείωτο είναι ότι ο Ολυμπιακός έχει εκδηλώσει ακριβώς τις ίδιες προσπάθειες και στα δυο ματς (32 τρίποντα και 24 τρίποντα)
  • Ο Παναθηναϊκός υπερτερεί στην ευστοχία από μακριά και κάνει λιγότερα λάθη και περισσότερα κλεψίματα. Οι αριθμοί του: μ.ο 68.5π με 51.3%δ, 31.9%τρ, 66.6%β, 22ρ, 16.5ασ, 8κλ, 11λ και 2 κοψ.

Στον Ολυμπιακό οι πρωταγωνιστές δεν... εκδηλώθηκαν πλήρως. Είπαμε, ο Σλούκας δεν αγωνίστηκε στο δεύτερο ματς, ο Βεζένκοβ έφυγε τραυματίας και ο Γουόκαπ αποβλήθηκε. Παρότι, πάντως, έφυγε νωρίς-νωρίς στο Game 2, ο Αμερικανός έχει προλάβει να κάνει ένα σπουδαίο ματς και είναι πρώτος σκόρερ του Ολυμπιακού με 13.5π (και 4.5ασ) αλλά και εντυπωσιακά ποσοστά: 71.4%δ, 45.4%τρ, απόδειξη ότι έχει προσαρμοστεί στην άμυνα του Παναθηναϊκού που τον... προκαλεί να σουτάρει.

Συγκριτικά πάντως ο παίκτης που δημιουργεί τα περισσότερα προβλήματα στον Παναθηναϊκό παραμένει ο Μουσταφά Φαλ με μέσο όρο 11π, 6.5ρ και 4 ασίστ! Ο Γάλλος δεν έχει χάσει ακόμα σουτ (10/10) και αποτελεί τον μεγάλο πονοκέφαλο για την άμυνα των "πρασίνων". Στο πρόσωπο του Μπολομπόι (6π-4.5ρ) ο Μπαρτζώκας βρήκε μια καλή εναλλακτική λύση για το "5", ειδικά τώρα που δεν μπορεί να παίξει ο Μπλακ.

Στον δεύτερο τελικό βγήκε μπροστά ο Παπανικολάου (15π-7ασ) και εμφανίστηκαν λίγο οι Πίτερς, Λαρετζάκης και Μακ Κίσικ, από τους οποίους όμως ζητάει πολλά περισσότερα ο προπονητής τους...

Για τον Παναθηναϊκό ο Πάρις Λι παρά τις υπερβολές του (5/17τρ) κάνει σπουδαίους τελικούς μέχρι στιγμής με μ.ο 13π και 6.5ασ, αντέχοντας να παίζει ολόκληρα ματς και μπαίνοντας στην εξίσωση μαζί με τον καλύτερο επιθετικό της "πράσινης" ομάδας Μάριους Γκριγκόνις (12.5π αλλά με 3/10τρ) και το πολυεργαλείο Πονίτκα που γεμίζει τα κουτάκια της στατιστικής (11.5π με 42.7%τρ, 3.5ρ και 3.5ασ)

Το δίδυμο Παπαγιάννη-Γκουντάιτις μοιράζεται τον χρόνο και προσφέρει σχεδόν τα ίδια από τη θέση "5", υποφέροντας αρκετά από τον Φαλ. Μέσος όρος (και των δυο) 14π και 11.5ρ. Αλλά το μυστικό του Παναθηναϊκού είναι η συμμετοχή των παικτών του πάγκου. Όχι μόνο στην άμυνα. Ο Καλαϊτζάκης έχει μέσο όρο 7π, ο Μαντζούκας 5 και ο Αγραβάνης 3.5π και 6.5ρ.

Μία από τα ίδια ή ένα άλλο παιχνίδι;

Και σήμερα; Τι θα δούμε; Μια από τα ίδια, ένα κλειστό ματς, σκληρό με άμυνες σε πρώτο πλάνο και ηρωϊκές προσπάθειες στο τέλος, ή κάτι διαφορετικό; Ο Ολυμπιακός εξακολουθεί να παραμένει φαβορί, θα χρειαστεί όμως να καταθέσει και περισσότερες αποδείξεις για την ανωτερότητα του. Η πιθανή απουσία του Βεζένκοβ του στερεί μεν τον καλύτερο επιθετικό του, επιστρέφουν όμως ο Σλούκας που δεν αγωνίστηκε καθόλου την Πέμπτη και ο Γουόκαπ ο οποίος άφησε μισή τη δουλειά στο ΟΑΚΑ, μετά την αποβολή του.

Οι "ερυθρόλευκοι" δεν θα ψάχνουν για αναγκαστικές λύσεις στον "άσο" καθώς θα έχουν τους καλύτερους χειριστές τους πάλι παρόντες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Είναι ίσως η στιγμή που ο Ολυμπιακός αφήνει οριστικά το φάιναλ-φορ του Κάουνας πίσω του και κοιτάζει το άμεσο μέλλον, προσπαθώντας να ανεβάσει ρυθμούς και πίεση στον αντίπαλο.

Ο Παναθηναϊκός πάντως έχει απαλλαγεί από το βάρος μιας καταδικαστικής ήττας, καθώς ακόμα κι αν χάσει στο ΣΕΦ ξέρει ότι υπάρχει και 4ος τελικός στο ΟΑΚΑ. Μπαίνει, λοιπόν, με λιγότερο άγχος στον αγωνιστικό χώρο έχοντας πάλι σαν στόχο να πάει το ματς στα μέτρα του και μέσα από τη συνολική προσπάθεια των παικτών του να αποσυντονίσει ξανά τον Ολυμπιακό.

Όπως και να' χει ο αγώνας παρουσιάζει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, όπως αρμόζει σε ένα τελικό πρωταθλήματος. Αυτό που δεν αρμόζει είναι η συνέχεια στις κροτίδες και φωτοβολίδες, στα γιαούρτια και στα αντικείμενα προς τους πάγκους. Δεν έχετε βαρεθεί τόσα χρόνια;

TAGS STOIXIMAN BASKET LEAGUE ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ ΚΩΣΤΑΣ ΣΛΟΥΚΑΣ ΒΕΖΕΝΚΟΒ ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ